04 June, 2007

KAWAN LAMA

Salam Isnin semua...
Mesti ramai yang cuti ,kan?
Kat pejabat ni macam kawasan baru dilanggar todak.
Senyap tie'pah ....
pB sorang jer ke yang kerja hari nie??????

(Ya Allah Ya Tuhanku, Janganlah bos baru tu dtg lagi hari ni.... kalau tidak , harus pB ambik mc mengejut).

**********************

Kalau mengikut Dr Fazilah Kamsah, orang yang lahir bulan Oktober ni (pB lah tu) , suka sangat berkawan.
Dan untuk membuktikan bahawa taksiran si Dr ini, pB memang suka cari kawan kawan lama.
Kawan kawan sekolah rendah, menengah dan juga kwn kwn yang pB kenal masa kat poli dulu.

Kebanyakkan kawan pB pula adalah kawan aBear.
Ada satu couple ni, isteri nya kawan sekolah pB. Masa pB ke kenduri beliau , terkejut sebab rupa rupanya suaminya itu kawan sekolah aBear.
Kecik jer dunia ni.

Sabtu lepas, pulak pB terjumpa dengan kawan sekolah.
Sama sama satu kelas masa tingkatan 3.
Dok area puchong pulak tu ....

Oklah berbalik pada cerita asal pB..

Baru baru ni, pB dapat tahu yang sorang kelas mate pB ni pernah jadi kawan baik aBear masa dia belajar kat sekolah vokasional .
Dan nak dijadikan cerita, pB pulak terjumpa satu plastik old old surat cintan pB pada aBear.
Kenyataannya .... 3 pucuk surat pB, baru 1 surat cintan aBear pada pB ...
Terjumpalah alamat lama kawan si aBear nie, Mr M

Datang pejabat, pB pun godeklah yellowpages.
Mula mula cari nama dia.
Ada , kat Kulim tapi talifon pulak dah kena potong.
pB cuba nama ayah dia pulak.

Alhamdulillah, kat umah dikampung masih lagi ada telefon.
Check alamat, pun sama.
So, pB pun talifon.
Adik dia yang angkat.
Cerita serba sedikit dan minta lah no hp Mr M tu.

Jumaat pagi tu, pB pun hantar lah sms pada Mr M.
Cerita serba sedikit.
Dan belah petang , Mr M tu pun talifon.
Yang penting dia ingat lagi aBear pB.

Balik umah, so, hati pun berkobar kobar lah nak cerita pada aBear.

Bear , bear , pB dpt sembang dengan M...

Siapa suruh call ....(may b aBear bergurau, tapi pB dah terasa habis)

Terus terbantut, nak cerita lebih lebih....

Tahulah aBear tak suruh, tapi at least hargailah apa yang pB dah buat nie.

pB cerita jer sikit sikit apa yang pB tahu ......
Malas nak panjangkan cerita, lantas pB pun senyap terus.

Sampai ke hari ini, aBear tak mintak pun no talifon Mr M tu.

pB rasa nak erase jer nombor tu . Tapi sayang .........

Hmm....

Begitulah cara pB cari kawan lama ...
melalui yellowpages ....

29 comments:

Mak Su said...

eh... kita sama besday ler pb.. october gaks... anak saya pun 4 dara gaks... ada ker kita pernah saling mengenali? saya dok rembau dulu, dekat gak dengan kelate, sepelaung aje jaraknyer....

Awwaab said...

kak PB... untungnye rajin simpan alamat dan surat2... koleksi saya dah hilang semuanya :((

pB said...

MAK SU
Biar betul mak su, rembau bukan ker kat Negeri Sembilan ??

May b kita boleh jadi kawan yang baik lagi rapat ....

AWWAAB
Sumer kak pB simpan.
Kecuali buku sekolah dan majalah sekolah ...

Sadis tul, buku tu semua hilang masa tok ma pindah randah. Kalau tidak, lagi ramai kawan lama yang kak pB boleh cari...

minnie said...

Kak PB,
wah cat baru lagi... kenalah dengan cuaca hari ni.. mendung jer ni...

Kak PB, kita sama la... Lahir bulan oktober, nanti kita celebrate same-same ek....

Bagusla akak ni... mengeratkan silaturrahim...

pB said...

MINNIE
Tergodek ....
Hilang habis semua gambar anak anak kak pB....

Ye ker...??
Nanti kita buat celebration sama sama.
Mcm biasa, syaratnyer ialah Minnie kena dtg Shah Alam ...

Sayang kalau terputus gitu aja ....

NezJoe said...

kak pb,
'dia' pun lahir buley 10 jugok...
Baru lepah baloh nga dio.
:(
nok nagju la tu..

yay! comel layout baghu ni!

pB said...

nerd
Oghe bulae 10 ni kerah pa'lo sikit.

bakpo pulok baru lepah ba'loh nie??

Biasolah tu, bilo dok jauh , ado sajo setae hok nok suruh kito baloh...

Jangae kerah hati...pujuk dio molek molek ...

dlt said...

kak pb, rajinnyo kontek mengontek. sayo ni jenih malah skit. sengsaing sek ren meme tok tahu pah mano la. cayalah kak pb.

oren said...

saya pun, tak rajin nak mencari...

pB said...

DLT
Tok tahu bakpo, tapi memae suko lah carik .
Tapi kadae kade tu frust , bilo tahu rama saing saing tu krijo high kelah gitu ....

OREN
Sebab ada kemudahan.
Talifon pun percuma.
Kalau kena bayar, rasanya kak pB pun macam Oren jugak ...

Pa'chik said...

err piBI, yelopeges tu.. utok bisneh jah.. hehe...

pB said...

masuklah kat white pages...

pah tu boh namo orghe hok nok carik tu ....

zino said...

rajin nya mencari kawan lama.. tu yg abear tegur tu.. hehe

pB said...

BRO Z
Adusss...pedih nyer ....

Salah ker?
Berdosa ker??

Kak Lady said...
This comment has been removed by the author.
Kak Lady said...

Kak Lady pun Oktober jugak...kak lady pun suka cari kawan lama...tapi kawan pompuan je...kawan lagi tak berani..heheheh

pB said...

KAK LADY
Kawan laki laki cuma kawan masa kat poli. Masa kat sekolah rendah dan sekolah menengah, sumer nya pompuan ......

Cari jer ...
Bukannya nak buat benda tak elok ...

Salah ker??

♥fizzy♥ said...

Salam, kak pB..
Bagus laa mengeratkan tali silaturrahim.
Kot che aBear kak pB jealous tu.
Sbb 'Mr' kan, buke 'Mrs'..
Hehehehehe..

Fizzy pun baru lepah jupo saeng² lamo maso wedding bestfren 2jun hr tu.
Meme best kalu jupo saeng lamo ni.
Nasib baik tok overshadow pengantin sbb ktrg bising do-oh.
Heheheheheeh

~adeQ~ said...

kak PB dah tukar wajah lagi..tapi tulisan tepi tu cerah sangat. tak nampak la..tapi banner kat atas tu cool!

achik said...

saya pun penah cari no tepon kawan guna buku panduan tepon tu.. seb baik la nama ayah kawan saya tu x byk sgt.. senang skit nak cari.. :D

pB said...

FIZZY
Dia tahu kak pB jenis suko saing. Bekali angin dio tok molek maso kak pB crito hal tu, dio dok sibuk dok ngaji nok prekso.


ADEQ
Kak pB masih dalam proses nak belajar cara nak tukar kaler kat tepi tu .....

Merangkak rangkak baca coding ...

ACHIK
Kalau tahu nama ayah, dan alamat memang senang.

Tapi sekarang susah, sebab selalunyer bila pasang talifon, mesti guna nama suami ....

Mana nak tahu ... nama suami member ...

kakLuna said...

saya pun ada gak cari jiran2 lama dlm yellowpages..kalau kawan2 lama..saya google kan aje atau pakai friendster :)

pB said...

KAK LUNA
Boleh ajar kak pB cam ner nak google n friendster tu...

kasutVincci said...

kv pun jarang mencari. Kalo terserempak tu, lain cerita. Hehehe... teruk kan?

NBK466 said...

Rajin sungguh PB cari kenkawan lama ala2 jejak kasih...terasa gak nak cuba cari kenkawan kat yellowpages..tapi skg nie ramai yg tak guna fixed line but guna hp instead...

pB said...

KV
Bakpo jadi lagu tu ....

Bukae ko dulu kito samo samo habih maso saing.
Bukae ko dulu saing tu penoh jadi tepak kito luah perasae...


NBK
Bila dah jadi gitu, tak dapatlah pB tolong ... hihi hi

happyirfa said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Mak Su said...

pb - mak su saja je mengusik awak. betul ler tu, rembau kat ns. tapi mak su ada abang ipar orang tumpat. :)-

pB said...

MAK SU
Ada ada aja Mak Su nie ...

Saje nak kena kan pB ...

Percaya 100% tu ...

1291

Bismillah ..... Assalamualaikum ..... Lamo benar tok update bloq ni. Kalau bendo hidup , lamo doh mati..... Bukae tok ingat kor bl...