11 September, 2007

POSA

Alhamdulillah ....
Semua puasa telah diganti.
Yang nazar pun dah selesai dibayar...
Legaa sungguh sungguh ..
Bertahun pB ambik masa nak bayar posa nazar tu ....

Kira hari ni pB raya lah nie...

Petang ini , insyaallah tengok anak bulan.
Kalau ikut kalender, Khamis ni kita dah mula berpuasa.
Lepas puasa kita rayaaaa ...
(aiks...yang mana penting ni puasa ke raya)

pB ingat lagi dulu masa kecik kecik , seronok bila hari tengok anak bulan.
Berdebar debar bila dok tunggu depan tibi.

Tapi sekarang, thrill nak tahu puasa atau tidak dah tak berapa syok.
Sebabnya...
Kat kalender dah cetak awal awal lagi ..
Dan kebetulan pulak semua ramalan hari mula puasa dan raya tu betul.

Kalau nak raya, lagi thrill (dulu ler).
Bila dapat tahu esok nak raya, terus nenek akan pesan , pergi beli kelapa dan macam macam lagi.
Dan kanak kanak lepas solat maghrib dah mula main bunga api.

Sekarang, macam yang pB kata tadik,
dah tak teruja sebab dah tahu awal awal bila nak puasa dan bila nak raya.

Pssssttttt ....
Puasa belum start, tapi pB dah apply cuti rayaaaaaaaa ......

23 comments:

Ordinary Superhero said...

Selamat hari raya....eh dah raya ke?. Wife kat rumah pun semalam last day puasa ganti.

Alex Lacey said...

lego buleh abih gati poso dih? hmmm...next year keno buak poso 6 la nok perabih cepak2 gati poso...insyaAllah..

meme dulu lagi seronok kalu nok poso nga rayo, time tengok anok bulae gak, dok kkupo depae tibi hehehe...lloni tak do 'ra' doh haha...

OndeOnde said...

alex, lo ni tak dok "gha" doh mugo jjadi mok budok doh! gilirae anok2 la pulok dih? hehehehehe..

13may said...

selamat berpuasa :D

pB said...

O.S.H
Selamat Hari Raya untuk wife aBe O.S.H jugok ...

KAK WEAR
Tular, skalo pB buak, tapi tahun ni nyor maghi angin malah ...
Sakit sungguh ....

Tak dok 'ngha'.
Tok supo mulo ...
Poso biaso jah ...

Indera Kencana said...

Haaaahahahahaha... semangatnya Kak pB nak cuti raya. Bearapa hari yang Kak pB mintak..??

Raya tahun ni, Adil dan Siri memasing dapat 3 pasang baju. Mak dan Ayahnyer.. ellek!!
(Maknya tengah bawak perut. Ayahnya pulak bajet ciput. So kasi anak-anak pakai baju baru. Ayah takde baju pon takper.. huhuhuhuhu)

pB said...

KAK OO
Memae gilirae anok anok, tapi perasae tu tok samo ....

Selamat Berpuasa ...

13 MAY
Selamat Berpuasa gak untuk 13 May..

Posa , hampa dah ganti habeh ker?

achik said...
This comment has been removed by the author.
achik said...

bila nak puasa/raya.. suka masa pengistiharan mohor2 besar tu.. hehe..

selamat berpuasa kak PB.. esok last makan siang.. hehe ;p

pB said...

ACHIK
Hi hi..
Kak pB ingat lagi orang yang buat pengumuman tu , keras semacam jer. Nampak sangat baca skrip ...

Kalau sapa sapa bendera merah, lusa boleh lagi makan siang. Tapi sembunyi sembunyi ler

cikdinz said...

nmi mana 1 yg di ingat kan. pose atau raya ni...hehehee...

pB said...

CIK DINZ
HE HE..

Itu kena tanya iman ...

sitilina said...

nok make buoh tanjung wat bukok poso tp xdop cni :(

McBudu said...

Kat Shah Alam bazaar Ramadhan mana paling best? Stadium kan... so jumpa kat sana...!

P/s: Jangan lupa malam besok pergi Terawih

pB said...

CT LINA
Buoh tanjung
Jalo Mah
Siro Labu
Lopak tikae
Te'ri mandi
Akok kedut

Arrr...sini ado
tapi tok original.
Maha pulok tu

Abe McB
pB biasa dok pergi beli kuih muih kat Restoran Hartinie tu jer.

Stadium memang tak pernah sampai ...

Insyaallah, malam esok pB sekeluarga akan berterawih di Masjid Terapung Puchong Perdana

OndeOnde said...

baru nok peringak, jangae makae hok manih2 sangat...kak OO ada tulis kat entry pasal cousin umur baru 33 tahun meninggal dunia last sunday secara mengejut kerana diabetes..

pB said...

KAK OO
pB baco doh entri 2.
Stakat ni dok g check tu, daroh ok lagi.
Kalestro jah hok tok brapo nok ok.

Bakpo gak orghe sokmo dok kato orghe klate ni suko makae bendo manih sedae khe kadae kadae adok jugok orghe luar hok suko bendo bendo manih nie..

Musykil weh ....

OndeOnde said...

may be sebab kuih-muih buatan kelatae ni tak dapat dinafikan memae manih lleting blako....cumo kalu hok jenih pahae and concern hal-hal kesihatan ni demo kalu wak kueh atau wak minum tu tok bubuh banyok gulo...

kueh klatae ni kebanyakae seghemo oghe tok kiro oghe dari mano ppakak beli makae blako dih?

loning dok ngaji bab-bab kalori ni braso takut nok ambil hok manih2 sebab kalu ambik lebih pado had, jjadi lemok blako tu + penyakit.

Nezjoe said...

kak!
selamat berpuasa
sorry..
joe busy sehari dua ni

nutying dah start poso ko kak?
:(

sambal dagin tkdok thn ni

Zabs said...

SELAMAT BERPUASA pB DAN KELUARGA.
Sempat juga rehat sehari sebelum, mula berpuasa Ramadhan. Tentu dah tak terasa sangat kerana dah buat banyak buat latihan posa.

~ahni~ said...

Sapa yang apply cuti raya lambat nanti tak dapat approval kena naik kerja hari selasa... heheheh... Selamat Berpuasa

rad said...

Salam Ramadhan alMubarak utk pB & family.
Betullah, dah takde thrill upacara tngok anak bulan di tv - dulu masa kecik2, sure volume tv plg kuat & jerit2 kasi tau semua org. Hairannya masa lagi berlaku kekeliruan awal Ramadhan & Syawal utk negara2 serumpun.

pB said...

KAK OO
pB kadae kadae bringat la jugok.
Tapi kadae kadae tu, bedal ajaaa.

pB raso kalu kak OO minung air hok tok ma Salor buak ko Tok Bah , memae pB jaming kak OO tok leh nok minum. Manih leting leting. Tapi , alhamdulillah, tak dok la pulok Tok Bah tu sakit kecing manih. Mungkin sebab dio dok krijo berat, krijo hok tubek peluh ...

AHNI
Tu lar, yang pB siap siap mintak tu.
Lagipun pB nak balik jauh wehhh.
Lapan jam perjalanan...

ABE JENAL
Selamat Berpuasa untuk Family Abe Jenal ....

Kdg kdg puasa ni tak tentu. Ada hari kita cergas. Ada hari kita memang lunyai.

Yang tak tahan tu, kalau pagi pagi dah mula pening. Tu yang seksa sangat tu ...

RAD
Salam Rad..

Kenangan kan...
Sekarang anak anak dah tak merasa semua itu ..

Rugi tul

1291

Bismillah ..... Assalamualaikum ..... Lamo benar tok update bloq ni. Kalau bendo hidup , lamo doh mati..... Bukae tok ingat kor bl...