31 May, 2007

SOGO

Hari ini pB berlintas langsung dari pejabat pB di Shah Alam.
Malas sungguh bila bangun tadi.
Last last pukul 9 pagi baru masuk pejabat.
Ingatkan pB yang paling lambat.
Rupa nya ada lagi yang lagiiiiii lambat dari pB.


Shopping kat Sogo lebih kepada tengok tengok jamu mata sahaja.
Bukan pilihan pB Sogo nie rupa rupanya.
Barangan nya terlalu berjenama (terlalu mahal untuk budget pB).
Sampaikan setengah jenama tu pB tak pernah dengar pun.
Baju anak anak dara pun terlalu fa-sha-ne-bel.

Terlalu pendek, terlalu terbuka, terlalu terdedah hinggan nampak ketiak.
Anak anak pB memang tak pakai lah baju baju yang macam itu.
Malu kata Afiqah.
Seksi kata Aqilah.
Alhmdulillah kata mama .......


Cuma beli sebuah beg tangan.
Itu pun setelah berpusing pusing mencari mana yang sesuai dengan pB.
Harap pilihan kali ni mampu digunakan hingga bertahun tahun lamanya.
pB ni jenis orang yang akan guna hingga benda tu rosak.
Dan baru beli yang lain.
Pakai sampai luyai .....




Cerita tentang kereta pulak.
Saja jer kereta tu nak mengosongkan wallet aBear.
Mekanik yang tak pencen telah meminta rm 300 untuk kos pembaikian.
Alternatornyer rosak disebabkan oleh terkena minyak yang menitik dari stereng.
Begitulah kata aBear ...
Tak perlah, asal kereta tak merajuk lagi.

Oklah, hari ni nak cerita pasal yang agak serius sikit.
(awat selama ni asyik main main ker?)

Semua orang dah tahu tentang Lina Joy kan.?
Alhamdulillah sebab permintaan bodoh nyer itu tidak diperkenan oleh mahkamah.
Tembak mati jer budak tu....
Ok, back to my story.

Kat pejabat pB ni adalah seorang kakak.
Berbangsa India.
Menetap di Shah Alam.
Dah tak lama lagi nak pencen.
Kakak ni memang baik.
Dia ada seorang adik ipar (adik suami dia lah , kan)
Kita panggil dia dengan gelaran MR B

Lima tahun lepas (kalau tak silap pB) MR B ni berkahwin dengan seorang gadis dari Rawang.
Berbangsa melayu beragama islam.
So, bila pB tanya pada kakak ni, tentang agama MR B , kakak ni kata MR B ni dah convert pada Islam.
Nama pun dah tukar kepada nama Islam.

Tapi yang tak berapa sonok yer, ialah (menurut cerita kakak ni lah )

i) Kat rumah MR B ni masih ada lagi small kuil (tempat penyembahan tu).

ii) Bila ada function kat rumah kakak ni, isteri MR B yang asalnya melayu ni, turut serta.

iii) Isteri MR B dah pandai bercakap guna bahasa tamil.

iv) Anak anak MR B pun ada nama India.

v) Bila ada function kat temple, MR B bawak isteri dan anak anak mereka sama.


Pelik la pulak bila pB fikir.
Isteri MR B tu dah tukar agama ker apa???
Bila pB tanya kakak tu, dia pun tak faham dan tak reti.

Kalau lah macam pB ni tahu benda benda gini, kat mana nak rujuk?
Nak tuduh , macam tak der bukti.
Yang ada cuma kata kata dan cerita dari kakak ipar dia nie jer......

22 comments:

oren said...

dulu, kalo gi Sogo, cuma window shopping jek la..sbb barang yang didakwa 'sale' pun, masih mahal bagi saya..

pB said...

OREN
Samalah kita.
Hanya mampu melihat sahaja.
Seperti di MidValley dan KLCC, ushar aja lah ....

~adeQ~ said...

vougue la beg kak pb...selalunya kalau ke SOGO beli barang Sofea jek..ibu ayahnya tgk2 jek la...

cikdinz said...

yg si isteri nih takde pegangan agama kot. kalu dia tau pasal islam, mesti dia tak si suami.
si suami takde sesiapa bimbing. masuk islam sbb nak kawin jerk....

Mummy Rizq said...

erm... lamanya tak gi SOGO.

yg si Mrs B pun terikut macam mana lah pulak citernya tu.. sepatutnya dia kenalkan lebih ISLAM kat laki dia kan...

Kak Lady said...

Kak lady pernah lah pi jenjalan kat sogo awal tahun lepas...tgk2 aje baju2 & beg tangan kat situ ...memang cantik2 tapi berjenama...rasa tak mampu lagik.

Pasal MR B tu sepatutnya dia mendapat bimbingan dari isterinya...kalau isterinya pun dah macam tu...susah jugak mau cerita...apa-apa pun PB kene lah rujuk dengan orang2 di Jabatan Agama...kerana takut bila kita dah tau...kita jadi subahat pada bende2 yang tak betul...

pB said...

ADEQ
Vouge ker??
Hari ni kak pB tengok macam tak lawa jer ...
Rasa macam nak hantar balik jer...

kah kah kah

CIK DINZ
Ramai yang masuk islam bukan sebab islam itu sendiri. Sebab cinta. Bila cinta itu dah pudar, maka mula lah berlaku perkara yang tak sepatutnya ....

M.R
Tu yang pB rasa heran tu.
Takkan mak bawak Puan B tu tak perasan yang anak dia dah berubah

KAK LADY
Ini isteri pulak yang mengikut cara hidup suami.

Takutlah pulak bila kak lady ckp macam tu ...

Pa'chik said...

pasa lino joistik tu.. tok maroh mano ko dio.. bia la dio denga pilihe dio... takdok pakso'e dale memilih ugamo nih.. dio pung belah-belah tahung doh kapir.

HOK NOK MAROH sangak-sangak ko menate oghe Isle hok dok tulung dio tuh.. penyokong-penyokong dio tuh... gilo apo tok tahu dok sokong kapir laknatullah tuh...

kak OO said...

lawanya handbag! - sogo tu doh berapo kurun tok pegi - tapi kalu nok cari kasut2 nga handbag lawa memae banyok dok? tapi lonih oghe pakak gi KLCC - kak OO jah dok ulae-alik alah ko 1U sebab ssitu hok paling convenient.

pasal tukar agamo - mulo ado budok sekoloh kak OO mati kat hostel hok oghe tahu selamo ni melayu islam - pah check dalae locker dio tengok ado salib, bible nga lilin2..

mitok jauh na'uzubillah anok cucu kito..

pB said...

PO'CHIK
Mujo dio kha'loh...

Dunio sudah mahu terbalik kuwae.

KAK OO
Sajo jah g melawat SOGO.
Kelah abih awal..

Dulu maso dok ngaji poli , rajing jugok dengae keh hok lagu ni. Budok hok demo dok kato kato tu, braluh jah budoknyor. Paka tudung laboh pulok tu..

Mitok jauh lah ....

NezJoe said...

ish, hari Isnin lepas kereta member oun rosak kat MRR2..
Rosak alternator jugok. Soyok poket gu 300 rial.
Kesiey ko dio. Gaji dok masuk lagi.
hehhee
dugaan Allah swt belako tu. Ko rano kak pb.

-suka bawa mama ke SOGO dulu, tapi loni byk sgt mamat indon. Siak mucung mulut. Kalu dok kaca ore takpo..ni napok adik kito.. juling butir mato.

pB said...

NERD
Ooo gitu. Maknonyor memae er'go dio doh la tiga ratuh tu.
Rayok ko saing tu, mujur rusok hok tu jah, kalau nyor buat rosak enjin, lagi besar koyok poket saing tu....

wah mama Nerd suko shopping kat Sogo tu. Kalu dulu, The Globe hok so'hor. Lonni Sogo, Midvalley, KLCC

Mesti adik comel. Hok nikoh tu khor?

ADIEJIN said...

Bengong sungguh. Buat penat haku jah. Gi jago kereto benggali semalae. Bakpo tok royat kereto bawok kelik doh ?

CiK BaWaNg said...

salam kak pb(kak pb oghe kelate ko?)...saje tompang lalu..tapi tersinggah lame plak hehe...cantik handbag tu..stylish..

*fizzy* said...

Kak pB!!!
Rindu nya ingin menatap blog ini.
Di pagi buta ni baru termampu..
Pagi takdi baru sapa di stesen Wakaf Bharu pukul 11.15.
Naik tren dari KL Sentral pukol 8.30.
[Lamo dokkk..]

Come beg..
Fiz gi KL tok shopping mano pon.
Jupo saeng2 jah.
[Sorry tok de nok jupo kak pB di Jale TAR..]

Mitok jauh dari segala kesesatan ala bini Mr B..
Nauzubillah!!

zareda said...

PB
Zar suka pergi sogo to beli baju anak jer. Zar rasa murah sikit dari jusco ke metro jaya ke parkson ke. Lagipun banyak pilihan.

Lina joy tu kalau ikut Islam memang dah halal darah dia, memang boleh potong kepara... banzaiiii

cm said...

pB...SOGO best barang banyak, tapi bila gi wiken orang lagi banyak tu hok tok lalu tuh penin palo tengok orghe...

ikut analisa tak rasmi opis ni (opis ni penuh dgn lawyer ke) byk kes murtad sbb dok bercinta dgn org India, mintok2 anok kita tak ditakdirkan bercinta dgn Indian.

pB said...

ABE ADIE
Nok royak lagu mano, abe adie tok bui no hp. Lain kali bui la no , so that kalu pB buak nasi krabu, pB call abe adie....

CIK BAWANG
Salam Dik..

yup yup kak pB orghe klate tapi branok kat batu pahat, johor.

Cantik ker bag tu?
Orang kat ofis ni kate macam beg org Indon laaa.......

FIZZY
Ohhh adik kuuuuuuu

bakpo la kelik naik ketaapi tu...??
lembab mache siput....

kak pb rajing tra skali. Naik kat pasir mah kul 7 ptg, sapa KL pukul 1030 pagi .....

Takpo, tak dok rezki kito nok jupo. Nanti kak pB kelik klate, kita dating....Cayalah

Titicaca said...

uiihh..lawa beg tangam..teringat beg tangan aku yg dah terkopak kulitnya..hish@ tak leh jadi ni..kena gi beli gak..hahaha..

minnie said...

Kak PB,
Risau dengar pasal isteri Mr. B tu.. Nampak sebagai perempuan, kalau nak membinmbing, kita kena kuat yea..

Alex Lacey said...

SOGO? malah nok gi...k.we sokmo shopping kat Carrefour (Alamanda Putrajaya) atau Mydin...senae...buleh beli pukal hahahha....

Hok kes Mrs B tu, lagu tulah...meme cabare ore ppue lebih sikit kalu nok nnikoh nga ore lain ugamo...sbb kito keno ikut tok llaki keh...jadi kito keno kuat betul2 agamo tuh...kalu tidok, hancuss lah...

PB, k.we semale pung make duo pingge jugok nasik heheheheh....samolah kito

pB said...

ZAREDA
Macam macam hal sekarang nie...

CM
Tok leh lawae Rata Panjae lagi ...

TITICACA
Baru dpt gaji, boleh la g shopping.

MINNIE
Kalau kawin dengan orang bukan islam, kita kena kuat. Kena penuh dengan ilmu di dada.

KAK WEAR
Lain kali nok g Alamanda, talifon la. Buleh kito jupo situ.

Selamat Jalae.
Kelik klate tu elok elok.

1291

Bismillah ..... Assalamualaikum ..... Lamo benar tok update bloq ni. Kalau bendo hidup , lamo doh mati..... Bukae tok ingat kor bl...