17 July, 2007

AWAL

Apa kehal la pulak pB ni pagi pagi buta dah dok menulis dalam blog nie..??

Tak jenero / lena tidor ker?
Mimpi yang bukan bukan ker?

Oh tidakkkk...

Tersedar masa aBear dok bersiap nak keluar.
Yup , pagi pagi jam 5 aBear dah bertolak ke Kuala Trengganu.
Sepatutnya dia ke sana semalam.
Tapi , biasalah si aBear tu kalau boleh memang dia nak lewat lewatkan.
Tang balik ke sini , yang dia nak cepat cepat kan.
Kena sampai di KT sebelum pukul 1 tengahari , katanyer.

Bila dah babai babai, teringat pulak , kain dalam mesin basuh.
Belum dijemur.
Selesai mengerjakan kain , mata dah terbuka luas.

Terlntas yang gambar dalam blog Zino tak tengok lagi.
Gambar Bro Z tembak menembak.
So , apa lagi , bukak internet lah..
Bang subuh pun belum lagi ni, tau.

Pagi ni ada meeting mingguan.
Dengar cerita Mr K tu nak datang.
Petang semalam, dua bos kecik pB dan sorang supervisor dipanggil mengadap dia.
Jam 3 baru dia call, jam 330 dia nak jumpa.
Kalau dia kat area area Kelana Jaya , oklah.
Ini dia kat CyberJaya.
Rasanya , member pB tu mesti terbang masa bawak kereta.
Apa cerita, kena tunggu jumpa dengan dia lah pagi nie.

Baru baru ni sempat jeguk blog Marlina.
Sonok dia ....
Cuti sehari terus ke Langkawi dengan kawan kawan.

Seingat ingat pB , sejak kahwin ni, pB belum pernah
ada peluang nak outing outing dengan kawan kawan sekolah
mahupun kawan kerja.

Nak outing dengan kawan kerja memang tak boleh lah kan,
sebab kawan kerja yang pompuan cuma ada sorang nie jer.
India pulak tu.
Dia tu , memang sibuk dengan anak anak.
Lagi pun, kita berdua tak lah close sangat.
Setakat nak keluar pergi The Store untuk beli hadiah untuk bos,
pernahlah dua kali.

Nak outing dengan kawan kawan sekolah, pun payah.
Semua nya kalau pB yang tak call, memang tak der lah.
Ini kan pulak nak ajak jalan jalan macam yang Marina buat tu.
Jeles pB ....

Nampaknya semua orang , bila dah kawin ni,
seakan akan dunia kita ni hanya dok berkisar
dengan kerja, keluarga, suami , anak anak dan
juga sekali sekala ibu bapa.

Kalau ibu bapa dok deka macam pB ni , oklah.
Boleh jumpa sokmo.
Hari hari jumpa.

Kalau ibu bapa yang jauh jauh , macam Irfa , Ume
dan yang lain lain lagi , nak jumpa mereka sebulan
sekali pun susah ...

Kenapa kita ni, bila dah berkahwin ,
tak boleh nak sediakan masa untuk kita bersosial
dengan kwn yang satu kepala dengan kita...??

Dulu, pB pernah kenal satu lelaki ni.
Dah beristeri pun. Masa pB kenal tu, dia baru ada anak sorang.

Suami isteri ni memang jenis kuat bekerja.
Gaji pun boleh tahan lah , besarnya.

Keluar kerja pagi, balik umah , malam.
Biasalah kan, orang kota....

Tapi apa yang pB respect tu ialah mereka berdua ni
tetap ada masa untuk dihabiskan dgn kwn kwn mereka.

Si suami akan beri kebenaran pada si isteri untuk keluar outing.
Kdg kdg tu , bukan outing dekat dekat pun.
Terpaksa bermalam.
Ada sekali tu, isteri dia outing hingga ke Pulau Tioman.

Dan isteri pun akan beri green lite kalau suami punya giliran.
Go fishing , main golf.
Scuba diving dan extra.

Bila ditanya pasal anak, mereka bilang , gilir gilir lah yang jaga.

Seronok nyer kalau pB boleh buat begitu.

Kalau tak setiap bulan pun, at least 4 bulan sekali,
boleh keluar ronda ronda dengan kwn kwn.
Keluar makan, tengok wayang , shopping, window shopping.
Dok lepak lepak sambil gossiping .....
Letak hal hal anak anak, hal aBear kat tepi for a while.

Hmmm....

Hi hi .... berangan memang seronok kan.?

Oklah...
Dah azan subuh dah tu.
Nak kejutkan budak budak ke sekolah.

psstt... baru jer aBear pergi, rasanya sampai Karak pun belum , pB dah rindu kat dia.
Hi hi...kalau dekat , gaduh gaduh.
Bila dah jauh, rindu rindu....

26 comments:

Jie said...

Salam bp...huhu! Betul² gigil ni ..he he ehe

Tu la bp, selalu la kan.. ( selalu bkn semetinya ) bila kawen kita pompuan byk terputus hubungan dgn kwn² masa bujung... nak keluar lepak² pun terbatas sgt.

*fizzy* said...

Oh...Awalnya bangun..
Hihihihihi...
Meme blogger tegar ni, bangun-bangun terus update.

Kak pB, kwn fizzy asni tu.., rasanya bila dia dah kawen ni lagi byk lepak ngn kwn² ktrg.
Gi main futsal laa..bbq laa..
Stuff yg masa dia single dulu pun tak pernah buat.
And I salute abg Asib for that.
Dia mmg cool+baik hati la. :)
Tp still, buke fizzy kato dio tok spend time nga Abg Asib lasung. :)

Chechewah..baru kejap rindu doh.
;)

pB said...

JIE
Pembetulan Jie ..

Bukan bp tapi pB ...
bp tu blackpurle ..
pB pulutbakar ..

hi hi

Tular kan...
Kenapa harus jadi begitu ...

Kita pun nak lapang lapang kan dada

FIZZY
Nyer gherok ko che aBear, sebab tu lar bangun ...

May b dia masih baru . Anok pun tak dok lagi. Tu hok buleh lagi ...

Saing Fizzy hok sorghe lagi tu apo crito?

AZWA said...

waduh waduh...bangun2 ajer terus update blog ek..memang ada tanda2 blogger tegar nie hehehehe

Lama ker abear tu gi 'ganu tu? besa la tu, bila dekat selalu, ada ajer modal nak bertekak, bila berjauhan baru la terasa rindu2an kan kan kan

ADIEJIN said...

jie..pB lah bukan bp..

fizzy, hah ah, blogger berwawasan minah nih.

azwa, bila dekat pb bercakaran, cakar rimau.

Eh, ni blog sapa ? lerrr..silap,wa mikin macam ini blog wa..heheh, sorry ek pB..terperasan ini wa punya blog..hehe.. good morning.

OndeOnde said...

pendapat kak OO boleh jer nak outing tapi kalu ada family ni memae kak OO sedighi tokleh lamo2 jauh nga anok2; buleh nok wak aktiviti dengan kawan2 tapi sort of family activities lah, samo2 bawak family, kalau ladies' outing tu setakat hari sabtu nok gi window shopping dan sebagainya okay lagi, tapi kalu jauh2 hingga bermalam rasa tok sanggup; che abe kak OO pong raso payoh nok lepas tu sebab kalu dio wak ggitu, kak OO pong tok relo..heheheh..mano aci, kalu bergumbira biar samo2 nga anok2 laaa..tu pendapat kak OO lah.

pB said...

AZWA
Mula nyer tu ingat nak sambung tido. Tapi takut terlajak...

Dia kesana tiga hari. Kata nyer Khamis ni balik , insyaallah.

Azwa...apa alamat umah Azwa yang baru ...???

ABE DJIN
Amboi amboi , dio buak supo ghumoh dio sdiri tu ...

Tak po , pB tok maghoh.

Makae doh ko pagi nie..??
Kak Farah buat nasi blauk , lauk ikae kering kor??

minnie said...

Salam Kak Pb,
Cayalah kak Pb.. blogger sejati nih..

Memang ada kengkawan saya yang macam ni.. Bergilir jaga anak dan masing-masing ada kawan-kawan sendiri... Pasangan macam ni kenala jujur kan.. Jgn sesekali buat pasangannya hilang kepercayaan...

Pa'chik said...

"Nyer gherok ko che aBear, sebab tu lar bangun ..."


hehe... keno gerok la... nok gi jauh kher... hikhik...

cm said...

cm kalau outing ok no hal tapi sokmo tu kalu cm wak program ramai payoh nok join ado naok kecik la etc... tapi ado jugok hok buleh join meme best huru hara kedai makan dek mak-mak orang yg lupa diri sekejap...

rindu-rindu kat abear tu bagus utk keluarkan cas2 positif

pB said...

KAK OO
Hi hi ...

Tular , outing jenih hok smeta smeta ni lah.
Supo g blajar paka tudung kat munawarroh kor..
Paling lamo pun tubek pagi , kelik petae.

Memae betul , kalau kito ado anok, kito mesti dok fikir hal anok jah.

Tapi pB kadae kadae raso, ado kalo tu kito keno ado maso untuk diri kito sdiri ....

MINNIE
Salam Minnie

Awak tu bila nak update blog. Asyik gambor bunga tu jer ...

Betul tu, kalau nak buat begini tahap kepercayaan kenalah tinggi.

Dan jangan ada yang ambil kesempatan ...

PO"CHIK
Tau tak perrr ....

CM
CM , bilo kito nok lepok lepok sama sama...

teringin la jugok nok join kelab Che Ma ...

Kalau ado, royak lah deh ..

Mak Su said...

gi ler jenjalan sesekali dgn geng-geng aweks aje... saja seronot-seronot, bukan nak mengurat pun. kan?

OndeOnde said...

kak OO ni kalu maso untuk diri sedighi bilo buleh gi kedai buku soghe2 duduk berjam2 dalae tu pilih buku atau pun gi kedai benae cari alat2 nok wak projek baru..hehehe

masa untuk diri sendiri penting untuk clear fikiran kita..oghe kato "chah battery" laaa..

kalu Da ado hobby lamo, start la balik..hobby is one of the way to spend time for yourself..kalu nok activity adventurous tu kak OO tok gheti nok wi nasihat pasal kak OO tok brapo adventurous secara fizikal.

zino said...

pb..
cerita TT tak ada ke? hehe

pB said...

BRO Z
Baru masuk website TT..

Gambar dah ada ...

May b esok pB buat cerita tu ...

pB said...

MAK SU
Teringin sangat nak jenjalan cam tu ..

Tapi tak der geng n tak der masa ...

KAK OO
pB tabik spring la dengae kak OO nie bab bab baco buku. Mesti kat umoh tu , blambok book.
Tadok aroh , ghumoh kito jauh, kalu tidok , mesti pB g , g pinjae.

Dulu rajing gok buat crosstich nie. Tapi loni , kalu ado maso free jah, mesti dok ngadap tibi.

Kadae kadae ,pB raso time tengok tibi tu lah taing pB release tension or letih ...

Napok gayo keno carik hobi laing selaing tengok kotok pak segi tu ...

oren said...

memang tipikal, bila dah kawen social life pun takde (esp yg pompuan=saya laa...)

bukan tak nak mencari, tapi memikirkan hal2 anak lebih dari hal diri sendiri...

teringin jugak nak bersocial life balik, hu-ha kat kedai...tunggu anak2 besaq la kut, baru bleh menebeng semula...

pB said...

OREN
Kita ni manusia.
Kdg kdg perlu pada sesuatu utk mereleasekan hati dari semua jenis tekanan...

Kak pB yang anak besar ni pun masih tak sempat nak hu ha hu ha kat kedai mamak.
Asyik dok hu ha hu ha dengan anak anak dan che aBear jer ...

kakLuna said...

saya pulak bukan takde kawan kawan ajak hang out, dan Am mmg bagi izin, tapi ntah la saya yang takmau, lagi best jalan2 dengan family :)

pB said...

KAK LUNA
Lain orang lain caranye kan ..

Jgn pulak ada yang salah faham ttg n3 pB ni , sudahlah.

Bukannya pB tak bahagia bila outing dengan keluarga..
Cuma kdg kdg pB rindu dengan kawan kawan lama...

Tu jer ...

Kak Lady said...

Pb...kita ni kalau dah berkahwin untuk berjumpa kengkawan memang susah...lebih2 lagi kalau dpt cik abang yang tak suka jenjalan...

Dulu akak masa dok umah mertua lagilah pulak...bila berkahwin rasa terputus dengan dunia luar..sebab dunia akak dengan hubby anak2, mertua & ipar duai aje...

Bila berjauhan memang merindu...dah dekat2 selalu aje nak merajuk...kan pb kan...heheheh

happyirfa said...

loh..ingatkan bangun sahur.tp angan2 kakpb tu sebijik sama dgn irfa.sejak dah kawin ni tak pernah langsung kuar dgn kengkawan.asyik2
kuar dgn cik abe dan anak2 jer.
sesekali tu teringin jgk tp rasanya kawan2 pun sama mcm irfa takde masa utk outing melainkan dgn famliy shj.

kasutVincci said...

mmg pun, sejak kawin, mmg kv tak berpeluang kluar jumpa kawan2 tanpa hubby. Entah ler, dah la penakut nak bawak kete sendiri jauh2 skt, pastu rasa mcm sumthin' tak kena plak. Hehe

achik said...

kdg2 blum kawin pun susah nak outing ngan kawan2.. masing2 dah 'berselerak' merata2.. slalu plan kena kensel je.. ada je last minute problem.. huhu :(

pB said...

KAK LADY
Itu lagi teruk kalau terus terputus hubungan ....

Mati kutu kalau gitu ...

Tapi sekarang dah ok kan. Lagi bertambah kawan kak lady.

Hi hi..
biasalah tu..

Ada depan mata, ada jer yg tak kena.

Bila dah jauh gini, tengok trafik lite, pun boleh ingat aBear

KV
Sumting..?

Sumting like ting ting ...

Apa benda tu..?
Crito sikit buleh

IRFA
Kak pB ado lah judok tubek , duluuuu

Tapi bowok anok jugok lah tu ...

Takporlah , lepah ni kita date duo lah ...

ACHIK
Kalau gitu, kena buat kawan baru tu ..

Kawan yang dekat dekat dan senang nak kesan oleh radar ...

~ahni~ said...

Sebabnya bila dah kawin rasa komitmen yang tinggi terhadap keluarga, ok lah tu PB. Jgn ada yang dah kawin tapi dok ingat macam bujang lagi nak ke sana ke mari, anak2 tak terurus.

1291

Bismillah ..... Assalamualaikum ..... Lamo benar tok update bloq ni. Kalau bendo hidup , lamo doh mati..... Bukae tok ingat kor bl...