25 May, 2007

PENGUMUMAN

Salam...

Dengan sedihnya ... pB terpaksa menaip ayat ayat dibawah ini


DENGAN INI DIUMUMKAN BAHAWA SA NYA ,
INI ADALAH ENTRY TERAKHIR DARI pB.

TERPAKSA BERHENTI .
TERPAKSA BERSARA.

:
:
:
:
:
:
:

BUAT SEMENTARA WAKTU !

HI HI HI..
Agaknya kalau lah pB berhenti menjadi blogger tegar ni, ada ker yang rindu pada pB ...
Ada ker yang akan hantar sms tanya kenapa berhenti.
Ada ker yang akan hantae email , tanya bakpo bakpo bakpo

Tak de rasanya ...
(sob sob, kesat air mata )

Yang sebenarnya , pB minggu depan kena kursus.
Tiga hari pulak tu.
Kat mana lagi kalau bukan kat Jalan Semarak.
(boleh la pB merasa bawak kereta masuk terowong yang kak Sya dan Mak Andeh cerita tu)

Mati kutu lar sebab rasanya kursus kali ni bukan dalam bilik yang ada pC.
Tapi kalau ada pC, sudah tentu minggu depan , pB akan menaip lagi , lagi dan lagi.

Itu cerita minggu depan ....

***************************************

Ini cerita diet pulak.
Seperti yang diwar warkan, pB kan nak cuba cuba berdiet.
Nak kurus, sebab aBear sekeding pinggang pun cuma 28 inci.

So, tengahhari semalam, keluarlah ke Giant Seksyen 18 tu.
Belilah apel yang besar gedabak tu dua biji.
Balik pejabat, makan epal sajer.
Dan minum ayaq kosong (habis sebotol kecil 500ml)

Bila balik ghumah, Tok Ma dah siap masak.
Menu nya , gulai lemak daun kesum ikan keli, daging goreng kicap, ikan tamban rebus digoreng garing, dan sambal lada ikan buoh pauh (mempelam la ni).
Hmm...tahan diri sakan dari menambah nasi.
Cukup cukup satu senduk je nasi, lepas tu dok rantah lauk pauk.

Lepas maghrib , pB and the geng ke rumah adik jha'te.
Bapak sedara datang dari KB ( nok buak umroh).
Kebetulan la pulak, abang adik ipar jugak baru sampai dari Kota Bharu.
Dibekalkan dari Kota Bharu oleh mak sedara pB, nasi dagang gulai ayam dan lakso.

So... tahu tahu ajalah apa yang jadi.

Diet entah kemana.
Epal entah kemana.
Nasi satu senduk pun hilang entah ke mana mana.
Pulun sakan .
Adik jha'te pulak dok rasuk, tak per malam ni makan, esok start diet semula....

Dan setakat hari ni, jam ini (1230 tgh hari) pB baru makan tiga keping roti dan segelas air teh susu kurang manis berserta air kosong.
Kepala dah start nak pening sebab dok tahan rasa lapar......

**********************************

Sorrylah geng, hari ni banyak pulak yang pB nak cerito story morry ni.
Kira ganti yang minggu depan ...

**********************************

Ini cerita berkait dengan hal pergi umah adik pB.

pB ajak lah aBear ikut sama ke rumah adik, semalam.
Tapi dia tak mahu ikut.
Alasan yang diberi, dia nak ulangkaji pelajaran.
Exam lagi dua minggu, banyak yang nak kena dihafal.

Bagi pB alasan tu tak relevan sungguh la.
Bukan nye pB ajak aBear g shopping atau merendek kedai kopi.
Nak melawat bapa sedara yang nak ke Mekah.
Last last , dari dok bercakap, terus jadi bisu lagi.

pB sebenarnya sedih sebab aBear buat macam tu.
Dah lah masa Tok Ma dan Tok Ayah nak ke Mekah dulu pun , dia tak hantar.
Alasan nyer, dia ada kelas .

Tok Ma pun dah start bising pasal ni.
Nampak macam aBear ni, kalau bab bab keluarga pB , dia tak berapa nak ambik port.

Memang masa pB sampai rumah , aBear dok study.
pB langsung tak tegur aBear hingga ke pagi ini.

Esok , aBear ada kelas sebelah petang, tapi nak keluar rumah awal.
Nak bawak beberapa kawan sekelas melawat kawan sekelas pompuan yang bersalin minggu lepas.
Pergi dengan kereta aBear , pulak tu....

Hu hu hu hu.... yang tu boleh pulak dia buat....
TAK ADIL LAAAHHHHHHHHHHHHHHHHH.

******************************************
Tambahan .... ini yang terbaru dan terkini
Panas lagi hangat

Tengah hari tadik, lepas post entry yang kat atas tu, pB balik lah hantar Arifah.
Mandi, solat , makan dan bersiap nak ke tempat kerja semula.
Bye bye, cium cium si Nurin tu.


Bila nak start keter, tak mau hidup.
Berpeluh jugaklah cuba setatkan enjin keter tu.
Mogok la pulak..

Sampai ke sudah tak mau hidup.

Last last terpaksalah talifon aBear...
Cerita serba sedikit.

Cari anak anak jiran sebelah rumah.
Minta mereka tolakkan kereta ke tepi supaya pB boleh keluarkan kereta aBear.
(Keter yang tak nak hidup tu keter pB).


Memang sah lah, kena lagi.
Kena DOLAT suami.


Tak leh kutuk sikit pasal aBear dlm blog ni.
Mesti pB akan dapat susah

dan akhirnya kena jugak MENGADAP aBear ....

Ya ammpunnnnn .......

Bye Guyss....
See You When pB balik dari kursus .....

Ooo...ayat last...

INI PESANAN UNTUK HAPPYIRFA

Irfa demam, kesian dia.
Jaga diri.
Makan ubat.
Jangan dok pulun makan makanan berminyak dan sejuk, tau.

31 comments:

NZNM said...

Hm..gitula kelantanese man hok jenih senyap ni kot..kalu dio kato tokse tu toksela jwbnyer. Saya lak jenih tak reti nak paksa walaupun tau sepatutnya kita kena paksa sbb tanak tgk org muncung2 bwk keto..he..he..mmg bab2 keluarga kena amik berat. Mcm saya, mak la yg byk remind. Kalu kelik kg wajib ziarah sedara-mara. Masa arwah mok mertua ado pun gitu gak, dia la yg duk suruh abe gi jln2 umah warih warah. Loni dia takdo, pendekla langkoh abe tu. Ayah mertua pun buke jenih berehi jale sgt.

Indera Kencana said...

Apa ada di Bandar Kangar
Banyak kambing dan juga buaya
Kalau Kak pB nak dengar
Haaa... ni dia, komen saya
(Jawab, jawab)

1. Ingatkan betul-betul entri terakhir tadi. Kak pB betul la buat gempak. Terkejut. Kurr semangat.
2. Alaa.. tok sah la nak diet-diet Kak pB. Kalau jatuh sakit nanti, Kak pB jugak kena marah dengan Abe sebab tak jaga diri. Biar orang kata kita tembam, asal perut kenyang dan hati pun senang. (Tapi janganlah pulun burger McDonald hari-hari...)
3. Setengah lelaki ni ada pembawaannya sendiri. Ada yang romantik mcm Abe Id (Abe Id jangan lupo beli hati unta nanti, ye!!). Ada yang cool (macam saya). Ada yang relaks (macam Abe). Tapi yang pentingnya, kami semua sayang isteri kami. So, kak pB tok sah risau. Yang penting hatinya tu, Kak pB.

Sekian komen saya untuk hari ini. Terima kasih. Terima kasih. (Abe Id, jangan lupa hati unta tu, ye!!)

pB said...

NIK
Kak pB ingat ko kak pB jah hok dok de'pe dengae masaaloh lagu nie...

Kalau rayo, kak pB hok dok ngajok dio g jalae ghumoh vor'reh. Kalau tidak, dok dhumoh jah lah ...

Bukhe sumo orghe jate klate ni jenih senyap pemalu... che aBear kito jah ....

Indera Kencana said...

Eh..ehh, ada satu lagi citer pasal diet ni, Kak pB.

Saya teringat satu hari sewaktu saya di ITM dulu. Sedang saya bersiap-siap nak keluar dari cafe, saya dengar bebuadak pompuan (budak school Secretarial Science.. hmm kan dorang suka tergedik-gedik ni) yang dok sebelah meja saya sembang.

Dara A : Eiiii... cantiknya baju you. Mana you beli. Bagi I pinjam. Bagi I pinjam.

Dara B : Heiii... tolong sikit. Susah payah aku kumpul duit, senang-senang ko nak pinjam. 3 bulan aku makan jeruk, kau tahu???

oren said...

huhuhu..

kena ada semangat yg kuat kalo nak diet tu kak...

tang abear pi visit kawan dia tu, mmg la rasa cam tak adil kan??dulu, org tu pun buat benda yg hampir sama..kuar kul 11 mlm, konon nak tolong kawan yg ketanya rosak..siap depa nak pi minum bagai..alasan dia, nanti kawan2 terasa sbb dia takmo join depa minum..mcm anti sosial gitu...

mencik tul la...kalau ikut hati, mau jek saya plak pi menebeng kat kedai, minum ayaq saja sampai 2-3 jam...tapi kita ibu, social life tu memang dah takde laa...

pB said...

INDERA
Nanti kak pB balas.
Tengah fikir nie...

OREN
Tular kan, kdg kdg sakit hati jer fikir.

Kalau bab keluarga kita, susah sgt nak join.
Kak pB rasa macam tak nak balik je ke Klate, bila time MIL n FIL pergi Mekah hujung tahun ni. Tapi tak leh pulak kan...
Nanti mereka kata apa pulak...

INI TIDAK ADIL...

singa utara said...

Rasanya delima ini berlaku pada semua orang. Sebelum kahwin macam semuanya bolih ngam orait belake tapi sesudah kahwin barulah tahu yang sidia tu ini tak bolih itu tak bolih segala2nya macam tak kena tapi nak buat lagu mana... kehidupan ini harus diteruskan demi masa depan anak2 dan keluarga so laluilah ia dengan hati dan semangat yang cekal dan senantiasa berdoa kpd Allah swt semoga hidup kita aman damai dan bahagia selalu, amin...

pB said...

SINGA UTARA
Betul kata S.U tu.
Memang pB sokong.

Bila dah berkahwin , kita kena pandai berlakon. Berlakon utk menjadi isteri atau suami yang baik.
Kena pandai jaga hati kedua belah keluarga.
Jangan berat sebelah, asyik nak senangkan keluarga masing masing sahaja.,,,

Hidup perlu diteruskan.

achik said...

saya pun terkujat mula2.. ingatkan nak bersara terus.. huhu.. seb baik gi kursus je.. ;p

Pa'chik said...

piBi gi melawak blog che'gu jamu la.. link dio ado di 'wokah² hok pa'chik suko'

pB said...

ACHIK
Sajer gurau gurau jer sebelum pencen sementara..

Achik jangan marah kak pB , tau

PO'CHIK
Mulo mulo herae la pulok, bakpo Pochik suruh pB g che'gu jamu tu.

Puah mikir...oooo...
Pasal nok diet , nok khu'ruh ..

Ok..nanti pB g melawak dio

Anonymous said...

ini nak komen sikit tentang abear ni... alasan nak belajar sehingga sanggup mengenepikan kebajikkan keluarga sendiri...tak munasabah. apalah salahnya demi mengambil hati sang isteri kita turuti kemahuannya bukannya ajak nak berpoya2 tapi untuk sesuatu perkara yang bersangkut paut dengan ibadah yakni melewat seseorang yang menjalankan ibadah umrah ataupun haji...entah saya tak bolih nak terima alasan abear tu.... maafkan saya PB kerana saya terlalu emosi dalam perkara ini. Saya adalah salah seorang pembaca tegar blog PB dan selalu mengikuti perkembangan semasa kehidupan PB so sekali lagi maafkan saya. Apa yang dapat saya simpulkan disini bahawa PB seorang yang kuat semangat dan suka berdikari.

Pa'chik said...

err.. kalu buleh... jangan bagi komen tentang hubungan rumah tangga orang... biar mereka selesaikan sendiri... kadang bukan masalah pun, cuma nak meluahkan perasaan saja.

Alex Lacey said...

jange rusing PB...kalu betullah PB tutup blog, musti k.we sms doh tanyo bakpo...hehehe...

kalu pasa minung air (komen entri lepah) sele nga nasik tuh hok bahayo nyoh...acu kurangkan...kalu tok leh minum lambatpun tak polah, tapi jange sele seli air nga nasik....takut timbul penyakit lain....

Anonymous said...

Maafkan lah saya pa'chik bukan niat saya nak campur tangan dalam hal2 rumah tangga orang... perkara ini datang secara spontan dan mengikut emosi saya ketika itu so sekali lagi maafkanlah saya...PB always be cool & be stay strong..!

pB said...

ENCIK/PUAN ANON
Terima kasih kerana sentiasa membaca apa yang pB tulis.
Bukan nak merungut cuma sekadar nak lepaskan rasa geram.
Bukan masalah besar pun.

aBear macam tu perangainya. Nak buat macam mana kan...??
Terima seadanya , sebagai mana dia menerima pB seadanya.
pB pun bukanlah isteri yang baik. Masih dok mencari cari formula untuk terus bahagia

dewanbahasabloger said...

Pembetulan perkataan kepada komen anonymous...bukan melewat tapi melawat hehehe marah Datuk Anwar Ibrahim nanti...:-))

Indera Kencana said...

Tak Aci
Tak Aci
Tak Aci

Kak pB tak balas pantun saya..

pB said...

PO'CHIK
Bu'khe bukok pekong di dada.
Sajo nok kongsicherito dan mitok nasihat...

ENCIK ANON
Jangan risau, pB tak marah.
Anon bebas memberi pendapat ...
Jangan pulak serik nak dtg umah pB lagi ni..

psstt...i know who you are

KAK WEAR
Kalau pB nok tutup, mesti pB royak ko kak wear...

DEWANBAHASABLOGGER
Laaa pB tak tahu la pulak ada jawatan kuasa checking tatabahasa dan ejaan kat dlm dunia blogger ini.

INDERA
Satlaar Indera.
Kak pB nak kena bertapa lah kalau bab bab berpantun nie..

Nanti malam ni kak pB cuba cari ilham....mana tahu kan, ia dtg menerusi mimpi di malam sabtu ...

McBudu said...

Sedangkan Lidah Lagi Tergigit
Khas buat pB yang akan berKERUSUS dan berKURUSus, ikhlas dari saya:

http://www.youtube.com/watch?v=hUc9UBziess

Abang Long said...

ish ... jangan selalu buat pengumuman macam tu ... nanti ada yang terhenti degup jantungnya ...

*fizzy* said...

Kak pB ku,

Terkejut mulo2 baco tu..
Huhuuhuhuh..boring laa pagi ku kalu tok baco blog kak pB.
Kalu pa'chik pon buat announcement gitu, heart attack jugok.
Hehehehe..

Selamt diet, selamat kurus.. eehhh, selamat KURSUS..
[Kalu ada pc, sila update!!]

Sastri said...

Fuh... saspen... ingatkan nak benti betul... sib baik tak... legaaaa weh...

Selamat berkursus kak.. dan Selamat Berdiet... Sas harap ada la semangat diet tu mai kat sas sket... huhuhu... asyik mamam jer nih...

ondeonde said...

Da,
kalu oghe tok tulih kisoh rumoh tanggo dio bukae bermakno tak dok masalah cumo may be bagi dio biarlah - malah nok share; dan kalu oghe suko share kisoh rumoh tanggo dio bukae jugok bermakno dio sokmo ado masalah may be tu lah sajo caro nok release perasaan - memae ado kajian dibuat kalu kito tulih ggapo hok terbuku didada akan raso lebih lego tapi dgn syarat kena jujur lah tulih tu dan kak OO salute ko Da - tabik spring sebab kak OO raso Da oghe yang honest bilo menulis tak dok susuk-susuk - bukae seghemo oghe buleh wak lagu Da wak ni.

Bab nok khughuh ni, kalu kito tahae makae pong tak brapo nok jjadi jugok - hok molek gak exercise la sikit-sikit; tok payoh joging pong tak po - briskwalk pun cukup...ho lah makae memae keno control tapi jange wi sapa jadi kughe zat pulok deh?

Kak OO pong banyok cerito nok tulih tapi nok wi laluan iklan saing kejap - pah tu memae bz sikit lah seminggu duo ni sapa tok brapo nok dae update blog.

Take care deh!

Idham said...

ah pB yang comey lotte
hok abe id kena daghi kelate
senyum dio, aduss manih seghupo buoh mokte
bakpo bakpo bakpo,nok begheti tuh tae?

oh pB, sabar lua dan sabar dalae
dio study sungguh tu,hok namo aBear
abe id tau, kopB jah hok dia sayae
maso jjuppo tuh, dia dok ghalek pegae.

jangae konar koksae deh maso gi kursuh
jaga diet deh, tapi jangae terlalu kuruh
hok sedap peluk gak, hok ada isi ssitu
hehehe, eh buat buat pulak tak tahu!

tumpae lalu nok tegur sikit indera kencana
oghe bujae mano nih, sedap nyo namo
hati unta ....sungguh ko nok, banyak manno?
nok negga ko, ko nak bbuat gappo?

u tek keh deh adek ku PB..

abe id

achik said...

hehe.. manade marah..

sesekali buat saspen..menjadi sungguh!! ;p

Kak Jie said...

huhu...pB, sonok weh dok ngata somi kita kan.hiks...!

KakJie pun nk tumpang gak arr.. somi KakJie ok... ada sikit² tak kena sini sana tu leh arr accept bile dok pikiaQ pasai nasib org len...tp kalo bab kawan²..huh..sama ajork arr... pernah gak ckp dgn dia " sy rasa sy nk jadi kawan awk je dr jadi isteri awk...hon keter jer..lintang pukang awk lari kuar, tp sy dok jerit kt dapo mintak tolong sikit..........wat pekak badak ajork.."

gitulah lepas geram kakjie time tu..tapi masa tu la... masa tgh hangin satu badan..hiks..!!


owh..slmt berkursus ye..selalu time kursus lagi byk makan... hiks..jap2 minum pagi, lunch , ptg..mlm...

zino said...

mak ai.. stok utk org pegi kursus.. panjang lebar habis.. hehe

zino baru balik kursus ni di port dickson.. bukan jalan semarak hehe

pB said...

Mc B
Terim kasih Bro Mc.
pB tak leh tengok lagu lagu atau apa apa kat ofis ni, kena block.
Nanti kat umah, pB tengok ok....

ABG LONG
Hi hi..
Gurau gurau aja...
Insyaallah, selagi ada kesempatan dan ada kemudahan internet, pB akan tetap jadi blogger tegar nie

ADIK KU FIZZY
Ghasonyo ghama hok buak pengumumae lagu tu, mesti ado hok bereti nyawo smeta....
Insyaallah, kalu ada moso, kak pB boh n3 baghu

SASTRI
Terima kasih. Malas tul nak kursus ni...byk akan miss cerita kat tibi tu.

Sas, sedap makan sekarang sebab ada orang yang sentiasa temankan

KAK OO
Wah, kak OO , Jangae dok puji la ..
Tabik spring..??
Da lagi solute ke kak OO, tau.
Masok panda, rajing pulok tu..

Tular, cherito tu bukae sebab nok kutuk che aBear sangat, sajo nok lepah gherae.
Payoh nok cerito sebab tak dok saing rapat. Saing saing dale blog ni lah sajo hok ado..sadis nyor...


ABE ID KU
Wah wah wah...berpantun sakan tu.
Doh la hok kito ni tok reti nok balas...

Jangan lah dok dero....

Sapo lah tok sayae bini n bini manolah tok sayae ko tok laki...

kalu nok compare che aBear dengae abe id, memae la supo langit dengae bumi.....

tapi allah tahu diolah hok terbaik untuk pB .... khe...

Indera tu bukae nyor bujae. Tok laki orghe tu. anok duo doh...

ACHIK
Insyaallah, sekali ni jer kak pB usik.
Lepas ni, kalau buat lagi, tak kan menjadi nyer.
Orang dah tak akan percaya

KAK JIE
Kita ,isteri pun byk kurangnya , kan.
Tapi dpt suamu yang jenis tak reti komplen. Mereka reti komplen kalau badan kita naik jer, hi hi hi.

Biasalah akak, pB menconteng tu masa pB tengah angin tak berapa elok.
Tapi macam kak OO tulis, kdg kdg bukan nak mengumpat, atau mengutuk, mahupun minta simpati, cuma untuk lepaskan perasaan sahaja,

Harap tak der lah ada yang dok kutuk pB pulak...

BRO Z
Hi hi hi...
Hujan ni kat Jln Semarak.
Lebat pulak tu...

pB jumpa TT geng sabtu lepas lah...

PD ok??
Bila nak belanja pB makan nie??

happyirfa said...

HAI KAKPB..
ee sabarlah siap buat entry nota kaki psl irfa demam lagi.
terharunya.mmg demam sungguh.tak bangun samapi cik abe balik.tp malam buleh pulak gi fun fair.
sapa nak jawab?
psl cik abear tu tak tahu nak komen gapo.nok wak gano kalu doh perangai dio lagu tu.asal dia tak abaikan keluarga dahlah.yg lain tu tolak tepi..sedara2 paham kot.

pB said...

IRFA
Suker biler denger Irfa gumbire ....

jago badae tu.

1291

Bismillah ..... Assalamualaikum ..... Lamo benar tok update bloq ni. Kalau bendo hidup , lamo doh mati..... Bukae tok ingat kor bl...