05 November, 2007

KENYANG

Salam Isnin Semua .......

Macam mana dengan perut perut anda semua hari ni...??
Ok ...??
Kurang Ok ..??
Asyik berulang ke bilik termenung...??
Dah makan ubat pil chi ki the onn, berkotak kotak ...??

Biasalah tu , hujung hujung bulan raya ni , makin banyak pulak jemputan rumah terbuka ni.

Hari sabtu tu sahaja pB ke tiga buah rumah.

Rumah pertama , menunya heavy metal ...

Ada nasi putih , berlaukkan ikan patin masak asam pedas, ayam masak merah tapi berkuah , pucuk paku gulai lemak tempoyak, mee hoon sup , ketupat dengan rendang, dadih , rojak buah .

Kat sini pB makan ikan patin masak asam pedas , superbbbbb ......



Lepas tu , pB kerumah nenek sedara aBear.
Tak dok lama pun , sebab nenek sedara tu dok sibuk masak untuk acara 'BLOCK TERBUKA' .

Balik umah , solat maghrib , tunggu aBear balik dari kelas.
Lepas isyak , terus ke Bdr Putra Permai.
Satu lagi rumah terbuka.

Yang seronok tu dapat berjumpa dengan Bro Zino (mem + Fiza) , Melur , pNut dan juga puan rumah Zar ....

Menu di sini pulak ialah nasi minyak ....
Ada kuih muih dan juga buah oren ....




Selesai hari sabtu .....

Hari ahad , masih ada lagi jemputan kenduri.
Kenduri khatam al quran.

Kalau di tempat pB , tok ma kata , kita kena bawak kain pelekat untuk diberikan kepada anak yang akan khatam quran tu.

Kat sini , tak tahu lar pulak bagaimana caranya.

pB kesana , lenggang kangkung jer.
Bila nak balik, tengok tetamu lain , sibuk dok hulur sampul duit pada tuan/puan rumah.
Sib baik ler dalam wallet aBear ada sampul duit yang kosong.
Cuma isikan sahaja .....


Balik dari kenduri, semuanya kenyang sekenyangnya.

Bila malam tiba, semuanya dah tak nak makan nasi lagi.
Semua decide nak makan roti canai yang dibeli di Restoran Syed Bistro.
(McBudu tahu restoran nie...hi hi hi)

Dalam hujan renyai renyai tu, pB redah jugaj ler ...

Orderlah 7 biji.
Dalam kepala , dok conggak conggak ....


7 X 80sen = rm5 . 60


Sib baik ler bawak duit merah tu ...
Sebab , rupa rupanya harga roti canai dah naik ..


Singgit sutir tu uuuuuuuu....

Kuang kuang kuang , 7 biji jadiknya 7 rial ler ......

Mahal giler tu .....


Dulu dulu , pB masih ingat lagi ....

Masa tu pB dok kat Lorong Gajah Mati.
Ada satu kedai melayu ni , jual roti canai.
Kalau tak silap, masa tu harga masih lagi lima posen @ samah sebiji.

Kalau nak makan roti telur, pB bawak telur ayam tu ke kedai tu.
Dan minta dia jadikan roti canai telur.
Harga masih lagi harga roti canai biasa jer...

Heaven tuuuuu ...

Tapi itu duluuuuuu ........

26 comments:

dlt said...

kak pb, dulu2 roti kosong 30 posen jah. tapi bab nok roti telur bawok telur sediri tu meme betul. sayo dulu kecik2 pun gitu gok. hehe. bekalih oghe klate ni semo gitu. pahtu kalu beli roti canai bukuh, mesti ada gulo dale bukuse surat kabar. tok payoh guno gulo rumoh. hihi!loni mak oii! singgit so. mahal wooo!

pB said...

DLT
Tigo posen kor..??
Rego tu kak pB tok brapo nok ingat ler ...

Hi hi , ingat kor kak pB jah hok rajing buak lagu tu ...

Psst..kak pB pun masih lagi makae roti cana chicoh gulo ...

BTW , tahniah sebab dah berbadan dua.

Aku Bukan Bidadari said...

hihiihih bestnya makan!

pB said...

TIARA
Asam pedas tu memang nampak menyelerakan

kan kan kan

Mak Su said...

anak mak su khatam quran dapat ler pulut kunen ngan telur

oren said...

uiks..bleh bawak telur ayam sendiri??

pB said...

MAK SU
Hi hi ...

sedap tu pulut kuning

OREN
Jangan tak caya , Oren.
Betul betul ni , tak reka pun.

Tapi itu dulu, sekarang kak pB tak tahu ler sama ada boleh ke idak

zareda said...

Ikan patin masak asam pedas memang superbb.. tambah kalau patin sangkar.. tak hanyir sangat..

PB, jangan serik dengan layanan masa kat rumah zar ek.. datang lagi tau..

pB said...

ZAREDA
Insyaallah, kalau ada lagi jemputan dari Zar, insyaallah kami akan datang

Lagipun bukannya jauh pun rumah kita berdua ...

Masak nasi pun tak sempat masak...

achik said...

banyaknya acara makan2..

roti canai kosong singgit dah sekeping.. mak aih..

kalau beli tepung, uli sendiri.. bape punya banyak dapat tuh.. err tapi tu la kan.. idak la rajin nak menguli sendiri kan.. hehehe.. ;p

Alex Lacey said...

banyok weh open house tuh...

k.we tok tau pung ore khatae Qur'an lloni keno bui "something"...k.we ingak kito hok khatae Qur'an ni jah buak pulut kuning...pah tu biaso la ore bowok gulo, susu tu biaso...

kakok k.we dulu buleh Qur'an sebutir...tok guru dio bui...

OndeOnde said...

musing ni tok dok ghumoh la weekend cako gi open house, rumoh kito open jugok tapi gak kalu oghe nok maghi keno la ghoyak dulu awal2 takut tak dok ghumoh :)

alex: kawae gi ddeghak alah ko bangi sabtu kemaring tu..nok gi rumoh demo tok tahu alamat, lagi pong maso tu hujae lebat sangak..nok singgoh pong lewat doh, takut nyusoh ko tuae rumoh la pulok..

Nezjoe said...

:(
sorry kak...
Joe sedikit busy lonih
pahtuh dok wak kijo kat tempat org lain
PC belum pulih. Henfon pun sama. Dah '25 sms received'
semua tak terbaca. keypad rosak.

joe suka mkn roti canai dgn susu pekat

~ahni~ said...

Seronok kan kalau pergi open house, dengan syarat kita kenal la dengan tuan rumah tu. Ada yang saya pergi tu tak kenal bini nya sebab laki dia tu kawan laki kita... kalau masa tu tak ada tetamu lain, boleh lah kita berkenalan dengan dia tapi kalau masa tu kawan2 dia ramai, dia sembang ngan kawan2 dia la... dah la dia pun tak kenal kita kan... nasib baik ada anak2, boleh la kita buat kawan...

Saya tengah gawat ni, kena tunggu dulu kalau nak pegi makan2... nanti saya calling-calling PB ya...

MULAN said...

happy belated birhday pb..!! semoga dimurahkan rezeki, kekuatan iman & kesihatan yang baik.. berkekalan abadi..

Pa'chik said...

keda sebeloh 786 tu ko? ado lagi raso-raso lah. tok tau la kalu oghe laing doh lo ni... tapi dok tau lah brapo lo nih... tujuh pesen bokali...

pB said...

ACHIK
Kita ni makan untuk hidup , atau , hidup untuk makan ....

Fikir fikirkan lah

KAK WEAR
Lain tepak lain charo nyor ...
Tu hok Tok ma royak ...

Nok kor prabih bulae syawal ni, naik limo nae kilo berat badae

pB said...

KAK OO
Dok teringin nok g ghumoh kak OO tapi tak dok rezki lagi lar ....

Kalu g ghama ghama , suko jugok nie..

Hi hi, ajok Kak Wear skali ....
syok syok syok tu

ADIKKU JOE
Jangae lar sedih ...

Patut lar kak pB sms , tak dok jawapae.
G beli hen fong baghu je ler ...

Habih crito

pB said...

AHNI
pB so far ok lagi ler, walaupun pergi ghumah yang pB tak kenal. Boleh masuk line gitu gitu.
Cuma aBear jer , yang susah sikit.

Nanti pB call Ahni.
pB belanja ....

MULAN
terima kasih byk byk.
Ada hadiah dari Vietnam ker??

pB said...

PO'CHIK
Haa...
Tul lar tu ...
Kedai 786 tu ler ...

Tapi pB tok tahu takut takut tauke doh bertukar

Zabs said...

Salam pB,
Asyik ke rumah terbuka orang lain, saya sendiri takda rumah terbuka. Roti canai 50 sen tu, tahun 80an dulu ke?

pB said...

ABE JENAL
pB tahun ni pun tak buat jamuan 'rumah terbuka'.
Tapi , kalau ada yang sudi dtg tu , pintu rumah sentiasa terbuka ...

Yup yup , lima posen tu zaman pB sekolah rendah lagi ....

OndeOnde said...

lamo doh tok makae roti canai..tok tahu brapo hargo ssini..

perut hari ni kosong - poso - nok peghabih hok qadha.

pB said...

KAK OO
Tok leh makae sokmo sokmo , kuat minyok

nina said...

hai PB..selamat hari raya...ingat nina lagi x? :D

pB said...

NINA
Mana boleh lupakan Nina ....

1291

Bismillah ..... Assalamualaikum ..... Lamo benar tok update bloq ni. Kalau bendo hidup , lamo doh mati..... Bukae tok ingat kor bl...