07 August, 2007

AYAH

Assalamualaikum ....

Dah sarapan ??
Puasa ...??
Baguslah ....
pB sendiri ada 4 hari lagi yang belum diganti ...
Kuang kuang kuang

Pagi ni ada mesyuarat antara staff n da boss.
But da big boss tak join.
Dengan da small small bos jer ....
Menu pagi ni, still da same , nasi lemak telur goreng.
Nak wat cam ner , budget tarak...


********************************************


Pagi ni nak habaq tentang TOK AYAH a.k.a AYAH pB ler ...

Ayah pB dilahirkan di Kelate pada tahun sebelum merdeka.
Bulan lapan , 21hb ni harijadi ayah .....
(Hmmm..... nak kena fikir apa nak beli nie...????)

Yang pB tahu , selepas ayah belajar, ayah ke Singapura untuk join British Army.
Lepas tu, ayah berhenti dan bekerja di Chaah , Johor.
Dari Chaah, ayah berpindah ke Ayer Puteh , Kota Tinggi.
Lepas dari situ, ayah decide nak kerja kat Kelantan.

Di Kelantan, ayah sempat bekerja di Pulai Chondong , then berhijrah ke Dabong.
Bila dah boring kerja di ladang getah, ayah balik ke Kota Bharu.
Kerja dengan kakak ayah di kedai menjual mesin jahit.
(Kak wear , kak OO tahu dok mesin jahit cap NEW HOME)...
Pok Sdaro pB tu lah ....

Disamping kerja dengan kakak , Ayah pB cuba jugak untuk berniaga.
Yang pB ingat dia pernah cuba macam macam perniagaan.
Tapi , entah , mungkin reseki kat perniagaan ni tak berapa nak lekat , asyik rugi jer.
Ayah cuba berniaga spare part , bukak ladang lada besar untuk dijadikan lada kering dan juga syarikat lori.
Last last , bila dia dah boring kerja dengan mak sedara pB , dia join satu syarikat keselamatan.
Bukan Mahmood Security or Safeguard tu ...
Small company.
Jadi pengurus kat ChainFerry.
Time tu pulak , pB baru 6 bulan dapat kerja di Pulau Pinang.
So, tok ma pun pindah lar ke Kedah dan tinggal di Sungai Petani.
pB dari duduk umah sewa dengan member , terus tinggal dengan ma dan ayah.
(Memang tak pernah dok jauh jauh la nie)
(Berkepit jer dengan ma dan ayah)

Bila pB pindah KL, ayah minta tukar.
So, satu rumah kita sekeluarga.
Dari tahun 1997 hinggalah ke hari ini ....

Ayah pula bekerja di PJ.
Disamping kerja dengan syarikat tersebut, ayah cuba juga untuk buat satu syarikat.

Jaga pejabat kerajaan kat putrajaya.
So, sebelah siang ayah kerja di PJ dan bila malam ayah kerja di PutraJaya.
Ayah akan pulang pagi , untuk mandi dan bersiap untuk ke PJ.
Bila petang, ayah akan pulang, mandi , tapau semua masakan tok ma dan terus ke PutraJaya.
Memang ayah jenis yang suka bekerja dan jarang lekat kat rumah.
Ayah suka lepak kat kedai Syed , minum teh tarik.

Baru baru ni , syarikat tempat ayah kerja dapat tender jaga sekolah di Kelantan a.k.a Tumpat dan Pasir Puteh.
Dan ayah pB telah ditugaskan untuk menjaga segala operasi pengawal pengawal di sana.
Mencari pengawal baru, mencari pengawal ronda dan sebagainya ....

Sabtu lepas, ayah telah pun pulang ke Kota Bharu...
Kesimpulannya, ayah tidak lagi tinggal bersama pB ..

Masa ayah nak bertolak tempoh hari, sedih lar pulak.
Tengok ayah berkemas semua pakaiannya , memang rasa haru.
Masa dok bersalam salam tu , memang pB rasa nak menangis.
Tapi tahan , sebab takut kena ejek dek anak anak .....
Hi hi hi

Semalam , masa pulang , pB rasa kehilangan.
Bila sampai je area umah pB, tak kelihatan kereta ayah.

Biasa pada waktu itu ayah akan ada dirumah.
Sibuk , memasukkan makanan kedalam bekas makanan (si'aa).
Akan terbau aroma rokok bila pB masuk ke dalam bilik air.
(Ayah memang hobi dia, merokok dalam bilik air).

Tiada lagi yang akan buang sampah.
(tiap tiap pagi , ayah yang akan ikat plastik sampah dan buang)
(dia juga yang akan ganti plastik sampah yang baru)

Tiada lagi mee goreng.
Tiada lagi satay.
Tiada lagi nasi lebih ayah makan.
Tiada lagi lauk lebih yang ayah makan.

Ayah memang suka bawa pulang makanan untuk anak cucu.
Aqilah memang gemar sungguh sungguh mee yang ayah selalu bawa pulang.
In fact , Aqilah memang ikut perangai ayah.
Suka makan daging.
Suka makan mee.

Dan yang paling penting, hari sabtu, tiada lagi ayah bawa pulang lauk lauk basah dari pasar.
Dan Tok ma tidak akan lagi membebel kalau ayah beli ikan macam nak buat kenduri.

Hakikatnya...
pB sudah rindu pada ayah ........
(air mata dah menitik ....)

pB anak ayahhhhh ..............
hu hu hu ......


Tok Ayah tengah tinggal pesan sebelum pergi ...

Inilah ayah pB ...

26 comments:

Pa'chik said...

Dok skung ngan neg'go dih.. dok jup'po hok molek kot... tokey nasi pade di jale poh opeh lamo tu pung.. hok tu keda ko pak blah dio tuh... baru jad'di.

Ayoh piBI balik ngan ma skali ko?

Pa'chik said...

gambar tinggal pese tu.. kalu sal'loh² tengok, napok po nok keno bekhend... kekekek...

pB said...

PO'CHIK
A ah ler...
Tok se'kung dalae ne'go ...

Ma tok ikut.
Ado dengae pB lagi ...

Sebabnyor , tender tu tigo tahun jah ..

Hi hi..
Tok prasae la pulok 'bekhend tu'

OndeOnde said...

bakpo tok ma tok ikut sekali? siae ko Ayoh sapo nok nnanok nasik? huhuhuhu..

pB said...

KAK OO
Dok di koto bharu, tok rusing hal makae minum.
Tok ayoh lagi suko...

Hari hari buleh g makae kat Hober nasik padae ...
daging krutuk ....

ADIEJIN said...

cian dierrr..rindu ayah. dakpo, cuti sekoloh ni balik klate belako..

pB said...

ABE DJIN
Tu rindu hok ado lagi..

Kalu hok tak doh doh, tok tahu la lagu mano , nanti ....

Cuti skoloh ni, nok g alah Selatae ....

cm said...

abah cm pun fevret makan di Hover tu, selalu makan ayam kampung dgn side dishes penuh meja tapi service laju... agaknya selera orang tua kat Hover tuh. cm pun ingat kat abah... baru baik lepas operation batu karang.

takpe nanti pb buleh kelik kampung kerek sikit.

maklang said...

ayah..abah...daddy...

maklang pun tgh ridu kat abah...

happyirfa said...

salam kak pb..
bilo nok ganti poso ni?hari ni fa poso,teman cik abe ganti poso.

jange sedih2 deh,tu baru tok ayoh kelik kelate jah..dah sedih2.dia pun sedih jugak tingat ko anak2 dan cucu2 dia kat sini.

Mak Su said...

amik cuti lebih ler raya nanti, dok lama skit ngan ayah tu

pB said...

CHE MA
pB suko krutuk dio ..
Lain dari hok lain..
Kalu kelik klate , mesti beli pak limo ketul , bowok kelik puchong ..

Keno kelik tu , cuti skoloh ..

MAK LANG
Satu kapal lar kita , Mak Lang

Btw, thanx a lot

IRFA
Khomis ni poso lah...

Tadik tepon, dengar soro , happy jer

Ayoh baghu lepah makae nasi berlauk ayae sraty ...

MAK SU
Tular, hajat dihati macam tu lar..

itik putih said...

Ayoh IP dah >10 tahun meninggal, sesekali tu teringat akan rutin harian yang dia selalu lakukan kat rumah, apa yang dia suka makan, apa yang dia suka buat, yang paling terasa apabila di bulan puasa, dia akan bangun seawal 4.30 pagi dan menyediakan makanan sahur. Bila semuanya dah ready diatas meja baru dia akan kejutkan anak2nya untuk makan sahur... Itulah ayahku yang senantiasa cool walaupun dalam hatinya Allah swt sehaja yang tahu, semoga rohnya dicucuri rahmat dan berada dlm golongan org2 yang beriman...amin.

Mummy Rizq said...

eh.. tok ma tak ikut ker?? ker mu yg tak bagi tok ma ikut? hee.. hee.. x per. tepon kan ada! ari ari boleh cakap. tp yea lah. ckp kat tepon tak sama bila tok ayah ada depan mata kan.. SABAR....

fizzy said...

Sayu nyo...~

Buat fizzy teringat Abah 'kkapung..
:( Hujung minggu ni kelik..
Ble-ble singgoh Jerteh ambik duye+lepuk..
[Kapung Abah d Jerteh..]

Sastri said...

baru je jenguk ayah minggu lepas... kalau dari sana nak balik ke sini, sas takde la nanes... tapi kalau depa mai sini, pastu nak balik sana, balik antar depa ke KLIA, pasti nanes punya, tak penah miss... naper ek?

kasutVincci said...

lamo ko tok ayoh dok klate? Tok ma lagu mano? Tok ikut skali ko? Ko utk sementaro jah?

pB said...

ITIK PUTIH
Yang pergi, tetap akan dikenang

M.R
Tok ayah tak bagi Tok Ma ikut.
Dia surug Tok Ma jaga anak anak pB ..

Sib baik, tepon kat pejabat ni percuma..
Boleh call lima kali sehari

FIZZY
Tularm kalu haghi haghi dok kelih, lepah tu hilae, mesti raso winduuu

Nok laaa ngeteeeekkkkkk
Pos pos pos

pB said...

SASTRI
Sebab Sastri pun anak abah..
Macam kak pB

KAY VIII
Wah , banyok nyor soalae

1)Tender tu tigo tahun . So tigo tahun lah tok ayoh krijo situ

2)Tok Ma lagu tu lar.. Masih dok nga kak pB..

3)Tok Ma tok ikut ...

4)Untuk tigo tahun tu lah ...

ADIEJIN said...

sedih wehhhh..dengar lagu sudirman..

pB said...

ABE DJIN
Memae lagu ni sedih ...

pB pun nok jerik nier....

achik said...

takpe la kak PB.. kalau rindu at least boleh jumpa.. saya xleh dah.. isk isk.. :(

Indera Kencana said...

Huhuhuhuhu... Slamat jale Tok ayoh. Kije baik-baik deh..
Jange lupo make, kesihate sumo lah..

Kak pB nangis...
Walaupun ada Abear, Tok Ayoh tetap kak pB rindu..
Huhuhuhuhu
(Tumpang sedih sebenarnya!!)

pB said...

ACHIK
Sabar nyer Achik ...
N3 ni bukan nak sesiapa jadi sedih ...

Al Fatihah ...

INDERA
Aiks..tengah hari tadi Indera makan nasi dengan ikan bakar cicah budu ker ...???

Ayah tak sama dengan aBear ...
Ayah kak pB lagi caring n romantik

Kak Lady said...

Bapak kak lady dulu pun askar British...pernah kerja di Singapore jugak...

Bapak kak lady pernah dtg umah kak lady sekali aje...dah tak larat nak jalan jauh2 sekarang...dia lebih suka duduk umah jaga ayam2nya...seronok agaknya anak cucu bila abah pb ada bersama dulu...

Betul kata djin...jgn sedih2 cuti sekolah nanti pi balik kelate...

Awwaab said...

kak PB... :D

[tok gheti nok nuleh guna loghat sendiri... well trained menulis dengan bahasa standard]

1291

Bismillah ..... Assalamualaikum ..... Lamo benar tok update bloq ni. Kalau bendo hidup , lamo doh mati..... Bukae tok ingat kor bl...