19 June, 2007

BERUNTUNG

Salam.....

Hari ni dah 19hb Jun 2007.
Cuma tinggal 12 hari sebelum pB menerima AGM baru.
Memang sah, orang yang disebut sebut itu akan menjadi bos baru.
Kini yang boleh buat, ialah berdoa agar dia tidak akan jadikan pejabat pB ni pejabat dia.

Hari ni cerita sikit tentang anak anak dara ...

"Kakakkkk .... jemur kain"
"Kak Ngahh ...... angkat kain"
"Kakakkkk ..... buat susu adik"
"Kak Lang ...... simpan baju yang dah lipat tu"
"Nurin ..... simpan mainan tu"
"Kak Ngah .... ambik air ke mama"
"Kak Ngah ..... appa kertas , nak makan nasik dah nie"
"Kakakkkk ..... basuh pinggan tu"
"Kak Lang ...... gosok baju sekolah"
"Kak Lang ..... kapur kasut tu"
"Kakakkkk ..... ambik periuk nasi tu"

Hi hi ....tu lah untung nya ada anak pompuan ramai nie ......

Btw.. esok pB akan bercuti.
Jaga anak anak dirumah.
Tok Ma , hari ni akan buat prosedur 'mencucui' kanta di mata kiri nya di HUKM.

Abe Djin, kalau pB sempat , pB update esok.
Kalau tidak, lusa jer lah ...

Azwa, blog masih tak ok ker??

Indera , kerja masih banyak ker??

Izzini , pB doakan Opah akan cepat sembuh.

Kak Long , mata masih merah lagi ker??

Ume , The Cat tu masih dok miaw miaw lagi ker??

Hissh...banyak la pulak soalan .....
Hi hi hi

38 comments:

Mak Su said...

mak su di rumah pun macam tu... ala ala supervisor plaks.. bukan apa, kena ler training anak-anak dara kita tu, kan.

ADIEJIN said...

dok mmolek dghumoh esok. Jange dok gi berdeghak kok sir kok sir.

Tapi kalu tubik air liur gian nok memblog jugok lagu mano ek ?

pB said...

MAK SU
Rasanya semua ibu macam tu.
Tak kira ada anak perempuan atau anak lelaki.
Semua kena ambil bahagian dalam buat kerja kat umah nie...

ABE ADIE
pB pulok naik rusing, bilo abe adie dua kali komen , dalae dua n3 , pada satu hari ..

hi hi hi ...

Insyaallah, dok dherak kok'se. Stakat nok g IOI jah .

Kalau gian sudah mali, pB punya lumah ada streamyX... so lasanya talak masaalah ...

hi hi

Doakan tok ma ok ...nyer

Mummy Rizq said...

PB, mu bagi pije' anok daro mu sebetar!

pB said...

M.R
Nok pinjam berapa hari??

Datang ambek kat umah ....

Tapi ckp siang siang, anak pB ni makan banyak , tau ...

umeboshi said...

kak pb...hihihi...kekadang je Cat tu miaw miaw. tu pun kalo ada yg tekan punat nye!! TUAN EMPUNYA(iman) takmo kasi org lain (mama dan abahnye le..) pegang pun. kedekut! hehehe.. TQ kak pb atas 'dating' mlm tadi. len kali minnie atau geng lain kena join. best!

pB said...

UME
Kak pB enjoy semalam. Sampaikan tak sedar dah pukul 10 mlm ...

Nanti kita set lagi ...

Alex Lacey said...

oooo...gi dok kat Country Heights...meme rumoh2 ssitu, tubek air lior laaa tengok...hehehehe....

K.we meme suruh anok2 belaja buat sediri mace-mace...tapi ado sedikit halangan...abah dio kalu nok air, mitok ore tulong amik...kalu nok ggapo2, keno ore tulong amik...lagu mano tuh? anok2 pung last sekali kato.."Ayoh tu suruh ore tak po..."...hmmmm bertuoh belako...

singa utara said...

Selamat menjalani pembersihan/cuci mata Tok Ma semoga semuanya berjalan lancar dan selamat juga untuk PB semoga menjalani kerja2 house keeping dgn baik dan jgn duk mengadap TB jer...:-))

Jie said...

Kakjie anak lelaki 2 org tu pun suruh buat keje rumah gak.

Masukkan baju dlm mesin, cuci dan sidai sekali.
Cuci bilik air sendiri.

Masak nasi dan jerang air pun dah boleh, vacuum bilik sendiri, sapu bilik sendiri.

bukan apa...nak ajar anak2 lelaki kita ni..nnt kalo dah berkeluarga nnt, tak der la asik bini dia jer nak buat semua, dah masing² berkerja...jadinya mcm generasi suami2 kita skrg ni...faham²lah ye mcm mana...hehehehe!

spesis " tanggal dan tinggal "!:)

selamat bercuti..selamat menjadi Domestic Engineer la pulak!

kakLuna said...

asalkan semua selamat....

AZWA said...

PB,

Salam. alahai pepagi lagik baca entry PB nie buat PHD timbul seketika kat hati azwa...mana taknya azwa ada 3 power rangers tapi kalau bab minta tolong itu ini memang liat bebenor. Selagi "ngauman singa" tak dikeluarkan selagi tu la jawapan dia bila disuruh " kejap" "kejap"...hehehehe

Rumah azwa still bermasalah. Dah buat rumah baru tatpi problem still sama. Bila buat posting, yang kuar tajuk dia ja, isinya ntah kemana. Dah tu tak bleh nak save pulak tu...adeeh buat penat den aje menaip panjang2.

pB said...

KAK WEAR
Baghu nok ata sms , tanyo khabar.

kah kah kah ..

payoh loni, budok budok reti kelih serba serbi ...

Pah tu , panda jawab pulok tu ...

SINGA UTARA
Terima kasih.
Nak g meredek IOI kejab , belah pagi...

JIE
Hi hi ...
Biasalah tu, lelaki zaman dahulu ...
Semuanya mak yang buat.
Jatuh standard kalau masuk dapur ...

Harap anak zaman sekarang semuanya dah pandai pegang sodek nasi.

KAK LUNA
Terima kasih ...

Tido kul berpa semalam???

pB said...

AZWA
Jangan risau.
Mereka tu kecik kecik lagi tu.
Bila dah besar sikit, bolehlah dikerah tenaga mereka tu ... kah kah kah

Ada kwn pB anal laki2 5 orang. Tapi bila dia balik kerja, relaks jer, sebab semuanya tahu buat kerja rumah. Jemur kain, masak nasi, menyapu, lipat baju...

Azwa , sabarrrrr

Kena guna blogdrive kot ...

13may said...

senang kan...hahha

pB said...

13 MAY
Memang senang ...

Beranak lah ramai ramai ...

blackpurple said...

Bila dah mereka besar esok, kawin, semua akan ikut suami, masa itulah baru rasa sunyi, rasa ditinggalkan ek...

Selamat bercuti esok pB. :)

achik said...

yg perempuan bila suruh xde merungut sgt kan kak PB.. anak buah saya baru ni baru mintak tolong skit dia kata "asyik afiq je.. suruh la abg" ;)

pB said...

BP
Tular kan...
Masa kecik ni la rasa macam nak tercabut anak tekak , dok berleter.

Tak nanti mereka kawin BP. Kalau dah masuk sekolah menengah , asyik dok terperap dalam bilik sendiri, kala tu pun , mesti pB dah rasa sunyi ...

Tq
Cuti cuti pun kena datang shah alam gak, hantar dan ambik kak lang.

ACHIK
Anak kak pB , ayat tu memang ayat standard.
Kdg kdg tu, bila geram, rasa macam nak lekatkan kertas je kat peri sejuk tu, tiap kali mereka buat kerja, suruh mereka tulis, dan lepas tu kira, saper yang buat kerja lebih, saper yang buat kerja kurang...

Dengki tu memang ada antara adik beradik nie ....
Tak leh nak lari dah ...

cikdinz said...

sape lak yg jadi boss nih. cik abe ke atau orang bau ni.
tak pehe....

pB said...

CIKDINZ
Ada 3 bos baru yang nak masuk bhgn pB nie. 3 bos lama ni, akan keluar 1hb Julai nie.

Bos baru ni akan menggantikan MR GM yang pernah pB cerita dulu tu ...
Bos baru ni punya tegas hingga dah mcm mcm cerita yang pB dengar sekarang nie.
Nasib baik, belum keluar cerita dia makan staff ....

Skrg , pB dok fikir fikir mintak keluar dari department nie pulak ..

happyirfa said...

U BEHNYA ADA RAMAI ANAK DARA.
BILO SUME DAH BESAR SEKSOK..TOK CHEKAK WAK BEKWOH..RASA MACAM NOK TAMBAH ANAK PUN ADA..HE HE ..DUA TU PUN TOK CHEKAK NOK LAYE...ADA HATI TU

Kaklong said...

salam,

kak..mata saya ok dah. ni baru update blog heehe.sikit2 mood ada nak jelajah blog orang

Pa'chik said...

Bilo obesar seksok, nik'koh, sem'mo ake ikuk tok lak'ki, maso tu baru raso sunyi, raso keno tinggal dih...

kak OO said...

dumoh ni kalu Kakak tu boleh harap do, tapi jemur kain tok ghajingsuruh lagi takat nyipae dalae rumoh tu buleh la..

pB said...

IRFA
Hi hi..

bekwoh, buak 4 4 skali gus.
Jimat kos ...

Ada boleh ker??

KAK LONG
Alhamdulillah , sebab dah beransur ansur OK

PO'CHIK
Tu lar, anok rama pun, bilo tuo, tinggae berduo jah. Itu pun kalu duo duo panjae omo ...

KAK OO
pB suruh sokmo doh loni.
Lipat kain tok reti lagi.
Gosok tu, pB pun suruh doh.
Tapi pB ado la ghe'tek maso dio gosok tu ...

McBudu said...

Kalau melilau kat IOI Mall tu jangan lupa makan mee kari kat foodcourt Jusco tu...

pB said...

BRO Mc B
Tak jadi la pulak...

Esok kerja...

Minggu depan baru cuti ...

Hi hi, nampak gaya esok ada n3 lagi ler...

zabs said...

Laki-laki, perempuan sama je. Kalau di latih semua boleh buat. Yang tak baiknya kalau semua dibuat oleh orang gaji, anak2 akan jadi terlalu berat tangan nak menolong ibu/bapa.

Eida said...

bab bab ni...Eida kena belajar ni...esok² nak ajar anak jugak ni...biar jadi mak super power mace pb jugokkk

sitilina said...

beh nyoo la dio, rumoh merioh sunggowh. oghe duk soram2 ni nger bebi huk dop tubek lg. abear g kalalupo minggu depam baru kerlip.

huwaaaaaa~~~

~ahni~ said...

Anak ramai memang tak rugi, dah le pahala pun dapat, kasih sayangpun melimpah ruah, ye tak?

maklang said...

eh..nama maklang tak de pun...

moga2 tok ma ok nanti!

pB said...

ZABS
Salam ...

betul kata Zabs tu.
Kalau semua dilakukan oleh orang lain, lama lama budak akan jadi malas ....

EIDA
Hi hi..
tak de pun power nyer ...
biasa biasa aja..

ramai lagi ibu ibu yang dalam dunia blog ni yang lagi poweress, terrorist dan serba boleh .

SITILINA
Maaf nak tanya...
Siti ni orang klantan ker??

Bakpo dok ikut aBear maghi Kay El..
Kalu tidok, buleh shopping sakae ..

Sabar, bilo besar anok tu, buleh la dia temae Siti bilo aBear tubek g mano mano.
Hi hi..supo kak pB lonni lah

AHNI
Awak..
Awak..
Apa khabar??

Betul tu...
Minta minta semua anak anak kita akan jadi manusia yang boleh kita depend bila mereka dewasa nanti

Amin

MAK LANG
Ya Allah...Mak Lang..
Macam mana boleh terlupa nie...

Ampun ......

Tok Ma tak jadi buat benda tu semalam.
Postpone selasa depan la pulak.
Doktor tu kena urgent leave , mak dia sakit kat Alor Star ...

kasutVincci said...

selamat bercuti kak.;)

pB said...

KV
Kak pB tok jadi cuti larrrrrr

Ado dok sebek dopeh nie ...

izinni said...

pB,
alhamdulillah .. opah dah semakin sihat. anak2 dia pun dah balik ke KL semula.
menjawab soalan pb .. saya di KL bukan KB. ke KB seminggu hari tu sebab junkard ... on assignment :)

minnie said...

Salam..

Kak PB & umeboshi... Jelesnya....

Heh. Mak saya pun selalu cakap, untungnya ada anak perempua yg dah besar.. Yg sedih tu mak selalu makan hati bila adik beradik ayah selalu ambil kami dan mempergunakan kami semau-maunya....

1291

Bismillah ..... Assalamualaikum ..... Lamo benar tok update bloq ni. Kalau bendo hidup , lamo doh mati..... Bukae tok ingat kor bl...