05 December, 2007

PERNAH TAK ????

Pernah tak kaum bapa bapa , lelaki menghadapi masalah ini??

Keluar makan dengan pasangan masing masing , tak kiranya isteri atau pun makwe , untuk sarapan , lunch atau pun dinner …

Bila Tanya nak makan kat mana ,
Maka si pasangan yang female ni akan jawab
‘ikut ler , suka hati awak, saya ikut jer’

Bila anda bawak ke restoran yang anda pilih , pasangan anda akan Tanya ,
‘kenapa restoran ni , kenapa bukan restoran itu ?’’

he he he

Then , bila pilih tempat duduk , pun begitu jugak…

‘nak dok mana ?’
‘mana mana pun tak apa?’

Tapi bila , anda dah pilih tempat nak duduk , dia akan Tanya lagi
‘apasal kat sini , sini tak ada kipas, sini sebelah singki , sini sebelah org hisap rokok’.


Kah kah kah …….

ABear selalu gak kena berdepan dengan keadaan ni.

Lokasi restoran , lokasi nak duduk , dan juga bab pilih menu makanan….

Sekarang , aBear dah siap siap pesan kat pB …
PB yang kena pilih tempat duduk dan kalau dia pesan menu makanan , jangan dok komplen komplen …

Pagi tadi, kami berdua bersarapan di Seksyen 3 .
Salah satu kedai makan , yang pB kira ok .
Roti canai dan nescafee O dia , memang menepati selera pB.

Semasa sampai di depan kedai tu , parking tak ada.
So , pB keluar dulu , sebab nak cari tempat duduk.

Kat area hadapan kedai tu , memang ada meja kosong , tapi sebelah meja tu ada lelaki yang dok hisap asap rokok..
PB kan jenis memang tak suka asap asap rokok ni.

So , pB pun pilih ler meja yang kebelakang sedikit dan hampir dengan sinki.
Kebetulan , pB beli KOSMO , so punyalah kushuk dok baca paper tu.
Mengadap pulak ke arah dapur, bukan ke arah main entrance.
Tak akan perasan kalau aBear masuk ke dalam kedai makan tu.

Tunggu punya tunggu , aBear tak sampai sampai.
Tapi , dalam hati , kata tak per , sebab dia mesti jumpa pB , kan.

Tak lama kemudian , hp pB berbunyi.
aBear yang call, ‘dok mana??’

pB pusing belakang , tengok tengok dia dah duduk kat meja yang sebelah orang yang hisap rokok tu…

Angguk angguk , suruh dia dtg ke tempat pB..

Ngeleng ngeleng , dia keras kepala , tak nak bangun …..

pB gak yang kena beralah , bangun dan duduk hadapan dia ...


Adoi ….
Last last , kita berdua makan aja
Sembang pun tidak ….
Buat buat sibuk , baca suratkhabar
Malas nak sembang , sebab hati tengah panas.
Walau hati panas, habis juga roti canai sardin sekeping dan secawan nescaffe O ….


*****************

paper yang aBear ambik semalam , kena diambil sekali lagi minggu depan.
12 hb , masa belum ditetapkan lagi.

hancus plan nak cuti 12hb nie.

20 comments:

cm said...

sedap ke roti canai sardin tok rajing terai lagi keno terai nih he..he... beraloh tu buleh pahalo... ingat gituh jah la... itu jugok hok cm dok kato dalae hati kalau keno wak gapo-gapo hok kureng di hati sket... isteri wak gapo ko tok laki buleh pahalo he..he.. tapi kalau wak separuh ikhlas buleh pahalo separuh ko?

cm selalu ikut jah hubby sbb dr pengalaman banyok senae dr dio ikut cm.. ha ha tapi ikut tak semestinya setuju kan

Sastri said...

hmm... bab memilih restoren atau tempat makan tu selalu jugak laa kena... tapi bab duduk tu, dia akan ikut je sas duk mana ataupun dia duk mana...

Ordinary Superhero said...

Kena ambik sekali lagi? Soalan bocor ke? Adusshh

McBudu said...

Pengajaran dari cerita di atas:

1. Jangan baca kosmo waktu keluar makan dgn pasangan

2. Jangan turun kereta dulu sorang2, tunggu pasangan, pimpin tangan dan pergi sama-sama bila keluar makan

3. Kepada suami atau isteri, jangan jadikan perkara remeh (seperti memilih meja makan)alasan untuk memulai satu perbalahan, kerana perbalahan kecil begini jika sering sangat berlaku dikhuatiri akan merebak kepada perkara yang lebih besar.

4. Hilangkan sifat ego masing-masing, kerana banyak masalah rumahtangga bermula dengan sikap ego suami atau isteri, atau keduanya sekali.

DBI said...

dbi tak pernah alami mender cam gini....mujur dok cerewet bab bab gini...

oren said...

saya tak kisaaahhhhhhhh........janji makanan sedap dan harga berpatutan...

Mak Su said...

kui kuik ui, keciannyer... untuk wealls, wealls selalu dah decide from home

kasutVincci said...

napa aBear kena ambik test tu semula? Tak best nyaaaa

pB said...

KV
Nanti , bilo ado maso , kak pB buat n3 pasa tu

MAK SU
Kalau kat umah , dok fikir fikir , tapi tak pernah dpt direalisasikan

Pa'chik said...

dok ajing keno agih...

pB said...

OREN
Senang kalu gitu ....
Tapi tak selalu gitu

Tu yang selalu bising tu

dbi
Syukur , bini DrB dapat laki supo DrB ni ..
Jenih mudoh blako

ABE Mc B
Dok tunggu tunggu gak , pengajaran yang dapat disimpulkan oleh Bro

O S H
Soklan tak bocor , tapi , keluar soklan yang pensyarah tak ajor ...

SASTRI
Oleh itu, mulai hari ini , kena belajar untuk berkompromi. Kena ikut semua pengajaran yang McB tinggalkan diatas tu

CHE MA
Betul tuuu
Ikut tak semestinya ikhlas.
Ikut sebab tak nak gaduh.

Ikut ada makna tu ....

pB said...

PO'CHIK
Wah...
Po'chik RULEssssss

blackpurple @ jowopinter said...

Saya ikut saja.

He he he!

- pB - said...

BP
Puteri kat atas tu tulis lain tu ...

umie said...

PB... o0ooo PB(saja je panggei)

Alex Lacey said...

hehehe...k.we sokmo seroh ko Mr. JD jah...k.we tok kisoh...dari tepak duduk sapa la ko menu...janji buleh makae hehehe...

Azhar Ahmad said...

Uhuhuhuhu, mesti kak pb pakai topeng oksigen kannnn....

~adeQ~ said...

kak, i'm back...ni tgh nak khatamkan baca blog kengkawan...tapi next week ke Bangkok pulak 2 minggu...Semoga sihat dan ceria selalu...

happyirfa said...

salam kak pb..
hemm..selalu gak kena situasi camtu.tp cik abe x komplen pun mana2 tpt duduk yg sy pilih.tp dia mmg x bagi duduk sblh org isap rokok.apalagi kalau bawak anak2..
pdhal dia isap rokok jugak..
ceh..(kicik punya hal..he he)

kakLuna said...

selalu jugak jadi camni, tapi kalau hal kecik cepat2 ingatkan diri, tak berbaloi nak bermasam muka disebabkan hal tu

1291

Bismillah ..... Assalamualaikum ..... Lamo benar tok update bloq ni. Kalau bendo hidup , lamo doh mati..... Bukae tok ingat kor bl...