13 September, 2007

HARI PERTAMA

Salam Hari Pertama Di Bulan Ramadhan

Cam ner setakat nie..??
Ok atau dah start sakit kepala ..??

pB , so far so good lah.
Cuma kengkadang perut tu dah start bergendang.
Macam macam lagu dah ada.
Baru pukul 10 pagi...

Pagi tadi sahur simple jer.
Bangun jam 415 pagi.
Masak nasi, goreng ikan kerisi dan goreng daging.
Untuk kuah, kebetulan ada kuah sayur petola yang lebih dari makan malam semalam.
Lepas makan nasi, sempat lagi makan roti kosong cicah air teh.
Hi hi hi ...

aBear punya lah kesian.
Dah lar jauh dari family, kena bersahur kat kedai mamak.
Udah ler aBear ni , memang tak berapa nak lalu kalau makan kari kari ni.
Tak perlah ....
Insyaallah esok, aBear akan balik dari Alor Star.

Tadi ada yang bertanya , nak masak apa untuk berbuka.
Serius li , pB tak fikir pun pasal tu.
Sebabnya bukan pB yang masak pun.
May b Tok Ma akan masak gulai udang.
Goreng ayam untuk anak anak dara tu.
N , insyaallah, tengah hari ni pB nak ke Giant beli buah timun cina.
Boleh ler buat air untuk berbuka.

Semalam , alhamdulillah, kesemua anak dara tu ikut pB ke masjid.
Bersolat isyaq dan terawih.
Sonok , sebab imam tu baca laju.
Teruk tul la pB nie...
Dah lah solat terawih tu buat lapan rakaat jer...
Sob sob sob..
(Bilalah nak berubah nie....)

Pengalaman semalam , malam pertama berterawih
pB kehilangan seliper .
Mungkin Allah nak tunjuk kat pB lah tu.

Masa nak keluar dari kereta, pB tukar selipar.
Dalam hati , terkilas 'kalau hilang pun tak per , sebab seliper jepun jer'

Tu dia, masa nak balik tu , carik punya carik ,
seliper tu tarakkkkkk...
Barangkali , ada yang tersilap sarung.

So, mula dari itu, pB kena jaga hati ....

++++++++++++++++++++++++
++++++++++++++++++++++++

Bila masuk bulan puasa , mesti pB akan ingat pengalaman yang pB tempuhi pada tahun 1996.
Tahun tu, pB bersalin dua kali.
Dan setiap kali tu, dua minggu sebelum puasa.

So, jadiknya , masa orang berpuasa , pB tak .
Macam yang KV sedang alami sekarang ni.

By the time , masuk first day bulan ramadhan, pB dah sihat.
Tapi , makan memang kena berpantang.

Pagi , minum milo dengan biskut tawar.
Jangan lupa makan telur burung puyuh mentah mentah sebanyak 5 biji dicampur dengan sedikit madu.

Tengahari , makan nasi putih dengan ikan selar bakar atau pun yang digoreng dengan minyak bijan.

Petang pula, minum air kopi dengan biskut kering atau roti kosong.

Malam , macam tengah hari ....

Yang tak syok tu , masa makan malam. Kan join orang yang berpuasa.
Punyalah dengki ......

Setakat tak minum air batu tu, pB boleh tahan lagi, tapi kalau bab bab tok ma masak ayam percik, nasi kerabu , tomyam , daging bakar , tu yang buat pB sedih tu.

Ada sekali tu , sampai nangis nangis ....
Kelakor tul ..

Tapi itulah pengalaman yang tak akan pB lupa sampai bila bila .....

Dan juga pengalaman ganti puasa selepas itu...
30 hari .....

17 comments:

Indera Kencana said...

Seb baik selipar Jepon yang hilang. Kalau kasut Primavera tumit tinggi 2 inci setengah hilang... hmm rugila..
(Errr.. ada ke orang pakai kasut tumit tinggi pegi terawikh..??)

Selamat berpuasa Kak pB..
Salam untuk Abe..

cm said...

Selamat Berpuasa... ye betul nak makan apa buka ni.. dgn hubby dah buat agreement masak wiken aje, kena menapak ke bazar ramadhan jugak ni.. takpe minggu pertama masih boleh gi lagi masuk minggu ke kedua sure dah tak lalu.. balik-balik itu aje juadahnya kan.

InsyaAllah malam ni nak bawak anak berterawaih...

Sastri said...

salam kak pB... sas pagi tadi puasa oat... buah kurma sebiji... :D

Alex Lacey said...

k.we pung buak entri pasal first day poso jugok nih heheheh...sekung sungguh kito dih? hahaha

wah...bahayo jugok lloni dih? macae Allah teruh balah jah...macae pagi ni, k.we tengok jadual, ado presentation pukul 5:00 sapa pukul 6:00...k.we rusing doh sebak nok balik awa keh, nok keno ata abe JD gi airport...k.we dok mitok bia tok jadi la presentation tuh...tup2, buleh email dari admin kato budok tuh mitok tangguh next week...jadi buleh balik awa la...alhamdulillah sangak2...

meme keno jago2 doh lloni dih?

pendita said...

Huhuhu... iley slipa doh kak pb nih... Selamat berpuasa... masok sedak tu, baru anok selera nok make...

ADIEJIN said...

slamat poso dik..jange moteng tau.

pB said...

INDERA
Huish ..
Tak sangka pulak Indera tahu bab bab jenama kasut orang pompuan ni.
Primavera tu kasut mahal, tak daya akak nak beli ....

CM
Kah kah kah ...
Kelaka lah che ma ni , siak sign agrimen tu ...

Krajae tok kelik awal kor??

KAK WEAR
Tu la ..
Tok sekko lasung nok hilae slipar tu.

Abe JD nok g Indon..??
Kiring kain batik jawo selai

pB said...

PENDITA
Demo g mano weh..?
Lamo sungguh tenggelae..
Dok mano lonni ??

Anok kak pB , goreng telur pun laju ...

ABE DJIN
Kito orghe puang, tak per. Ado sebab .
Orghe jatae tu keno jago jago sikit..

Slmt Berbuko abear djin.
Jangae pulok , lepah makae kurma teruh pulun cerut ...

Pa'chik said...

lippar jepung pun bahayo jugok... kalu ado oghe hok hile kasuk.. dio sauk lipar jepung la pulok.. kekekke....

selamak tunggu buk'kok piBi...

Zareda said...

PB
zar pun still berpantang sekarang, paling perit nak menahan minum air batu ler.. alahai.. semalam tu curi gak minum air dalam esbok.. teringin sangat nak makan cencaru belah belakang... tapi pantang plak makan cencaru.. emm sabo ajelah kan.. hihihih

Mak Su said...

masa 1st day tu mak su tidur lambat sebab lambat balik dari sepital, sudahnya seharian semalam mak su pening kepala, last2 dah pukul 4 migrain datang, terus muntah2 banyak kali gaks.. tapi tahan, malas nak bukak posa; dah petang. selamat berpuasa untuk pb and family.

Jokontan said...

It's 8:47 kat opih..

mengantoooknya. Tak tau laa kenapa.
Hop sini hop sana, tak boleh nak lawan ngatok nii.

Mebbe MC setengah hari kongdian.

Selamat Menghayati Ramadhan Al Mubarak.

pB said...

POCHIK
Slipar hok tingga tu buruk doh. Samo sebutir supo hok pB. Tapi hok pB ado namo. Smalae g mesjid, maso nok naik tu , napok ado. Tapi bilo kelik, tak dok doh eh. Tak polah , pB halal je lah ...

ZAREDA
Smalam berbuka dengan ayaq tebu. Kenapa pulak cencaru tak leh makan?

pB said...

MAK SU
Itulah nama nya godaan ..
pB kat pejabat ni pun, tak leh lama lama tenung monitor pC, mesti rasa semacam jer ...

ABE JO
Ngatuk ...
Kuat bertadarus smalae kot..

Selamat Berpuasa untuk ABE JO Sor keluargo ...

Tahan
tahan
cubaan tu ..

fizzy di kampung~ said...

Kak pB..
Alhamdulillah, magheng bbuka ngan Ma dumoh..
Makae ike perchik..sedak...
Kuoh Ma buak acar masok..
Sayae takdok budu jah..kalu dok sure laju je bbuka..

Malae takdi fizzy pun jd anak baik macae anok2 dara k.pB..heheheh..
Sini smayae traweh meme 8 rakaat..
Tp insyaAllah peghabih 30 juzu' smp akhir Ramadhan..
Tok ime mudo, baru kelik dr Mesir.

YuszTieY said...

huhuhu...ile slipa dah k.pb...awal dinar hari lagi tuh..moga pah ni tak dok dah semua tuh..minta semua moleek2 belako..
wawawwaa..sedih gak ni kena ganti pose pahni 30 ari sama kes dgn kak kv la ni...cuma awal 3,4 ari dr dio jo...huhuhuuuu..ari raya boley balun semua biskut dah...suka222222..kalu rajin buat laaa...nak beli tak ader la kat sini..salam ramadahan buat k.pb sefamily n utk tok ma jugak tuh...suka baca blog kak pb...

McBudu said...
This comment has been removed by the author.

1291

Bismillah ..... Assalamualaikum ..... Lamo benar tok update bloq ni. Kalau bendo hidup , lamo doh mati..... Bukae tok ingat kor bl...