12 February, 2008

LOAN

Baru jer balik dari Seksyen 16.
Bayar duit pinjaman umah kat BSN.

Hmm ..
tiba tiba timbul idea nak buat n3 pasal pinjaman umah.

Kalau ikut ikut , umah yang ada bawak nama pB ni ada dua.
Kaya gua ....
Dua umah tu ....

Baca habis lu cerita ni , baru tau pB ni kaya ker kayap ..
He he he

Umah pertama tu , kalau pB tak silap pB beli tahun 98.
Masa tu , boleh dikatakan pasaran umah ni baik.
Umur Aqilah dua tahun.

Masa buat keputusan nak beli umah ni , punyalah berdebar debar.
Bukan apa , takut salah kiraan.

Beratur satu hari , nak dapatkan umah ni.
Apartment kos sederhana.
Dalam harga 71 ribu.
Kat Putra Perdana.

Ingat lagi , hari tu hari sabtu.
Jualan di adakan kat hotel yang dekat SJMC tu.
(lupa dah nama hotel).

Bila sain jer aggrement , terus rasa macam ada benda hempap bahu pB.

Pinjaman buat dengan tempat kerja pB.
4% jer dividen.
Selesai uruasan pinjaman, pasaran hartanah jatuh merundum.
Apartment lain kat taman tu , lagi murah .
Kira rugi lar nie ....
Nasib baik ler tak terbengkalai.

Selepas tiga tahun , gaji pB kena potong gitu jer , barulah ada orang nak sewa.
Biasalah kawasan baru , tempat jin bertendang lak tu.

Potong rumah rm398.
Bagi orang sewa rm 350.
Mentenance rm40 sebulan.

Tutup mata jer masa tu , asalkan ada orang dok.

Dua tahun lepas, yang sewa umah tu , beli umah lain.
So , dia kata nak pindah.

Adik dia sanggup duduk , asalkan pB kurangkan lagi sewa umah.
Tu diaaaa ...
Last last

Potong pinjaman rm398
Sewa umah rm300.
Mentenance rm 42 sebulan ....

Kuang kuang kuang .......
Rugi rm140 sebulan.......

Yang pB harap , bila pB habis bayar , area tu maju.
Seperti yang diwar warkan masa mula mula nak beli umah.


Umah kedua pulak , pun umah sarang burung.
Flat kos rendah.
Kat Seksyen 7 , Shah Alam.

Actually , kalau kira , ni umah Tok Ma.
Tapi masa nak beli, Tok Ma tak leh buat loan.
So guna nama pB.
Buat ler loan BSN.

Masa beli , memang dah ada orang duduk pun kat umah tu.
Tapi , dia minta jangan ler naikkan sewa umah.

Last last ...

Bayar loan rm410
Sewa umah rm460
Mantenance rm30 sebulan.

Tok Ma untung rm20 sebulan ....

Alahai ......

Saper yang untung , saper yang rugi...

Susah tul , kalau jadi tuan rumah yang pemurah nie .......

Nak tanya member member ler

patut ker Tok Ma naikkan lagi sewa umah tu.
Seksyen 7 , memang area maju , tau.
Banyak kedai makan.
Sekolah pun dekat.

Depan Uitm pulak tu ....
Umah tu pulak , tingkat satu.
Bukannya kena panjat tinggi tinggi .....

Sila silalah nyer bagi pendapat dan komen.

Maka habis ler cerita ttg umah sewa nie...

Keluar bank , terus beli nasik.
Hmm..
nampak gaya macam kena bawak bekal lain kali.

Nasi separuh, lauk ayam , sayur dan sambal belacan
dah kena RM4.80




21 comments:

Pa'chik said...

muroh tuh... wak naik lah... dok leh banyok, wak naik sikit pun takpo... :)

McBudu said...

Zaman sekarang ni, kalau beli rumah, dua tiga tahun jual semula, cari tempat strategik, baru boleh untung. Jangan beli rumah harapkan sewa.... memang tatak untung dik non..!

pB said...

PO'CHIK
Kalau tahung lepah sewa 400 jah.
Bulae satu baghu ni banghu naik 460.
Nok naik lagi , namo nyor kato ko dio pulok ....

ABE Mc B
Masa beli tu , tak tahu lar nak jadik macam nie.
Beli sebab dock ingatkan adik nak dok bila dia balik dari UK.

he he he

Nak jual , rasanya memang tak laku umah yg kat Putra Perdana tu.

happyirfa said...

SALAM KAKPB..
he he..kayolah tu.ado 2 umoh.kito ado so ni pun semput nok bayar bule2.

kalu kiro gak rm500 pun laku tu..
tp siyelah ko penyewa tu.. tp kalu nok naik jugak..rasanya rm500 tu ok lah sbb kwsn tu maju..pejam mata dan pekakkan telinga..

Intanaziela said...

tima kasih kerana sudi singgah ke blog saya....salam perkenalan...

tentang rumah tu, memanglah pd dasarnya bila dgr orang banyak rumah automatik ingat orang tu orang kaya..hakikatnya, hanya orang yang memikul bebannya je yang tau, kan PB?

pB said...

IRFA
Bok tea baghu mitok naik baghu ni , hock tu sero macae payoh jah ...

Senae senae suruh dio pindoh

he he he

pB said...

INTAN
Betul kata Intan tu.

Tak semua yang banyak rumah ni kaya.
Tiap tiap bulan , habis 3/4 duit gaji bayor utang bank.

So'od said...

salam kak pB..
susah kan kalau jd org yg bertimbang rasa ni.. heheh..
rasanya akak boleh tambahkan sampai rm500 tu.. tp bgtau la penyewa tu in advance 3-4 bulan.. lgpun baru je naikkan baru ni kan..
kdg2 kene pikir kepentingan kita gak.. kita pun nak idup.. tp masih bertolak ansur dan berhemah.. barulah x rasa xsedap hati..:)

Mak Su said...

putra perdana - kakak maksu pun beli umah kat situ, umah flat tu, setakat ni asik garu kepala je ler.

umah lg satu tu - sokong ahso'od punyer cadangan...

bai bai...

Mak Su said...

hihih, hahahahah , hahahaha hark hark hark, pb- apa link utk mak su tu kome gi taruk ceritakosong dot blospot dot com... tah sampai kat mana2 ntah.... kih kih kih.

pjoe said...

joe baru tau about ibu kak kv
sampaikan salam takziah joe utk dia.

salam

Ordinary Superhero said...

Ok lah tu. Ada orang sewa; dan dia bayar sewa. Nak compare dengan ada orang duduk tapi tak bayar sewa....

umie said...

Salam pb,
Wahhh,,, kayo pb.
Okey le tu ada gak yg nak menyewanya... kalau penyewa tu duduk FREE.... lagi la haru ... hik hik...

Azhar Ahmad said...

Saya pun nak beli rumah buat rumah sewa pulak lah....

zino said...

kesian org duduk tu.. hehe

kalau nak naik sewa pun mesti lah ada perjanjian dulu.. sewa sekian sekian tempuh sekian sekian sampai tempuh sekian sekian sewa akan di kaji semula..

Zareda said...

PB
ni pengalaman zar ler. Zar pun ada rumah flat kat belakang jusco kepong.. area maju, membangun dengan segala kemudahan tapi zar sewakan RM420. Tingkat 2 dan facing KL lagik.. Rumah flat ni memang area tu ler reganya antara 400-450, maintanance tuan rumah bayar.

Cuma masa nak sewakan tu zar buat surat agreement setahun setahun so kalau kita nak revise balik sewa rumah tu boleh ler. Bagi zar biarlah rumah tu kosong dari disewakan murah. Buatnya penyewa tak jaga rumah kita, nak reper lagi. Bukan sikit duit. Kalau kosong sesekali nak bermalam tu tak masalah.

mama ranggie said...

ni kena tgk tempat dan keadaan jugak lah...

tp kalo tgk dr cerita,memang patut mahal sewanya...

mana ade org nak rugikan?

pB said...

MAMA RANGGIE
Betul kata Mama tu , tiada siapa yg nak rugi.

ZAREDA
Umah kat Putra Perdana tu , budak tu jaga elok. Alhamdulillah

Yang kat Shah ALam tu , biasalah kalau dah ada kanak kanak , dinding tu memang tempat curah bakat ....

pB said...

BRO Z
Kesian kat orang yang duduk ???

Pada Tok Ma , tak kesian ker???

AZHAR
Rumah sekarang macam cendawan tumbuh lepas hujan.

Kalau ada duit lebih, tak ada salahnya ...

Cuma kena cari tempat yang betul betul strategik. Jangan jadik macam pB dah ler

UMIE
Syukur sangat sangat sebab penyewa tu tak buat hal yg pelik pelik

Sebab tu selalu cakap kat mak , terima jelah rezeki yang banyak tu

O.S.H
Syukur sangat sangat ...

pB said...

JOE
Yang hidup akan mati satu hari nanti.

MAK SU
Ada yg menyewa tak umah akak tu..??

Cuba tanya dia , pengalaman beli umah tu ..sama tak dengan pB .
Beratur , berebut bagai nak rak ...

he he he

Link tu dok nak tukar , tapi tak sempat sempat

Jangan marah nyer

SOOS
Terima kasih atas nasihat tu.

Insyaallah , pB akan timbang dengan timbang tara ...

Rasanya kalau nak naikkan pun , mungkin bulan 6 nie...

kasutVincci said...

mahal nyoh nasik!
kv tok reti pasal rumoh nih. Huhu

1291

Bismillah ..... Assalamualaikum ..... Lamo benar tok update bloq ni. Kalau bendo hidup , lamo doh mati..... Bukae tok ingat kor bl...