12 November, 2007

LARI

Semalam , pB lost it ....


Naik angin sakan kat anak no dua tu ....

Ceritanya gini ....

Semalam , ada dua rumah yang menjemput kami sekeluarga makan makan.

Sebuah rumah kat belakang Uitm Puncak Alam.
Staff satu ofis dengan pB.
Kami ke sana , selepas aBear selesai kelas.

Sebelum pada itu, pB and the girls (including Tok Ma) ke Alam Central.
Nak dibuat cerita, bertemuler dengan si adik cantik nie.
Che Minnie kita .....
Tak der plan plan pun , tapi kebetulan masing masing ada di dalam bangunan yang sama.

Tapi sayang , tak boleh jumpa lama lama.
Sebabnya che aBear dah sms , kelas dah habis.

Keluar dari Alam Central , terus ke PSA.
Solat zohor di sana dan terus ke Puncak Alam.
Tetamu pertama dari kalangan staff pejabat.

Anak anak pB makan punyalah banyak.
Perut lapar ...
Si Arifah sampai tiga kali tambah ...

Dari Puncak Alam terus ke Sentul.
Umah kawan sekolah pB .
Kami berkawan since tingkatan satu lagi nie.
Tak pernah lost contact setakat nie.

Member pB ni naik umah baru.
Kira kenduri kesyukuran lar nie.

Tak dok lama pun , sebab aBear dah mengantuk.
Susah tul kalau berjalan dengan owang laki laki nie.
Cepat benor ajak balik.
Macam 'perumah' sangat.

The food was superd.
Thanx Tie ....

Keluar Sentul , ingat nak drop by kat mana mana taman area Parlimen tu.
Tapi , lepas hujan , mesti rumput rumput basah.
Anak anak dara pun , mata lali semacam jer.
Perut kenyang lar katakan.

Balik rumah, lepak lepak depan tibi.
Memang tak nak masak , sebab perut dah penuh.
Just nak buat roti telur jer.

Tiba tiba .....

Mama , tengok kak lang tak solat lagi nie??

Eh..kak lang dah solat ler ...

Angah tak nampak pun ....

Sumpah , demi Allah , kak lang dah solat.
Tanya Nurin .

Bila ...??

Kak Lang solat masa kak ngah tengah mandi

Suara budak budak dah start tinggi dah.
Nama lagi bertekak , tak kan slow slow .....

pB pulak masa tu , baru terbangun dari jaga.
Mamai , mamai , dengar pulak bising bising ....

Apa lagi ...
pB pun terus jadi hot mama .....

Apa ni ????
Pasal solat solat pun nak dengki ker??
Tak kan lah , tiap tiap orang nak solat kena report dulu pada Kak Ngah ??
'Ngah , ngah , kak lang nak solat, tengok ler???'
Kubur masing masing , siapa bohong Allah tahu.

So , senyap lar kejab.
Tak sampai lima minit, bunyi lagi ....

Kak ngah solat tak sah.
Kak ngah solat kejab jer ...

Adoi larrr .......

Sakitnyer hati pB masa tu .....

Terus ler , apa lagi , tangan pun naik ler ....
Kena pulak , yang kena cubit tu , isinya banyak .
Apa lagi .......

Mulut masa tu , tak yah cakap ler ...
Dah berdas das .....
Tak berenti renti membebel.
Hati memang panas giler dah masa tu ...
kena pulak, tak boleh solat, apa lagi .......

Masuk bilik , tengok aBear punya sedap dok tidor.
Lagi ler hati menggelegak..
pB dok bising kat bawah , dia punya sedap dok landing ...

Last last , pB dengan aBear pulak masam muka.
Kes cari surat beranak kak lang tak jumpa ....

Adoi ler .....

Last last , pB ambik anak kunci kereta terus keluar.
Bawa Nurin sekali.

Nak tahu kami berdua kemana???

Terus masuk Desa Millenia , lepak tepi tasik.
Tak keluar kereta pun , sebab takut ....
Just tenangkan diri , tengok air...

Nurin pun macam dah sedikit panik.
Dok tanya , apasal berhenti kat sini ,
tadi kata nak g PPMJ beli roti....

Lepas lepak kat situ , pB drove lagi ke Tasik Prima.
Berhenti kat tepi tasik lagi.
This time, permandangan lagi cantik.
Boleh nampak , air yang tenang , dan juga lampu lampu dari taman taman perumahan yang bertentangan dari tempat pB berhenti .....

Apasal , semua suka gaduh nie...??
Nurin sayang mama tak ...??
Nurin nak jadi macam kakak kakak ker??
Kita tido sini nak tak ??
Kita tido kat masjid , nak tak ...??
Buat ler macam macam ni lagi , mama lari nanti , tau ...

Nurinnn , dengar je pB kata nak tido masjid, terus nak nangis .....

Tapi really , pB semalam geram betul .......

Orang kata ada anak perempuan ramai ni senang.
Ada masanya senang , tapi banyak masanya , susah.

susah betul nak handle sebab mereka ni suka dengki dengki ....

Kalau dengki dalam bab pelajaran , oklah jugak.
Ini tidak ............

kalau tak ingat ttg abear dan anak anak , memang pB lari dah semalam .....


25 comments:

happyirfa said...

SALAM..
INGATKAN KES APALAH SMPI NAK LARI UMAH.ALAH KAK..KICIK PUNYA HAL SAJA..HE HE.JGN MARAH HAA..
fa pun tensen kalu anok2 baloh.td call..bz ker?

zareda said...

PB
ingatkan anak pompuan ramai tu kita blehlah rilek rilek ek.. rupanya ada masalah jugak.. tapi apapun PB, itulah cabaran membesarkan anak anak.. berbanyak sabar ok.. pahit sekarang nanti akan datang manisnya..

Azian Hasan said...

pB,
Samalah kita..anak pempuan banyak bergaduh mulut..tension..kalau baik tu tak dapat dibanding..tup,tup gaduh..macam musuh ketat..sabar jelah kan

Zabs said...

Salam PpB,
Kenapa tak bawa kamera boleh ambil gambil cantik2 masa tu.
Cool..lah pB, nanti cepat tua.

cm said...

pb tengah mood pms kut tu yg emosional sikit uh, sabor je la dgn anak2 ni adanya mereka memeriahkan rumah kalau takde sunyi sepi rumah, cm selalu bisikan itu dlm hati bila pening dengar suara 3 anak dara bergaduh sbb bila cuti sekolah mulalah cm sunyi, minggu depan tok nenek kedah dah nak datang ambik cucu2 kat kl... lama jugak sampai raya haji cm nak ber'cinta' dgn hubby he..he..

Alex Lacey said...

hehehhee...berani PB dih tubik gi...k.we raso la nok lari setaro mano pung, takat masuk bilik jah...kekekeke....penakut jugok la ni kironyo...

iyo la...ado maso tu kito raso "enough is enough"...hari2 nok ngadap peranga macae-macae...tu belum campur hok ayoh dio lagi kakakaka...tapi gak, soba jah la...time panah2, gi amik wuduk ko...bia tok leh solat pung...bia keno air...sejuk sikit...

Mak Su said...

mak su mcm awak gaks pb... rasa macam nak buat thesis kes anak2 perempuan dengki-mendengki... letih parents, esp mak ler... kalu setakat makan hati berulam jantung sebab anak2 tu biasa ler.

dlt said...

relax kak pb, nati cepat tuo. jange la lari2 lagu tu, sie ko abear ngan anok2. tapi kade2 kalu baloh ado gok raso nok bukuh kain baju. huhu!

McBudu said...

Hisshhh sampai nak lari ni dah kira serius ni... bawak bertenang... anak-anak perempuan ni sebenarnya lebih ingin bermanja berbanding dengan anak lelaki. Saya pun ada 3 anak perempuan sebelum dapat baby lelaki ni... memang suka berkelahi, tapi kalau kita amati kebanyakkannya bila mereka ingin ambil perhatian kita... cuma kekadang kita tidak perasan atau tak peduli....

Dan kanak-kanak perempuan ni senang tersentuh hatinya dan susah untuk mereka melupakan sesuatu perkara yang menyentuh hati mereka.

Banyakkan bersabar, dan hati-hati dengan perkataan kita apabila berkomunikasi dengan mereka. Saya pun bukannya pandai sangat, sekadar ingin bertukar-tukar fikiran... cool mam!

Jie said...

Anak² lelaki pun suka bergaduh juga..... suka berdengki² juga..kalau seorg je sidai baju..yg dok sidai pun mula pok pek pok pek ngalah budak perempuan...:P

MULAN said...

sabor pb, buat tenang2 handle sumer tu.. yang kecik citer gini, yang besor citer gitu..

minnie said...

Salam Kak Pb.. terkejut sungguh membaca citer kak pb kali ni.. rasanya kak Pb dah marah tahap maksimum dah tu... Nasib baik ada Nurin... Tapi Nurin ni tak sporting la.. Mama dia baru nak luah perasaan dia menangis plak... Huhuhu.. Sian Nurin.. tak paham lagi.. Kak Pb cakap je nak tido masjid, dia ingat betul-betul... terus melalak... Sabar yea kak Pb... macam ni la agaknya mak saya tension kat saya dan adik-adik masa kami kecil dulu...

minnie said...

Salam Kak Pb.. terkejut sungguh membaca citer kak pb kali ni.. rasanya kak Pb dah marah tahap maksimum dah tu... Nasib baik ada Nurin... Tapi Nurin ni tak sporting la.. Mama dia baru nak luah perasaan dia menangis plak... Huhuhu.. Sian Nurin.. tak paham lagi.. Kak Pb cakap je nak tido masjid, dia ingat betul-betul... terus melalak... Sabar yea kak Pb... macam ni la agaknya mak saya tension kat saya dan adik-adik masa kami kecil dulu...

papa cool said...

Release tention ada bermacam2 cara tetapi kita harus berhati2 dalam setiap tindakan yang kita ambil, jangan sampai ia mendatangkan bahaya kpd kita. Nasib baik pB selamat dalam proses meredakan emosi diri dgn mencari kedamaian ditepi tasik dan menikmati keindahan suasana di sekitarnya.IP pun akan melakukan perkara yang sama jika rasa tension. Perkara kenakalan anak2 ini adalah perkara yang lumrah yang dihadapi olih setiap ibubapa. Anak IP yang lelaki 2 org tu selalu bergaduh, bermula dgn usik mngusik dan berakhir dgn bergusti disertakan dgn jerit menjerit dan waktu ni lah kesabaran kita akan diuji. Last2 sekali kedua2nya kena peap!!
Oklah apa2pun bersabarlah....-IP-

Aku Bukan Bidadari said...

huhuh stress nyer!! akak mkn coklat kak waktu peot..membantu!

Indera Kencana said...

Apa akan jadik kalau masa Kak pB naik "sharifah" (gantinya Sheikh) tu, Kak pB masuk bilik tengok Abe tengah sedap tidur, dek geram punya pasal Kak pB tolak Abe jatuh dari katil...???

Hiieee... tak leh bayang la. Kejadian ngeri tu...!!

Kwang.. kwang.. kwang..

Ordinary Superhero said...

....emmm, hari ni dah ok sikit kot?

pB said...

O.S.H
Balik dari beli roti , tu dah ok ..

Kejab jer marahnyer

INDERA
Eeeii...
Tak berani kak pB nak buat macam tu.
Nanti aBear murka , susah kak pB nanti.

TIARA
Masa tu tak ingat dah nak makan coklat, rasa nak keluar dari rumah jer ....

Ambik angin , sejukkan badan dan hati.

pB said...

ITIK PUTIH
Tahap sabar dengan budak budak ni makin hari makin nipis.
Kesian kat budak budak tu asyik kena bebel jer
Tapi kalau tak bising , tak jalan kerja.
Asyik depan tibi jer.

Rasa macam nak g derma jer tibi tu

MINNIE
Nuyin tu cepat gabra.
Dia ingat mama ni berani sangat ker nak tidur kat masjid tu ...

he he he

MULAN
Mama keluar rumah , tak per.
Jangan anak yang lari rumah , udah ler ...

Kdg kdg tu rasa nak hantar masuk asrama semuanya ...

JIE
Tak tahan betul bila mereka mereka mula bertekak ...
Rasa macam nak g bubuh gam jer kat mulut tu ....

Mula mula bertekak , lepas tu cuit cuit, then cubit , lepas tu ada lar yang menangis

pB said...

ABE MC B
Tahniah sebab dpt baby baru ..

Budak perempuan ni manja manja lebih.
Faham , sgt sgt ler fahamnyer.

Yang pB geram tu, bila terpaksa diulang ulang arahan.

Insyaallah, lepas ni , pB akan cuba untuk kawal rasa marah nie.

Tks 4 the nasihat.

DLT
Bukoh kain baju??
Waaa, itu keh berat tu ...

Hi hi...

Raso jah dalae hati ,tapi tok sapa hati nok buat pung

Abang Long said...

Inilah manis dan indahnya dalam keluarga. Bila masing - masing dah besar, tersenyum bila kenangkan peristiwa lama ....anak kecil masalahnya lain, bila dah besar problemnya lagi besar .... sabar je.

pB said...

MAK SU
Kalau buat n3 pasal 4 anak dara, sampai ke esok pagi tak habis menaip.

Jom , kita pakat buat thesis tentang 4 dara pingitan

KAK WEAR
pB tok tahu la lagu mano pB ni jadi kalu lah ado anok nae orghe.
ado 4 orghe ni pung, sakit jiwo doh kadae kadae.

time naik angin , huh, raso supo nok gega ghumoh tu ....

keno g ambik ilmu dengae kak wear

CHE MA
Wau , holiday lagi lar demo duo dih.
Pah ni , asyik makae luar jah lar ...

anok anok pB ni nok kelik sangat kapong tu , tapi pB pulok tok brapo nok bui.

Sayae nok tingga kelah ngaji tu

pB said...

UNCLE ZABS
Masa pB 'lari' tu , pB cuma bawak purse jer. Handphone pun tak bawak.

AZIAN
Anak pB ni tak berapa mature lagi ler.
Perangai macam budak budak darjah 4 lagi tu ...

ZAREDA
4 orang 4 pesen.
kakak , jenih tak byk cakap.
kak ngah , jenis suka memerintah
kak lang , jenis suka menyakat dan mulut leser
nurin , jenis manja , bongsu ler katakan...

IRFA
Salam ...

Call ker??

Kak pB tubek g keda sakni

pB said...

ABANG LONG
Nak tunggu mereka ni besar , adoi lar ...

tapi for sure , bila mereka semua dah terbang , pB mesti rindu ....

Zura@Kak Long said...

Salam PB. Terima kasih singgah ke blog kak long. Naik angin betul PB dgn budak2 tu yer..ehehe kak long boleh bayangkan tu dan cuba memahami. Kat rumah tu ada 3 orang anak sedara, 2 lelaki seorang perempuan lagilah bertumbuk...bersepak terajang hanya pasal berebut channel astro..Sabarjer laa ..bykkan beristighfar

1291

Bismillah ..... Assalamualaikum ..... Lamo benar tok update bloq ni. Kalau bendo hidup , lamo doh mati..... Bukae tok ingat kor bl...