24 January, 2008

CERITA CERITA

Salam ....


Panjang nie ..
So , kalau yang tak ada masa tu , sila datang bila ada masa
He he he



CERITA TENTANG TUKAR STATUS HP

Selasa lepas , pB ke Kedai Celcom.
Ada dua urusan yang perlu diselesaikan.
Urusan pertama , ambil sim kad baru
(sim kad yang FIL guna hilang masa dia berada di Mekah).
Yang ni , tak payah kena bayar , sebab Celcom kira upgrade ke 64K.

Urusan kedua pulak , nak aktifkan semula no yang dulu pB bagi dia tidor.
Nak bagi kat anak dara tu guna sabtu dan ahad ni.
Yang ni pun , cuma kena bayar baki akaun jer.
Ciput je rm 7.90

Yang ke tiga ni urusan yang pB gatal gatal nak buat.
No hp yg pB dok guna lar ni ialah no PREPaid.
Hari sabtu lepas , kredit habis.
Dan pB pun MEMANG tak dpt nak top up sebab pB MEMANG tengah SENGKEK/POKAI
sekarang nie.
Terasa sungguh sesaknya.
Dalam tak top up tu , masuk dua tiga sms yang pB terima.
Dan langsung pB tak leh balas ( termasuk ler sms dari BIE ADAWIYAH).

So , pB pun ambik ler keputusan untuk tukar PREPAID ke POSPAID.
Masa isi borang tukar tu , dah tanya ler pasal PLAN PLAN yang mereka tawarkan.
Rasa macam ok jer , so permohonan pun dibuat.

Kena bayar RM50.00
Sekarang ni ada macam macam PLAN .
pB ambik ler PLAN c250.
Maknanya setiap bulan pB diberi masa berbual selama 250 minit.
Dan 20 SMS .
Lebih dari itu , pB kena bayar 1 minit = 20 sen , 1 sms = 8sen.

Tapi lepas permohonan tu diluluskan , dan SIM Kad diberi ,
pB dah ada second thought.
Rasa macam RUGI la pulak ......

Yang tak syok tu pulak , lepas dah selesai , baru budak CELCOM tu
bagi tahu , kalau 250 minit tu pB tak habis guna, kira BURN gitu jer.
Tak boleh dibawa kedepan macam PREPAID.
Rugi rugi rugi , wa cakap lu ....

pB tak banyak guna hp untuk buat panggilan.
Kalau nak call mana mana, guna tepong kat pejabat jer.
Yang banyak pB guna ialah SMS ....

So, pada sesiapa yang kerja CELCOM ,
pB nak tanya nie...

Kalau pB nak tukar POSTPAID ke PrEpAiD semula , boleh tak..??
Ada bayaran tambahan lagi ker ???????

Kenapa tak ada package yang macam dulu tu...
Bayar untuk apa yang kita guna sahaja ...??

Orang Celcom Johor , tolong jawab .....
Yer .....


CERITA TENTANG GUSTI DI PEJABAT

Pada setiap selasa, kat pejabat ni ada mesyuarat.
Mesyuarat antara staff dengan bos keciiikkk.
Bos besar dah lama tak datang (tak dtg pun bagus gak).

Mula mula tu ok , semuanya berjalan dgn lancar.
Tapi bila masuk agenda round table , di situ ler bermula masalah.

Ada ler dua staff kat sini .
Kita boh nama B dan I ler senang.

Dua dua staff ni Teknikal Essisten (TA).
Si B ni TA dari hari mula mula kerja.
Si I ni , dpt TA thru interview .
So ,kira si B ni lagi senior lah kan.

Tapi kalau dari segi kerja si I ni lagi terror.
Kat pejabat pun , kira si I ni macam tok mandur ler.
Mana mana kerja yang berat , dia yang selesaikan.

Minggu lepas dari satu job , yang pB agihkan pada si B ni.
Tapi disebabkan si B ni ada satu peel yang suka drag kerja sampai ke malam
(sebab nak claim OT), so pB dpt info dari pihak atasan , suruh tarik balik kerja tu.
Kebetulan pulak , kerja tu kena diselesaikan oleh bahagian lain jugak.
Kira kes berat lar ni ...

Si I , pun turut kena panggil dalam kerja pembaikan tu.
Kerjanya dari malam hingga ke pagi.

Esoknya , si B ni pun macam tak puas hati ler kan.
Bising bising ...
Tapi bila dapat penerangan dari bos kecik , semua diam jer.

Entah macam mana , isu tu timbul lagi masa meeting hari selasa baru ni.
Si B complen , dia sedih sebab ada kata kata belakang yang kurang sodap didengar.
Si I pulak , naik marah bila dengar si B kata begitu.

Terus si I tu , tanya sorang sorang .
Manaler ada yang nak mengaku kalau buang air tengah jalan , kan.
Semua senyap.

Tiba tiba , masing masing dah jadi mula cakap kasar.
Nada suara pun dah bertukar.
Dah jadi high picing.
Kalau masuk AF memang awal awal kena buang.

Si B , siapa nak bukak baju kerja.
Si I , punya lah nak mengamuk, dia tendang meja.

Terbalik meja .
Berterabur segala barang barang atas meja tu.
Yang syok tu , monitor pC pun tergolek sama.

Masa tu , pB punya hati rasa besar batu kerikir jer.
Terus pB tutup telinga , dan pandang meja pB jer.
Dah tak berani nak tengok apa yang berlaku kat depan pB.
Tangan memang menggeletar lah ...
Sejuk terus jari jari ....

Kalau lah bos kecik tu tak menjerit , memang bertumbuk pB rasa
mereka berdua tu.
Yang syok nyer , yang menjerit tu , bos pompuan.
Bos laki laki , senyap jer.
Cuma dengar 'dah ler , dah ler '

Terus si B turun.
Si A , terus ambik urgent leave.

Hari ni , si I , cuti lagi ...
Meja telah pun diangkat ,
tapi barang barang masih berterabur atas meja.
Tak kuasa pB nak tolong kemaskan .....

Cayaler ofis pB nie .....

Dah berapa kali dah dua ni nak bertumbuk.

Ofis , demo ador kor lagu nie????


CERITA TTG JEJAK KASIH

Minggu lepas , blog pB telah dikunjungi oleh orang KENINGAU.
Suaminya kerja kat KENINGAU , dia orang KLATE KITO ...

Punyalah sonok sebab blog pB bertambah femes
Kah kah kah perasaan la pulak .....

pB pun tinggalkan komen kat blog dia.
Dalam tinggal tinggal komen tu , dapat lah tahu yang
nenek kami berdua ni datang dari satu lorong.
Lorong Gajah Mati.
pB pun , mintak ler dia tinggalkan ho tepon .

Pagi tadik , masa dok free free , pB pun call si awek nie.

Punya lah bertatih ....
Dan punya suka hati nyer ...

Sebab memang sah kami dulu berjiran.
Semua sepupu sepapat pB dia kenal.

Kebetulan pulak tu , dulu masa pB sekolah rendah ,
pB dok tumpang kereta bapak sedara dia untuk ke Skoloh Jenak 2.

Umah mak sedara dia tu , memang tempat kita all lepak.
Lepak lepak bila nak tengok citer hindustan.
Kira dulu , umah mak sedara Janna ni kira yang paling advance ler.
Ada video player ...
Jadiknya , kalau ada citer hindustan yang best , ramai ramai ler
dok bertenggek kat depan tibi , umah mak sedara dia tu.

Kecik kan dunia nie ....

Dan syok sebab dunia IT ni dpt menyambung semula persahabatan yang telah lama
putus.


CERITA TENTANG SEMALAM.

Semalam dok lepak umah jer.
aBear tak ada , kerja.
Terpaksa kerja.

Dok berperang dengan anak anak siap kan kerja umah.

Belah malam nyer , ke Bangi , Seksyen 1.
Ke Hospital Az Zarrah.

Tok Ma dok mengadu telinga dia ada bunyi berdengung.
Kebetulan semalam , doktor pakar ENT bertugas.

Bila dia check , upa upanya dalam telinga TOK MA ada FUNGUS.

Kena vacum ...

Kena lar dalam rm90.00

Lain kali , kalau telinga TOK MA berdengung , biar pB jelah yang vacumkan.
Guna vacum cleaner kat uma tu.
FOC lagi tu ...

HE HE HE


CERITA TENTANG ESOK

Esok tak ada cerita.
Sebab pB akan bercuti .....

So , i'll c u next week dengan cerita cerita yang lagi sensasi.

Untuk semua , selamat berhujung minggu ....

Take care .....

33 comments:

Anonymous said...

patut lah tak jwb sms bie...ingatkan akak dh tuka no.

janna w.m mokhsin said...

ho jolo....tgk hindustan...hehehe,keciknyo dunio ni deh..?thank god there are brilliant people who invented the internet...bulih la jejok kasih.

umie said...

PB, banyaknya cita cerita PB kali ni... bersambung2 mcm2 tajuk...

umie baru baca dulu... sat2 gie baru nak comment... nak kena siapkan keje2 dulu...

pB said...

BIE
Kak pB dpt lagu tu dari website

www.iwebmusic.com

JANNA
Betul tu ....

Umah Kak Ramlah tu kiro hok paling advance ler.
Anok anok dio pun , kiro pioneer la kalu bab main game n watch dan jugo kiub tu .

UMMIE
Hi hi hi

Sebab tu pB warning awal awal lagi

INDERA KENCANA said...

Dapat dah sms kak pB. Tapi credit abish... pokai la ni. Jawab kat sini, boley ye Kak?

Azah tak bersalin lagi la Kak. Dah due kat 2 minggu dah. Haiii.. tak tau la kenapa tak bersalin-salin lagi.

Opis akak tu masih dalam kategori Parlimen lagi. Tapi bukan la Parlimen Mesia. Parlimen Taiwan atau Parlimen Korea. Hehehehehehe... Belum ader citer smackdown lagi yang saya dengar..

Pa'chik said...

aloh la... bakpo gi khijo taiknisse duo tuh.. jadi ahli gusti baguh jugok... banyok sikit gaji.. ekekek...

pB said...

INDERA
Larr ... masih dok menunggu lar nie.
Kak pB ingatkan dah lepas bab bab menunggu masa ni

Tak per ..
Sabar ...

pB said...

PO'CHIK
Payoh kalu krijo jenih nok ikut angin dalae badae nie.

blackpurple @ jowopinter said...

Malam inilah baru baca.
Hehehe!

pB said...

BP
No Problem ...

Esok lusa pun boleh baca sebab lepas ni tak ada n3 baru ...

Insyaallah isnin baru ada ..

Alex Lacey said...

kalu ggocoh kat ofis tak dok la tengok....tapi kalu ggocoh depae muko pitu rumoh sewo tu, rajing tengok....siap nga tendae terajae lagih....rama lawae sore...abe JD hok gi perela sebab abe JD hok tubuh besa sekali antaro rama2 tuh...maso tu k.we tengoh pregnant ko Azwar....naik nok maroh jugok bilo jirae kito hok kito tau baik peranga keno tumbuk kok re...tapi tok leh nok wak ggapo la kae, k.we ore ppue hehehehe....

Kak Lady said...

PB...kak lady suka guna prepaid aje...sebab kalau guna hp tu beringat lah jugak cakap sikit2 je...takut kalau guna postpaid nanti mulut ni susah nak berenti bual...heheheh

Pasal gaduh dalam pejabat tu...kalau kak lady lah jadi PB memang kaki tangan akak pun dah sejuk menggeletar...takut weii...

PB...memang kecik dunia ni...mcm tadi blog kak lady ni dibaca oleh sorang hamba Allah ni...then dia tulis email...akak pun balas lah kata terima kasih sebab baca blog akak...pastu dia kenalkan blog dia pada wife dia...bila wife dia tgk blog akak...tgk gambar Farhan rupanya kawan baik anak dia masa kat sekolah rendah sampai la ni baik lagik...dia terus tulis email kata dia pernah datang antar anak dia kerumah akak...malu weii....

Azhar Ahmad said...

Oh2 oh... saya baca, dan tak sempat komen lagi... Nanti saya mai lagi....

neeza shahril said...

Salam pB. first time baca blog ni. Sebelum ni masuk jengok aje. excited sebenarnya bila tengok oghe kelate wat blog (hmmm oghe state lain mesti meluat ni..) tapi neeza ni buke la kelate jati. Ayoh kelate. Maso kechik, besar di kelate. pah tu mengato satu malaysia.. hehehee..

pasal celcom, meme tok buleh. tegha doh aghi tuh. Dio kato, prepaid ko postpaid buleh. Postpaid ko prepaid tokleh... tapi plan bayar apo hok kito guno ado lagi. Cumonyo maha sikit laaa... tapi okay la kalu pB tok banyok wak call..

Hok gusti di office tu.. kalu neeza.. neeza pon kecuk peghok jugok segho.. silak aghi bule, dok bowoh mejo lagi.. heheheee.. tapi caya la 2 oghe tu... ado daghoh kelate ko demo tuh??

okay pB... see you lagi.. tulih la lagi.. hmmm.. segho nok link la pulok blog ni. Buleh ko??

by the way, yes yes... you are famous.. heheheee

-neeza-

hakim dirani said...

Pb, memang panjang sungguh. tapi best la. saya setuju sangat. memang internet ni antara penyebab kepada silaturrahim.

zareda said...

Zar memang selesa pakai prepaid, tak moh tukar tukar sebab banyak hantar sms jer.. jarang call..

Bab gusti kat opis ni, biasa jugak tengok boss pompuan gaduh dengan boss lelaki siap nak lempang lempang yang bes tu dorang gadoh dalam opis zar.. aduhai rasa nak lari nyuruk bawah meja jer..

tapi memang panjang citer entry ni.. hehhehe

zino said...

panjang nya tak sempat baca lalu je hehe

Mak Su said...

1 - mak su pakai prepaid, so, tak pandai ler,

2 - Lailahaillallah.....

cikdinz said...

fuh...berpeluh baca citer panjang berjela.

MULAN said...

kesian tok ma.. jgn lah vacuum telinga dia..!! abih cuping2 masuk dlm vacuum nanti..!!

Sastri said...

kak, sas takleh guna postpaid ni... dulu2 penah guna, bil dia melambung sbb sas ni bila dah mula bercakap, susah nyer nak benti... jadi untuk keselamatan duit, sas pakai prepaid je...

kasutVincci said...

pjg nyo, sapa taktau nak komen hok mana. Hik hik

ADIEJIN said...

giler..panjang giler.. pening wa nak baca..

atehlaila said...

Dulu ateh guna prepaid..penggunaan sebulan sure RM 120-150..sekarang guna postpaid, bill cuma RM 50-60 sebulan...panggilan sama banyak, malah lebih memuaskan...

happyirfa said...

salam kak pb..
panjenya citer..

^^waniEwaWa^^ said...

kalu akak nk nk tuko ke prepaid balik boleh tapi dgn syarat akak xleh pkai no yg sama la...sebab kalu kita dr prepaid pkai jd postpaid mmg xleh...pertukaran hanya sekali jek....

idham said...

hampir tertinggal bus ...sbb nak habis kan baca ceita pB hehehe

:)

idham

~ahni~ said...

PB, saya rasa minutes plan celcom tu ok dan untuk anak dara PB tu, tok sah activatekan nombor lama tu, ambik nombor baru sebagai supplementary PB (plan 3+1). Kalau PB call atau sms anak dara atau anak dara sms atau call PB, free. Berbaloi lah PB. Ini pandangan saya sahaja.

p/s PB, 200 sms baru tambah rm16.

~ahni~ said...

Lagi satu PB, ada plan yang bila guna aje kena bayar iaitu normal plan, yg tu byran bulanan rm30. 30sen/minit cakap talipon dan 10 sen/sms. Lagi untung guna minutes plan.

Lepas ni boleh la calling-calling member2 selalu selepas office hours.

nurazzah8 said...

salam pb, ni kak azzah. Baru balik...apa khabar? semoga pB sihat selalu...akak dan family Alhamdulillah...sejak balik sihat sahaja...anak bongsu pulak yg demam bila akak balik, semasa kat Mekah dia tak demam....

pB said...

KAK AZZAH
Alhamdulillah kak azzah dah balik.
Takziah di atas pemergian MIL di sana.

Maaf sebab masih tak sempat nak calling calling akak ....

AHNI
Kita orang dpt lima line free. Tu yg tak subscribe untuk package lain. Nanti pB nak kena g melawat lagi Kedai Celcom nie ...

Thx 4 d info's

ABE ID
Skali skalo panjae gituk ....
Bukae sokmo pun

WANIE
Macam tu ker??
Alahai .......

Sayang nak guna no lain sebab ramai kengkawan dah biasa dengan nombor nie...

Nampak gaya memang kena telan jer ler

IRFA
Skali skalo Fa ...

pB said...

ATEH
Bil baru lum sampai lagi.
Nak kena berinat jugak nie ....
Takut terlepas pagar ...

ABE DJIN
Kalu pening , sapulah minyak angin cap kapak ....

KV
Baco pun kak pB terimo kasih doh

SAS
Ada sejaranh di sebalik no prepaid nie ...
Terpaksa beli sebab terpaksa jual.

MULAN
Hi hi hi
Camner agaknyer kalau TokMa tak der cuping ..??

CIK DIN
Bilik tak ada air cond ker ?
Sebab tu berpeluh

pB said...

MAK SU
Hi hi hi ...
Guna prepaid lagi selamat rasanya

BRO Z
Lalu pun tak per .

HAKIM DIRANI
Internet ni byk baiknya. Tapi dalam baik , ada jugak tak baiknya. Pandai pandai ler kita memilih.

ZAREDA
Kat pejabat pB macam macam ada.
Susah sebab sama sama keras kepala.

1291

Bismillah ..... Assalamualaikum ..... Lamo benar tok update bloq ni. Kalau bendo hidup , lamo doh mati..... Bukae tok ingat kor bl...