02 November, 2007

BAHASO KITO

Salam Semua ....

raso raso nyor kalu haghi jumaat ni , kurae orghe masuk blog.
masing masing sibuk dengae krijo.
yo lor , masing masing sibuk nok perabih krijo sebab esok luso cuti doh.

Haghi ni , opeh senyap , tok brapo havov.
Duo orghe ambik cuti.
Ambik cuti sebab demo tu , nok buak open house esok.

Petae ni , raso nyor nok g alah Sunway.
Pejabat situ buat 'open pejabat'.
Kito all hok kat shah alae ni dijemput.
Tapi napok langit luar tu, supo nok hujae jah.
Kalu ado hok hok jatae ni nok g, pB tupae lar sekaki.

Esok, kalau ikut ikut nyor pB ado 3 ghumoh hok pB keno g.
Sor ghumoh tu , majlis stat pukol 2 petae.
Tu dekat jah, area area Shah Alae jah.

Ghumoh hok no duo , pulok , mulo pukul 5 petae sapa kor malae.
Ni kat Meru.

Ghumoh no tigo , stat pukol 830 malae, lepas isyak.
Ni pun kat kat area Puchong jah.

Ghumoh no satu tu , pB buleh g.
aBear bui green lite.

Ghumoh no duo hok kat Meru / Kapar tu , aBear bui RED Lite.
Kato dio, jauh .
Tok soh g , sebab dio tak dok esok.
aBear ado kelah stat puko 12 tengohari sapa kor lapae malae.

Hmmmm

No satu dengae no duo tu , saing opeh pB.
Rasonyor, kalu pB tok g , hok no 2 tu , mesti murko bilo jupo pB Isna ni.
Tapi nok wak lagu mano , doh Big Boh tok bui..
Tok khe nok lawae pre'toh Big Boss

Ghumoh no 3 hok malae tu pulok, saing blogger ni .
Rajing doh jupo dengan dia dulu skali.
Maso tu , dio ado kiring kain tudung dari Klate.

Insyaallah , kalau ado rezeki pB n jodoh pB nok jupo dio lagi,
malae tu , mesti pB sapa .....

So , tu jah lah story mory untuk haghi jumaak ni.

Pado sapo sapo hok , dok merakok merakok baco n3 ni , pB mitok maaf.
TIbo tibo sero nok nulih dalae bahaso klate kito haghi nie ...........

20 comments:

happyirfa said...

SALAM KAKPB..
tepon doh ko,ko oghe tu?tingin jugok nok tulis supo kakpb.tp susoh sgt nok ejo..takut oghe lain baco lagu lain..

pB said...

Salam Irfa ,

tok tepong pun.
Biarlah , tengok sari duo lagi kak pB nok mitok dio delete ....

Kak pB blasoh jah.
Harap harap orghe hok baco tu , tok saloh baco.

Hok peting, orghe klate keno pe'hae. Kalu tok pe'hae , tok tahu ler ...

cikdinz said...

jenuh baca. bahasa kelate lar...heheheee...

pB said...

CIK DINZ
Faham tak ???

Sastri said...

meme merakok-rakok baco, tapi kawe seghonok weh... :D

bahasa ni yang sas rasa susoh nak belaja sikek... tapi suka dengar... saing kawe tok saba nak mengaja kawe nih...katanya susoh, lidah ni haa... tak dok maso pun iye... :D

Zawi said...

pb,
Bagos jugo ada blog buleh kecek kelate ni. Tapi nyanyo la oghe hok tak pehe bahasa kito. Pok Awi maghi sokmo la melawat sini lepah ni. Dok kecek oghe puteh sokmo pun lengoh jugo lidoh.

pB said...

SASTRI
SIb baik lar ada gak yang suka dengan n3 ni.

Pelan pelan baca , Sas. Orghe klate kata 'koho koho'.

Rasanya kalau selalu dipraktis, tentu Sas boleh juga satu hari nanti

POK AWI
Kadae kadae tu maghi angin nok nulih kot klate , tu hok jadi tu.

pB tok brapo panda nulih kok orghe putih ni. Baco tu buleh lar.

Harap harap orghe luar , lama lama dio pung pehae bahaso kito, budayo kita ....

Mak Su said...

aaa, anu... aaa, apa ek... aaa...

Akmal said...

Kak pb..

ambo nih baghu benar jah maghi sini. tok sangko siit ghabuk ado oghe behe tulih kelate seratuh peratuh dale blog. nih hok sedak nih. tapi oghe hok tok pehe gapo tuh tokleh kato gapo la dok(",).

Alex Lacey said...

huk aloh...k.we ttingga banyok cerito weh...sibuk sungguh k.we minggu lepah...ni baru buleh jelajoh blog....

kuoh kuzi bbowoh tu beh napok tuh...hhehehe...nati k.we tera resepi tu...cik abe JD ni rasonyo kurae sikit kuzi nih....tapi tak po la, anok2 berehi...

orae Kelate kalu tok pehe kurae2 buleh teko, dok gitu?

mami hafiy said...

k pb k pb,

bleh dop nok mitop no lepon kak kv? oghe duk kelate ni. kot2 bleh g derat dumoh hehe.

email ko oghe bleh? sauberlina@gmail.com

maceh2.

MULAN said...

sunggohnyo kalu haghi jemaak, raso tok cukuk maso jo nok buak mende..

thanx for sharing the kuzi recipe...

pB said...

MAK SU
Apa tu Mak Su?????

He he he

AKMAL
Kadae kadae tu maghi angin nok tulih kok baso klate. Raso malah nok translate ko bahaso baku tu jadi gini tu ...

Tapi tok leh tulih sokmo lagu ni, sebab namo khe sie' kor orghe hok maghi, tapi tok pehae...

Kak pB g doh blog Akmal, cayalah , full english tu ....

KAK WEAR
Sle'kae lar tra kuzi tu ...

Anok anok pB pung suko makae kuzi ni.
Kuah hok buat minggu lepah ado lagi tu.
pB boh dalae frezer, kalu nok makae gak , panah jah smula ....

Tak dok isi pun tak por, asal ado kuah...

pB said...

MAMY HAFIY
Buleh ...

Nanti kak pB email kor Mamy

MULAN
Mulan dah ada kat Mesia ker???

~ahni~ said...

Meme rakok rakok pung..

Puah dak gi ghaye? Bila nok balanje make?

fizzy said...

buat ke fizzy rindu 'kapong jah..
doh laa minggu lepah tok kelik..
huhuuuhuhuhuhu..
yeay yeay.. esok ghayo!
[hari ni last poso 6..]

pB said...

AHNI
pB dok tunggu Ahni call pB jer sekarang nie ....

FIZZY
Lagu mano lar kalu keno krijo alah alah kolo lupor nie.
Mesti dok jerik sokmo sebab rindu ko kapong ....

Saba saba ...
Skoloh tok lamo doh nie nok cuti ...

Kak Lady said...

Disebabkan PB nulih dalae bahaso klate ...berpintal2 lidah kak lady membacanya...

Segala isi entry tu memang paham cuma nak lenggok bahaso klate tu tak menjadi...hehehe

Zabs said...

Salam PB,
Poning kepalo den baco tulisah ekau ni. Sokali sokalo takpo lah. Kalau solalu eden minta maap jo lah. Tak dapek nak nolong doh.

YuszTieY said...

kito hok ore kelate asli ni pun ngakok jugak baca ,,,jenuh nok perabihnya..hehehehee..
kito dah masak kuzi yg kak pb ajar tu tapi tukar rempah..hahahahaa..kuzi masuk rempah kari ayam..huhuhuhuuu..lantak asalkan sodapppp

1291

Bismillah ..... Assalamualaikum ..... Lamo benar tok update bloq ni. Kalau bendo hidup , lamo doh mati..... Bukae tok ingat kor bl...