26 September, 2007

HUKM LAGI

Baru balik dari HUKM.
Temankan Tok Ma kesana pagi tadi.
Dapat time slip dari jam 8 hingga ke jam 2 petang.
Sekarang ni 'dok sebek' kat rumah.
Baru selesai tengok drama melayu kat tibi 1.
Anak anak dara pun belum lagi balik dari sekolah.

Alhamdulillah , mata Tok Ma dah ok.

Mata pun rasa dah layu jer.
Malas sungguh rasanya nak ke pejabat semula.
Masuk pukul 2 , pukul 430 ptg dah nak balik lagi.
2 jam 30 minit jer kat pejabat.

Nak ambik cuti terkejut , rasa macam sayang pula pada cuti.
Bukannya banyak lagi pun yang tinggal.
Kang nanti nak ambil lagi bila Parents In Law nak ke Mekah.
Nanti hujung tahun , nak bercuti lagi bawak anak anak merendek.

So , walau macam mana malas dan panasnya petang ni, pB kena pergi juga ke pejabat.

Nurin tak berapa sihat hari ni.
Batuk batuk dan selsema.
Semalam , tidurnya tak berapa lena.
Kejab kejab jaga (kaba) dari tidur.
Kesian ....
Masalah si Nurin ni , dia amat amat susah nak makan ubat.
Harap harap , esok batuknya berkurangan ....

Petang ni aBear dpt jemputan berbuka di Kuala Lumpur.
Nampaknya , kat rumah petang ni , kaum wanita sahaja lah yang tinggal.
Menu simple jer kalau aBear tak ada.
Nasi goreng dan daging masak paprik.
Dan juga keropok.
Cukuplah ......

Nak tulis panjang panjang , macam tak ada idea jer.
pB cuma nak tanya something lar pada kengkawan terutama pada kengkawan yang kad pengenalan nya bernombor 03 ditengah tengah .....
Kalau kengkawan lain nak jawab pun boleh jugak ....


Kalau kebiasaannya , kita bertanya khabar pada seseorang

'apa khabar'
'khabar baik'

itu normal kan ....

Tapi kalau yang ni pulak macam mana ....

'lagu mano doh dio tu? .....'
(bagaimana , keadaan dia ?)

'oooo, dio koma , dok kaba lagi yak smalae '
(ooo , dia koma , tak sedar lagi dari semalam)

'khabar' dan 'kaba'
bunyi sama , tapi makna lain .....

kuang kuang kuang ...

17 comments:

~LoVeLyZz CoRnErZz~ said...

hrp2 sumo ok

McBudu said...

khabar ke khoba? hu hu tak tahu...

pB said...

LOVELYZZ
Alhamdulillah ...
Stakat ni , insyaallah semuanya sihat ....

Demo??

ABE Mc B
Hu hu ....
Tok tahu tak po lar ...

dlt said...

kak pb, sebu'te dio supo jah tapi makno dio laing. tapi kalu oghe 03 mesti pehe nyo lah. kalu oghe luar tu maybe payoh skit la nok nnakak. sebute meme supo, buke mace kkatok nga katok. so ado sabdu kat 'k' tu so lagi takdok. bunyi lebih kughe tapi laing sungguh makno dio.

OndeOnde said...

heheheh..kak OO bukae no "03" ttengoh tapi "11" tapi gak buleh jugok nok jawab soalae ni..macae McBudu kato tu lah ado orang sebut "kaba", ada oghe sebut "khoba"

kalu "khoba" tu meaning dio memae so jah i.e "khabar"

tapi kalau "kaba" tu makno dio buleh jadi "khabar", "jaga" atau "sedar"

contoh:

1. "tok kaba ggapo satu.." - tak sedar langsung.

2. "apo kaba?" - apa khabar?

buleh jugok so lagi makno dio..sughak kaba (suratkhabar/paper)..hehehehe

pB said...

DLT
Hi hi hi ...

sajo sajo jah tanyo...

nok suruh orghe luar blaja bahaso klate

pB said...

KAK OO
Larr ...
Baghu tahu kak OO ni bukae orghe klate jati.
pB pung bukae 03 tapi 01.

Alex Lacey said...

laaaa....k.we pung baru tau nih pasa kak OO...PB pung bukae? aiseh...hehehe...

jawapae k.we srupo nga hok k. OO ghoyak tu la...dok kaba, apo kaba...serupo jah sebuk, makno lain2...

tapi kalu abe JD dio sebuk apo kabo? nga "dok ssedor" hehehe

McTempoyak said...

SORI I'AM LOST...TAK FAHAM BAHASA KLATE...TEMAN IC TENGAH NOMBOR '08' MAI DARI UTARA, ORANG SANA CAKAP "APE KHABOR DEME HOI.."
"ATE TEMAN KHABOR BAIK LEHE.."-IP-

pB said...

KAK WEAR
Hok alor larrr ...

Soalae hok sbenar pB nok tanyo ialah ....

lagu mana khabar dgn kaba tu boleh ado dalae vokap orghe klate.
Jauh sungguh bezo maknonyor ..

pB said...

IP
Lama tak nampak IP.
Tenggelam ker atau bawa diri???

happyirfa said...

salam kakpb..
fa pulok ada citer lain.fa x suka ore luar ajuk2 kecek kelate..demo x pehe maksud 'kechek'dgn 'royak'..
cth camni...
'mu kecek ko dio.aku kirim salam'
sdgkan ayat sepatutnya..
'mu royak ko dio aku kirim salam.'
sakit telinga ni dengar org ajuk cakap org 03..he he

~~M@S a.k.a KunangKunang~~ said...

heheh..thanks sbb syg mas..akak sori..tlupa nk bgtau mas terminate sat no 013..next month insyaAllah pakai balik no tu..skang pki no 017.no lama tu..017-9776400..akak balik raya x ni..bleh la jmpa..mas cuti sminggu..

KAMATO said...

Raya cuti lama ke.... kalau lalu terengganu call la

pB said...

IRFA
Hi hi hi

MAS
Insyaallah, kalau ada jodoh, kito jupo rayo nie...

BRO K
Dgr ceritanya, bila nak balik ke Puchong lepas raya, aBear nak ikut jalan Trengganu Kuantan.
Apa apa , pB call ...

Zareda said...

ala PB, biasalah dua perkataan sama bunyi tapi lain makna. Macam bahse omputih ler juga..leave ngan leaf, though ngan talk. Zar dulu mase baru kawin pun letiss nak faham cakap Lipis ni..

Guane awok? (awak macamana?)
Kawe tahe sikit doh. (Saya dah kurang sakitnya.)

pB said...

ZAR
Ituler kan..
Lain tampat , lain makna nya

Lipis ni campur campur. Klantan ada , trengganu pun ada , kontan pun ader ...

Hebak hebak

1291

Bismillah ..... Assalamualaikum ..... Lamo benar tok update bloq ni. Kalau bendo hidup , lamo doh mati..... Bukae tok ingat kor bl...