10 August, 2007

BRENAE







Assalamualaikum...
Alhamdulillah , hidup lagi pB hari ni ....
Esok .... tiada siapa yang tahu ......

Dah letih nak cerita benda benda yang tak gumbira..
Tapi biasalah kan, dalam hidup kita tak kan gumbira sokmo.
Mesti sekali sekala ada kesunyian.
Ada kegembiraan.
Ada kesedihan.
Ada kehilangan.
Ada kerinduan.
Ada kemarahan.

Nama lagi manusia...
Tak kan pernah lari dari semua 'gangguan emosi'.
Mungkin lelaki lebih tabah.
Tapi lelaki tetap manusia ....

Bulan Ogos ni, semua orang dok asyik cerita tentang sambutan hari merdeka.

Kalau fikir betul betul, memang kita ni dah merdeka ker??
Apa sebenarnya merdeka ...??

Kalau dah masuk syurga , itu lah merdeka yang abadi ....

Esok isra' n mikraj.
Tak der pun yang war warkan.
Dalam radio pun , senyap jer.
Mungkin kalau dengar radio IKIM , baru ada.

Insyaallah , saper saper yang mampu tu, puasalah esok.
pB pun dah pasang niat.
Tapi risau jugak lah, takut tak terbuat.
Yelah , esokkan sabtu....
Banyak projek dan banyak hal..

Just nak bagitahu kengkawan, pB bulan ni mula belajar berenang.
Yup yup...


Hari tu kan, pB dah belik baju berenang yang jenis tutup aurat tu,
so, rasa rugi sangat sangat kalau ada baju , tapi tak pandai berenang.

Anak anak dara pun dah pandai.
Bapak budak, tak yah cakap ler.
Budak kampung, kalau tak pandai berenang, teruk ler ....

Kelas berenang ni , pB ambik kat Uitm.
Tempat kak Azzah8 nie ...
Kelasnya dua kali seminggu.
Hari selasa , 1 jam
Hari jumaat , 2 jam

Kelas pertama pB , selasa lepas.
Biasalah , kelas beginner ni , kenalah belajar cara bernafas.
Burble , burble , burble ...
Sedut oksigen melalui mulut.
Menyelam , dan lepaskan melalui hidung ...
Dua tiga kali jugaklah pB terminum ayaq kolam tu ....



Petang ni , kelas kedua ..
Tak tahulah apa yang cikgu Sam tu nak ajar.
Cikgu SAM ni bujang a.k.a anak dara.
Cun giler..
Body .... wow ...
Pakai pulak swimming suit...


Cayalah ....



Ooo..lupa bayaran..
(takut ada yang nak tahula kan..)
Kelas untuk 10 jam ni , bayarannya ialah seratus lima puluh ringgit.
Kira murah lah tu.

Sebab ada kelas tu , rm200 untuk 10 jam.

Kalau kelas yang anak pB ambik dulu tu,
utk orang dewasa , sebulan , empat kali seminggu , bayaran yuran ialah rm70.

So, guys ...

Insyaallah, selepas 10 jam ni, pB akan reti berenang.
Walau tak jadi terrorist macam itik putih , tapi kira boleh lah teman teman anak pB kalau pergi vacation nanti .....


Jumaat kan..

Biasalah mesti ada pesanan dari pihak penaja


1) Untuk Indera ....
moga selamat dalam perjalanan.
Bagi apa kat azzah hari tu ...???

2) Untuk BRO ZINO
Selamat Ulangtahun Perkahwinan yang ke 26.
Lama tu .....
Apa rahsia ....??

Moga akan banyak lagi tahun yang akan disambut bersama MEM


3) Untuk IRFA
Dah...jangan dok fikir fikir lagi..
Tak dok paedoh lasung..
Buak koho sakit pa'lo jah ....
N kak pB may b nok g KLIA isna nie...

So, may b , kito buleh jupo nanti ...


4) Untuk ibu ibu yang sedang mengandung
Take care , rajin rajin makan vitamin .
Jangan duduk jer...
Banyak banyak kan berjalan ....


5) Untuk Mc B , Ordinary Super Hero
Rajin ler update blog tu .....
Hari hari pB dok masuk , tau ...


6) ACHIK, MINNIE, JOE , dan semua yang kenal pB , ohh lupa Abe DJIN ,
selamat berhujung minggu ....
moga semua nya happy n gumbira ....

N one last thing ...


saper2 (kak OO) yang pergi Darul Izzah esok, tolong sampaikan salam pB buat ABE ID ...


36 comments:

achik said...

wah2 bagusnya belajar berenang.. cayalah kak PB..


happy weekend.. ceria2 slalu :)

pB said...

ACHIK
Tak jangka pun nak belajar.
Kawan kak pB yang dok beria mengajak kak pB.
So, join jerlah ....

Happy Hari Sabtu n Hari Ahad buat Achik juga ...

:-)

minnie said...

Salam Kak Pb,
Bagus la.. Jeles plak rasa.. Ada hati nak joint sekaki.. tapi masa saya terlalu terhad.. kekadang nak tidur pun tak sempat.. cemana ni... Akak! Nak ikut!!!!

Time kasih la sebab akak ingat kat saya...selamat berhujung minggu kat akak juga... Minggu ni saya nak balik kg.. jengok mak... nak bawa mak jalan-jalan...

happyirfa said...

salam kakpb..
fa budak kg jugak tp mmg tak pandai berenang.kalau jatuh kolam tunggu lagi 3 hari mesti timbul..
masa tu perut dah kembung kot..

akan ku tunggu hari isnin ni..ya beda bedu

kakLuna said...

kak Pb..dengan malu2nya saya pun nk bgtau, saya laki bini pun tak pandai berenang!kalau jatuh dlm air..huh..you jump i jump le jawabnya..hehe

semoga Kak PB bertambah positif dan ceria! :)

pB said...

MINNIE
Tak baik tau, jeles jeles..

Minnie punya sibuk mengalahkan kak pB yang anak empat nie ...

Sama sama kasih yang ..

pB said...

IRFA
Salae Fa ..

Jangae kato lagu tu, sedih kak pB ...

Mitok jauh la bendo bendo hok tok molek tu ...

Kalu jadi, kak pB sms IRfa ...

LUNA
Romantik nyer..
You jump , i jump gitu ...

Insyaallah...

Akan sentiasa cuba untuk ceria dan terus ceria ...

eSampah said...

uhuhu.. sy jgk yg x reti berenang..

Pa'chik said...

haha.. dulu blaja beghene taing banjir jah.... dok payoh masuk kelah-kelah neh... kekekeek....

err.. letok la gambar che'gu tu.. hok paka baju bghene deh..deh... kikikiki...

pB said...

ESAMPAH
pB rasa esampah kena belajar berenang...

Mula mula memang lar rasa takut, tapi bila dah lama dok berendam, tu , seronok la pulak ..

POCHIK
Pochik blaja brenae dalae air boh kor..??
Eee.... air boh tu khe ado mache mache bendo ...

Hi hi..
Nakal jugok Po'chik ni deh ..

Tok jupo Kak Alex kor..??
Dio ado di Pnam'bae tu ...

k.d said...

Oooo..Pb pegi yek Darul Izzah nanti...Enjoy lah ye..

Belajar berenang nie memang penting. Kita pun nak ambik kelas nanti November nie. Bukan apa...It's alife saving skill.

cm said...

pb..lepas ni hotel yg ada swimming pool will be a lot different he..he. ala cm pun baru tahun lepas belajar... selepas berpuluh tahun berangan nak berenang..dah pandai ni tok la rajing pon gi pool... tapi kalau pegi hotel memang confirm terjun join anak2.

kalu berani lesson 2 dah boleh kayuh ala katak dah.

pB said...

K.D
Insyaallah, pB pergi.
Dah buat janji dengan Abe Id n Kak OO ...

Dgr cerita nak balik Mesia..
Mai lar shah alam..
boleh kita makan makan

pB said...

CM
Cayalah CM boleh bre'nae ...

Anok pB semuo pandai doh.
Mama dio jah dok terkia kia dalae air ..

Harap harap gitulah..

Smalae g beli goggles.
Selasa lepas tu, guna hok anok punyo...

CM , g dok Darul Izzah??

Indera Kencana said...

Syukur Alhamdulillah, Kak pB dah ok sikit dah...
(Takut nak sms Kak pB ari tu. Maklum sahaja, saya lelaki. Kak pB perempuan. Takut timbul fitnah pulak).

Wahhh.. kelassss!!! Kak pB dah start berenang. Lepas ni kalau pergi ke tempat yang banyak air, tak takut lagi dah kalau terjatuh...

Azah dapat kek kolor biru (saya yang beli.. Hi hi hi). Siap ada anak patung Doraemon tengah landing bawah pokok kelapa. 13 hengget je. Sebab kek tu tak sesuai dengan konsep sambutan Birthday "emak budak", saya pun cover-cover la... Saya masakkan Makaroni Goreng resipi kawan saya untuk dia. Azah pun suker ler. Kek dapat, makaroni pon dapat...
(Hadiah..???? Ellek... Budget ciput) Ekceli, saya dah belikan beg tangan Santa Barbara untuk dia bulan lepas. Tu kira hadiah jadi jugak la tu. Walaupun baginya one month in advance..

Pa'chik said...

piBI,
jame budok-budok tahu gap'po.. janji buleh maing air gak.. kekekek...

err.. dale kole ghene pun, ado jugok hok kecing tau.. kekeke...

tak dok jup'po tu ngan kakwe.... kalu selisih pun dok kenal jugok ben'nanyoh... hihi...

McBudu said...

Temikasihlah kerana ingatan pB kat Blog saya tu, cuma sekarang ni saya kena buat projek baru seluruh selangor... berat dan padat. tapi insyaalah saya akan update juga setakat yg terdaya... selamat berhujung minggu..... Datanglah jenguk blog saya, kalau saya tak de, duduklah kat anjung rumah tu, saya ada tinggalkan air suam dalam tempayan naga... he he ;-))

zino said...

nak belajar berenang.. betul ke ni? hehe

Ordinary Superhero said...

Adduuush, dah kena warning tu.
Baik lah cikpuan, saya akan update, InshaAllah. [Tengoh so'oh ni, krijo banyok]

maklang said...

sedih maklang...pB tak sebut pun nama maklang..merajuk dah ni...

ainizakri said...

pB..

Salam israk mikraj...

Dah pande berene sok..mudah ler ke laut, ke sungei, ke kolam..

Kata kawe ambo.. ilmu yg elok kita tahu, berenae, berkuda ( berkereta la kalau zaman la ni) dan memanah ( ish...menembak le kot..adeh) ..

Ambo...dah cubo semuo tu..tapi tak seh jadi terorist.. urat liat kot...kekee

( ok tak saya cuba kecek kelate..sebab semua org kelantan jumpa saya kata..saya rupa org kelantan...pelik saya)

Sastri said...

Salam Israk Mikraj kak...

berenang? sas dah hampir lemas sebanyak 2 kali, jadi memang dah fobia dah nak belajar berenang nih... kawan2 semua kata rugi sbb kat rumah tu, bawah ada pool tapi nak buat camana...

Titicaca said...

ambo tok gheti beghenae..huwaaaaaaa..

zabs said...

Salam pB,
10 jam dah boleh jadi terror brenae, fuuhyo tabik springlah. Dulu kami masa kedt, belajar tiap minggu 2 jam selama 3 bulan baru boleh.

Tentang Isra' Mikraj tu, memang tak peka langsung diorang kan. Pagi tadi isteri belek2 seluruh surat kabar nak baca kalau ada apa2 artikel tentang itu. Hampeh takdok.

kasutVincci said...

kv takut nok berenang. takut lemas. Letih ore nok ngajar. Hahaha

Nezjoe said...

cerito pasal swimming, teringak maso mandi 'baruh' masa kecik2
pastu berambak dgn arwah mok kena marah

i miss her
:(

MULAN said...

walllaaa... bagus belajar berenang. kita belajar gak dulu, pahtu tenggelam balik..

Mummy Rizq said...

walaupun aku dah 2 kali belajar berenag 910 sessions each) tapi still tak terer. setakat bleh terapung untuk diri sendiri ajer. sebenarnya aku ni penakut air!

pB said...

INDERA
Sampai hati , Indera tak sms kak pB ...

hu hu hu ...(nangis nie)

Wow, kek kaler biru tu ... Kenapa tak beli kek kaler pink...? Mesti azzah lagi suker ...

Tak kesah lah, apa hadiah , besar atau kecil, yang penting Indera ingat hari jadi Azzah ...

Mesti Azzah senyum lebar ...

PO'CHIK
Kolae tak po, sebab air jernih ...

ABE McB
Hi hi hi ..

terimakasih lah sebab masih sudi tinggalkan air suam dalam tempayan naga...

camner tempayan naga tu ..??
Describe sikit ....

BRO Z
Naper??

Tak caya ker..??

Berenang kat darat, dah terror.
Berenang dalam air , jer yang belum reti reti ...

pB said...

O.S.H
Baru warning pertama..
Jangae sapa pB warning lagi ...

Puah doh dok kelih cucur udae tu ...

Krijo krijo jugok ...
Tapi keno ado leasure taing ...

MAKLANG
Jangan lar sedih.
pB kalau dengan Mak Lang, pB tepong terus.
Lagi special ....

INAI
Hi hi...

oklah tu, kiro dah lulus ....

may b ader iras cina , mungkin

SASTRI
Adoi..dua kali nak lemas.
Patutnya itu jadi motivasi untuk terus belajar.

Rugilah umah ada kolam...

kak pB tumpang g berenang, boleh??

TITICACA
Jangae jerik..
Jom lah kito pakak pakak g blajar ...

ABE JENAL
Cikgu tu cakap...
Tapi , kalu tengok pada pB , rasanya lepas nie, kena mitak anak pB sambung ajar pB ..

Senyap jer kan , pasal isra' mikra' ni..sedih tul.

Kater negara islam...
tapi tak macam negara islam pun ..

KV
KV , g lar terejun tali ayer tu ...

Lagi sonok..

Bele belae nyelae, buleh carik anok ikae

JOE
Baroh ...
Lamo kak pB tok dengar ayat tu ...

Kalau rindu , rajing rajing lar sedekoh al fatihah ke arwoh mok ...

MULAN
Wah...u r back..
Cam ner cuti cuti..sonok??

Kenapa tenggelam...???

M.R
pB ingat pB ni berani..
Rupa rupanya memang penakut ...

Sakit tul ....

So sorry to hear about ur house tu ...

Banyakkan sabar nyer MR.

McBudu said...

Tempayan besar bekas air yang kat luar dia ada gambar naga tu la....

cikdinz said...

umang aiiii.....happening habeh..

Sastri said...

boleh aja... ada baby pool and pool untuk orang dewasa... hari tu nampak budak lelaki remaja (above 16 tahun rasanya) dok melepak kat baby's pool... keskeskes...

dlt said...

kak pb, sayo pong tok reti gok brenea. wakaka! kalu nyele supo katok tu leh la tapi tok leh timbo atas air. bade berat kot.

guano gi DIO kemarin? best dok? cito la...

izinni said...

waahhh bestnya belajar berenang. teringin pulak.

pB, ramai tak yang belajar?

blackpurple said...

Berenang itu memang perkara wajib yang asas. Senang nak selamatkan diri kalau Puchong banjir nanti... he he he..

1291

Bismillah ..... Assalamualaikum ..... Lamo benar tok update bloq ni. Kalau bendo hidup , lamo doh mati..... Bukae tok ingat kor bl...