27 September, 2007

HARI 15

Semalam , berbuka dengan simple sekali menunyer.

Tok Ma masak ayam paprik tapi bila makan , rasa ala ala ayam masak merah.
pB pula goreng nasi .
Nak goreng keropok , dah tak sempat.
Tapi 'berjeliro' anak anak pB makan.
Kak Lang sampai bertambah tiga kali.

Pagi tadi , pB cuma goreng ikan tenggiri.
Biasalah , kalau pagi pagi , anak anak dara tu makan ala kadar jer.
Bila kejut , muka semuanya masam (me'chok mongoh).

Alhamdulillah , hari ni dah masuk hari ke 15 kita semua berpuasa.
Dah separuh jalan , kata orang

Mungkin bagi kanak kanak , semuanya dah mula tersenyum gembira.
Di radio radio pun dah mula berkemundang lagu lagu raya.
Tapi orang orang yang betul betul faham tentang kebesaran bulan ramadhan, mereka sudah mula rasa kesedihannya.
Bulan yang penuh berkat sudah mula meninggalkan kita .........

Tengah hari semalam, pB berpeluang mendengar ceramah di Radio Selangor.
Kalau tidak silap , ceramah Ustaz Razali (suara yang mirip mirip suara Tok Guru Nik).

Menurut beliau .....

Bulan ramadhan ni bulan romantik.
Pada bulan inilah, si suami akan pulang awal untuk berbuka puasa.
Si isteri mula menunjukkan kepakaran dalam membuat kuih muih.
Satu keluarga akan berkumpul , berhimpun satu meja , sambil menunggu waktu berbuka.

Mana mana yang sebelum ini , tidak pernah hiraukan bila waktu maghrib , semua nya akan berusaha mengingati masa itu.

Mana mana yang sebelum ini , selalu solat subuh 'gajah' , akan terus bersembahyang apabila masuk waktu Subuh.

Pendek kata , pada bulan ramadhan ini, semua umat islam adalah sama.
Maknanya disini, semua umat islam , tak kira bangsa , umur , darjat , kaya , miskin, anak raja , sultan , permaisuri , agong, perdana menteri , akan makan pada waktu yang sama iaitu bila berkumandang azan maghrib.....

Begitulah istimewanya Bulan Ramadhan ini.

Memang betul , bila disebut , kita akan ada dua kegembiraan di bulan ramadhan ini.
Salah satu kegembiraan itu, apabila tiba waktu berbuka...
Lain perasaan gembira nya jika kita bandingkan pada bulan bulan yang biasa .....

Tahun hadapan , belum tentu kita akan bertemu lagi dengan bulan Ramadhan.
Yang pasti bulan Ramadhan akan tiba.
Kita ......
Kalau panjang umur, berjumpa lagi ....
Kalau pendek umur .........

Hmmmm
Isu berat lah pagi pagi Khamis nie....

Sekarang pB dok pulun dengar lagu lagu nasyid OPICK .
Memang sedap semua semua lagu nya ...

Tapi sayang, bila pB tanya di kedai kedai kaset, tak der yang menyimpan stok ....
Macam mana nak cari...??
Beli secara ONline...??

25 comments:

NBK466 said...

Munkin kita buleh cuba mula didik anak2 to more appriciate Ramadhan seperti mana they appriciate Syawal. Emm 'bulan romantik' ek...good one..

pB said...

NBK
Kanak kanak puasa sebab disuruh.
Tapi mereka bagus , sebab walaupun kita as a parents ni tak nampak apa yang mereka buat, mereka tetap tahan diri dari makan dan minum ...

Bulan Romantik..
Betul gitu ...

OndeOnde said...

kalu da jjupo nasyid tu nok beli kat mano, oyak etek, kak OO pong minat nok beli tu!

tu lah, mudah2an Ramadhan kali ini lebih bermakna dari segi ibadahnya..insyaallah.

fizzy~ said...

sedih bila ramadhan hampir ke penghujung..
tp happy jugak syawal bakal tiba.
:D

cm said...

bulan romantik.. hmm betul tuh, berdua2an mencari juadah berbuka (he..he.. jarae masok cm ni) satu famili buko poso gege ge'ghok.. pastu gi satu famili gi terawih... bestnya kan... bulan lain tok buat lagu tu.

anok2 cm tok berapo reti hal nok raya ni demo doh beso takdok suasana rayo dulu, takdok pun tanya hal baju rayo ko kasut rayo ko... tapi cm plan nok beli jugak bagi anok2 rasa suasana nok rayo

Nezjoe said...

cepatnya masa berlalu
liplapliplap
dah 2 minggu puasa

joe tahun ni puasa mmg juadah sentiasa ala kadar
hehe
sebab selalu buka poso kt office

pB said...

KAK OO
Insyaallah , kalu pB jupo , pB tulun beli kor kak OO sor

CM
Stakat ni tok rajing beli lagi lauk.
Semuonyor dimasak .

Untung nyor CM , sebab anok daro CM tok pehae pasal pasal rayo nie...

Anok pB , pah kor hok kecik tu pung tahu ...

pB said...

FIZZY
Kalu buleh 10 terakhir tu , jangae lar tinggal smayae terawih...

ADIK JOE
Cian dio ...
Bakpo dok bukok di opeh nyor??

Rumoh sewo tak dok saing saing sor palo kor??

Indera Kencana said...

Hahahahaha... Tok Ma masak mesti sedap..
Sampai anak akak 3 kali tambah.

Ramadhan bisa sahaja menjadi medium asuhan buat anak-anak kita mengerti akan erti keinsafan dan kebrkatan di dalamnya asal kita berusaha dan berusaha membentuk mereka menghargainya...

(Sekarang ni tengah teringat Mee Goreng Basah dengan Fishball besar-besar tergolek di dalam pinggan... Aduuuhhhh beratnya cabaran Ramadhan..!!)

pB said...

INDERA
Hallo ..
Hallo ...

Nasi goreng , mama yang masak tau, bukan Tok Ma ....


Biasanya Indera berbuka dengan mee dan bukannya nasi ???

mki said...

pB,

Bulan Ramadan bulan yang romantis. Pegang-pegang tangan beli kuih di Bazaar Ramadhan... mana ada masak kat rumah!

ummibatrisya said...

salam,

sedapnya ayam paprik. terliur ummi. masa kat puchong tu dah terfikir pasal pb. tanya kat abah agak2 yang mana satu rumah pb.

lain kali kalau kitaorg sampai sana, InsyAllah kitaorg dtg. :)

abanglong said...

opick ? kawe ada stock... sapa nak sila bagi emel! ngeh ngeh ngeh

Alex Lacey said...

2 hari lagi Nuzul Quran pulok...
tu la...maso ni la buleh pulun baco Qur'ae lamo-lamo pung...kalu bulae laing payoh sikit...

Purpleheart said...

Kak pb, buat biskut apa tahun nie. Mesti sedap gamaknya.. Sekejap aje dah hari ke 15, setengah bulan lagi tinggal, entah tahun depan boleh kah kita bertemu lagi..

Kak, nape nama saya tak de dalam senarai?

zino said...

selamat meneruskan ibadat puasa.. dah tinggal 14 hari lagi.. sekarang ni dah masuk fasa kedua ramadhan.. di mana di buka pintu keampunan..

mari kita sama sama rebut special offer yg di sediakan..

YuszTieY said...

tok penoh dgr lagi tuh kumpule nasyis opick tu...sedap ko lagu dio...

Kak Teapot said...

bulan romantik?

hmmm...betul gak tuh

pB said...

PROF M.K.I
Wah..sonok tu bulan posa tak masak.
Kat umah, sentiasa masak.

Pegang tangan tak per ....
Pegang lain , kena tunggu lepas berbuka ..

Hi hi hi

UMMIE
Tak per Ummie..
Lain kali ....
Insyaallah ...

ABANG LONG
Kalau benar apa yang dikata, nantikanlah email pB untuk Abe Long hari ini ....

KAK WEAR
Betul kato kak wear tu ...
Maghi lah kito pakak pakak baco Quran.

pB said...

HATI UNGU
Rasa rasanya biskut strawberi. Itu pilihan si kakak a.k.a AFIQAH

Belum habis edit lagi tu ...
Sabar nyer

BRO Z
Sama samalah kita menggunakan masa dan umur yang diberi ini dengan sebaik baiknya ...

YUSZ
Opick ni penyanyi nasyid dari Indonesia.
Penyanyi Solo ...

Rasanya kalau Yusz masuk umah kak pB mesti Yusz dpt dengar semua lagu lagunya ...

TEAPORT
Bulan romantik
Bulan berkumpul anak beranak
Bulan penuh rahmat

Mummy Rizq said...

dan time puasa ni jugaklah semua org berkejar kejar kuwar opis secepat-cepat yg boleh.. ada kaum lain yang tak berpuasa jugak sibuk nak balik cepat jugak!. tension!!!

pB said...

MR
pB , 429 ptg , dah berdiri depan punch clock.
Kalau lewat sikit, aBear dah hantar sms ...

jangan tension tension, tak baik tau

Sastri said...

ringkas masakannya tapi sedap tu... sas semlm pun buat ayam masak merah... :D

AZWA said...

Memang seronok bila taim nak berbuka semua dok semeja..anak2 yang selama ini liat nak membantu, semua tanpa disuruh2 membantu sediakan cawan, sediakan pinggan, buat air...hari2 lain mana nak jumpa pengalaman camni.

Baru posa ke 15 hari, PB dah tukar perabot baru ek...hehehehe...tapi lawa kaler purple...

pB said...

SASTRI
SImple dan mudah ...
Janji tak membazir


AZWA
Kerja kakak , ketuk air batu.
Kerja kak ngah, susun pinggan.
Kerja Nurin , panggil abah ...

1291

Bismillah ..... Assalamualaikum ..... Lamo benar tok update bloq ni. Kalau bendo hidup , lamo doh mati..... Bukae tok ingat kor bl...