13 August, 2007

SALAM

Selamat Petang semua ....
(lambat tul hari ni update blog)...

Nak cerita kesah berenang .....
Jumaat lepas, cikgu tu ngajar dua tiga benda ...

pB ingatkan pB ni bukan jenis takut air.
Tapi, rupa rupanya pB ni memang penakut.
Mana lah tak takut...

Cikgu tu suruh kita all ke tempat air yang dalamnya 2 meter.
Memang tenggelam terus.
Berpaut pada tepi kolam dan cikgu tu minta kita orang ni masuk dalam air hingga hapus kepala dan bila kaki dah sampai lantai kolam, cuba tolak diri ....
Terkial kial pB ...
Telan air tiga empat kali...

Pelajaran kedua pulak , semua naik ke tebing kolam.
Dari tebing tu , tutup hidung guna sebelah tangan dan terjun , kaki dulu.
Bila dah tenggelam, buat lah burble n bila kaki sampai lantai, cuba terjah diri..
Kuang kuang kuang..
pB failedddd........

Pelajaran ketiga dan keempat ialah terapung.
Terapung telentang.
Terapung menangkup...

Bila ingat balik, memang pB tak nak dah g belajar.
Tapi sebab dah bayar seratus lima puluh ringgit tu...
So, esok petang kena pergi lagi ......

Lagipun malu ler dengan Arifah....
Dia lagi terror .....

Itu cerita hari jumaat petang.

Hari sabtu tu , alhamdulillah pB puasa.
Puasa kat rumah ni , alahai..
Flattt...
Baik puasa kat pejabat.
Tak rasa letih.

Malam tu pulak ada ceramah.
Diadakan di Masjid PP.
Antara penceramah yang hadir ialah ustaz Wan Akashah.
Patutnya Ustazah Siti Bahiyah turut serta, tapi dia tak dapat hadir.
Tajuk yang diperdengarkan ialah tentang wakaf....
Begitu besar ganjarannya kalau seseorang itu menwakafkan harta benda ke jalan Allah ni.
Tapi kurang orang islam yang nak buat, sebab ganjaran yang dijanjikan Allah itu, hanya akan dapat bila di akhirat nanti...

Hari Ahad pula ....
Mula mulanya pB ingat pB tak dpt nak join majlis yang Abe Id adakan di Bangi.
Tapi alhamdulillah, ada jugak rezeki pB nak jumpa Abe Idham sekeluarga dan beberapa bloggers yang lain....
Malu mata jugak , sebab pB datang tangan kosong.
Tak der sponsor apa apa pun .....
Nak tengok gambar boleh lah melawat blog ini ....

(psstt... abe id , pB really like the t shirt lar...)

Balik dari Bangi , hujan sepanjang jalan.
'Hujan rahmat' kata Abe Idham ...
Anak anak semuanya tidur keletihan.

pB rasa yang paling seronok hari itu ialah si Nuying.
Dia dapat kawan baru ....
Bermain sakan mereka berdua ...
Dengan anak kak OO , kureng sikit.
Anak kak OO , pemalu sungguh ......

Hari Isnin pula, hari ni ler tu ...
Pagi pagi dah bersiap.
Berperang jugak lar dengan si Kakak.

Pagi pagi nak g sekolah , baru dok bising tak jumpa kain sekolah.
Elok elok angin pB ok, terus naik angin...
Rupa rupanya , kain sekolah si kakak tu ada lagi tersangkut kat luar rumah.
pB tak tahu orang lain macam mana kalau pagi pagi.
Rumah pB mesti bising pe'kok kalu pagi pagi.

Buku hilang...
Beg duit hilang...
Kain tudung hilang ...
Tarbus tak jumpa .....
Pensel tak jumpa ....

Selepas hantar Arifah , terus ke KLIA.
aBear out station lagi.
This time , kena langkau Laut China Selatan.
Dua hari ke Miri dan tiga hari ke Bintulu ....

Hari jumaat tu dah hint hint kar IRFA.
Kalau ada kesempatan , nak jumpa dengan IRFA.

Petang sabtu tu, IRFA ada send sms.
Tapi pB pulak kredit tak cukup.
Malam tu pB balas , infd aBear nak check in kul 900 pagi.
Tunggu punya tunggu, IRFA tak balas sms.

Aikss....budak ni merajuk ker ?
Budak ni marah ker..??
Yelahkan , pB lambat balas sms dia ....

Tapi , tak nak fikir yang pelik pelik..
Hi hi, may b budak tu habis kredit .....

Sampai KLIA , sementara tunggu aBear check in, pB call IRFA.

Seronok gak nak jumpa ..
Yelah , selama ni dok bersembang dalam telefon jer...

Janji depan Airport Shop...

pB duduk jer sambil tunggu si IRFA.
Dari jauh, pB dpt lihat 'si cantik manis turun dari eskaleter'.
Berbaju merah, berseluar hitam, bertudung hitam ....
pB dah dpt agak dah, ni mesti IRFA.
Sebab tak der orang lain , yang turun dari Tingkat 4 ...

kelakar la pulak, sebab si IRFA selamberger lalu depan pB.
pB senyum , pun , dia buat tak tahu jer ....

Ditegur, baru dia perasan...
Wah berpeluk sakan , macam jejak kasih ..
Nasib baik tak nangis nangis ....

Kebetulan, belum sarapan, kami ke Food Garden ...
Bersembang sambil minum minum....

aBear join sekali.
Nak bersembang pun rasa semacam..
Kena pulak si IRfa dok panggil kak pB , kak pB ....

Selesai makan makan, tibalah masa untuk berpisah..
Berpisah dengan aBear
Berpisah dengan IRFA ....

Baik sungguh sebab IRFA hantar pB sampai ke kereta.
pB pun baik gak, sebab hantar dia hingga ke kawasan perlepasan...

IRFA ada pelawa untuk shopping guna kad staff..
Terpaksa pB tolak, sebab tak cukup ongkos.
Tapi bila dah keluar KLIA tu, menyesal la pulak ...

At least , pB ikut dan ronda ronda pun tak per kan.
Kalau ada yang berkenan, kredit kad aBear kan ada .....

Ha ..
Ha ..

Memae kak pB nye'sal ...

Apa apa pun ....
It was so nice finally jumpa dengan IRFA .....

23 comments:

minnie said...

salam kak pb..

seronok kan jumpa si Irfa yg baik hati tu.. Hari tu pun saya guna kad staff Irfa beli parfume.. hehehe... Beli coklat...

Mak Su said...

mak su umah tepi sg, tapi tak berenang gak

happyirfa said...

salam kakpb..
he he..semua pakat puji fa ni.
bilo nak belanja makan ni?apa2 pun jumpa kakpb ibarat bulan jatuh ke riba..lain kali kita date lagi yer..nati nok ambik abear bulehlah shopping kat klia..

zino said...

nak komen tang renang tu je...hehe kena belajar terapung kene kat laut mudah sikit..

zareda said...

zar pun nak belajar berenang ler tapi bukan sekarang ler.. nanti zar kontek PB ek..

Besnyer shooping kat KLIA.. sebab product dia ada yang tak jual kat market kedai biasa ni..

pB said...

MINNIE
Salam Minnie .....
How r u ...??

Dia memang baik hati.
Suaranya sebijik macam dalam talifon itu ...

Tinggi orangnya.
Tinggi pada kak pB...
(ohh..kak pB pendek rupanye)

Tak beli apa apa pun sebab kak pB tak set mind nak shopping ...

Tapi lepas tu menyesal ...

Kredit kad kan aderrrr

MAK SU
Umah nenek pB pun tepi sungai.
Tepi Sungai Kelantan lagi tu ..

Banjir tiap tiap tahun.
Tapi pB ... langsung tak reti berenang..

Samalah kiterrrr

pB said...

IRFA
Wow...
gitu mo lalu nah kor..
supo bulae jatuh ke ribo ...
hi hi hi ...

kak pB pun berbesar hati sungguh sungguh sebab Irfa sanggup poteng krijo nok jupo dengae kak pB..

sorry lah sebab che abear dok interframe ...
payoh nok kecek hal hal sensitif..

lain kali kito dating duo orghe sajo ...

BRO Z
Punyerlah banyak pB taip, itu jer Bro Z komen...

Alahai ....

Insyaallah , hujung bulan ni pB n d geng nak ke PD. SO, boleh ler pB terapung kat sana pulak

ZAREDA
Boleh boleh ...

Zar nak belajar berenang kena tunggu Zar betul betul sihat ....

pB tak shopping pun...
Ongkosnya ngak ada ...
Memang sengkek giler bulan nie ...

Kak Lady said...

Pb...kalau kak lady ni mau tak boleh terapung ...hehehe...penakut amat kalau kene berenang...biasanya kalau masuk kolam tu menyusur kat tepi kolam je macam buaya...hahahaha

Akak ni selalu ke KLIA...tapi tak pernah dpt jumpa IRFA...hehehe...sebab selalu bila sampai KLIA aje terlupa...sebab sebok2 lain hal..hehehe

Alex Lacey said...

K.we nnakut jugok...rajing tera belaja berenae kat laut...tapi tok leh terapung...asyik nok tergolek jah...lah-lah kensel...plus, tange k.we jenih tok kuak...tok leh nok ngepok lamo-lamo, jadi lengoh...

waaa....rama jugok doh blogger hok PB jjupo dih? seronok baco....

pB said...

KAK LADY
Rupa rupanya ramai jugak blogger yang tak pandai berenang ...
Hi hi hi
Ingat kan pB jer ....

Lepas ni , nampak gaya Kak Lady kena jumpa IRFA ...

Dah alang alang ada kat situ, rugi lah kalau tak jumpa

KAK WEAR
Hi hik hik ....
Nnnakut jugok ghupo nyor..
Aiks... tok ker orghe kapung pnam'bae takut air ....
Banjir sokmo situ tu ....

Rama tu tak dok rama mano.
Cumo tok leh kiro dengae jari tangae jah ...

kuang kuang kuang ....

kakLuna said...

uish...jumpa sekapal..mmg syok ar.. :)

kak PB pun hepi je 2,3 arini.. :)

pB said...

KAK LUNA
Hi hi ...

memang sekapal sungguh lar ...

bercakap pun guna dailek koto baghu sajer ...

hepi ...
alhamdulillah ...

esok lusa tu , tak tahu la macam mana ...

lagipun aBear tak der kat umah ...

cm said...

samolah kita pobia kolam dalam... cm wiken baru nih ada family day hubby apalagi habih tea brenae kat pool hotel..he..he.. mcm budok2.

rugi tak sopping duty free tu pb... kalu cm mmg tak lepas peluang paling tak beli ceklat nyummm

pB said...

CM
Wah ..
Che Ma reti brenae..
pB salute ler ....

Pasal shopping tu, memae pB tok pasae niat. Tu hok tok sunggoh tu ...

dlt said...

best gok leh brenae ni dok. bilo la nok gi blaja. kot nati blaja skali nga anok....

tiap kali lalu puchong ingat kak pb tapi tok de sokmo nok wak appointment. *alase jah tu. huhu!*

nati lah bilo gi opih hubby sayo call deh.

blackpurple said...

Gaya bebas senang sikit. Kalau dah pandai baru kuak lentang ke, kuak kupu-kupu ke. He he he.

kasutVincci said...

ala kak, rugi tak zapp kad kredit abear tu! Hehehe

PuteriSatu said...

salam kak pb...berenang ni mang seronok..kita dulu2 mang tahu berenang..sekarang tak pernah cuba plak...silap2 dah tak reti dah..muahahah...

Nezjoe said...

Kak..
Joe okey..
dont worry...
joe still got family, friends and kak pb kan?!

:D

belajar berenang mmg best. Dulu abah je yg ajar..
Abah family nelayan..

hehe
selamat belajar kak!

*pssstt - bila joe blh jumpa akak (and nuying)?
hihi!

Mummy Rizq said...

setakat kat swimming puul 4ft boleh laa.. lebih lebih aku pun fail!

Purpleheart said...

Takut kat air, macam kolam, tasik, laut.. takut tenggelam. Dengar pb blajo berenang, seram rasanya... rasanya kalo su dah lama melolong..

pB said...

DLT
Memae tok rugi sikit abok kalu blaja brenae nie...

Kak pB raso pong lagu tu molek. Blajar skali dengae anok anok. Payoh payoh suruh che abe DLT lar ajar ...

BP
Wah, akhirnya SIFU berkata kata ..

Sarkas dah pergi ker??

KV
Bulae ni banyok kali doh zap kad kredit dio..

Yakyor dio ....

pB said...

PUTERI WAN
Salam ...

Kalau tak belajar , tak akan tahu ..

Tapi bukan senang nak belajar.
Perlu pada keberanian dan keyakinan diri yang tinggi ..

JOE
Senang hati kak pB bila Joe kata Joe okay ..

Bukan senae nok lupo orghe hok rajing hinggap dalae hati kito nie..

Tapi tak po, Joe ado family, saing saing dan jugok KAK PB ....

Nok jupo..??
Buleh buleh ...

Kalu payoh payoh, rayo nanti kito date kat KB MALL ..
maing boling sama sama ...

MR
Dulu bukannya kat umah MR ada kolam ...

Tak terjun ker??

PH
Ajak ler Minnie belajar sama sama ...

1291

Bismillah ..... Assalamualaikum ..... Lamo benar tok update bloq ni. Kalau bendo hidup , lamo doh mati..... Bukae tok ingat kor bl...