24 September, 2007

PROBLEM

Alahai...
ni typing yang kali kedua dah nie..
tadik dah siap, tapi bila posting , failed ........



Semalam , kat rumah berbuka dengan nasi kerabu kuning.
Hi hi ... jangan tak caya , nasi kerabu kuning pun ada.
Sib baik setakat ni pB tak jumpa lagi nasi kerabu merah.

Berlaukkan simple jer, daging goreng bawang dan daging goreng kicap.
Bakar ikan dan cicah budu ....

Yang syok nyer, kuih macam macam ada.
Fruit cocktail, nekbat, kuih kaswi , murtabak , cramel , kuih lapis, pulut inti.
Jangan lak salah sangka , pB tak beli semua nie.
Kebetulan semalam pB jemput dua family datang berbuka kat umah pB.
So , kuih tu semua yang mereka bawa.

Yang paling pB syok tu, ada sorang member tu pB jemput dia datang berbuka.
Dia boleh lupa ...
Ini kalau kira , dah dua kali dia terlupa ......
Geram pun ada gak.
Kan pB merajuk, tahun depan dah tak nak jemput dia, baru dia tahu ....
Hi hi hi ......

Sekarang ni kat pejabat bising pasal cuti nak balik raya.
Bos baru , maka undang undang pun baru.
Mr K tu bagi syarat
-> Sapa sapa yang nak ambil cuti SEBELUM raya tidak boleh ambil SELEPAS raya.
Faham semua anak anak murid...
Maknanya , katakanlah pB ambil cuti 11hb dan 12hb , makanya pada 16hb tu , pB dah kena masuk kerja.

pB memang dah apply 12hb tu . Yelah kan nak balik jauh. 8 jam perjalanan tu.
Tak kan lah pB nak balik malam orang buat ketupat.

Harap harap ler , Mr K tu luluskan cuti pB.
Lagipun, kalau pB tak der pun, sudah ada coordinator yang tak bercuti.
Tapi, tak tahulah Mr K tu.
Dengar cerita semua permohonan staff Mr K yang berpusat di PJ telah tidak diluluskan.
Mereka kena arrange semula sehingga Mr K puas hati .....

Susah tul ler ....


Ooo pasal kuih tepung tukir tu..
Sabtu lepas , pB dah jumpa dengan serbuk pulut hitam.
So, apa lagi , operasi buat tepung tukir la petang ni.
Tak ada buluh tukir, so , kenalah kreatif sikit.
Bentukkan adunan tu jadi ala ala che mek, bungkus dalam daun pisang dan kukus.
Jadiklah jugak ....

20 comments:

umeboshi said...

kak pb, nanti jgn lupa amik gambo kuih tukir tu dan tepek gambo nye kat sini deh!

maklang said...

maklang pun ari ni dah boleh lompat2..yey..yey...

pB said...

UME
Ume ...
masuk blog Pa'chik
atau www.resepiizzini.blogspot.com

kat situ ader gambar nyer

pB said...

MAK LANG
Kot minggu lepas, pihak IT saja nak usik kiter kut...

Pa'chik said...
This comment has been removed by the author.
achik said...

carik2 tak jumpa buat sendiri je akhirnya kan kak PB.. saya pun dah dpt makan kuih tepung pelita tu.. suh mak buat.. hehe ;p

Pa'chik said...

ulat bulu ni, ija, supo onde-onde...
iti kace raso dal'le...

tepung tukil, alah ko biru doh.. takdok iti..

Jie said...

nnt tempek gambo nk tgok..kot2 penah makan tp tatau nama..

pB said...

ACHIK
Sib baik ada resepi kat blog Pochik tu.
Akak ingat ke yang kaler biru nak hitam tu , guna pewarna (sumbor)

POCHIK
Ooo...
gitu ....

Ulat bulu ado iti...

pB said...

KAK JIE
Gambar tepung tukir kak Jie boleh tengok kat sini

-> http://resepiizzini.blogspot.com


kalau nak tengok kuih lain , kak jie tengok kat sini pulak

http://elmariachi109.blogspot.com

Alex Lacey said...

sungguh k.we tok rajing denga tepung tukir tuh...tok rajing makae pung...hmmmm...keno tera nih...eksport la sikit ko Bangi tuh hehehehe....

Kalu PB amik cuti sebelum rayo, selepah rayo amik MC, tok leh (hehehe..k.we tumbuh tanduk nih ngaja adik bendo tok molek hehe)

happyirfa said...

salam kakpb..
aik.. mr k tu satu kapal pun xkan x paham2 org nak balik kg jauh..
tah2 dia cuti raya sampai 2 minggu..nok try jugak rasa tepung tukir tu lagu mano?

zareda said...

Zar plak akan cuti dari khamis sampai ahad depannya.. 11 hari you.. hahahaha.

Pernah tak dengar kuih tepung gomak.. hhihihi

Nezjoe said...

bestnya buka poso ramai2 nga family
:(

byk lak tu kuig faveret
:( tuk kali kedua

isk isk

Purpleheart said...

bestnya buka makan nekbat... suka sangat!

Alex Lacey said...

aik...tuka template? bakpo?

fizzy said...

wahhh...rumah baru..
heheheheheheh..

nasi kerabu kuning..
penah denga nasi kerabu hijau?
[tiada unsur politik...]
dumoh Ma beso buak sokmo..
coloring tu dari daun² herba..
sedap~

pB said...

KAK WEAR
Tok leh buak lagu tu ...
Nati dio akae call klinik tu ...
Dio beso buak doh lagu tu..
Lah lah, klinik tu terus tok jadi klinik panel ...

IRFA
Dio memae satu kapal.
Tapi dio tu naik kapal layar.
Lain suku ...

ADIK JOE
Jangae lah sedih ...
Tidok khe hari tu kato hujung minggu ni nok kelik bukok poso Ka'lae Nako ...

SUE
pB tak brapa pandai makan nekbat tu.
Manis sangat ..

KAK WEAR
Nok rayo ...

FIZZY
Nati kak pB g jalae ghumoh Fizzy rayo ni, Fizzy buak deh ...

minnie said...

Salam Kak PB,
Wah.. rajin la Kak Pb buat open house untuk berbuka...

Kak PB, blog saya dah kembali beroperasi tapi menggunakan address lain : http://itukahaku.blogspot.com.

pB said...

MINNIE
Sekali skala jer Minnie...

Akak dah melawat umah Minnie pagi tadik ..

1291

Bismillah ..... Assalamualaikum ..... Lamo benar tok update bloq ni. Kalau bendo hidup , lamo doh mati..... Bukae tok ingat kor bl...