25 September, 2007

ANAK DARA




Tengok lar anak anak dara pB ni ....
Sibuk semua nya .....

Gambor ni pB ambil semalam petang.
Masa pB pulang dari pejabat , masing masing sibuk kat dapur.

Ada lebihan tepung tukir yang belum dikukus, Tok Ma modify sikit.
Jadikan onde onde ...

Yang seronoknyer, dengan Nurin Nurin sekali pun nak membantu.
Dapatlah jugak dua biji.

Sampai pB nak masuk tolong , pun dah tak ada ruang.
pB jadik tukang tengok jer lah...

Rugi tak ambil gambar Onde Onde 'hitam purple' yang anak anak dara pB buat tu.

Sebesar bola ping pong pun ada .....
Sekali telan, terus kenyang .....

Petang ni , rasanya nak buat roti celup telur jerlah.
Senang gitu.
Lagipun ada banyak roti yang dah nak expired (simpan dalam peti ais tak per, kan).

Rakan rakan lain , apa menu petang nie????

27 comments:

tee said...

pb,

semalae baru jah ma tee wat onde2. pas tu hok lebih adunae wat puteri mandi... 2 in 1.

ingat ari ni nok suh ma wat butir nangka la pulak.. sedapnyerrr..

:)

Indera Kencana said...

Bila telan onde2 besar buah pingpong, memang terasa onde2 tu lalu turun ikut salur perut... fhhiiiuuuuuunnnggggg... bukkk!! Jatuh dalam perut. Memang kenyang.

(Lawa wall paper baru ruang tamu Akak ni..)

pB said...

TEE
Amboi amboi amboi...
Smeta kor ma dio ado sini, mache mache permintae tu
Tak po ..
Mintok lar smetaro buleh makae ni.
Pah ni , patae , tok leh doh nok makae bendo bendo pulut nie

pB said...

INDERA
Semalam Indera beli lauk tunjuk tunjuk ker???

Kak pB suker yang kiut kiut ..
Senang nak telan.
Besar besar kan, tercekik pulak ..

Wall Paper ni nampak ceria .
Cherahhhhh ....

cikdinz said...

mak aiii... jem dapur akak...
semuanya turun padang...

pB said...

CIK DINZ
Itu ler ...
Ini baru sekolah rendah.
Bila dah masuk sekolah menengah , tak tahu ler ...

Mintak mintaknya rajinnya sampai ke tua

Indera Kencana said...

Semalam tak jadi menu tunjuk. Balik umah masak sendiri. Siap tanya kat kakak jual kuih depan umah macam mana nak buat sambal belacan.... Hahahahaha... Lulus ujian. Sambal belacannya menjadi walaupun termasin sikit. Yang tak bestnya, bila dah tengah malam, perut pedih kat ulu hati..

Adeeesss <---- tiru cam Abe Id.

pB said...

INDERA
Wau ....
lelaki mithali ini ...

Kalau nak belajar buat sambal belacan boleh layari blog ini

www.jamri.blogspot.com

psstt .. dah lama tak masuk blog Abe Idhae

fizzy said...

Semalae ingat nok buat paprik versi Ma, tp saeng beli doh lauk..
Hari ni tatau laa..
Fizzy tok beghehi laa beli lauk² di bazar.
Baik masok 'diri, lagi puas hati walaupun sekadar telur dadar atau ikan kering.

Hok peting nyo BUDU wojik keno ado..

Aisey, sekak² bulae poso ni tok makae lagi butir nako..

achik said...

wah rajin2nya anak dara kak PB.. bagus bagus bagus (baca cam cite upin&ipin.. ;p )

Zareda said...

tadi dah beli laksa johor dengan cream caramel. Balik ni nak panaskan lauk pauk jer.. masak nasi. Tak boleh membazir sekarang ni kan.. barang semuanya mahal.. sayang nak buang.

Bes ramai anak dara ek PB.. semuanya rajin masuk dapur

pB said...

FIZZY
Ado orghe kato, bulae bulae poso ni jangae makae bendo masing. Nanti cepat kering tekok ....

Nasik paprik versi Ma..
Lagu mano tu ...
Bui lar resepi ..

ACHIK
Awat ler kartun tu kejab sangat ...

ZAREDA
Hari ni tak tahu apa menu lagi.
Tunggu dan lihat jer

Hi hi..
penuh dapur..
sampai pB pun tak leh nak join

Masing2 dah dok sibuk tanya bila nak buat biskut ...

Pa'chik said...

baik piBI wak puding... guna susu segar sekotok, panas denge api kecik, genjok telur sepuluh butir, sekali nga gulo secawe, hacur gulo tu gak, capur sekali ngan susu hok pan'nah takdih, kacha bia sbati, lepah tu atur roti dale loya hok griss doh, tu'e la adune tuh..., bate banyok la sikit utk griss loye, bakar... sapa masok.. jange sapa hangit.. kekeke...

Alex Lacey said...

hahaha...k.we semalae pung makae onde-onde jugok, jirae sebeloh bui..maid k.we buak bledo lychee, so buleh tukar2 la...

semalae makae nasik ayae...maid buak, sedak weh...pah tu dio tamboh nga pergedel...jeligho hehehe....

ari ni tok tau lagi menu ggapo tuh...
roti celup telur tu anok k.we no. 1 tu berehi buak....kalu nok wak ggotu, k.we pangge dio jah hehehe....

comei jugok template hok nih...tapi raso supo tok puah lagi template hok mulo tuh hehehehe

umeboshi said...

ptg ni tak tau lagi nak mkn apa. yg pasti, kat umah dah ready choco milk jelly. mlm tadi buat. kak pb, roti2 kalo tak abis gak ptg ni, buat le puding caramel. yummy!! hehe...

blackpurple @ jowopinter said...

Tak apa, sesekali emak jadi supervisor pulak..he he he..

Macamana agaknya onde-onde blackpurple itu ekk...

pB said...

PO'CHIK
Wau Pochik..
Tok sekko pN , pochik ni kaki masok..
Kelah gitu ....

KAK WEAR
Budok dubok tu tengok semangat nok tulung ....

Kaler ghumoh ni napok cheroh sikit..

BP
Kalau hari hari jadik 'supervisor' bagus jugak

pB said...

UME
Biasa kat umah roti telur jer yang jalan...

Tak pernah pun kak pB buat puding roti ...

cm said...

hajat nok buko di alamanda jah sbb hubby buko luar.. mulo tu nok ikut hubby tapi bila dio kato kena top up dekat seratus terus cancel.. ishh raso alamanda penuh sbb org gomen gaji hari ni.

cm dok pulun pengat pisae maso sahur.. ikut tradisi tok nenek dulu, sahur makea mugo manih.

yusztiey said...

lawa umah baru kak pb.
5,6 thn lagi kena besar tuh kak pb puyer ruang dapur tak muat semua anak dara nak masak..
kita sejak pose nih tak ade wak gapo kuih lagi coz tiap hari cik abe buka pose kat umah arab n dpt jempute makan umah geng2 mesia..jimat ore dok dale pantang...nok terbe balik mesia make kuih tukir kak pb la..

ADIEJIN said...

roti kalau dah lama sangat jadi tempat pembiakkan fungus..kalau di dalam peti sejuk lagi condusive untuk bacteria menternak..

Prof JinSerba Tau

NBK466 said...

Rerami anak dara turun dapur tuh menolong masak ker, menolong tgk ker, menolong beri sokongan moral ker? he..he..he..

Apple Pie said...

lepas ni kak pb leh rilek goyang kaki depan tv lah kan. dah semua anak dara bz kat dapur ahahahahahaahhaah

Nezjoe said...

lawa layout baru!
:D

hok dok atah kusi tu nuyin kak dih?
hehehhe

rajin dio
akak buat la beledor...
ma selalu buat dulu.. dia letok buah aprikot ko gapo
beledor tu kaler kuning..
sedapppppp

Bie said...

k.Pb mana nasyid yg sedap tue? letak laa semula...

harap belum terlambat utk mengucapkan Salam Ramadhan buat kak PB...raya ni mr laa jale rumah...

come rumah baru nie...buat ke Bie so...buleh?

pB said...

CM
Mulo mulo nok tanyo , mano nyor no tepong baru demo..??

Poso ni tok jupo sira pisae lagi nie. Napok gayo , petae ni keno g cari pisae la .....

YUS
Kak pB masih mencari blog Yus.
Bak mai ler alamat .....
Boleh kak pB hantar kad raya

Dapur tu , akak dah renovate tiga tahun lepas. Dah habis hujung tanah dah tu ...
Dah tak boleh dibesar besarkan lagi ...

PROF DJIN
Terimo kasih atah info itu.
Napok nyor poso ni , keno breti beli roti dulu lar...

Sebab tok habih sokmo roti keping nie ..

NBK
Stakat hari ni, masih lagi dok menolong , buat sama sama.
Tiga empat tahu lagi ,tak tahu ler macam mana pesen yang yg timbul

pB said...

APPLE PIE
Yang kak pB risau , kecik kecik ni jer rajin.
Nanti dah besau nanti, jenuh ajak masuk dapur, tapi semua buat donno jer ...

Harap harap dalam 4 orang tu , ada lah sorang atau dua yang jenis 'chef wan'.
Senang mama nanti.
Nak makan, ODA saja...

ADIK JOE
Ho lah ..
Hok dok diri atah krusi tu , Nuying lar tu.
Dio gak kalu orghe sibuk dapur, dio pun sibuk jugok lar nok tengok, nok tolong ...

Bledo ...??
Hmmm... nok keno g carik resepi bledo dulu lah nie ...

Tak po , kalau satu hari kak pB buat, kak pB postkan gamba dalae blog nie

Layout ni napok cheroh sikit, dok

BIE
Buleh , tak dok saloh nyor.
Nanti , bilo kak pB senae senae kak pB call BIE.

Lagu tu ado .
Tok sempat lagi nok kopi tepek.
Insyaallah, ado maso kak pB bubuh smula ...

1291

Bismillah ..... Assalamualaikum ..... Lamo benar tok update bloq ni. Kalau bendo hidup , lamo doh mati..... Bukae tok ingat kor bl...