16 August, 2007

JIWANG

Assalamualaikum .....
Dah pukul 11 lebih, cepat sungguh waktu berjalan.
Kerja macam tu jugak.
Tak siap siap.
Kebetulan hari ni pihak atasan ada mesyuarat.
Ofis pB jadi tuan rumah untuk minggu ni.
So, Mr K dah datang melawat ....

Irfa , MR K tu orghe Kuala Krai.
Ghumoh dio depae depae chabae tigo tu ....
Area area hok ado buoh nyor tu ....
Kiro MR K ni orghe bandar lar .....

Oklah stop ttg MR K

Pagi tadi pB dapat sms dari one of pB punya kawan
"do you always call aBear when he is outstaion 2 xpress ur rindu ......"

Hmmmm ......

pB dah kawin dengan aBear since tahun 1995.
Sejak dari minggu pertama kita kawin, pB dan dia dah jadi pasangan jarak jauh.
Dia di Sri Gombak.
pB pula di Sungai Petani ...

Masa mula mula kawin , sebelum ada anak, biasalah kan , orang baru kawin, rindu tak habisnya.
Kalau boleh 24 jam nak berkepit.
Bila dah berjauhan , telefon jer lah yang jadi penyambung kasih sayang.
Nasib baik talifon free, kalau tidak , rasanya sampai ke hari ni , pB dan aBear kena bayar bil telefon kat TM tu ...
Hand phone pun masa tu , orang orang tertentu jer yang guna.
Hand phone yang besar gedabak , lempar kat anjing pun anjing boleh pengsan.

Bila dah guna handphone, sms pulak tak berapa nak ada lagi.

aBear pula , kerja nyer memang jenis out station.
Kalau nampak dia kat pejabat tu, maknanya dia tak der kerjalah tu.
Masuk pejabat untuk buat claim jer dan settlekan paper work.

Bila pB dah pindah Selangor, kerja dia masih macam tu jugak.
Kadang kadang keluar lima hari.
Kadang kadang keluar tiga hari.

Tapi yang pB tahu, aBear kalau dia kerja luar, dia mesti nak balik cepat cepat.
Dia akan selesaikan kerja dia secepat mungkin.
Hinggakan kadang kadang tu, makan pun dia boleh lupa sebab nak selesaikan kerja.
Sebab tu badan tak gemuk gemuk.

Bila dah kalih, maka , perasaan rindu tu makin lama makin kendur.
Sebab dah biasa , so masing masing macam take things for granted lah.

pB tak cakap salah aBear.
Cuma kadang kadang pB pun macam dah malas nak call , nak tanya khabar.
Nak tanya dah makan ker belum ...
Sebab pB tahu, kalau pB tanya sepatah, dia akan jawap sepatah.

Macam sekarang ni, dia ada kat Bintulu.
Pagi ni , pB cuma hantar sms bagitahu dia yang tayar kereta Unser tu bocor.
Semalam pun, masa dia call, pB dah tidur.
Tak der cakap banyak banyak ..
Tanya anak cam ner.
Tanya pintu dah tutup, dah kunci , itu jer ....

Nak cakap cakap romantik tu, tak der lah ...

Mungkin orang lain, lain pula caranya kan.

Mungkin masa jauh jauh lah, macam macam sms jiwang jiwang yang dihantar.
pB semua tu , tak der .....

Ada sekali minggu lepas, lepas kontraversi tu ...
belah petang , pB hantar sms kat aBear

'rindu tak'
'tak'

'ni malas nak tanya nie..'
'tgh sibok, x rasa rindu sgt'
'hah...kalau tak pun, berlakon la skit'
'abear jujur...'

kah kah kah, sakit dada pB ......

so , pada kawan pB yang bertanya tu, harap ini dah menjawab soalan anda ...

pB dan aBear tak jiwang jiwang ....
tak hantar sms rindu rindu..
tak cakap talifon sayang sayang ...

Pada pasangan yang memang berjiwang jiwang tu, teruskan lah ....
Anda bertuah ...

37 comments:

Indera Kencana said...

Entahlah Kak pB..
Setiap orang itu ada bahagian mereka masing-masing..
Bagi diri saya, saya bersyukur dengan apa yang ada dan sentiasa berusaha melakukan yang terbaik. Andai kata saya masih tidak menepati sebagaimana kehendak orang lain, tiada apa yang boleh saya lakukan lagi.
(Setidak-tidaknya saya dah berusaha)

cm said...

cm pun mcm pb tapi cm tak kisah/ tak pernah fikir lebih2 sbb tahu hubby sayang kita, yg penting bahagia sbg suami isteri.. so jgn la runsing dan risau wahai pb sayang kalau tak pernah dpt call/sms atau apa jua yg romantika d'amo tuh, cuma mainan perasaan dan hati aje... cukuple hati kita tahu hubby sayang kita dan kita sayang dia... fikir pasal bebenda tuh buat timbul kedut muka je he..he.. masa brenae tuh sejuk2 kan hati.

Kak Lady said...

PB...ade orang lelaki ni...mulutnya dihati...dia susah nak luahkan apa yang ada dlm hati...

Kdg2...dengan tekanan kerja harian & macam2 lagi masalah yang dtg membuatkan manusia berubah...tapi kita jgn berputus asa...biarlah kita terus menyemai benih kasih sayang & rindu itu...mana tau...satu hari nanti dia akan berubah....Insyaallah

pB said...

INDERA
Wah , macam tahu tahu jer kak pB publish post baru ...

Betul tu Indera.
Yang pasti kita kena berusaha..

Kak pB tahu Indera suami yang baik ...

CHE MA
Hi hi hi ...
betul tu , semua itu mainan perasaan.

Orang kata sayang itu perlu dibelai.
Takut lama lama hilang ditelan zaman ...

Kita seruperrrr .....
Tak dok jiwang jiwang ...
Sebab kalau jiwang jiwang, che abear kito , lagu tu jugok ...

Brenae..??
Esok kelah kansel.
Cikgu ado game pingpong ...

pB said...

KAK LADY
Betul tu kak..
Kebanyakan lelaki ni , mulutnya dihati ..
Sebab tu lah senyap jer ....

Akak n Abang, romantik tak??
Abang hari hari hantar sms I LOVE U , ker..??

Wah bertuah akak ....

Jie said...

Salam pb.... kita kalo dh kawen ni, nk action tak hrp sgt dia tanam tebu kt bibir... kalo ckp je kt mulut tp kt hati dia kt belakang kita..lain....tu yg kita tak moh kan.

kakjie dgn abg tu msh la lagi ckp syg awk..rindu awk..kalo dia outstation tu... masih la lagi cal or sms.


tp best juga main sms noty2 ni pb..:p

Nezjoe said...

"sayang itu kadang-kadang tak perlu diungkap dengan kata-kata"

betul tak?
dari adik Joe teruna treang tang tang!
:D

pB said...

KAK JIE
pB rasakan orang luar dari negeri Kelantan ni , tahap keromantika diamor nyer lagi tinggi dari orghe klate nie ....

Sebab pB tengok semua kengkawan yang kawin dgn org luar kelantan, semuanya dipanggil 'syg' 'ayg'.

Nak cari oghe klate panggil isteri 'syg' , agak susah ler ...

Kak wear , abe JD panggil kak wear 'ayang' ker????

Tapi , tulah kan, kdg kdg , sms notty ni memang menarik ....
Tu yang buat che abear tak senang duduk tu ....

JOE
Itu dari tipikal klantan man ...

Bila dah kawin , jangan JOE dok buat lagu tu ....

sayang tu perlu diucap
sayang tu perlu ditunjuk
sayang tu perla dikongsi ...

ada faham , adik kak pB ...

Alex Lacey said...

bagi k.we lah kae, kalu dio ucap pung tapi tok ikhlah tok guno jugok....sebuk sajo tapi perbuatae lagu laing...

utk k.we, k.we lebih tekae ko perbuatae dio...bab sebuk ko, sms ko ggapo ko, k.we tok amik port sangat...kalu abe JD sebuk rindu ko sayae ko pung, k.we balah "hoo" jah....yg penting, apa hok dio buak...buleh napok ikhlas ko dok...dok gitu?

pB said...

KAK WEAR
Adusss ....
Sebut tapi tak ikhlas ....
Tak sebut tapi ikhlas ....

Kuang kuang kuang

Pb nok sebut tapi ikhlas n sebut sokmo ...
Ha ha ha

Betul kato kak wear, tu.
Perbuatae lebih penting dari perkatae ....

Tapi kadae kadae tu, tringin jugok nok dengar ...

dlt said...

betullah kak pb. kalu oghe luar meme panggil sayang. contohnya hubby sayo la. hehe! takdok malu2, depe mok ayoh saing2. tapi typical lelaki kelate, cam family sayo lar, takdok pong gitu.
sayo hubby jenis tok lah jiwang ngat tapi ok la. kalu jauh tu hari2 tipon la.

pB said...

DLT
Bakpo gak orghe klate jadik lagu nie..??

Bekali sebab dulu dulu , ayoh mok pun tok lagu tu ...

Tapi lonni, budok budok hok ngaji tinggi ni, panda doh nok jadi jiwang jiwang nie..

Contoh , adik kak pB ...

Che aBear talipon tapi kecek bendo hok penting penting jah ....

Tak po lah dok, dari dio tok talipong lasung ...

happyirfa said...

salam kakpb..
lain org lain pe'elnya.takpolah dia lagu tu.buke dia menggatal.
asalkan dia bertanggungjawab pd keluarganya dan anak2.kan fa cakap..abear tu cuma pentingkan keje dan keluarga je..hari tu kecek dgn fa pun tak tgk muka pun.baguslah camtu..he he.tak yah kak pb nak pikir dia buat apa2 di belakang kakpb..kalu jiwang2 sgt ni takut lama bosan pulak..baru2 biasalah.

kakLuna said...

betui cam irfa ckp..at least dia bukannya menggatal..kak Pb dgn aBear seperti org lain juga..ada pasang surut..takde org prefect,kan kak...

apapun, apa kata kak Pb 'buae tebiat' dulu :)

pB said...

IRFA
Salam IRFA ...

Lagu mano interbiu pagi tadik..??
Ok...??
Mestilah OK ...

Lain padae, laing belalae.

che aBear kak pB menggatal..oh tidakkkk...!!!!!

kak pB tahu dio memae pentingkan kerja n family...
n kak pB syukur syukur sangat ...

minto peel abe irfa bui ko abear kak pB sikit .. ada boleh ker??

kah kah kah...
dio tok brani nok tengok muko irfa ...

pB said...

KAK LUNA
Tu ...
kak pB dah buang tabiat..

tengok lah apa yang dia jawab ...

baik tak yah hantar sms jiwang jiwang sebab takut nanti dia balas tak sama dengan apa yang kak pB imajin...

nantikan gaduh pulak ...

kak pB pun tak sempurna.
Banyak sgt kurangnya ...
hanya aBear jer yang tahu ...

jiwang banget... said...

Lain hulu lain parang, lain padang lain belalang, lain orang lain pandang so biarlah kita dengan cara kita asalkan ianya membawa bahagia. Jika lain yang kita harapkan lain pulak yang jadiknya anggaplah itu satu dugaan dan cuma satu saja.. jangan berputus asa di dalam mengharungi liku2 kehidupan ini dan berdoalah untuk kesejahteraan dunia dan akhirat insyaallah amin...-IP-

Nezjoe said...

*pssstttt, kak!
hari ni ada ore kejut joe bangun pagi2!

:D

pB said...

JOE
Psstttt....Adik weh ...

ado orghe baghu doh kor..??

btw, apo email adik Joe ...

Pa'chik said...

baik hok jujur piBI, kalu hok panda ata mesej supo surak-surak napoleon ko josephine... mano tau, oghe lain pun buleh jugok mesej lagu tuh.. hehehe...

Mummy Rizq said...

hubby aku, kalo dia outstation. memang dia akan selalu sms / kol. tanya khabar berita. tp tak la jiwang jiwang. lain pulak jadinya kalo dekat. asyik nak berkepit jer. dia suka cakap I L U.. ermm pelik kan!

McBudu said...

pB, dalam perhubungan, yang penting adalah keikhlasan dan saling memahami serta menerima kekurangan pasangan masing-masing. Kasih sayang dan cinta bukan hanya terbukti dengan kata-kata dan perbuatan yang romantik tetapi ianya lebih kepada hati yang benar-benar jujur, tulus dan ikhlas ditambah dengan kesetiaan yang tidak berbelah bahagi.

Anonymous said...

Kak PB...
silent reader nk tinggalkan coretan.. hehhee..
kalau saya terbalik plak.. saya jenis tak reti nk berluv u luv u, syg2 ni... syg n cinta for me is responsibility.... but for hubby...dia suka express using words.. so skrg ni dlm proses pembelajaran nk expressing all those in words.. hihihi... ;)
ays-as

Abejak said...

Abe Jak meme tok gherti nok kecek romantik2 ni maso beso, tapi kalu tengoh bayar bil air tuh mace-mace kecek romantik tubik! Isteri pun serupo, mace-mace ayat power tubiknyor...!

Nezjoe said...

farizul@gmail.com

:D
kak nok hntr gapo?

Nezjoe said...

eh, eh
silap2

farizulizwany@gmail.com

berigat doh la nama joe gapo
hehe

pB said...

PO'CHIK
Tu Lar, kalu ingat lagu tu ...
kiro pB ni tuoh lar buleh che aBear pesen tok reti jiwang jiwang nie ...

M.R
Kah kah kah ..
pB tahu apasal..

kalau jauh jauh , jiwang jiwang bukan boleh apa apa pun.

tapi kalau dekat dekat , dan jiwang jiwang , malam malam mesti dapat upah ...

Ngeh ngeh ngeh..

Betul tak kata pB nie ??

pB said...

ABE Mc B
Wah, sekali abe Mc B bermadah, terus terduduk pB ...

betul tu ...

yang penting niat mesti ikhlas dan jujur ...

pB said...

AYS AS
Salam ...
Tak sangka pulak kak pB ni ada SILENT READER ..

Timakasih la sebab sudi tinggal komeng pada hari nie...

Kalau lah gitu , AYS kena belajar jadi romantik n jiwang jiwang. Baru sepadan ..

ABE JAK
Ooo...gitu ker..??

minnie said...

Salam Kak Pb,
Hm.. mungkin itu cara abear kak pB.. tapi macam mana yek yang pasangan lain ... dgn isteri tak wat cam tu, tapi dgn orang lain dia buat... lagi haru kan... abear kak pb tu sama la dgn bf saya... Nak wat cemana kan... kita sayang dia.. kenalah terima dia seadanya...

maklang said...

nasib baik dia jujur...tapi kalau dia tak sayang dan cinta, takkan lah dia masih balik rumah cari pB dan anak2...

kena accept dia seadanya...InsyaAllah akan bertambah baik semuanya..

biarlah kalau dia tak cakap sayang2..pB cakap2 lah kat dia ,mesti dia suka...

take care, jangan susah2 hati...semuanya akan OK ....insyaallah,,,

Ordinary Superhero said...

'Jughuh sunggoh la Che aBear tu. Doh lah jughuh, pemalu pulok tu. Ciri-ciri lelaki beriman sungguh.

ADIEJIN said...

tok ayoh ambo dulu tok rajin panggil namo ko mek (nenek)ambo..

"eh..nok gi doh ni"..masa dia nak pergi kerijo.

"kelik makae dok ?" tanya mek ambo..

"hhmm.."

kalau dia tertinggal rokok ker apa ker.. nenek akan jerit ..

"ehhh...rokok ttingal nih..."

"hmm..tohok mari.."

tak der romantik pun..tapi kasih mereka hingga ker akhir hayat. Alfatihah buat mereka.

Abang Long said...

Tak reti nak komen. Tak pandai. Yang penting, terima pasangan seadanya.

achik said...

sama cam 'en abg long'.. tak reti nak komen.. dari semlm baca x tau nak komen.. hehe.. kena terima pasangan seadanya.. :)

Mak Su said...

tahu sama tahu

Zareda said...

Pb
zar pun macam tu, tak de gayut gayut time kerja. Ada kesempatan sesekali makan tengahari sesama. Ayat ayat romantik bila salah sorang out station, ada ler ayat rindu di kejauhan tu.. heheh. Yang penting hubby sayang kita dan anak dan tak giler pompuan lain atau tak menipu kita hidup hidup.

Mak zar kata, kasih sayang suami isteri ni biar tak habis jangan tak cukup..

1291

Bismillah ..... Assalamualaikum ..... Lamo benar tok update bloq ni. Kalau bendo hidup , lamo doh mati..... Bukae tok ingat kor bl...