04 December, 2007

LUAHAN

Hmmmm ......
Tension tension .....
Tension dengan budak budak kat pejabat ni .....
Ada akal tapi macam letak akal tu kat kepala lutut ...
Banyak alasan ....
Banyak songeh ....
Gaji nak ....
OT nak ....
Tapi kerja , hampeh ....

Bukan semua , tapi dua tiga orang jer.
Namun disebabkan dua tiga orang ni , semangat kerja yang lain terganggu.

Benci benci benci ....
Itu cerita kat pejabat pB.
Kat pejabat , awak awak you all , mungkin tak ada masalah ni.

**********************************

Semalam , pB dok bersembang dengan salah sorang member lama pB.
Kawan masa zaman sekolah rendah dulu. Kira close fren (dulu lerrrrr).
Masa pereksa darjah lima , member pB ni dapat lima A.
Bila masuk sekolah menengah , dia masuk MRSM Jasin.
Walau pun lain lain sekolah , dan lain negeri , tapi kami tetap berhubung-hubungan.
Dulu , guna surat ler ...
Sekarang , calling calling atau pun es em es .

Masa dok sembang semalam , terkeluarlah topik tentang tahap education pB ni.
Yelah kan , kebanyakkan kengkawan sekolah pB ni pemegang ijazah , master pun dah ada.
Dan yang bekerja pun semuanya dalam bidang yang kelas kelas gitu.
Semuanya eksekurtif dan kira berada rada ler kedudukannya.
Kawin pun dengan suami suami yang ada kedudukan .

pB cakap kat dia , pB ni pemegang diploma jer.
Kerja pun , tahap non eksekutif jer.
Kalau masuk hospital , hospital kerajaan jer.
Nak masuk hospital swasta , tak mampu.
Sib baik ler , walau pun non exec , klinik panel ni ada.
Kalau idak , anak anak pun dapat rawatan kat hospital kerajaan.

Sedih la pulak .....
Hik hik hik ....

Tak nak sambung belajar ker??
Ambik ijazah.... ????

Hmmm .....

Buat masa ni , terus terang ler pB katakan , pB tak ada pasang niat pun nak sambung belajar.
Belajar buat diploma tu pun , mcm mcm sejarah yang pB kena hadapi.
Memang ler , lepas belajar , tu rasa macam puas hati
Tapi bila memikirkan segala macam mak neka cabaran , pB rasa macam pB tak sanggup.

Nak kena siapkan assigment.
Nak bentang kertas kerja.
Nak kena masuk kelas malam malam.
Kalau tak malam , hujung minggu.
Nak g berholiday pun , susah.
Lepas tu , nak bersengkang mata , ulangkaji bila nak periksa

Ohh tidakkkkkk

pB dah duduk dalam 'comfort zone' sekarang ni.

Kerja pun kira ok .
Tak ada nak fikir fikir lagi tentang masalah kerja bila berada kat rumah.
Cukup taim , punch kad , dan terus balik.
Esok , datang semula ofis , dan sambung apa yang tertinggal semalam.
Nak keluar waktu pejabat pun , kira boleh lagi.

Kalau sambung belajar , dinaikkan ke tahap exec.
Kena tukar ke section lain , ke pejabat lain , kena pulak ke KL , wah teruk tu ....

Pas tu , kena meeting sampai kul 9 malam ....
Nak deal dengan karenah pelanggan ....
Nak jawab report ....
Kalau ada masalah , nak berdepan dengan pihak atasan .....

Memang ler gaji di naikan , anak sakit buleh bawak Ampang Puteri , SMC , SJMC ....

Tapi , pB tak sanggup .......

Memang jeles bila tengok kwn kwn lain.
Bawak kereta semuanya harga seratus ribu keatas.
Dok umah pun , yang rega ratus ribu.
Memang jeles ....

Tapi , pB rasa pB dah bersyukur dengan gaji sekarang ni.
Tenat tenat pun , dpt jugak simpan lima nam ratus dalam tabung haji bulan bulan.

Ramai exec yang pB kenal , nak simpan seratus dua pun susah .....

Hi hi hi
Nak sedapkan hati tu sebenarnya ......

Apa apa pun , kita manusia.
Tetap tak puas hati dengan apa yang kita ada.
Selalu dok tengok orang lain lebih dari kita.
Jarang nak tengok orang yang kurang dari kita ....

Nak tengok orang kurang macam mana , kalau dok Shah Alam nie.
Umah aja , bangalow bangalow ....

************************

Pagi ni , first paper aBear exam.
Dah last semester nie.....

Next week , satu lagi paper .

Lepas tu , merdekaaaaaaaaa

Saper yang merdeka , pB ke dia???????

27 comments:

indera kencana said...

Merdeka...???
Rasanya Abang pun ye, Kak pB pun ye...
Abang merdeka sebab dah habis belajar. Kak pB merdeka sebab tak payah susah-susah nak cuci ayam lagi... Hehehehehehe (tau dah).

Opis saya ni, walaupun takde staff lain, tapi sakit atinya mengalahkan seribu orang staff.

Berpuas hati dengan rezeki Allah itu disebut Qanaah. Tugas untuk memberi kehidupan yang lebih baik itu terletak di bahu lelaki. Kerana itu Abang sambung belajar, saya nak sambung belajar (InsyaAllah). Kerana di bahu kamilah terletak tanggungjawab beri kehidupan yang lebih baik buat anak2 dan isteri.

pB said...

INDERA
aBear merdeka sebab dia tak perlu merenung buku bukuan lagi.
Kak pB pulak , merdeka sebab kak pB buleh arah dia buat kerja yang semuanya terbengkalai . Terbengkalai sejak dia masuk semester akhir ini seperti mengecat bilik tido anak2 , ruang tamu , tambah paip kat belakang rumah , mengorek longkang kecik di hadapan rumah dan juga repair water heater dlm bilik air kami ...

keh keh keh ...

cikdinz said...

takpelah, kalu ada kemahuan tu mestilah ada peluang. belum terpikir nak sambung belajar lagi kan. komimen pun dah banyak. anak-anak, rumah tangga, kerja....mcm-mcm kena mabik kira.
tapi kalu nak belajar, kira ok gak...

Pa'chik said...

piBI dak po... oghe puwe... baik tengok anok dulu la... de budok besar-besar... tok berapo keno nok ccaro.. buleh la pikir nok sambung ko dok.. la ni.. wak siye ko anok-anok jah kalu tengoh duk serabuk pallo ngan esaimen.. ni buke kato seksis..
lagi pun... buke susoh lo ni...

cm said...

nampak kehidupan pb dah selesa, kalau nak sambung belajar lagi tu adalah bonus... kalau ada kesanggupan bolehlah sambung bila masa yg sesuai nanti, kalau tak sambung pun takpe sbb itu bukan jaminan bahagia... mungkin kalau hidup bertambah baik byk pulak dugaan mendatang. cm masih ingat lagi kehidupan sebagai pelajar/ibu/isteri yg byk cabaran dan dugaan tapi bila dapat dihadapi manis hasilnya.

happyirfa said...

salam kakpb..
xpolah..abear merdeka kak pb pun merdeka jugak.
spt kata kakpb'kita dah berada di zon selesa'..mmglah jeles bila tgk org lebih dr kita..tp macam irfa.
tahu takat mana kemampuan diri.dah x lalu dan otak pun dah beku nak ngadap buku.ramai gak staff kat opis di sambung blaja.xpolah..kita doakan mrk berjaya

OndeOnde said...

kak OO pun baru jer buat posting syukur nikmat ni..

sambung belajar perlukan daya ketahanan dan kemahuan yang sgt tinggi..adik kak OO baru jah habih belajar, bawak anak 3 orang ke UUM sana ambik degree - dulu dia cikgu maktab jah. Tapi tengokkan perngorbanan dia buat, kak OO pun surrender tapi alhamdulillah lepas dah habis, nikmat tu hanya dialah boleh bagitau...

kak OO tengok kheto hok Da guno se family pong ado oghe laing tok mampu nok pakai pong...rumoh lawa doh..syukur la tu..ni Abe habih doh belajar ni insyaAllah buleh upgrade ssitu pulok..

besar periuk nasi, besar lah kerok nya..

pjoe said...

rezeki semua kurniaan Allah kak.
Kalau murah rezeki, ada la datang dari mana2

nuying sihat? sori lamo tok mari alah kok nih

joe..
biasalah..
joe tetap joe
:)

~ahni~ said...

PB, banyak nyer alasan tak mau sambung belajar... tapi mana ada kejayaan yang datang dengan begitu mudah...

PB, tak semestinya ada pelajaran tinggi aje boleh hidup senang. InsyaAllah ada rezeki tu, dengan kemahuan dan usaha kita akan dapat jua...

~ahni~ said...

Ya ampun PB, ingatkan dah tak bz lepas meeting pada 27hb hari tu, rupa-rupanya banyak lagi 'acara' yang buat saya duduk tak senang ni... InsyaAllah ada rezeki kita jumpa nanti ya...

Kak Lady said...

Pb...huhuhu...sedihnya kak lady baca...kak lady ni lagi lah pulak...diploma pun takde...MCE aje yang ade...dulu masa cik abang masuk U...janji lepas dia dpt ijazah nak bagi kak lady sambung belajar...tapi...rupa2nya kak lady sambung dpt ijazah kat dapur...

Tapi alhamdulillah kan PB ...kita bahagia dengan apa yang kita ada...kalau kita sambung belajar...mungkin kita tak dpt apa yang kita ada sekarang...nak jenjalan pun susah macam kata PB...

Rezeki itu semua Allah yang tentukan...mana tau nanti kalau abe tu dah lulus...dpt kerja elok2...PB pulak dpt naik kereta ratus2 ribu...rumah ratus2 ribu juga...kan..kan..kan...

Azian Hasan said...

pB,
Tersentuh pulak kak azian baca..macam kena batang hidung sendiri.Pb...dah dapat kerja pun dah Syukur..Macam kak azian tak pernah rasa kerja, nak saving pun tak boleh. Nak sambung belajar lagi..uh..otak zaman muda pun susah nak habiskan semester,ini kan sekarang..kak azian dah lupakan aje niat tuh. Mungkin ada cita -cita lain plak..Eh ...bila nak bertandang?

Kaklong Syikin said...

salam,

bila cakap pasal rezeki ni, betul tu kak, kena ada rasa qanaah, kalau tidak, kita akan sentiasa tak puas hati.

wlwpun akak belajr x setinggi kawan2 lain, tp akak ada kerja, keluarga bahagia dgn anak2, rumah sendiri biar tak banglo, kenderaan, masih boleh saving lagi. pendek kata, hidup akak complete dah.

betul, kalau x sanggup nak sambung belajar lagi, jgn paksa diri, takut sekerat jalan aje, buang duit dan masa. kecuali mmg nak belajar, maka segala ujian waktu belajar akan dilalui dngn jayanya.insyaAllah.

moga abe akak berjaya ngan cemerlang.InsyaALlah, gaji dia naik, akak dan anak2 juga yg senangkan :D.

err..bagus gak idea akak nak kawinkan semua anak dara akak sekali gus, mmg jimat belanja. soalnya nanti, anak2 tu semua nak ke? hehe

eh, bijak akak minta abe bayarkan duit cadar tu :D

p.s. sori ya lama x ke sini, nak buat entri sendiri pun lelah, blog hop tu lagilah susah la ni.

zino said...

wang bukan segala gala nya..

zareda said...

zar ni memang ada semangat nak sambung belajar tapi ada jer aral rintangannya.. proposal pun terbekanglai.. memang bukan senang nak sambung kalau tak betul betul nekad..

Dan bagi zar, kereta ratus ratus ribu, rumah setengah juta tu bukan ukuran kebahagiaan.. bahagia tu tak boleh dibeli dengan $$.

ummi said...

saya nak sambung belajar tapi lebih kpd nak belajar memasak. belajar hak gitu2 tu rasa cam dah takde mood dah.

ps jd exec ada best ada tak best. it comes with responsibilities. lagi tinggi kedudukan, lagi tinggi orang yang akan marah2 kat kita. kalau dpt bos yang ok, ok lah kita. kena yang suka meeting sampai lewat malam.. adeh..

Alex Lacey said...

kalu ikut k.we pung malah doh nok sambung belajar...tapi sebab nok maroh tok rajing buleh bonos kat kolej nih (CEO punya definisi bonos tu pelik pado ore), jadi amik master bia kolej sponsor la...tu kiro bonos ko k.we la tu...tok payoh baya...

k.we tok rajing study pung PB...k.we ni meme bukae kaki study...asal luluh sudoh...tok kejar pung distinction ko ggapo ko...semo kijo rumoh, buak kat opih, sebak niat nok dpt master ni utk improvekan opih jugok...

tapi so la bestnyo...bilo sambung belaja tu, banyok bendo baru la pulok hok tau....experience pung ttamboh jugok...hehehehe...tu kebaikke dio la...

kasutVincci said...

bersyukur le dgn apa yg ada sekarang. Hehe...bab sambung blajar tu pun,fikiran kv kolot mcm kak pb jgk. Haha..jgn marah naa

arsaili said...

abe study lai le kak? akak kena sambung study gak..uhuhuhu

pB said...

KV
Kito tahu tahap diri kito.
Sebab tu , ambik keputusae lagu tu.
10 tahun lagi , tock tahu la lagu mano.

KAK WEAR
Kat opeh pB ni , rajing kor , malah kor , dpt bonus samo jah.

Betul kato kak Wear tu , bilo kito sambung ngaji , machae mache bend baghu hok kito buleh tahu.

UMMI
Ada exec yg nasib baik, dpt department yang ok , bos pun ok.
Tapi jarang jarang lah ...

pB pun ada niat nak belajar menjahit ....
Nak jahit baju kurung anak anak dara

pB said...

ARSAILI
Dia buat diploma . Ada gak suruh dia sambung lagi sampai ijazah , tak tahu ler...

Nak buat ijazah sama sama tak boleh , sbb dia engineering , kak pB IT

ZAREDA
Betul kata Zar , duit tak menjanjikan kebahagian.
Tetapi Zar, duit boleh membawa kita kemana sahaja kita hendak pergi

pB said...

BRO Z
Dgn duit, kita boleh upgrade Unta kita tu ...

he he he ...

Ambik Hilux , beli WISH

IKIN
Hi hi hi ,
betul kata Ikin tu ...

Walaupun tak belajar tinggi , umah ada , anak dara ada , sihat lagi.

Ada kawan kak pB , yg lum kawin pun ada.
Tengah buat specialist kat HUSM , HUKM ....

Reseki di tangan Allah , kan.
Dia yang beri ...

pB said...

KAK YAN
Jangan ler sedih.
Itu luahan hati pB jer.
Kdg kdg tu rasa rendah diri tu ada . Tak leh nak hilangkan . Guna klorox pun mesti tak tanggal.
Hi hi hi

pB jeles gak dengan Yan , tau.
Sebab Yan rajin dan pandai masak. pB pandai makan jer

KAK LADY
Alahai akak .....
Kita serupaaaaaaa .....

Tapi akak , lain sikit...

Apa apa pun , kita kena bersyukur kan....

pB said...

AHNI
Biasalah kan , kalau semangat dah tak berapa nak kuat, mcm mcm alasan yang di'create' untuk sedapkan hati ...

Tak per, next year kita jumpa

ADIK KU JOE
Nuying ok..
Tapi sekak ado kakok kakok dhumoh , tu , mache mache hal lah. Ado hok brehi dok nyakat dio , tu kuat tepek tu lonni

Bakpo Joe nok tutup blog Joe???

pB said...

KAK WANI
Bukae senae nok senae.
Kalu nok berjayo memae keno berkorban..

Ada orghe kayo , tapi dio tak dok maso nok dok sebek sebek dengae anok anok. Lamo lama , anok anaok pun tak dock maso untuk dio.

Ado orghe miskin , hidup cukup cukup makae jah , tapi , alhamdulillah , bilo sakit , anok anok keliling katil dock jago dio ..

apo apo pun , kito keno reti dan HARUS belajar untuk terimo apo apo dengae sederhano...

tapi , namo lagi manusio , sifak hok tok brapo nok chomel tu mesti ado tok tenggek dalae hati.
Tu hok buat hati sero deki sokmo ..

heheeeee ...

IRFA
Kito serupoooo .....
Kito samoooo .....

achik said...

awal2 dulu lepas baru jumpa balik member2 sek/asrama, mmg rasa rendah diri giler.. masing2 ngan kerjaya best2, ada degree.. saya pun takat ada dip je.. tapi takpe la kan.. masing2 ada bahagian masing2.. ;D

pB said...

CHE MA
Kadae kadae pB jeles gak ngan Che Ma, tau ...
Pengakuan nie ...

PO'CHIK
Hi hi ...
Tahu ...
Faham ....
Po'Chik bukae seksis

DINZ
Buat masa ni , perhatian lebih kepada anak anak dan telly bi shen ..

kuang kuang kuang

1291

Bismillah ..... Assalamualaikum ..... Lamo benar tok update bloq ni. Kalau bendo hidup , lamo doh mati..... Bukae tok ingat kor bl...