17 December, 2007

DUIT

Dua hari bercuti , macam tak bercuti ....
Sibuk manjang...
Apa kebenda sibuk , pun , pB sendiri tak pasti.
Yang confirm , cepat jer dah malam ...

Sabtu , biasalah ....
Ke Kedai Pak Lang , borong ikan , ayam
Alhamdulillah , ayam dah turun harga.
Sekilo jatuh RM 5.30 sahaja.
Ikan kembung yang kecik tu RM 6.00 sekilo.
Tak banyak borong ikan , sebab Selasa dah nak balik kampung .

Tak kemana mana pun , Sabtu tu .
Lepak kat umah jer.
Menggemukkan badan dihadapan tibi.

Ingat malam tu , nak lah g IOI.
Bawak anak anak dara tu tengok wayang.
Tapi aBear , bagi alasan mengantuk ...
Kesian dia , sabtu tu , dia terpaksa kerja ..
Ada kerja urget kat Seremban.

Ahad pun aBear terpaksa kerja jugak.
Pagi pagi dah keluar rumah.
pB sedar sedar dia, dah tak ada ...
He he he .....

Selesai urusan kat dapur, angkut anak anak ke Syed Bistro.
Siap bawak bekal air .
Milo dan Teh O.
Biarlah orang keliling kata pB ni 'kedekut'.
Nak bagi anak makan pun , masih bawak air dari umah.

Sekarang ni , kena berkira sebab semuanya dah mahal.
Imagine ler , kalau Milo Ais Rm 2.80 segelas.
Kalau 2 orang yang oRdEr , dah RM 5.60
Itu tak masuk roti canai yang harganya sekeping RM1.00
Air buah memang pB tak bagi kebenaran order , kalau minum kat Kedai Mamak ni.
Mahal bebenor.
Lebih baik beli , satu tin , dah buat kat umah....

(psstt... ada gak ker yang macam pB nie ????????)

Balik dari Syed , budak budak terus mengadap buku aktiviti masing masing.
Ini arahan dari TOK MA .....
Setiap hari , dari jam 11 pagi hingga jam 1230 tengah hari , ketiga tiga anak dara tu , kena belajar.
Tak kiralah mata pelajaran apa , janji buat dan baca.
Naik pening pB bila dengar apa yang anak anak pB baca ...
Subjek Sains ..
Macam macam istilah .
Terpaksa bukak kamus , sebab , nak fahamkan makna ayat ayat.

Aktiviti pB pulak ialah membalut buku buku teks sekolah.
Dah dapat buku tu since awal bulan 11.
Kelmarin jer baru dtg angin nak balut.
Siap beli tempat pelekat yang ala ala kat kedai fotostat tu.
Sib baik tak mahal , RM 6.90 jer.

Imagin , seorang ada 11 buah buku.
Dua orang dah 22 buah buku.
Lenguh pinggang pB.
Itu pun , tak semua yang dah selesai pB balut.
Separuh lagi , tunggu minggu depan la , gamaknya ...

Si Arifah tak dapat lagi buku pinjaman.



Buku buku yang kena BaLuT ...
Kena guna pelekat , tak leh guna stapler ....
Banyak songeh sungguh ...

Arifah , dok cari buku entah apa ke benda ....
Sampai panjat panjat meja ....

Tak guna pun , meje menulis nie ...
Semua , masa belajar , duduk kat meja makan ...

TOK MA naik tekanan darah ...
BiLa tiba taim mengajar ...
Silibus pelik pelik sungguh sekarang ini ...
Kesian pada anak anak zaman ini .....

Pagi tadi , pB sempat ke Pejabat Pelajaran .
Selesaikan urusan pemindahan sekolah si Arifah.
Alhamdulillah , permohonan telah diluluskan .
Dapat jugak si Kak Lang satu sekolah dengan si Kakak Kakaknya.

Bercerita tentang persekolahan anak anak , termenung kejab.
Termenung bila tengok list buku kerja yang kena beli.
Dan juga bayaran YuRaN YuRaN yang kena bayar ...

pB sendiri heran , kenapa yUrAn masih lagi tinggi , walaupun hari tu PaK lAh kata , yuran sekolah telah dimansuhkan.

Bercakap dengan seorang guru pagi tadi , ghupa ghupa , jumlah yuran yang dimansuhkan itu , hanyalah berjumlah RM 4.50 untuk sekolah Rendah.
Ayo yo .....
Kalau itu jumlah nya, tak yah nak diwar warkan dalam telebisen.

Berikut adalah perkara perkara yang pB perlu bayar untuk membolehkan anak anak dara pB tu bersekolah tahun hadapan.

AQILAH & AFIQAH (TAHUN 6)

Buku Rampaian = RM 22.80 x 2 = RM 45.60
Buku Kerja = RM 64.55 x 2 = RM 129.10

Bayaran Wajib mengikut SPI Bil 13/2007 = RM 30.50 x 2 = RM 61.00

Peralatan Sekolah
1) Gambar = Rm 8.00
2) Buku Nilam = Rm 1.50
3) Sijil Kokurikulum = Rm 1.00
4) Buku Rekod Sekolah = Rm 1.80
5) Kad UDTA = Rm 2.50
6) Kad PAFA = Rm 1.00
7) Buku Latih Tubi = Rm 36.00
8) Sijil UPSR = Rm 1.50
JUMLAH = RM 53.30 x 2 = RM 106.60

Keseluruhan berjumlah = RM 342.30

Itu tak masuk Arifah lagi tu ......

Si Nurin pun tahun depan dah masuk tadika.
Kat situ aja , dah RM 400 .00

So , dimanakah yang katakan tak perlu lagi bayar YURAN ........

Adoi adoi ...
Semput dada pB ....
Bila fikir pasal sekolah anak anak nie ...

Nasib baik anak anak pB bukan jenis demand demand.
Beg pun guna yang tahun lepas.
Begitu juga dengan pensel box ...

Baju sekolah pun sama.
Selagi muat dan bersih , guna ....
Jangan dok membazir bazir...
Abah dan mama tak ada mesin CHOP DuIt .....

20 comments:

empty pocket said...

Respect you cos you know how to jimat cermat, save a little bit can make alot of diff' in the end...-IP-

atehlaila said...

PB..pandai PB control budget.Ateh ni selalau nak control..tapi bila dah ada tu..lupa dunia.

Memang yuran yg mansuh cuma RM4.50..kena tipu jer lah kita ni...

Apalagi..Pak Lah turun Puchong Indah hari ni...mengadu le kalau ada peluang ( confirm tak dapat) sebab kroni2 yg himpit dulu..

Thanks

indera kencana said...

Kalau nak jimat, makanlah set "Sensasi Delight". Murah saja. Cuma RM7.50 (tapi tak termasuk service charge 10%, Government Tax 5%)

Hohohoho... begitulah realiti hidup di Malaysia. Kita suma pakat kena tipu je.

Saya dok bayangkan macam manalah abang kakak yang menoreh getah kat kampung tu nak sekolahkan anak-anak dorang kalau yuran tinggi cenggitu...

Mak Su said...

hah hah hah, pak lah buat lawak pasal yuran kot

pB said...

IP
Jangan puji lebih lebih , nanti tak ingat nak jejak bumi

ATEHLAILA
Kalau ikut hati , memang susah tul.
Kesian kat anak anak,
tapi terpaksa, kalau tidak ,hujung bulan , parah

Hmm..
Tak kuasa pB nak g ngadap dia tu ...

pB said...

INDERA
Walau kena tipu , tapi masih gak dok sokong ...

Macam mana tu ...????

MAK SU
Itu lawak bOdOh namanya ...

blackpurple @ jowopinter said...

Yuran masih tinggi ek. Dorang kelentong rakyat memang pandai.

Malam ini dengarnya PM nak datang ke Puchong Indah kan. Isk! Menyampah! He he he!

khairyn said...

sala pb,

ye ke cuma rm4.50 tu je yg dimansuhkan??

kakak ada 5 anak, 4 bersekolah. Sian dia..

Dulu pernah bertekak dgn kawan bukan malay, dkia kata melayu untung sebab kerajaan tolong katanya. saya kata tang mana untung, duit yuran sekolah saya bayar jugak.buku beli jugak.

huh sekarang ni pun belaar bayar sendiri sebab kerajaan takleh tolong org dah tua mcm saya nak belajar.

Alex Lacey said...

k.we tok buak2 budget lagi nih...tapi sokmo2 pung, tiap2 tahung kalu tok spend 700.00 sorae, tok soh...termasuk baju, stationeries etc la tuh...

Pa'chik said...

lerr... ingak ko piBI tau doh hok mansuh tu pat inggit jah.. ari tu fizzy dok gege doh.. ekekeke...

kalau ikut sebenar...
kalu oghe hok buleh buku teks dulu.. yure tu t'tamboh sepuluh riyal lebih kure..
tapi kalu hok baru buleh buku teks pree.. jimatlah pasal tok keno beli buku teks tuh...

~adeQ~ said...

tak perasan lagi ke kak? budget tahun ni utk org kaya2 jek....org susah bertambah susah....ntah apa2 ntah....kang kutuk kata anti kerajaan. tapi ntah le...bila lah org kite nak sedar...huhuhuhu....

- pB - said...

BP
Baik BP mula simpan duit untuk tabung anak anak ...
Walaupun tak kawin lagi ...
Supaya senang bila dah ada anak nanti

KHAIRYN
Orang luar nampak kita Melayu ni macam senang jer.
Tapi hakikat nya , bukan semua Melayu ni senang

- pB - said...

KAK WEAR
Tujuh Ratuh SOGHE ??????
Adoiii larrr , banyok tu

Sib Baik aBe JD ado mesin chetok pitih

NURSHI
Bukan tak sedar , tapi tak berani nak lawan.
Kang lawan , kena ISA


PO'CHIK
Apasal mereko tu zoling ????

OndeOnde said...

lama jugak nak load page blog Da ni, kok kak OO soghe jah lagu nih?

kalu nok jimat lagi, breakfast masok sedighi...tak payoh make kkedai lasung, insyaAllah banyok jimat.

Kak OO ni pong, uniform anak2 pakai hok lamo jah, beg2 pong ggitu jugok, kasut pong samo, stokin jah beli lain..

buku sekoloh anok2 hok pinjaman tok leh lagi..

pB said...

KAK OO
Mungkin berat do'oh doh blog pB ni

Skali skalo , bowok budok budok tu breakfast luar. Kiro supo , ghu'poh sebab jemur kain , basuh pinggae , gosok baju sdiri.

Setakat haghi ni , buku skoloh beres doh ...

Nok baya yurae jah lepah nie ...

Mummy Rizq said...

eh! itu ari kata semua budak layak dapat pinjaman buku sekolah.. masih kena beli ker?? tak paham sungguh!

pB said...

MR
Buku teks memang dpt pinjaman.

Yang kena beli buku kerja , buku tulis , buku aktiviti , buku rekod PAFA , buku rekod untuk Pendidikan Jasmani , dan mcm mcm buku lagi ..


Baik simpan duit dari sekarang ...

happyirfa said...

salam kakpb..
hu hu..fening2.

umie said...

salam PB,
wahh.. panje nya entry pb, jenuh nak perabih baco (teringin nak ghoyak kelate gak ni)..
Elok le tu bawa minuman sekali, biar la org kedai tu tau, air
milo naik harga,,, buke kedekut tu PB tapi berjimat cermat... betul dok??

Satu lagi PB.... jgn sekali2 membazir,,, kalau kita make kat kedai sedap tak apa la... dah la makanan mahal. tak sedap pulak tu... bila tak sedap... tinggal mcm tu jer... kan mambazir tu... betul dok..?

McBudu said...

Tak pe belanja untuk pelajaran, masadepan anak-anak. Itu semua ada ganjarannya..... InsyAllah Allah akan beri rezeki tambahan dari punca yang kita tak duga... asalkan kita tidak keluh kesah....

1291

Bismillah ..... Assalamualaikum ..... Lamo benar tok update bloq ni. Kalau bendo hidup , lamo doh mati..... Bukae tok ingat kor bl...