21 September, 2007

KUIH

Assalamualaikum ...

Alhamdulillah , sejak jam 1230 tengah hari tadi, pB dah boleh melawat rumah kengkawan.
Yup Yup
pB melawat dari pejabat.

Harap harap , pihak ITD dah tak block lagi blogspot.com ni.

*******************************

Hari ni pB nak cerita tentang kuih muih .

Seperti yang telah diketahui , negeri Kelantan mempunyai banyak kuih muih tradisional.
Bermacam macam nama.
Bermacam macam warna.
Dan yang pastinya , kuih muih itu sedikit manis.
(manis seperti anak anak dara dan wanita kelantan).
Dok gitu Che Fizzy kito ...

Baru baru ni pun, Miss Tree kiter telah mengadakan satu acara mengenal kuih muih.

Akok pandan.
Akok nisae (gula melaka) .
Lopak tikam.
Puteri Mandi.
Tepung pelita.
Tahi itik.
Jala emas.
Buoh tanjung.
Onde Onde.
Pulut lepo.
Pulut dakap.
Pulut inti.
Che Mek Molek.
Ghetoh Sokmo ( ini diperbuat dari ubi keledek , dimasak dengan santan, ditambah gula melaka dan dikacau hingga isi keledek itu menjadi lenyek a.k.a hancur)
Nekbat
Tupak Sutong (ini kegemaran adik Joe kita)
Be'kae Ubi
Sa'gupa ( sagu yang dikupal2 menjadi bualt dan dimasak dengan santan berserta dengan sedikit halba)
Butir Nangka
Kuih Kosu
Sra'bea (kak wear tahu dok kuih nie????)


Banyak kan ...??
Ada lagi yang pB pun tak ingat nama ...

Tapi ada satu ni , paling istimewa.
Kalau pB balik Kota Bharu, pB mesti beli.

Dalam sari dua ni , dok asyik teringin nak makan (alahai mengalahkan orang mengandung sulong pulak).
Jenuh pB cari dalam internet, kot kot ada resepinya.
Tapi hampa.

So, pB pun bertanyalah kepada adik adik dan kakak klate kito ni...

So surprising ...
Sebab mereka pun tak kenal kuih tu ....

Nak tahu kuih apa yang pB teringin nak makan ...

KUIH TEPUNG TUKIR
(adik ipar pB panggil kuih ulat bulu) ....

Bentuk kuih ni sedikit panjang / lonjong.
Biasanya berwarna ungu gelap.
Diselaputi dengan kelapa putih ....
Kalau tak silap diperbuat dari tepung beras pulut.

Alahai ......
Pochik weh, pendita82 weh ....
kalu ado maso tu , acu boh gak gambar Tepung Tukir ni dalae blog demo weh ...
Tunjuk sikit kor orghe hok tok kenal nie ......

32 comments:

achik said...

byknya kuih yg saya x kenal dan x penah makan.. tepung pelita ngan puteri mandi tak sama ek??? bln puasa saya mesti nak kuih tepung pelita tu.. tp la ni x dpt lagi.. :)

Ordinary Superhero said...

Tepung tukir rajing denga, tapi to rajing makae. Oloh lah Kak dio wei, ngidae bendo mudoh2 sudoh la.

pB said...

ACHIK
Banyak lagi ...

Tepung pelita tu yang dlm sampan tu.

Puteri mandi , bentuknya bulat bulat dan ada kelapa putih (rasanya kelapa putih tu pula dimasak dengan gula dan sedikit santan)

Kak pB pun belum lagi makan tepung pelita

pB said...

O.S.H
Sumo hok pB tanyo kato rajing dengar namo tu , tapi tok rajing kelih..

Idok lar ngidae..
Teringin jah ...

NBK466 said...

Tapi mmg ler...negeri Kelantan ler yg paling KAYA dgn kuih-muih nie.. more than 1/2 darinya den tak pernah kenal rupa, bau & rasanya..

pendita said...

Kak PB, ambo ni fail skit bab2 kuih.. dan ambo tok kenal lasung Tepung Tukir....huhuhu... nati ambo tanyo bonda kot2 dia tau...

pB said...

NBK
Nak buat macam mana , orang kelantan ni kan kreatif kreatif ..

Hi hi ..

Perasan la pulak petang petang jumaat nie

PENDITA
Hok alor laaa...
Soghe lagi hok jenih tok tahu namo.

Tahu makae jah nie ...

Pa'chik said...

nok gamba tepung tukir ko? mari jal'le kat blog resepi tu lah...
buke takat gambar ado.. resepi pung ado..

Luna said...

saya suka sangat tepung pelita tu..hari hari mau! :)

pB said...

POCHIK
Wah.. Pochik

Trimo kasih larr....

Nok keno g carik buluh kor..??

Ghotel ghotel panjae panjae pah tu kukuh tok leh kor??

LUNA
Kak pB pun suker gak ..

Suker makan..

Nak buat , tak pandai ...

Pa'chik said...

sabik tu namo dio tepung tukil... buluh tu lah tukil dio nyoh... kekekek... guno la go lain gak bekah kukuh tu... takpo..

happyirfa said...

SALAM KAKAKKU SYG..
ni nok senarai sikit...
Akok pandan...suka
Akok nisae(gula melaka)...suka
Lopak tikam...suka
Puteri Mandi...suka
Tepung pelita...suka
Tahi itik..prnh dgr/tak pernah make
Jala emas...prnh dgr/tak pernah make

Buoh tanjung...mgkin pernah make tp x tahu nama
Onde Onde....pggl buah kekok cha..
Pulut lepo...suka
Pulut dakap...suka
Pulut inti...suka
Che Mek Molek...suka lama x make
Ghetoh Sokmo..x pernah dengar
Nekbat..lama dah x make kue ni
Tupak Sutong..paling suka,2 kali peknen ngidam..sib baik dapat
Be'kae Ubi..tahu
Sa'gupa..pernah dengar
Butir Nangka..masa kecik2 dulu pernah make masa gi terawih
kuih Kosu...kaswi ker?
Sra'bea..pernah dengar nama tp x tahu rupo lagu mano..

so kakakku jgn kato irfa perase deh..mmg 'darat'sikit..
tp ada citer psl 'tupak sutong'tu.
kalu rajin fa buat en3..

nanonano said...

kak pB,
pulot dakap tu guane?
kene dakap lu sblm mkn ke ms nk wat tu kene dakap2?
:p

hihi..
sabtu ni klu jupe sutung beso kat pasor,bley la wat tupak sutung ahad neh!
yeay! peberet.
hihi

slmt bebuke kakpB,
:D

zino said...

tak kisah apa nama .. asal bila makan sedap hehe

McBudu said...
This comment has been removed by the author.
McBudu said...

Untuk Pb dan kawan-kawan lain yang sering kena block, cuba pulak yang ini:

http://www.surfunblocked.com/

yusztiey said...

MELELIH AIR LIUR KITA BILA BACA SENARAI KUIH HOK K PB SEBUT, NAK BUAT TAPI DALE PATE N TAK DOK BHN ASAS LA PLOK KAT SINI..HUHUHU..NAK BALIK MESIA .DAH LA SEMUA TU KUIH2 PEBERET KITO..LAMA NYA TOK MAKE KIUH2 TU SUMO..TOK SOBA NAK MAKE TU BILA BALIK MESIA NANTI...

goboklama said...

kawe jupo onde2 paling sedak kak pasir hor. Kalu makae,toksir doh beli kak key-el nih,tipo koksir takdok gulo loh,keghah loh :(

Pa'chik said...

kalau nok ikuk lah.. ulak bulu tok samo nga tepung tukir tuh.. akok kmojo nga kuwei bakar pun tok samo.

pB said...

POCHIK
Pagi tadi maso g beli baghe basoh , jupo lar serbuk beras pulut hitae.
Lonni dok mikir nok kukuh lagu mano..??
Puchong ni mano ado buluh tukir..??

Napok gayo keno g carik Budok Jawo tu ... kot kot dio tahu ..

IRFA
Waduh waduh ...
Tok leh jadik orghe klate ni kalu tok rajing makae jalo mas...

Hi hi hi

Esok , kak pB nok buak nasi krabu. Nok ata , ghumoh Irfa jauh la pulok ..

NANONANO
Pulut dakak tu pulut hok dikukuh dalae daun pisae,hok special tu dio ado duo kapuh , orghe ikat rapat rapat dengae tali rapia.

Tupak sutong kak pB kurengggg
Tahun lepah , tok tuo ado aja caro nok buak..

BRO Z
Betul tu ..
Tapi kalu tahu nama, lagi umphhhh

BRO Mc B
Nanti kalau kena lagi, pB akan cuba lagi..

Tapi harap harap janganlah..

YUSZ
Yusz, tak dok blog kor?
Kak pB masuk profile, tadok go satu pung...

Sabar..
Nanti kelik, cari , n makae puah puah ..

pB said...

POCHIK
Ulak bulu hok lagu mano pulok..??
Akok kmojo tu hok mano sor ???

Argghhh,,,
pB pun napok gayo kelik ni keno g jajak keda, nok kena namo kuih ...

GOBOK LAMO
Pasir Hor...??
Dio jual atah wokaf kor??
Rasonyo kalu kelik nok rayo ni, mesti tak dok doh.
Sebab bayok khe orghe tok brapo jual doh kalu haghi buak tupak ...

Sastri said...

uih... byknya jenis kuih... kebanyakannya sas tak penah rasa lagi... huhu...

pB said...

SASTRI
So... buleh lar gunakan alasan itu untuk melawat Kelantan ...
Ajak Blackie tu ....

Dia tu punbukan tahu sangat kuih muih kelantan nie...
Dia yahu kuih jawo jer ....

Nezjoe said...

nak balik kampung!!!!
nak lopak tikam!

kak..
getoh sokmo tu lagu mano?
kalar gapo?

Pa'chik said...

payoh nok oyak ulak bulu nga tepung tukir tu.. tapi kalau akok kmojo nga kuwei bakar tu.. bezo di behé-behé di.. acu'é meme hok tulo...
ado so lagi namo.. piana... kekeke...

tapi hok ganah nyo.. kuwei idung kepek.. tahu gapo?
supo onde-onde.. woh mlako dio, kekoh cha.. dio, ado so lagi namo.. tok ingak.. eh...

mas sejepuk tau?

joe, getoh sokmo tu.. kale ubi lah.. meroh nok alah ko oreng git'tuh...

cm said...

aloh la pagi ni baca citer kuih2 pulok ishh kurus posa pagi nih, cm pon teringon nok make tahi itik & buoh tanjong mas my fevret. Kalu kelik poso kelate mesti gi cari akok salor, akok felda pasir mas pun best jugok. sedey taun ni tok de nok kelik poso... kalu dok tiap male lepah terawih make colek daun katok

pB said...

ADIK JOE
Kak pB pung nok kelik jugok larrr
Tapi tak dok cuti...Rayo ni jah baghu buleh balik ...

Ghetoh sokmo tu mache kho'leh ubi ..

Aikss..kena tok kho'leh ubi nie??

POCHIK
Akok kme'jo tu pB kena doh ..
Rajing dengar tu ...
rasonyor pung rajing makae..
Tapi lonni tok leh nok recoll hok mano sor ...

CM
Alahai..
Ni sorghe anok klate hok sedih sebab tok leh makae kuih ...

Kito srupo lar ..

Cholek daun katok ...
Gapo tu ...??
Tok rajing dengar tu ....

CM , bilo nok bui no tepong nyor ..????

Titicaca said...

kueh gapo tu? dok penah dengar

13may said...

Uiiii...rupanya kat kelantan ada byk jenis kuih....

byk yg tak penah cuba rasa lagi nih....

Led said...

kuih skang dah moden2.sumer instant.dah tak sebest dulu.byk MSG.

favourite tepung pelita ngan kuih kaswi...

fizzy said...

Keno block pulok ko.. tengoh dok usoho buak tepung tukil lagi?
Heheehehehhe

Jie said...

Salam pb

kakjie tiap kali beli kuih akok kt sini..mesti frust..tak sedap langsung...tp nk g beli kt kelantan nun...alahaiiiiii....entah bila nk sampai lagi.

1291

Bismillah ..... Assalamualaikum ..... Lamo benar tok update bloq ni. Kalau bendo hidup , lamo doh mati..... Bukae tok ingat kor bl...