20 September, 2007

SEKEN DAY KENA BLOCK

Assalamualaikum .....

Apa kebender la pB nak cerita pagi nie...??
Semangat nak update ni macam dah menurun sikit sebab perasaan kecewa tu masih lagi dok bertapak kat dalam hati pB nie....

Udahler semalam, balik terawih , ingatkan boleh ler surfing surfing, tapi bila carik carik laptop, laptop pula tak ada.
Ghuper ghuper nyer aBear dah bawak benda alah tu ke Alor Star.

Esok baru dia balik.
Tapi pB ni pulak, kalau aBear ada ghumah, memang pB tak selesa nak baca blog.
Tak tahu kenapa.
Mungkin sebab nanti takut dia nak baca blog pB...

Bercakap tentang terawih ni, alhamdulillah , belum lagi miss lah ke masjid.
pB angkut semua anak anak dara pB.

Yang seronoknya dalam ramai ramai anak dara pB tu, si Nurin lah yang paling excited nak ke masjid.

Sampai jer pB kat rumah dari pejabat, mesti dia akan tanya..
'malam ni kita g masjid lagi ..'
'yelah ' jawab pB.

Terus dia akan mandi , bersiap dengan cantiknya (walau pun hanya pakai baju tidur) dan terus akan masukkan telekung dia ke dalam beg khas yang telah pB sediakan untuk dia .

Bila selesai waktu berbuka, Nurin dengan segera akan ajak kakak kakak nya bersiap ke masjid.

Bila sampai di masjid, dia akan turut bersolat isyak.
Dan solat sunat terawih , setakat 4 rakaat tu, memang dia akan turut serta.
'win nak solat banyak banyak'

Bila dah letih, maka akan terbaring lah dia disebelah kakak kakaknya sambil minum susu.

He he... walau pun dah berumur 4 tahun lebih, tapi dia masih lagi menggunakan botol susu.
(anak anak pB akan pB letakkan dihujung saf , agar tidak menganggu orang lain)

Itulah Nurin, Buah hati pB .....

Sikakak kakak, kadangkala ada juga , dtg menghampiri pB , minta kebenaran untuk skip dua rakaat terakhir.

Biasanya, kalau pB tak beri kebenaran, mereka tetap akan teruskan ...
Syukur .....

*************************************

Sessi menjawab komen


Nbk -Den memahami perasaan Pb sbbnya den pun pernah kena dulu..tapi nasib baik sementara jerk.. Kalau den kena BLOCK dr BLOG lagi parah sbb takde computer kek umah... Takpe Pb still buleh excess blog kat umah kira not that bad ler..
-> Pernah kena jugak ker..?? Lepas tu , NBK kaw tim dgn ITD ker?? pB setakat ini belum pernah terfikir untuk berhenti dari memblog ...

Azwa -uhuhuhu...agaknya cam azwa punya problem itu hari kut...kat blog sendirik tak bleh nak buat entry, tapi bila post comment bleh pulok. tu yg pindah gi blogdrive. la ni dah ok, tapi YM ngan MSN memang still kena ban ihiksss...
-> Salam Azwa . Kat pejabat ni memang dah lama ban YM n MSN. Youtube pun tak boleh tau.

M3 - dan-dan bila nak bukak page miss tree plak kena block..huhuhuhu..
perhatian! kak pB buleh baca comments nih..
thru email.. :)
-> Tular... tak tahu lar bakpo . Tok leh lasung nok baco tekoteki hok M3 tulih tu. Yup yup , kak pB buleh baco komen. So , jangae lah bereti tinggal jejok kat blog kak pB nie ...

Zareda - dulu zar pun pernah kena block blogspot kat opis ni.. tapi disebabkan jalinan kekronian yang tebal dengan IT officer tu terlepas ler blogspot.. hahahaha.. kalau ido mau block jiwa raga rindu nak memblog.. so saboler PB at least kat rumah boleh surfing kan..
-> Zar dah sihat ker?? pB tak kenal orang ITD. Kalau kenal pun, rasanya ini adalah arahan dari pihak atasan. Mana boleh lawan cakap Dato'.
Kat umah memang boleh. Nampak gaya pB kena save semua alamat blog yang pB selalu lawati.

PurpleHeart - Kak pb, saya lah antara orang yang paling tertekan bila blog kena block. Sekurang2nya akak kuar the page cannot be displayed. Saya punya terus keluar, the banned site, blogspot.com. Bukan tu aje, cari gambar kat yahoo pun tak boleh, myspace, friendster, mp3, games, tripod.. semua tak leh kuar, hampeh
-> Salam PH. Abih tu , apa yang PH buat?? Baca blog dari rumah jugak ker?

Zino - zino pun baca blog kat rumah je.. samo lah kito hehe kat opis bukan tak boleh tak sompek yo hehe
-> Tahu...sebab Mem pernah cerita pada pB.

13May - aisehhh...dah kena block...
-> Tular ... susah dah la sikit nak komen kat blog 13 May

Pendita2 - Huk aloh keno block doh.. jahat la opis kak pb.. ekekeke...
-> Tular... Bangun bangun pagi tadik, teringat kes ni, terus jadi sedih ....

McBudu - Cuba gunakan proxy servers contohnya di sini:
http://www.youhide.com/ ATAU
http://www.freeproxyserver.net/
-> Ohhh Abe Mc B. pB dah cuba. Laman web ni pun kena block.

Pochik - blogspot keno ghata skali nga sete di bule poso nih... kekekkek....
-> Kalu keno ghata stakat bulae poso takpo, ni sapa bilo bilo ...

AbeDjin - pB wei..hahaha pB tok leh baco komen ni..so buleh kutuk dio..
pB tu kae, tahu dok ? memang budok nakal..dio tok poso hari nih..makae nasik kari..
keh keh keh ,,,, dio bukae buleh baco hok aku tulih ni.
-> Halo halo... nok tulih komen tu kelih kelih dulu weh. pB buleh bacho larrr...

Maksu - blog kena block.. boleh block otak blogger macam ni.. tensen gilers tu.. sabar ya
-> Memang rasa tenshen sungguh nie...

OSH - Wok Aloh, nyanyo ko saing kito soghe nih.
-> Tular ...... ado n3 baghu doh ko aBear O.S.H

ACHIK - siannya kak PB.. huhu..
-> Achik...takkan kesian jer

JOE - yup2
setuju!
akak try kt wordpress ko pulok..
mana tau boleh
-kalau tak ..rasa kehilangan..
:(
-> Update buleh,. Bacho blog Joe pong tok leh ....
Smalae kak pB ata emaik. bakpo tak balah nyor??

KAK WEAR -betul jugok kato kak OO tu...tera gi kat hok laing la...mungkin ok kot...
k.we ado tulih pasa PB tok leh masuk blogspot nih di entri baru..tok banyok cerito k.we pung, cerito pasa setae keno ikat bulae poso ni jah...hehe...
-> Arrhhh....tok leh baco lagi larrrrr

KAK OO - Tok ser beralih ko hosting laing? wordpress misalnya?
-> Suko blogspot lagi ...

FIZZY
Kak pb....

Sabar ok..aduhaiiii..
Mintak² tak lama.
Memang block ke lagu tu?
Bukan siaran tergendala?
[gaya org dah biasa blogspot kena block~]

come to think of it..fizzy tulih komen ni pun kak pB xleh view kan??
huwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!
FIZZY -
-> Buleh kelih adik sayae .....

10 comments:

ADIEJIN said...

owhhhhh..dio dapat komen kat email... hehehe.. ampun kekanda wahai adinda..kekanda bukan kutuk adinda..kekanda bergurau senda..hehe

cikdinz said...

sabar!!!!!!!!!!!!!

pendita said...

Kak PB, jago molek puteri2 kak tow.. loni semo bendo keno beringat.. tapi ambo cayo ko kak....

happyirfa said...

salam kakpb..
x kiralah kakpb buleh baca atau tidak.tetap nak bg komen..
x seko lasung akan ada mslh lagu ni.tp takut jugak kalu akan dtg opis irfa pun kena lagu ni jugak..
harap2 TIDAKKKKKKKKKKK

sitilina said...

salam kak PB


behnyoo g mesjid. oghe so far xjejok lg terawih mesjid. xcekat. drumoh pom paling panje dae wat 6rakaat jah. krem, xleh lamo2. huhu.

Alex Lacey said...

alhamdulillah...buleh gi ssejid, sedak dih? k.we keno tunggu 2,3 tahung lagi lah baru buleh tuh...

McBudu said...

Payah sangat suruh je Boss putuskan terus talian Internet, berbalik ke zaman pakai TELEX dan surat berdaftar dulu....

pB said...

ABE DJIN
Sempena bulae baik ni, pB maaf kan lah kekanda Djin

CIKDINZ
Tular..
Buan bulan posa kena lah lagi sabar

pB said...

PENDITA
Kak pB loni memae jago lebih lebih lar anok anok daro tu.
Patae hilae mato, terus cari.
Walaupun kat dalae dewae solat

IRFA
Mati kutu Faaa ....
Sedih pung ado ...

SITI
Tahung ni mujo lagi lar.
Ajok budok budok tu pung, demo nok ikut ....

Harap harap bilo malae 10 terakhir tu, ado lagi peluae..

KAK WEAR
pB maso anok kechik pung supo kak wear jugok.
Lasong tok leh g ssejid

ABE McB
Ini arahan pihak atasan.
Arahan Datok W barangkali ...

Mak Su said...

gi semejid jalan kaki ker? dekat ker?

1291

Bismillah ..... Assalamualaikum ..... Lamo benar tok update bloq ni. Kalau bendo hidup , lamo doh mati..... Bukae tok ingat kor bl...