31 July, 2007

HUJAN

Ku ingatkan panas hingga ke petang, tapi rupa-rupanya pagi pagi dah hujan lebat ...

Itulah perbahasa yang terlintas masa nak tulis n3 nie.

Dalam hati , macam macam yang pB rasa sekarang nie.

Nak menangis,
Nak menjerit.

Ceritanya begini ............
(tak der la pulak muzik ala ala flashback tu)
(korang imagine sendiri jer lah)

Sesampai nya pB kat rumah semalam, setelah letih bekerja sehari harian.
Dah lah letih kerja, kena pandu kereta pulak tu...
And top of it, pB puasa .....

Maka, bila , masuk je ke dalam rumah, terpandang pB pada salah seorang anak dara pB yang dapat green lite tu. Yang sorang lagi , dok tido dalam bilik tok ma. Manakala tok ma pula sedang solat asar. Tok ayah sedang menyibuk yibukkan diri di dapur.

Si Aqilah dok mengadap tibi , cerita Indonesia Nabila yang tak habis habis episodnya hingga ke hari ini

' Aqilah , dah solat asar?'
'Dah'
'Aqilah dah mandi ?'
'Dah'
(soalan ttg mandi diajukan kerana si Aqilah ni ada satu habit, bila balik sekolah dia tak nak mandi)
'Kerja sekolah Aqilah dah siap'
'Dah'

Wah, hati pB punyalah gembira sebab semua jawapan nyer ialah DAH.
Hi hi...kuasa veto berjaya diaplikasikan ....
Yessssss ....

Tiba tiba ....

Si Aqilah , berpaling ke arah pB , dan dengan nada yang perlahan ......

'Mama, duit yang bawak tadi HILANG ......'

Rasa macam nak pitam pB masa tu ...

'Hah !!!!!!! Hilaeeeeee '

Si Aqilah dah mula nak menangis. Tok Ma masa tu pun dah siap solat. Si Afiqah, tergegas keluar dari bilik Tok Ma. Si Arifah yang mula mula tu dah nak start enjin meragamnyer, terus berhenti,
Si Abah yang pada waktu itu , ada di bilik atas, bergegas turun...

' Hilang....??'
Tanya si aBah

'A ahh .... Aqilah cari dalam beg, tengok tengok dah tak der...'

pB masa tu , masyaallah, tak dapat nak describe rasa yang pB rasa dalam hati.
Serta merta, suhu badan pB naik 100 darjah celsius. Tengah puasa ni, tapi , mulut pB dah mula membebel .....

Bukan tak ingat, tapi , masa tu memang dah (entah ler , nak cerita pun tak pandai, hanya orang yang jenis cepat naik angin jer kot, yang tahu apa yang pB alami masa tu).

Macam macam yang pB leterkan.
(kesian di Aqilah, terkebil kebil matanya, menangis tu).
Sejarah Aqilah hilang barang memang banyak.
Dia pernah hilangkan mangga yang digunakan untuk kunci basikal , dua kali.
Dia pernah kehilangan kunci basikal pun dua kali.
Rantai besi yang digunakan untuk mengunci basikal , pun dia pernah hilang.
Basikal pun dia pernah hilangkan.
Nasib baik lah tangan , kaki , mata yang dia ada pada tubuh badan si Aqilah tu melekat pada badan, kalau tidak , itu pun boleh hilang....

Mungkin silap Aqilah .
Dia tak bawak duit tu semasa mereka semua ke kelas muzik.
Di tinggalnya beg dan semua alatan.

Yang pB hairan , macam mana budak yang ambil tu, tahu si Aqilah bawa duit.
Pandai pulak tu, ditarik sampul yang diisi dengan duit tersebut, ditinggalnya borang didalam beg.

Last last, dah tak leh nak buat apa, pB cabut kad astro dan denda mereka semua tak menonton cerita Manja Lara.
Kebetulan pulak semalam tu, ada kelas matematik , so , boleh tengoklah cara mereka bersiap, makan, solat maghbrib lebih cepat dari biasa.
Kalau biasanya si abah yang menunggu, semalam , mereka yang tunggu si abah.

Pulang dari kelas matematik , pB yang ambik.
Boleh imajin tak sepanjang perjalanan pulang tu yang mengambil masa kira kira 30 minit, pB bersyarah untuk semua anak anak dara pB tu ...

pB bersyarah tentang betapa susahnya pB dan aBah mencari duit untuk digunakan untuk anak anak. Terpaksa bekerja dari jam 9 hingga jam 5 petang, aBah terpaksa tinggalkan keluarga untuk mencari nafkah.

Bagaimana mereka seperti tidak memahami kepayahan yang kami berdua alami.

Hanya tahu, buka mata, cari remote tibi, tengok kartun, bila disuruh buat kerja rumah, masing masing jeles antara satu sama lain, berkira sakan antara satu sama lain.
Bila disuruh membaca macam macam alasan yang diberi. Belikan buku cerita pun punyalah susah nak habiskan. Bila buku bintang kecil , hanya gambar yang ditengok.

Bila hujung minggu, cuma tahu bertanya nak kemana petang ni, nak makan dimana, tak nak makan dirumah, nak makan diluar.

Bila cuti sekolah, sibuk bertanya , kemana nak pergi bercuti ...

Masa bersyarah tu, memang pB menangis. Bukan dipaksa , tapi memang ianya jadi sendiri.
Budak budak semuanya diam.
Sampai rumah , budak budak terus solat isyak.
pB terus naik , dan tidur.

Sekarang, perlukah pB ganti duit itu ????
Rasa macam nak denda sebab dia lalai.
Tapi kesian pulak..
Lagipun pB tak berapa harap nak lepaskan Afiqah seorang ........

35 comments:

pa'chik said...

sapa dumoh tok ingak wi sale neh...

ADIEJIN said...

gantilah duit tu...kesian dia. bo lah syarah anok anok hari nih.. tapi denda no Astro tu buat sampai 3 hari or seminggu.

pB said...

PO'CHIK
Tok baik pochik kato lagu tu...

pB siak bacho bismilahhi bismillahi bismillahi sebelum bui salae ....

ABE DJIN
Tular, pB tepong doh kor cikgu dio. Mitok cikgu tu spare sor tepak ko Aqilah ...

Dendo Astro..??
Hmm... bagus jugok tu idea..

Tapi ada payah sikit nak buat, sebab ado budok tok skoloh sorghe tu dhumoh..

kakLuna said...

rasa2 dorang dah cukup insaf kot tgk kak PB leter sampai nangis tuh..

OndeOnde said...

mungkin ado baik Da ikut nasihat2 sebelum ni tapi nok ghoyak, kak OO ni memae strict nga anok2...simpan kad astro tu memae buak sokmo tapi kau hilae duit sbanyok tu jawabnya memae kak OO TAK AKAN bagi pegi. HABIH CERITA. Tok payoh la nok hogeh, gayo lagu mano pong..

zareda said...

emmm.. kalau zar pun may be zar tak bagi pergi dah sebab dah bagi peluang tapi tak hargai. tapi next trip mungkin bagilah kot

pB said...

KAK LUNA
Budak budak ni, sedor nyer kejab jer.
Bila nampak mama dah ok, mereka apa lagi..

MERDEKAAAAAAAAAAA

KAK OO
Tok say bui dengae nok bui, samo banyok loni nie...
Tok leh nok buak putusae lagi...

Skali ingat , tok say bui duo duo gie, tapi raso mache tok adil ko kakak pulok ...

Entah ler kak OO..

pB masih buntu

ZAREDA
Kalau ikutkan pada hati yang frust ni, memang tak nak bagi.

But , u should see her face...

Allllaaaaaaa...

Hati mama cairrrrrr

itik putih said...

Memang...kadang2 tu tiba waktu dan ketika bila kita dah hilang sabar dgn budak2 ni. Dalam bab2 hilang duit, lagi ler sensitif tapi sebenar kita tak kisah nak bagi duit kat depa tapi kadang2 depa lupa nak fikir lagu mana susahnya emak bapak nak dapat duit, bila mintak jer dapat bila mintak jer dapat so sesekali kita kena lecture bagi depa supaya mereka tahu serba sedikit tentang kesusahan and the real thing about life...:-)(

Alex Lacey said...

k.we pung tok tau nok kato ggapo...tapi anok k.we hok no.2 tu sokmo ile duit jugok....nok2 duit yurae KAFA tiap2 bule tu...tapi tu la...tok leh nok buak ggapo la sebab jjadi doh...cumo lepah tu pesae bbanyok suruh hati2...
dok pong suroh abe dio tulong pegae dulu...kade2 suruh abe dio tulong bayar....

tapi tu lah...k.we ni jenih ore tok berapo mmado nga bare2 ko, duit ko, ggapo lah...keno maroh sokmo nga abe JD sebak napok mace dok concern bare hile ko, bare rosok ko...nok royak tok reti...buke tok sayae ssemo tu tapi kalu ile, kalu rosok...k.we cumo nasihak jah la...habih2 istighfar bbanyok...mulo meme k.we melenting maroh2 tapi lloni lebih ko let go....tuo doh kot? hehe

Titicaca said...

sabaq...sabaq...tp kalo aku pon mau ilang sabaq..hehehe..

Mak Su said...

sabar ya pb, sabar... urut belakang, kasik sabar (eh.. syarah lagik, syarah lagik - biar depa beringat), sabar ya pb

nonie said...

citer pb ni membayangkan nonie sebagai ibu di masa hadapan (bila anak dara tu dah besar) & teringatkan mak masa nonie kecik2 dulu hehe....

pB said...

ITIK PUTIH
Memang frust.
Frust sebab dia lalai.
Tapi salah pB n aBear jugak , tak pesan , kalau nak kemana mana bawak duit tu.
Tapi pB tak tahu pun yang semalam dia ada kelas muzik dan perlu TINGGALkan kelas ....

KAK WEAR
pB buleh imajin kak wear maghoh lagu mano.
Senyum jah ...
Tok ghe'ghea supo pB.
pB , memae , kalau maghoh, mulut mesti tok berenti nge'pek ...

Kak wear jenih ibu baik..
Sabar sokmo ...

Hi hi..
Hok tok tahae tu, bilo maso nok tido, aBear buleh g kato

'hmm, cubo teko nu'rong sapor?'

hik hi, pB pun jenis selu slaaarr

pB said...

TITICACA
Habeh sabaq lar tu..
Kalu ikut angin amarah pB tu, pB rasa nak penyek penyek si Aqilah tu semalam.

Kechik jer nampak ...

Ha ha ha

Baru tau, pB ni garang

MAK SU
Budak budak ni cepat lupa lah Mak Su.
Masuk telinger kanan, keluar telinger kiri...

NONIE
Jangan ler Nonie jadi macam pB.
Jadiklah ibu yang penyabar ...

pB jenis cepat naik angin ....

happyirfa said...

kakpb..
fa pun mudah menangis.gi bayar sendiri lagi tak payah risau.yelah benda nak jadi.tu pun kdg2 pernah terkintas nak bagi duit yuran tadika kakak rm80 sebulan suruh dia bg cikgu.dah 2 kali buat alhamdulillah ..selamat.he he..kelakar gak dgn statement hanya yg kurang sabar je tahu camner rasanya perasaan tu..

achik said...

sian aqilah.. saya pun jenis cam anak kak pb tu.. dolu2 slalu hilangkan barang.. huhu.. ;p

pB said...

IRFA
Hi hi...
Samo jenih lar kito nie ...

Dok ingat ko , bilo besar ni , buleh harak doh. Tapi jenis selu slaa, so jadiklar lagu nie ...

ACHIK
kak pB pun jenis mudah lupa.
Letak kat situ, carik kat sinun ...

kasutVincci said...

betul dorang tu masih budak2, masih kecik. Tp sbg ibu, kdg2 kita rasa 'frust' kan kak pb. Bila dah gitu, mmg air mata yg meleleh leleh. Non stop pulak tu.
Takpe lah kak, at least mungkin dia mendapat pengajaran dr peristiwa ni. Mungkin dia akan lbh menghargai dan bertanggungjawab. Bagi lah dia pergi. Takkan afiqah nak pegi sorang.
Sabar eh..

*fizzy* said...

Adusss...fizzy baco pun dah 'gluk-gluk' mata ni..
Tp fizzy pehe.. kalu maghoh anok sedaro pun gitu laa..
Ble-ble dok maghoh, tgk hok kecik jebbek gak, fizzy hok berair mato dulu..

Kalu maghoh anok murid pun lagu tu laa..
Bobe seje duo, pastu mula lah sogho lain.. sebok..
Hihihihihihi..

'Marah² ssyang' kot ni.. :)

pB said...

KV
Frust...
Hanyo Tuhae jah tahu ...

Harap harak dio tahu doh apo hok saloh , apo hok betul...

Masih dok fikir lagi , nok bui g kor atau tidok...

pB said...

FIZZY
Hi hi...
Fizzy pun jenih mudoh naik angin kor??

Cikgu khe sokmonyor penyabar ...

Anok anok lagu tu ..

Kadae kadae demo tu buak kito senyum, kadae kadae buak kito suko , n kadae kadae buak kito sakit jiwoooorrrr

cm said...

orghe mudoh naik angin jah hok pehe lagu mana naik angin... duss kena sebutir ko cm. kalu maroh meme beleber la... dgn hubby pon sama...selagi tok leh beleber tok puah berangin so tubuh, kadae hubby tegur bo la byk doh beleber tu tahu doh u maroh... terus cm berenti.. mcm switch on off plak.

bukae saloh aqilah dia tok seko ado orghe nok ambik pitis tu... budok kelas dia pandai doh la ambik pitis... hishh lagu mano budok tuh

Nezjoe said...

sian pulok ko aqilah.
dah dia tak sengaja nak buat macam mana kak.
adik kito hok no 4 lagi jenis 'lok lak'
kecik2 dulu ore kena oyak tiga empat kali baru pehey.
bare2 sokmo hiley. tapi alhamdulillah, lonih duduk MRSM peng chepa dah.

somtimes sesetengah kids grown a little bit late

hehe falsampah pulak joe ni
hahaha

pB said...

CM
Kah kah kah
Memae gelok baco komeng CM nie ...
Sorry arr, smalae ngacha CM ...

Orghe hok brehi bleber , jah hok tahu ...
Kah kah kah ...
Satu pesen lar kito ...

Kalu dhe bleber, dok breti ..
Tapi orghe jenih kito ni cepat COOL ..
Tok sipae sipae, sembur slalu ...

JOE
Tular , dalae ghama ghama tu, mesti ado hok jenih lak lok ...
Royak supo tok royak.. (tu anok kak pB no satu)

Keh keh..
Joe dah ok ....

ontahsapo said...

anak anak..... biasalah....

ADIEJIN said...

best siuts lagu kat blog ni..tapi tok reti nok nyanyi..bbelit lidoh.

pB said...

ONTAH SAPO
TU ler ...
Nak marah pun anak ....

ABE DJIN
Sebab pB tahu aBe Djin suko , sebab tulah pB tok tuka2 ....

Tok reti nyanyi, dengar jelah ...

pa'chik said...

sajo nok kaik ngan entri piBI hok dulu tuh... kekeke...

Kak Lady said...

PB...kak lady rasa gantikan lah...kesian dia dah berharap nak pergi...mungkin duit tu bukan rezeki...nak buat camaner...bkn salah dia pun duit tu hilang...kalau tercicir tu lain cerita...

pB said...

PO'CHIK
Itu kalu macam, tarak apa ler ..

KAK LADY
50 kata ganti.
50 kata denda ....

TUnggu dan lihat macam mana perangai dia sehari dua nie...

Alex Lacey said...

dok jugok PB...ado maso ngamuk tok hengat jugok...especially kalu krenat adik2 ko, krenat makane ko, hok tu k.we maroh la....

~ahni~ said...

Hilang tu mungkin ada hikmah dia tak PB? Memang bukan rezeki deme kot... apa kata PB buat solat istikharah.. mintalah petunjuk dari Allah tapi pada saya, hilang duit tu dah petunjuk dah tu.... mungkin bukan rezeki kali ini, mungkin rezeki nak dapat pergi satu family kot.... heheheh... always think +ve

zino said...

kata org tua2..
beringat sebelum kena..
berjimat sebelum habis..

dan kata org tua2 lagi..
barang yg lepas jangan di kenang
dah jadi hak org lain..

kata org tua lagi..
sesal dahulu pendapatan
sesal kemudian tak tak ada makna..

walauapapun stail bebel tu agaknya lebih kurang sama dengan yg kat rumah ni hehe

maklang said...

aha...kesian dia...

mama dia nangis tu sebab susah hati kot nak berjauhan dari anak dia...

biasalah mak2 ni risau dia lebihkan...

pB said...

KAK WEAR
Kalu kelih kok Kak Wear, tak dok tokoh langsung IBU GARAE ...

AHNI
Tular ...
Bila jadi benda benda macam ni , memang kena fikir positif dan kena redha lar ....

BRO Z
Semuanya kata orang tua bukan kata Bro Z ...

hi hi..

tak nampak pun yang MEM tu jenis kaki bebel.
Nampak coollll jerrr

MAK LANG
Dah tak der rezeki, nak buat macam mana Mak Lang ...

Hi hi..
Mama merdeka kalau anak anak tak der umah ..

kah kah kah

1291

Bismillah ..... Assalamualaikum ..... Lamo benar tok update bloq ni. Kalau bendo hidup , lamo doh mati..... Bukae tok ingat kor bl...