06 August, 2007

ARIFAH

Salam semua ...
(ceh , macam lar pB ni ada ramai peminat)

Seperti mana yang telah diwar warkan , Jumaat lepas pB telah pun berjumpa dengan Dr Asma.
Hasilnya , alhamdulillah , benda yang kat dalam hidung tu tak der membesar mana.
Saiz pun macam normal people.
Disebabkan pB mengadu yang sekarang ni, alahan tu dtg lagi , maka Dr Asma tu tukar ubat lain.
Ubat makan still the same.
Cuma ubat sembur tu jer ditukar.
Bila pB check kat farmasi , ubat tu nearly 35 ringgit tu.
Kat Hukm, pB cuma bayar 20 rial sahaja.

Ini nak cerita pasal anak dara pB yang no 3 pulak.
Macam macam hal betul lah kalau ada anak sekolah nie.
Ada yang duit hilang.
Ada yang buku hilang.
Yang ni pulak, lain cerita nyer .....

Sabtu lepas , si Arifah ni ada kelas ganti.
Pagi tu , si Abah yang hantar.
Belah tengahari tu, pB yang ambil.

Masa nak sampai umah, si kecik dok merengek suruh pB belikan dia susu.
So, terus ke mini market berhampiran rumah.
pB just suruh anak dara ke kedai tu.
Entah macam mana, Arifah tertinggal wallet dia dalam kereta.
So, saja pB ambil dan intai intai.
Terkejut sakan tu, bila tengok jumlah duit yang ada dalam wallet tu.
Ada tiga puluh rial beserta skeleng skeleng yang berat na na tu ....

Bila di tanya...
"kawan kak lang, Syamimi tu suruh Kak Lang simpan"
"Kak Lang, cakap betul betul nie"
"Iyer , Syamimi suruh Kak Lang pegang"
"Tak per , nanti Isnin ni mama tanya Syamimi, kalau tidak pun , mama g cari umah Syamimi".
( umah Syamimi tu , satu taman dengan adik pB ...)

Balik dari kedai, Arifah terus mandi , makan dan tidur.
Tak beri pB langsung peluang nak investigate lagi tu ...

Kebetulan lar pulak, petang sabtu tu , pB kena ambik adik ipar pB dan bawa dia ke pusat servis kereta kat sebelah IOI tu.

Dalam perjalanan kerumah adik ipar , entah macam mana, pB ternampak 'this Atos' (bukan Atos Minnie nyer) yang nampak sangat sangat familiar.
Tapi pemandu tu pB pulak tak berapa nak nampak dengan jelas.
(sebab pB dok kat belakang kereta Atos tu)

So, apa lagi , pB jadi ala ala spy lah petang tu.
Ikut kereta Atos sampai ke rumah si pemandu.
Dalan hati punya berdebar debar.
Kang dibuat nyer , drebar tu berhenti mengejut dan marahkan pB
Jadik cerita lain nantinyer ...

Alhamdulillah , apa yang pB agak agak tu betul.
Bila kereta tu berhenti, dan yang keluar tu adalah Ayah Syamimi.
Have a take dengan parents Syamimi ...

Terkejut tul mereka, bila pB jelaskan semua yang sedang berlaku.

Rupa rupanya parents Syamimi tu tak tahu pun , yang selama ni si Syamimi ni dok bawak duit banyak ke sekolah.
Tiap taip hari, si ayah cuma beri seringgit setengah atau dua ringgit.

(Minggu lepas Arifah bawa pulang pensel case , sebanyak tiga buah)
(Jawapan dari Arifah , satu Syamimi punya, satu Arifah punya - Syamimi belanja dan satu lagi pun syamimi punya jugak)

Jawapan yang stardard.


Pening pB dengan karenah anak anak yang bersekolah ni.
Macam macam pesen perangai yang di bawa balik.

Anak anak kengkawan , cam ner pulak?
Ada tak yang macam nie...??

Pagi tadik , pB dah call Mak si Syamimi tu.
Confirmlah yang si Syamimi ada dok ambil duit dari purse dia.
Beli kaler pensel, pensel tekan, belanja Arifah ...
Adoi larrr ........


Ada lagi cerita , tapi kang jadi panjang berdooh lar pulak entry hari nie..
So, pB sambung esok jer lah ...

31 comments:

mirasuria said...

Kak PB, tadi makan kat Jayanti ke? Nampak macam kak PB je.

pB said...

MIRA
Salam Mira ..

Pagi tadi , sarapan kat Restoran Teratai, sebelah BSN seksyen 17 tu ...

Ordinary Superhero said...

Saya pun nak kawan dengan Syamimi jugak, boleh? Nanti dapat banyak kaler pencil....

pB said...

O.S.H
Kah kah kah

Ader jugak bapak yang macam nier..

ummibatrisya said...

salam,

macam2 budak2 skrg ni. tiap2 hari ummi check beg batrisya. kdg2 terjumpa pemadam banyak. ayat yang sama juga batrisya pakai. kawan suruh simpankan. ummi ambil dan pulangkan kat cikgu semula dan warning dia. susah ye PB jaga anak2 ni. takut ummi kdg2. :)

pB said...

UMMI
Salam ,

Kena check..
Takut entah apa apa yang mereka bawa pulang ...

Budak budak sekarang, akal mereka panjang berdepa depa ...

Ummi baru sorang.
pB empat .....
Lagi macam macam cerita ...

maklang said...

angah pulak....ni kawan Angah kasik la...Tanya banyak2 muka mencuka...agaknya memang camtu budak2 ni...

Alex Lacey said...

anok2 k.we takdok la pulok lagu tuh....habih pitih ado la, saing mitok...tapi hok no.2 tu kade2 dio kato, saing dio nok belanjo dio hari sekian-sekian...tanyo dio bakpo nok belanjo? dio kato, tok tahu...hmmmm...

PB, entri panje pung takpo....kito tetap baco punyo....

pB said...

MAK LANG
Tular , kalau tanya banyak banyak , mulalah keluar perangai yang tak berapa nak elok tu.

Paling hebat keluar air mata ...

Dari nak seksa seksa, terus diam sebab tak sampai hati ...

KAK WEAR
Wah, muko rezeki sungguh hok no 2 tu ...
Utung lar tu, buleh sipae duit skoloh ...

Yo kor,..??
Esok pB taip panjae panjae ..

happyirfa said...

salam kak pb..
rusinglah pulok bila anok koho besar ni.aina pun lo ni pandai wak kelik bbrg mace pensil atau gorek.
bilo tanya hok sapa?dia kata kawan bagi..pening paler.tp duit takdoklah pulak

ondeonde said...

raso kak OO kalu jenih hok saing buwi to banyok benar, pitih tak dok lagi laa tapi sekejap2 cicing hok go seriyal tu lah, pah hairband lah, pah key chain lah.. pah kalu faris, ketho mainan(ni budok ppuae hok buwi..kak OO check sokmo budok2 ni, hok mainan dumoh pong lagu tu jugok, beli 4,5 puluh kaba2 tak dok - wi ko saing!!!

gamoknyo demo ni masih lagi mengamalkan sistem barter kot..*pening*

kakLuna said...

kak Onde..sistem barter eh?tak tahan saya nak gelak.. :)

McBudu said...

Anak saya 10 tahun pun ada pegang duit kawan-kawan yang banyak. Saya panggil kawan-kawannya just nak confirm. Rupa-rupanya mereka ada kelab namanya Dragon Club. Setiap minggu semua ahli kena contribute. Sesiapa lupa bawa duit, atau hilang duit Dragon Club akan bagi duit ini. Dia jadi bendahari sebab dia paling jarang hilang duit! Lepas tu saya suruh dia letak jawatan dan pulangkan semua duit tu, sbb takut kena serang dgn mak bapak budak2 tu sbb collect duit drp anak mereka!

pB said...

HAPPYIRFA
Rasonyor , supo masoaloh ni masoaloh unibersal. Semuo hok ado anok , akae dpt masoaloh nie..

KAK OO
Sistem Barter...
Hu hu hu ...

Terbalik doh lar ...
Kalu hok tuo tuo ni, punyolah kupik.

Tapi bilo maghi bab anok anok ni, punyolah pemuroh ...

ABE McB
Wah, cayalah.
Kecik kecik dah pandai tubuhkan persatuan....

Agaknya betul lah tu tindakan Mc B.
Yelah kan..kita tak tahu hati budi orang ...

kang tak pasal pasal, anak kita dapat masalah ...

achik said...

budak2 mmg 'pemurah' sungguh ngan kawan2 kan.. hehe ;)

Pa'chik said...

aloh la...
mesti slamo nih mok dio dok ingak ko ado toyol kawase rumoh dio tu...

fizzy said...

kehkehkeh..
anak2 dan perangainya..
memang budak2 ni 'pemurah' sket..
:D

Ordinary Superhero said...

PB, mintak lalu...

Bro McB: dragon club? fuuh power tuh. nasib baik tok keno tangkap kat bank negara sebab kes unlicensed deposit taking....

zabs said...
This comment has been removed by the author.
zabs said...
This comment has been removed by the author.
pB said...

ACHIK
Macam Kak OO cakap, budak budak ni masih guna sistem Barter. Trade apa yang patut..

PO'CHIK
Toyol pa'lo hitae

FIZZY
Hok ge'rae tu , kalu dengae saing , punyolah muroh hati.

Tapi kalu dengae adik bradik lain, punyolah tok leh , se'leh sikit. Mesti baloh sakae

O.S.H
Boleh, tak der salah nyer...

Memang anak abe Mc B ni power ...
Kalau kena tangkap, agaknyer Bro Mc B lar yang kena soal siasat dulu ...

13may said...

hehhe...mcm2 perangai...hahha :D

pB said...

13 MAY
HE HE HE...

nama lagi kanak kanak ....

cm said...

kes anok2 sekoloh mmg buleh kasi fening, anok cm hok no. 2 hok lembek tu dok wak kelik baju pj saing dio, saing dio lepah tukar baju pj bui ko dio suh simpan sbb dio takdok beg, bila dah byk kali cm suh dio cakap ko saing dia "mak saya tak bagi bawak baju kawan balik rumah" cm takut nanti mak kawan dia ingat anok cm hok ambik baju pj tuh.. ishh budok2 ni... lucu pun ado runsing takut anok dibuli pon ado.

pB said...

CM
Haghi haghi mache mache crito demo tu buak kelik.

Minggu lepah , hilae pitih.

Rusing, takut mok ayoh budok budok laing dok ingat anok kito ni tangae panjae. Tu jah , hok sbenar nyor....

Baju pJ pun buleh buak kelik kor..????

Namo lagi larrr budok ....

Jie said...

Salam pb

sebenarnya sama jer..anak kakjie pun blk bawa getah ikat rambut..dia kata kwn dia bagi..pastu esk lusa bawa blk pensil tekan..yg dia dah tak de..depa tukar suka sama suka...

pB said...

JIE
Agenda seluruh sekolah rendah rasanyer ....

Mama Rock said...

oohhh. dilema peer pressure la tu...

pB said...

MAMA ROCK
Oooo....

Itu namanyer ...

zino said...

macam2 hal budak2 ni..

pB said...

BRO Z
Apa lagi yang perlu pB tahu ni ttg anak anak...???

1291

Bismillah ..... Assalamualaikum ..... Lamo benar tok update bloq ni. Kalau bendo hidup , lamo doh mati..... Bukae tok ingat kor bl...