15 June, 2007

ANAK DARA




Anak anak dara sdg siapkan kad untuk abah


Kad dan bookmaker yang disiapkan

Salam semua.
Semalam, balik kerja, pB kerah anak anak buatkan abah mereka kad harijadi.
Nasib baik, semuanya ambil bahagian (paksa rela).

Akhirnya dalam masa 30 minit, maka siaplah sekeping kad, dua bookmard dan satu keping hati.
Masing masing teruja nak ucapkan "selamat hari jadi".
Bukan teruja , lebih kepada malu yang sebenarnya.
Yelah , anak anak ni kureng sikit rapatnyer dengan si abah nie...
Takat salam salam tangan jer.
Cium cium dah tak dipraktikkan lagi.

Siapa yang lebih malu.
Abah atau anak ?
Entah ler ....
Bila dengar jer motor abah diperkarangan rumah, masing masing dah cabut lari masuk bilik TokMa.

Kebetulan pulak, Tok Ma tiada dirumah , ke masjid.
Kalau tidak , harus anak anak pB kena marah.
Yelah kan, berderu lari masuk bilik nenek...
Nenek nak rehat pun susah.

Kejab kejab kak lang dok menjerit ala bisik bisik
"apa nak cakap?"
"bila nak cakap?"

pB kata, tunggu isyarat dari mama ...
lepas tu bunyi kik kik kik dari bilik tok ma..
dok berdiskusi barang kali, siapa yang perlu menjerit beri ucapan.

Abah pula, asyik keluar masuk , memunggah barang dari motor untuk dibawa masuk ke rumah.
Kabel , beg , kotak ...
Nasib baik tak jatuh laki aku ni bawak benda benda tu , guna motor pulak tu.

Bila nampak si abah dah stabil, dah tak kehulu hilir, pB beri isyarat pada Kak Lang.
Apa lagi .......

"SELAMAT HARI JADI ABAH........"

Abah : Mana kek nyer???

"Kek minta dengan mama"

pB senyum jer. Yang pB nampak si Arifah yang terlebih lebih xcitednyer. Si Kakak dan si Nurin lebih kepada Pak Turut. Si Aqilah, selamber jer ... mcm buat buat tak tahu ....

So, itulah kisahnya untuk hari ini...
Kita jumpa lagi minggu depan, insyaallah .....

Pssttt......
Ini pula kisah pagi ni.

Bertuah pB pagi ni.

Berpeluang berjumpa , bersarapan dan berbual mesra dengan seorang blogger yang dah lama pB ikuti kisahnyer.

Cantik orangnya.
Muda lagi tu .
Halus kulitnya ...
Bertuah si hubby ....

Terima kasih ADEQ kerana sudi berjumpa dengan kak pB.
Maaf kalau tidak apa yang special kak pB dapat lakukan.
Setakat belanja sarapan di Jayanti , sahaja.

Insyaallah, kalau kak pB ke PutraJaya, nanti kak pB hubungi ADEQ.

Terima kasih jugak buat Kak Lady, kerna telah jadi orang tengah untuk pertemuan ini.
Jasa mu dikenang sentiasa.....
Ohh...jugak
Selamat Hari Bapa
kepada semua bapa bapa diluar sana ......

29 comments:

AZWA said...

PB,

Masa anak2 wish Happy Besday tu abear terkejut dok? atau buat2 terkejut? atau buat muka seolah2 takde mende ajer hehehehe..

Blog azwa tu bila nak buat posting elok ajer...bila nak publish tajuk ajer keluar, yang kita dah taip entri dok berjela2 semua ntah pi mana . geram betoii la..

Jie said...

pB, bapa mertua kakjie kat hospital ni, patah kaki jatuh kat bilik air. Dia pun memang sakit² sejak setahun ni. Tak sempat nak balik jenguk, Abg jer balik sorang sebab anak² sekolah...esok sabtu pun sekolah ganti.


apasal la pB letak pic makanan sedap² kat entry bawah tu...anak² kakjie dok ngadap blog pB ni..dok...ayork...ayork..yummm...yummm.... udah mintak puding strawberi puding mangga.....

Mak Su said...

mak su pun malu ngan arwah abah, sebenonyer mungkin bukan malu, tapi tak close.

kakLuna said...

saya pun sudi nak jumpa kakPb..tapi bila yek...tapi kulit saya tak halus mulus qudus..tapi hati saya...tulus.... :))

McBudu said...

Hari bapa menjelang tiba
Harijadi sudah berlalu
Walaupun takde hadiah istimewa
Bayar-bayarlah bil air tu...

selamat berhujung minggu, chau...

pB said...

AZWA
Nak kena buat umah baru kot. Umah lama dah penuh dengan perabut tu ...

Sekarang ni kalau pB tulis entry, pB copy dulu. Lepas tu baru publish. Dgn cara ni, kalau first time publish tak lepas, boleh copy lagi dan lagi hingga berjaya.

At least tak lah geram sangat , kan..?

KAK JIE
pB doakan agar FIL cepat sembuh. Tapi orang tua ni , kalau bab bab tulang memang sensitif sikit kan. Jatuh sikit pun boleh retak.

Kalau tak sempat sabtu, ahad boleh cuba ...

Hi hi hi..
Masak kak jie, jangan tak masak.

MAK SU
Betul tu Mak Su.
Bukan malu atau segam tapi tak rapat.Tu yang susah nak mesra alam tu.

pB dgn ayah , biasa biasa aja. Takat salam, cium tangan .

KAK LUNA
Kalau sekali Luna sudi, seribu kali pB tunggu ...

Insyaallah, kalau lah kak pB tersesat kat Ipoh tu, kak pB mesti akan call Luna.

Wait 4 my call...ok

NBK466 said...

Bestnya wife spotting cam Pb buat surprise paksa-rela dgn anak2..bestnya b'day che abe Pb dekat2 dgn fathers day gak...

pB said...

MC B

PELAJAR BARU BIJAK BERSYAIR
MAHIR BERSYAIR MALAH BERSAJAK
INSYAALLAH, TAK ADA MASALAH AIR
TAK PERNAH LIMPAH, TAK PERNAH TERTUNGGAK ....

HAPPY FATHER"S DAY BUAT MC B JUGAK ...

~adeQ~ said...

kak pb, malu lah kite...pujinye byk sgt. kak pb pun apa kurangnya, kalau tak kenal mesti org taktau kak pb ibu beranak 4....hehehe kecil molek n comel jek...nice to meet you kak pb. ada peluang kite jumpa lg k! tq very much!

achik said...

wah bagusnya kak PB.. suh anak2 dara buat kad utk abah.. dlm hati mesti berbunga2 gembira abahnya.. hehe.. :)

pB said...

NBK
pB jer sporting ...

hu hu hu ...

tak pa, kita tunggu apa dia nak buat bila tiba harijadi pB bulan 10 ni

ADEQ
Puji ikhlas tu...
Bukan bohong , tau ...

Nanti kita date lagi..

Minnieeee.... oooo Minnnieeee
tak jeles ker??????

ACHIK
Dalam hati , bungo sokmo ..
tapi aBear bukan jenis yang tunjuk apa yang di rasa.
Paling paling, dia akan cakap

hmmmm
hmmmm

Darling said...

pB,

bestkan kalau ada surprise macam tu. masa my late dad still ada, dah tak ada makna surprise sebabnya memang tetiap tahun akan sambut. cuma dia akan tunggu apa yang dia akan dapat tuk tahun tu je le..

miss my dad :(

pB said...

Salam Darling...

Memang seronok. Tapi aBear tu jenis senyap. Tahu dia suker tapi tak nampak dia gembira..

ada faham ka???

Jangan lah sedih.
Doakan agar ayah darling selamat disana ....

ANAK PAPA said...

@## HAPPY FATHERS DAY ##@
" PAPA JGN JAHAT TAU ! "

pB said...

ANAK PAPA
Insyaallah, abah kat umah pB ni tak akan buat jahat...
Insyaallah

Anak papa buat apa untuk papa ??
Beli kek?
Beli wallet?

ADIEJIN said...

Pb puji adeq .. Adeq puji Pb..ish..bergilir gilir memuji..tak der siap lak nak puji si Jin tua nih..adeh..frust.

MULAN said...

seronok la abah dia tu.. sengih lama ke..??

zino said...

zino baru dapat hadiah father's day dari angah....

Bunga Telur & Bally Shoes said...

assalamualaikum,
camne buat banner kat atas tu? molek benar.

Kaklong said...

salam,

hepi besday utk suami akak. moga panjang umurnya dan murah rezekinya serta berkoyan2 kasih dan cintanya utk jaga akak sekeluarga :D

tq ya susah payah call saya balik.

oh ya, lupa pulak, perkataan da'ie tu bermakna pendakwah..

~ahni~ said...

Hepi besday le Cik Abear tu ya...

nurazzah8 said...

akhirnya...apa hadiah PB utk cik abae?.. hurm..samalah cik abae kita... cool aje kalau kita cakap birthday ke, etc... actually mungkin dia org suka, tapi tak gheti nak tunjuk...atau konon nak nampak macho... heehe

eh...bila lah PB nak belanja akak pulok..? ;-)

Manusia Pekasam- said...

Salam Pekasam pB

Happy father's day untuk laki hang. Hahaha...

and for my dad too...isk isk

kasutVincci said...

adoii...bapaknya releks jer. Tak excited bagai ker kak oii? HIksss
slamat hari bapa utk abear kak pb.;)

pB said...

ABE ADIE D SUPER JIN
Hi hi hi...
Ader orang jeles lah ADEQ ...

Abe Adie, Kak Farah yang kena puji. Ba'ghu betul

MULAN
Jenis orang pemalu mana nak sengih. Ala ala senyum kambing jer ...

BRO Z
Selamat Hari Bapa untuk Bro Z.
Angah bagi apa??

BUNGA TELUR
Waalaikummussalam ..
pB copy paste jer dari website FinalSense.com.
Macam macam layout ada kat situ.

KAK LONG
Aminnnnn ....
Mudah mudahan gitu jugak buat Kak Long.

Call Back, no problem...
Ngak perlu bayar bil ...

Tq 4 d info

AHNI
Terima kasih pB ucapkan bagi pihak aBear.
Kemana kamu sih...??
Lama sungguh kamu hilang ..??
Udah timbul atau masih tenggelam ini??
Kapa mau jumpa lagi??

KAK AZZAH
Faham faham aja lah, kalau tak sempat beli hadiah , kita berikan apa yang ada pada kita saja ...hi hi hi

Kak azzah bagi aja no hp akak, atau email.
Nanti pB contact akak.
Lagi pun kita, bukannya jauh...

M.P
Terima kasih.

Hang bagi hadiah apa kat bapak hang, tahun nie??

Btw, 'rock walk' kat stadium tu ada lagi ka??

KV
KV khe rajing doh jupo dgn che aBear kak pB. Relaks, cool , macho ..lagu tu lah...
Emosi tidak terucap...
kah kah kah

Selamat Hari Ayoh jugok untuk che aBear KV....

Kak Lady said...

PB...kak lady ni memula terasa jugak nak join...tapi disebabkan pertemuan tu tak dirancang...maka terpaksa batalkan...maklumlah...kerja2 rumah banyak...nak masak...nak kemas...nak urus anak2...

Len kali lah ye ADEQ...ngan PB senang aje bleh jumpa...heheheh....


HAPPY BELATED BIRTHDAY BUAT cik Abear PB tu...hehehe...lucu anak2 tu nak bagi surprise kat ayah diorang...&

SELAMAT HARI BAPA pada semua bapa2 yang masuk blog pb...

pB said...

KAK LADY
Tak pa Kak Lady, insyaallah, bila ADEQ dtg Shah Alam lagi, kita buat perjumpaan.

Dgn pB , rasa nya bulan ni jer yang senang nak keluar masuk pejabat, bulan 7 , susah sikitlah sebab top management dah bertukar rupa...

Terima kasih atas ucapan tu , Kak Lady ...
Budak budak tu yang xcited, abah, selamber kodok aja..
Tapi dlm hati tu, tak tau lah kan ...

minnie said...

Salam Kak Pb,
Uwaaaa!!!!!!!!! Jelesnya... Bila kita nak dating akak??? Sabtu ni??? Amacam???

pB said...

MINNIE
Malam ni , boleh tak...??
Akak ada buat janji dengan UMEBOSHI...

ok ok ok takk...???

1291

Bismillah ..... Assalamualaikum ..... Lamo benar tok update bloq ni. Kalau bendo hidup , lamo doh mati..... Bukae tok ingat kor bl...