09 July, 2007

ISNIN

Salam ...

Dah tengahari rupanya...
Kerja , kerja , kerja ....
Member sorang tu pulak cuti.
Maka bertambah lah kerja pB hari nie...

Hidung pulak, entah ler , nak cerita pun susah.
Dok sok sek sok sek.
Tisu pun dah nak habis sekotok.
Tekak pun dah mula rasa sakit sakit.

aBear pulak , hmmm ...
Dah ke Kuantan hari ni.
Dua malam kat sana.
Rabu pagi baru pulang , kata dia.

Kerja rumah 100 peratus atas bahu pB.
Mungkin sebab tu badan rasa tak berapa nak steady, barangkali.
Time begini lah, rasa macam nak ambik pembantu jer.
Tapi, kalau ambil pembantu , makanya pB dah tak buleh simpan duit bulan bulan dan juga tak der priversy lah ...

Senang cerita, buat lah apa yang termampu.
Kalau tak mampu, pejam mata sebelah jer lah.

Sabtu lepas, pB cuba masa spa-ghe-ti.
Tapi nak buat macam mana, perut perut dalam umah pB tu jenis perut orang melayu asli, tak berapa nak jalan spa-ghe-ti tu...
Bukannya pB masak banyak pun, tapi , itu lah jenis perut makan nasi , susah tul lah.

Akhirnya , malam tu pB masak singgang daging. Daging tu pulak ala ala ada lemak.
Goreng ikan dan juga ikan kering.
Laju sungguh mereka tu makan, termasuk lah orang kampung Salor tu ...
Aisey man .....

Tengah hari ahad, singgang daging tu ada lagi.
So , just tambah sayur dan ikan goreng lagi.
Simple gitu ......

Dan semalam, pB masak kurma ayam.
Lawan dengan ikan kering goreng...

Anak anak makan lah kurma tu.
aBear , hmmm memang sah jenis orang kurus ni,
langsung tak ambil kuah kurma.
Ambik ayam jer ....

Malam ni, disebabkan aBear tak der umah, so pB nak masak simple simple jer.
Nak masak mee kuah ....
Lagipun, lepas maghrib ni, pB dan family nak ke Ampang.
Bapa mertua X , meninggal dunia pada hari Sabtu lepas.
X dan keluarga nya , rasanya dah sampai dari Bahrain hari ni.
Dah send sms, tapi tak reply.

Pernah tak , you all semua , rasa begini
Teringin sangat nak beli this barang.
Bertahun tahun dok simpan impian.
Bila ada sales, jer p servey.
Bila servey jer, ada sales.

Tapi , once you dah beli, rasa menyesal la pulak ...
Dok fikir apasal p beli yang macam tu.
Padahal , ada lagi yang murah dari yang tu ...

Pernah tak ..??

pB rasa macam tu pada jumaat lepas.
Kilang Panasonic kat Shah ALam ni, ada pertandingan sukan.
Dalam dok buat sukan tu, ada lah sales untuk barang barang jenama Panasonic.

Dok usha usha, microwave tu.
Tak tahu nak buat keputusan.
Nak yang ada steam ker atau nak yang tak steamer.

Tanya aBear.
Senang jer dia suruh beli yang ada steamer tu.
Alang alang , membeli, baik beli yang elok terus , kata dia ...

Bila dah bayar , dah angkut masuk kereta,
pB termenung ....
Sayang rasanya kat duit tu ....

Kah kah kah ....

Apa apa pun, sekarang kat dapur pB , dah ada microwave aben .....




Sari dua ni, asyik dok belek buku instruction ....

27 comments:

happyirfa said...

hai kakpb..
bz tu tetaplah bz tp tok sabar nk tahu citer kakpb..
fa pun byk kali teringin dgn satu2 benda.tp yg sampai skrg tak dpt ialah kabinet dapur yg macam kt ikea tu..bilalah nak dapat.
oven tu buleh wat kek kan?oklah tu

pB said...

IRFA
Kah kah..

supo kak pB jugok lah ni, krijo berlambok, tapi dhe lagi tu dherak.

Kabinet Ikea...
Wah .. itu , harga buleh tahan tu ...
tak per, himpun duit, insyaallah, satu hari , impian akan jadi realiti

oben tu , nok masok kek buleh, nok panggae ayae buleh, nok masok air pun buleh ...

kakLuna said...

lepas ni kak PB ikut jejak kak Sya dgn kak Pnut la buat bisnes bakery :)

pB said...

KAK LUNA
Keh keh keh ..

setakat ni baru pandai bab bab panaskan lauk pauk.

kek , bakery ...
ooo .... jauh nyer angan angan tu ..

buat setakat untuk anak anak makan, boleh la kot ..
nak buat jualan, rasanya tak terdaya ...

kasutVincci said...

YEAY YEAY..DAH BELI MICROWAVE BARU. dAH BOLEH TRY MASAK YG CANGGIH2 TU. HIK HIK

Indera Kencana said...

Pernah jugak jadi perkara yang sama.

Tapi Kak pb, bila kak pb kuar duit beli microwave jenama Panasonic tu maknanya Kak pB beli microwave + brand + kualiti. Microwave untuk kita guna, brand pula mencerminkan reputasi syarikat pengeluar. Tentu sekali microwave tu datang dengan warranty nya sekali. Itu yang sebaiknya.

Cuba Kak pB fikir, kalau kak pB beli microwave buatan China, Jenama KIOK. Harganya murah RM200.00 dari Panasonic. Takde warranty. Cukup setahun, microwave tu pun kiok. Tentulah rugi Kak pB nanti.

So, tak yah risau. Insya-Allah microwave itu akan berkhidmat sebaiknya untuk Kak pB.

pB said...

KV
Hajat hati tu nok masok canggih canggih..

tapi tular,

baru masok spagheti pun tok laku..

uwaaaaa

INDERA
Terimakasih kerana memahami ...

Yang sebenarnya betul kata Indera tu, barangan yang baik, harga pun boleh tahan lah kan..

Kalau membeli, biar puas hati ..

Risau pulak, takut guna untuk panaskan makanan jer..

Sastri said...

yaaa... dah ada microwave... senang laa nak bake... tapi kan kalau guna microwave, kena pandai adjust suhu dia bila nak masukkan kek, kalau tak, kek akan jadi keras... huhuhu...

oren said...

besa gak rasa nyesal, tapi tak la melibatkan duit yg besar jumlahnya..ari raya lepas, nyesal beli satu kasut..pakai sekali jek, pas tu masuk kotak balik..kut sapa nak, saya kasi free jek nih...

ok aa ada microwave tuh...tak susah2 nak perangat lauk..

tang keja umah 100% tu, memang dok rasa...hari2 rasa nak pos anak2 balik umah mak, sebab tak larat nak layan..tapi kalo depa takdak, sunyi aaa plak...adeehhh....

Alex Lacey said...

keja umah 100% tu memang sentiasa dirasai gitewww...hehehe...

best weh aben dio...kalu wak kuei, post la ko Bangi etek hehehe

blackpurple said...

Hidung berair cepat-cepat ke farmasi beli actifed.. :D

Itu jenis ketuhar gelombang mikro yang bestari [smart micromave]itu ke?

OO said...

lepah ni gi beli buku resepi la pulok - nok test aben tu!

singgae daging! sedapnyoooorrrr..kak OO kalu masok singgae tok brapo jjadi sokmo, kalu adik kak OO tu sedap dio nyinggae, laing kali gi rumoh Da, Da keno nyinggae daging ko kak ni!

ADIEJIN said...

Mu mmasok daging singgae guno microwave ko pB ? canggih...

NezJoe said...

baco entri ni wak kito teley air liur

byk kali lak tu!
rindu nak makan singgang!

pB said...

SASTRI
Ye ke Sas??

thx 4 d tips ...
Insyaallah , kak pB akan cuba ingat tips Sas ni bila kak pB buat kek , satu hari nanti

OREN
Hi hi..
memnag pun senang nak perangat lauk.
La ni dok jenuh dok belek, pinggan mana yang boleh masuk microwave..

Kerja umah memang tak akan sudah.
Tak kira anak sorang, anak dua orang atau pun tak der anak ....

KAK WEAR
Pulutbakar tok leh masok guno microwave, mesti tok beh ....
Tok original ..

BP
Mujarab ek, ubat tu...?

Insyaallah , balik umah ni , pB makan Singulair 10 Mg ...

Rasanya microwave tu memang SMART, tapi tuan nyer belum tentu SMART. Baca buku intruction pun belum khatam

KAK OO
Kak OO, ketumbar sini dok besh, tak dok bau. pB ado stok tumbar hok beli klate...

Singgae smalae tu , tok ma kato kureng masae.
Hmm, napok gayo nok keno g carik asae glugor klate jugok nie

ABE DJIN
Kah kah kah..

buleh ko singgae masok daae microwave...??

Singgae pB , singgae atah dapur geh lagi lar

JOE
Hok alo lar...

Yak yo sungguh ko adik sorghe nie...

Mano gak ghumoh nyor...

Kalu dekat Puchong, buleh kak pB ajok maghi makae sokmo ....

zino said...

menyesal sebab lepas ni dah tak alasan nak monteng masak.. eben dah ada hehe

pB said...

BRO Z
Hi hi ...

Betul tu ..
Dah tak der alasan untuk TIDAK memasak.

Nak masak lempeng pisang , boleh guna microwave ker?

♥fizzy♥ said...

Wahhhh...microwave baru..
Buleh laa masak best²..

Fizzy wiken hari tu masak spagheti jugok..
Tp yg kuah putih tau..anak sedaro make sapa 'namboh 2 kali..
Hehehehehehe.

Abah meme tok sentuh lasung, Ma je sempoi make blako recipe penjajah hok anok dara dio buak ni..
:D

Kak pB variety kan laa cara masak spagheti tu supaya dpt menarik hati anok² dara.
Buat goreng pun ok...
[chehhhh, mcm chef wan la pulok.. hehehehe..]

Mak Su said...

kesal? mungkin sbb blum fully functional, kita plaks blum familiar... nanti bila semua dah ok dan serasi, mungkin tak kesal dah.

pB said...

FIZZY
Mitok resepi Spagheti ala ala kuoh putih tu ...
Nok tra buak la ...
Lagi pun, spagheti banyok lgi dok dalae kabinet dapur tu ..

MAK SU
Tak sempat nak guna secara serius lagi..
Insyaallah , ahad ni baru nak godek ...

Resepi , resepi ....

Ordinary Superhero said...

Jange do ralit baco manual jah, keno terra baru la tahu jadi ko tidok!

cm said...

wah lawa microwave demo, berkenan le cm sbb microwave hok dumoh dah kaput...kalu beli hok canggih lamo kae wak panas lauk jah... beli hok cokia raso tok comei pulok he..he..

pB said...

O.S.H
HI HI HIK

Baco tok habih lagi ...


CM
Tu lar..
maso beli sebab fikir , biar beli hok moleh slalu.
Nok guno fully atau separuh separuh , itu suku kiro ...

NezJoe said...

kak!
umah kito kat puncak jalil
:D

dekat ngan bandr kinrara dan taman equine.

pB said...

JOE
Dekat jah tu ...
Kiro berjirae lah ...

Nanti , satu hari kak pB jeput Joe maghi dhumoh , makae singgae daging ...

Kalu raso nok makae slero klate, kat dalae puchong perdana ni, ado satu akak jual nasik petae petaem kat first roundabod tu. Buleh kiro , ado raso ...

minnie said...

Kak Pb,
Aduh.. menarik sgt menu-menu kak Pb tu.. Kak, nak tanya skit, singgang daging tu cemana... Hehehe... Kita tak pernah makan la kak... Kasi resepi bleh???

MQ said...

MQ pon masa beli digital camera sony T30 dekat 2k dulu mula2 rasa nyesal jugak, ye la duit habis (tapi brg dpt) tapi bila dah pandai guna semua, mmg berbaloi hasil dgn harganya..tak sama dgn yg beli murah utk org yg pentingkan kualiti..hehehe

so kesimpulannya...kak PB kena la gunakan selagi buleh microwave tu, bagi berbaloi dgn duit yg di bayar..yg tak pandai masak pon kena jadi pandai la..hehehe...

1291

Bismillah ..... Assalamualaikum ..... Lamo benar tok update bloq ni. Kalau bendo hidup , lamo doh mati..... Bukae tok ingat kor bl...