26 June, 2007

KERJA

Sepatutnya pB cuti hari ni.
Bawak Tok Ma ke HUKM tapi semalam Tok Ayah cakap dia yang nak bawak.
Esok , baru pB ambil cuti.
Uruskan makan minum anak anak.
Tapi tengahari kena datang Hotel Uitm.
Ada jamuan perpisahan untuk bos kecik tu ...


Tadik Tok Ayah call pB.
Dah sesat depan Astro.
Termasuk jalan yang nak menghala ke Mines.
Penat bila dengar macam tu.

Kesian Tok Ayah....
Ingat kan dia dah ingat jalan , sebab tu semalam pB tak der la nak tanya tanya lagi.
Harap masa pB tulis n3 ni, mereka bertiga dah selamat sampai ke HUKM.
pB doakan Tok Ma akan selamat .....

Masa dok sibuk infd arah jalan pada Tok Ayah, mak sedara pB call.
Mak sedara ni dari mak lain. Kira anak tok tiri pB lah nie.
Che Ya beritahu anak Che Na (kakak dia) yang no dua ada kat UH.
Admitted since ahad baru baru nie.
Baru tingkatan dua (kalau tak silap pB).
Sakit Lu Ki MiA.
Hmmmm .....

Muda muda dah sakit yang sebegitu.
pB dengan anak anak tok tiri pB ni kurang mesra alam sikit.
Bukanlah bergaduh ker apa , tapi entahler.
Bukan tak "pegi maghi" , tapi kurang komunikasi sikit.
Tapi kalau berjumpa, macam rapat jer ....

Insyaallah, kalau ada masa pB akan ajak Tok Ma ke UH nanti.
Tapi itu semua kena bergantung pada keadaan mata Tok Ma pulak.
Lepas prosedur 'cuci lense' , Tok Ma tak leh buat kerja berat dan juga mengadap cahaya matahari.

Makanya , bermula esok, pB akan jadi tukang masak...
Apa nak masak nie...??
Satu masalah la pulak bila dah lama tak masuk dapur nie...
Buat malu jer ....

Tengah hari semalam, pB sempat dating dengan Kak NurAzzah8.
Memang orang anak ramai ni, badan memang slim ler...
Macam Kak Wan yang ada anak 6 tu...
Sepesen jer saiz mereka berdua...

So , saper saper yang nak bodi slim melim, beranak lah ramai ramai ....
Kah kah .. sedap jer nasihat orang tu ...
Terima kasih Kak Azzah, sebab belanja pB makan mee tomyam..
Nanti , insyaallah, second date, pB pulak yang belanja akak .....

Ini cerita Nuying lagi ....

'Jom la ...'

'Nantilah ...'

'Cepat la ....'

'Kejab laa ... mama nak tengok citer nie'

'Ma .... cepatla ... Nuying nak solat dengan mama'

'Nuying dah ambik air smayae kor'

'Tak leh ambik , nanti baju Nuying bachah'

'Hmm, tunggu Mama ambik air smayae dulu'

Hmm.... Nuying masa dok ajak pB tu , dia dah siap pakai telekung dah.
pB masih lagi dok tengok citer 'Prison Break'

Malu jer ....
Anak ajak Mama solat Isyak ...

Sayang Nuyingggggggg ....



45 comments:

Anonymous said...

comeinya nuying ni...
oklah tu kak pb..( tapi kalau iv pun mcm kak pb bila prison break tu)
lama tak tinggal jejak, tetapi ada kesempatan saya dtg menjengah

iv

McBudu said...

Cuci mata tu pembedahan cataract ke? kalau camtu, lama dia kena pakai sunlass tu bila nak keluar rumah. Glamour u..

McBudu said...
This comment has been removed by the author.
pB said...

IV
Salam IV..
Lama tak nampak IV ...

Nuying chomee sebab mama dio cute..

ABE Mc B
Dulu Tok Ma dah buat operation katarak tu. Then doktor letak lense. Bila lama lama , lense tu jadi macam kotor, masuk habuk... Hari ni , doktor nak cuci lense tu jer ...

Memang kena pakai reben...
pB bagi pinjam pB punya ..

*fizzy* said...

Kak pB...
2-3 bule lepah ado saeng Abe fizzy meninggal sbb leukimia.
Tahu2 hok kronik doh.
Sedih sangak, anok br umur 1thn.
Arwah meninggal maso 28thn.
Fizzy doa semoga sedara kak pB selamat.
Aminnnnn~

Cute nya Nurinnnnn!!
Anok buoh Fizzy soghe jah 'pue.
Hok lain hero blako.

Ermmm, buke buleh ko sapa HUKM kalu lalu depe Mines?
Dulu maso blaja sokmo gi Mines, maktab dekak jah nga HUKM.
Heheheheh..tp buke fasih sgt pun jale2 di KL ni..
Sokmo nok gi mano2 dreba (taxi) hok bwk.
Hehehehe

cm said...

wei minat Prison Break ko? cm tok follow citer tu wpun dengar citer PB tu best, lo ni dok giler CSI new season best tapi nok tengok payoh nyo dok berebut TV nan satu...anok2 dok bising suh beli TV so lagi..hishh ingat beli TV supo beli cekelat.

anok2 dumoh semaye maghrib je... hok 4 waktu lagi tu selamatttt....

harap Tok Ma selamat cuci lensa mata.

*fizzy* said...

Ohhh..maso make 'male buke stakak ingak kak pB..
Denga steak2+mashed potato tu pun terbaye doh..
Huhuhuhu..

Prison Break kade2 jah tgk..
Tu pun sbb Wenworth Miller.. :D

pB said...

FIZZY
Tular, sakit ni loni tok kelih pado omo doh...
Mudo pun buleh sakit kronik lagu ni.
Kak pB ingat malae ni nok g kelih dio...

Fizzy nok keno suruh kakok Fizzy branok lagi tu ....

Prison Break , memae kak pB minat...

CHE MA
Kat umoh tu ado 3 tibi. Tapi kadae kadae pun buleh ba'loh lagi adik bradik..
Apa apa pung, kato putus ado di tangae mama , lar ...
Kalu ba'loh, pB chabut jah kad astro tu ... terus senyap ..

Smayae , kalau subuh , duo orghe.
kalau hok lain waktu, stakat ni , memea keno pakso ..

umeboshi said...

kak pb, bagus la nurin gitu. comey jek pakai telekung ek. hehehe..

utk TokMa...moga beliau sembuh dan sihat sejahtera. insya-ALLAH!

kak OO said...

semoga TokMa cepat baik..sejuk perut mama tengok nurin ...

Abang Long said...

selalunya kalau anak ramai si emak kelihatan slim, tapi bagaimana si ayah pulak ?

Helena said...

cuteny nuying....

ooo mak pun suka tengok prison break ke? hehe samala kita. Bab anak ajak sembahyang on the dot after azan pun, hehe samala kita...

idham said...

:) sungguh cute nuying!

ma dia pun cute ....especially bila dia cuba2 nak senyum gitu...;)

eh...sempat tu dating tu...mana gambar2 makan2 tu...share share la..

abe idhae

Akuro ® said...

Tula lu ki mia ni. Byk kes bila detect, penyakit dia dh kronik dan kritikal. And if detect awal, pesakit tu still a child n have to fight like h*ll in order to survive.

Ada org kampung Akuro, tiba2 masuk spital, disangka malaria (sbb kluar masuk utan). Alih2, disahkan lu ki mia kronik. Tak lama lepas tu dijemput Tuhan.

Kuasa Allah belako.

Nuying ajak Akak smaye eh? Biasa la tu Kak. Kdg2 Akuro pun camtu ngan sepupu2 Akuro yg kecik2. Dorang sibuk ajak berjemaah masa duk layan CSI.

Macam mana tu? :P

pB said...

UME
Tudung yang dia pakai masa kita jumpa tu, tudung yang baru beli , tau.

Itu dia guna untuk pergi ngaji..

Terima kasih ...

KAK OO
Takdi pB call, siap doh.
Tapi tok brapo nok clear sebab doktor cakap mato tok ma pulok jenih dok berair ...

Minggu depae, tok ma nok g buat hok untuk mato dio ho sor lagi tu ..

ABANG LONG
Ayah, biasanya perut boroi ...

ABE ID
Salamm ....

Cute ... Nuying

Ado can ko nok be'se kito duo ...

AKURO
Kak pB tak tahu lagi apa perkembangan tentang sepupu kak pB tu ...
Tok Ma on d way ke sana , tadi masa kak pB call dia.

Harap harap, early detect...
Insyaallah sempat nak disembuhkan.

Kalau macam tu, kena tunggu sampai CSI tu habis, atau pun, solat masa iklan ...

Mak Su said...

betui ker bandar tun razak tu dulu dikenali sebagai kampung kongo? mungkin orang lama lebih tahu... harap ayah pb dah familiar jalan ke hukm tu.

pB said...

MAK SU
Hi hi...
Ayah calling calling pB.
Jumpa Jaring, berenti,
Jumpa TPM, berenti.
Alhamdulillah , selamat jugaklah sampai, dan insyaallah selamat balik ...


Ye ker?
Kenapa panggil gitu ...??

zino said...

lukimia ni tak mengenal usia.. sesiapa pun boleh kena.. sekarang dah ada kaedah merawat nya..

mudah2an kembali sembuh..

Kak Lady said...

Kesian kak lady dengar pasal adik yang sakit tu..Mudah-mudahan dia akan sembuh...

Comelnya nuying...hehehhe

pB said...

ZINO
Betul tu Bro..
Tasha tu baru 10 tahun ..
Sedih pB bila teringat pada dia.

KAK LADY
pB pun harap dia cepat sembuh.
Tok Ma baru cerita sejak ambik medical ni, Tasha jadi cepat marah ...

Thanx akak ..
Mama dia comel, so anak cute lah ...

Perasan la pulak pB nie ...

Mak Su said...

kalu mak su tak silap sejarah, kg kongo dikenali masa awal merdeka - penempatan askar kita yg balik dari bertugas di kongo, kalu salah mak su mintak maap banyak2 pada yg berkenaan.

NezJoe said...

semoga tok ma baik2 aja.

nuying ni berjurus betul
:D

mki said...

PB,

Kenapa pulut bakar?

pB said...

MAK SU
Ooo gitu ceriter nyer

NEZJOE
Orghe demae nie segar doh kor??

Insyaallah, harak nyo pah ko tuo juruh ...

MKI
Salam ...

Nanti pB buat satu post kenapa pulut bakar ....

Mama Risyiariana said...

Comei nuying...hehehehe anak MR Syasya nama manja dia uyin..NURIN..

izinni said...

sejuk perut pB ngandungkan nurin. anak2 saya pun selalu ajak solat sama. bila difikir balik .. kesian plak kat mak .. mesti tak sejuk perut masa ngandungkan saya .. liat sangat nak segerakan solat. anak2 lain plak ... dengar azan je terus masuk bilik air untuk amik wudhuk.

Purpleheart said...

Isy, anak ajak mak semayang.. sudah tukar ka.

kasutVincci said...

comel jah nuying pakai telekung tuh. Danish pulak, ikut mood, kalu rajin, siap gi ambek air semaye. Tp takat dua rakaat jah, pastu terus wi salam. hehehe

Arena said...

Bagusla tu didik cintakan solat dari kecik kan.. Good job kak..

Sunan_Jati said...

hehehe... xperla oklatuh!

happyirfa said...

KAKPB..
ingat kakpb yg gi hukm,upanya tok ma dan tok ayah jer..tah2 dah terserempak tp mugo tak kenal tu gak.fa ngan cik abe gi hukm dlm 1 jam dr 3 sampai 4 ptg.tok hubby fa buat operate mata.tukar kanta dia kata.kt tgkt 5 surgeri 5.tp masa tu mmg ramai yg 'jd lanun'
sbb mata sebelah tutup..

MULAN said...

cute nya nurin nuyiinnnggg...!!! kalu kita jupo, pb belanjo deh..

Alex Lacey said...

PB...k.we stat kijo semula doh ni...hehehe....tengoh deme tapi kijo jugok...pekerja dedikasi gitu hahahha

ADIEJIN said...

Eh..Budak ni tak update hari nih ? Hahaha..tengah sibuk memasak tu kot..hahaha..Masok gapo dik ? buat sayur lemok ngae ikae kering pun padae doh hari nih.

Sastri said...

dah terlepas prison break dan criminal minds senin lepas.... huhuhu...

bang_gugar said...

salam kak pB,

didikan kita sebagai ibubapa mereka pasti diingati mereka sebagai anak2..

didikan kepada yg tak elok.. akan membesarkan mereka dengan keadaan yg tak elok..

sebaliknya pulak apabila dididik dengan penuh adab dan akhlak2 islam..
insyaAllah mereka membesar berlandaskan didikan ibubapa tersebut..

(",)

pB said...

MR
Oklah tu ..
Anak kita sama nama

IZZINI
Wah anak Izzini lagi displin.
Dengar azan ,terus ambil air sembahyang..
Baguslah

PURPLE HEART
Sekali sekala bertukar, tak pa , rasanya

KV
Ado angin mek nuying tu..
Kadae kadae rajing
Kadae kadae puah ajok , tok sir

ARENA
Tks Arena

SUNAN
:)

IRFA
Minggu depae tok ma g lagi.
Kali ni, untuk operasi mata kanae pulok ...

MULAN
No hal nyer...
Hantar email , bila nak balik sini.
Dan kita cuba set the date n the place

KAK WEAR
pB harap semuonyo ok doh kat umoh kak wear tu...
Start bulae depae, pB tok leh nok brapo nok aktif doh dalae blogger nie...
Banyok sungguh krijo hok keno tanggung ...

ABE ADIE
Keyae terlajok makae tengoh hari smalae...
Mato ngatuk ...
Ideo hilae ....

Rindu kor??

SAS
Tak pe..
Nanti Sas cuba cuba tanya Blackie ..
Mesti dia tengok tu

B.G
Salam ..
Insyaallah ...

Kita as ibubapa harap yang terbaik untuk anak anak kita , kan .

minnie said...

Salam Kak PB,

semoga tok ma cepah pulih dan cergas seperti biasa...

akak, suka la tgk muka nurin pakai tudung, comei!!!!

Kaklong said...

salam,

siannya kat sedara yg sakit tu,muda lagi. moga dia kuat melawan leukimianya tu.

hehe..ni yg tercabar nak kuruskan badan lepas bersalin ni :D.

Sunan_Jati said...

hapdet pls!@

NBK466 said...

Itu ler...mem lepas bersalin Naufal mmg slim gilos....suka dia bila kenkawan ckp dia slim padahal sbb makan kureng & lauk terhad semasa dlm pantang...

*fizzy* said...

Kak pB,

You've been tagged - for CHARITY..
Sila ke blog saya for details ya..
:)
Ini atas usaha Abe Id kito..

MAMAMIA said...

Salam. Terima kasih singgah blog akak. Bila baca pb punye blog dgn loghat kelate ni teringat kawe2 masa sek dulu.

sejuk perut ibu mengandung dapat anak macam nurin ni.

maklang said...

tahniah...bagus ada anak mace nuying....sejuk mata memande...

eh...terror tak maklang kecek kelate???

JoKontan said...

"Tengah hari semalam, pB sempat dating dengan Kak NurAzzah8.
Memang orang anak ramai ni, badan memang slim ler...
Macam Kak Wan yang ada anak 6 tu...
Sepesen jer saiz mereka berdua..."



Weh PB. mu luper ser lagi.

Maam Jo pun slim jugok.

:-)

1291

Bismillah ..... Assalamualaikum ..... Lamo benar tok update bloq ni. Kalau bendo hidup , lamo doh mati..... Bukae tok ingat kor bl...