20 February, 2008

MOTO

Minggu ni minggu motor sedunia.
Hari hari bonceng motor.
Hari hari tau.

Sakit pinggang.
Sakit leher.

Petang semalam , hujan.
Maka berbasah basahan kami berdua.
Sampai Puchong , kering kontang.
Kah kah kah ...

Sonok gak bonceng moto kalu pagi pagi.
Boleh perhati gelagat pemandu pemandu kereta.
Baru perasan banyaknyer kereta mewah sekarang ni.
Yang memandu kereta mewah pun muda muda lagi.
Banyak sungguh duit mereka ni.

Yang paling seronok , jamu mata.
Keh keh keh.
Buleh intai peha peha yang putih melepak tu ...
Jahatnyer pB nie ....

Pagi tadi , rasanya masa naik motor , semuanya dah siap sedia.
Dalam seronok dok memerhati , tiba tiba

Rasa macam ada benda nak melayang.
Benda atas kepala pB .
Sib baik sempat pegang.
Kalau tidak , tergolek topi keledar kat tengah jalan tu ...
Rupa rupanya pB lupa nak kancing betul betul topi tu...

Keluar dari Highway Elite , tuju ke Batu Tiga.
Nak masuk Federal Highway tuju ke Klang ,
kereta dah bersusun susun.
Rasanya jem dari Tol Batu Tiga lagi ni.

Rupa rupanya ada kemalangan.
Antara motor dengan lori.

Salah motor tu.
Sebab tak guna jalan motor yang disediakan.
Ni mesti kes langgar belakang lori.
Rasanya pemandu motor tu meninggal dunia.
Masa pB lalu kawasan tu , motor dan lori ada lagi.
Mangsa dah tak ada.
Dan pihak polis dok simbah air , nak hilangkan darah.

Ngeri sungguh .......



Wahai orang orang yang menunggang motosikal,
berhati hati ler.
Jangan mati katak ...
Rugi .....

Gambar bawah ni saja nak boh.

Majalah byk tapi tak der almari nak letak.
So , pB boh atas tangga jer lar.
Menarik tak ???





31 comments:

Kak Lady said...

Pb...seronok apa naik motor...dpt duduk rapat2...dpt peluk2...heheheh...

Kak lady suka naik motor...seronok dpt lihat sana sini...

Tu topi kledar nak terbang mesti tak ikat tali betul2 tu...jgn jadi macam hubby akak...tgh2 pecut motor...konon2 marah orang depan lembab nak mampuih...tetiba akak rasa keletuk atas kepala akak ...rupanya topi keledar dia terbang terus kene gelek ngan steam roll kat belakang penyek...hahahah...org yang dia hon2 sebab lembab tu ketawakan kitorang...

Okay jugak majalah letak camtu...tapi kalau akak majalaah banyak2 camtu hubby suruh buang...sakit hati betol...penat beli tau...

mama ranggie said...

pb,kes ni masuk berita malam td kan?

arwah kan die?

pB said...

MAMA RANGGIE
Pagi ni baru kemalangan , dah masuk berita semalam ...

Canggih tu ...

Hehehe

OndeOnde said...

tak pernah ada pengalaman naik motor ngan che abe kak OO...nok keno gi beli motor etek lah..

pB said...

KAK LADY
Peluk rapat rapat mmg syok tapi keher sakit le, akak.
Sebab kalu terlalu rapat, topi asyik nak berlaga. Terutama taim brek ...

Tak leh imajin pB , topi abg Kak Lady kene gelek steamroll ...
Tentu jadi macam roti canai terus ...

Setakat ni , dia tak pernah lagi suruh buang.
Alhamdulillah ...

pB said...

KAK OO
Lepah ngundi ni , rama orghe kato moto laris.
Sebab minyok mesti naik.

Payoh dok banda besar ni , kena jimat serba serbi.
Orghe kecik supo pB ni , sero sangat kalu minyok naik.
Orghe besa besa supo dato' dato' tu mano demo tu nok pehae.
Hok tahu nyor dok suruh kito orghe kechik ni tuka caro hidup.

zino said...

nak tanya.. yg bawak motor tu jeling jugak ke kereta sebelah2 tu.. pesan kat dia jangan jeling bahya.. yg duduk belakang je boleh jeling hehe..

dah lama zino tak bawa moto ni.. bawak moto kat KL ni zaman 70 an je dulu..

Zareda said...

lepas PUR ni, zar dan hubby pun akan jadi mat/minah rempit. Naik motor jugak..

zar pun susun buku kat tangga tapi bukan menegak cam gitu, susun baring.. kalau dha banyak banyak memang jual aje kat suratkhabar lama, semak rumah

pB said...

BRO Z
Yang memandu DILARANG JELING JELING.

Agak agak kat umah Bro Z , moto pun tak ada nie

ZAREDA
Ye ker??
Satu geng la kalu gitu.

Sayang nak jual...

Mak Su said...

naik moto boleh polok-polok, ahaks

Innalillah.... ya, betul tu, kita hati2 untuk kebaikan kita kita semua.

idham said...

pB...hehehe :-)

masa dolu2, naik motor dgn k LiL siap buat brake emergency sokmo hehehe best gak!!

tapi cuma boleh bawak kapcai, sbb tak gheti nok bawak motor hok ado gear!

idea mengguna tangga itu original dan praktikal....

abe idhae

happyirfa said...

salam..
ingat nak beli moto jugak save minyak ..skrg isi minyak rasa nak nangis je.hu hu

kalau letak majalah macam tu..
rasanya x sampai 1/2 jam mesti bersepah di kerjakan hero kenit

ummibatrisya said...

salam,

ummi selalu naik moto bertiga. selalu bergaduh sapa yang dapat space duduk paling banyak. skrg kalau naik moto ummi yang dapat space duduk paling banyak sbb perut besar.

hati2 naik moto, ikut peraturan jalan raya. kira ok le tu pb...tak kancing helmet je, mak cik ummi pernah pakai helmet terbalik. dekat traffic light semua pandang dia, dia perasan konon lawa. bila turun moto, hubby dia tanya nape pakai helmet terbalik? baru sedar yang org pandang dia sbb pelik. :)

pB said...

IRFA
Memea , kalu ikut firasat tok bomoh ,

lepas musing ngundi ni , tokei moto senyum lebar. Sebab moto larih supa orghe beli payung lepah hujae ...

Anok anok kak pB tok brani nok usik sebab demo tu tahu mama be'khneg supo ngi'ma.

ABE ID
Lamo tok dgr soro ...

Moto hok aBear guno loni tak dock 'cluth'. Brek pun brek di tangae.

Tak dok pitih mah nok beli ma'ghi.
Siae kor pB ...

pB said...

UMMIE J
Apa khabar??
Masih dok berulang g hospital ke?
Jaga diri tu , Jamri jauh ...

Kah kah kah ...
Rasanya memang selalu orang pakai topi terbalik...
Tak kancing pun bahaya , sebab masa topi tu nak melayang, tarik dgn kepala kita sekali ...

pB said...

MAK SU
Yang tak syok , masa naik moto jer lah nak polok polok.
Masa dok dalam bilik , sebatu jarak ..

he he he

Alex Lacey said...

k.we tok naik lagi motor hok beli ari tu...abe JD pun baru naik sekali sekalo....dio tok leh naik moto gi ofis lloni sbb dio dah masuk sales...kena banyak jumpa client....so kena paka keto...k.we pulok tak dok lesen moto...sedih tol...

hok majalah tuh meme rumoh k.we tok leh buat....sbb lepah tu musti berterabor balik....

Pa'chik said...

supo lah hok video di blog tuh.. tapi hok tu, lori tepuh muto...
huhuhu..

pB said...

KAK WEAR
pB tak dock lesen jugok.
Tapi pB bowok jugok.
Lonni aBear tingga moto lamo dio d opeh pB.
So , bilo lapa , bowok moto tu , g carik makae.
Tapi area dekat dekat jah.
Takut keno samae ko che polih.

--------------------------
PO'CHIK
Komen dalae kotok komen pochik , bunyi supo paroh bena bena.

Tu takut nok kelih tu ...

So'od said...

naik moto hati2.. isk..
selalu seriau bila dgr org naik2 moto ni.. kdg2 kita berhati2, org lain yg x berhati2.. kdg2 mistake sikit pun jd besar akibatnya..
naik moto hati2.. isk..

MAMAMIA said...

Dr Fadhilah Kamsah kata husband yg naik moto ngan bini kat belakang, umur panjang. Sebabnya dgn setiap pelukan boleh memanjangkan umur. Macam tu lah lebih kurang... Tapi make surelah helmet tu pasang betul2 & jgnlah pecut....

zino said...

pb..
moto ada , moto angah ada tu tesadai.. tak guna langsung.. bila alang balik sesekali dia yg guna..

Intanaziela said...

pB..suami intan baru order motor sebijik, kes tak tahan hari2 lalu jem nak hantar intan pi opis kat kesas highway..tak sabar rasanya nak naik motor ni...teruja!

pB said...

INTAN
Wau !!! moto apa jenis apa tu?

Jom kita pakat pakat merempit

Teruja memang teruja tapi bila lori potong , seram sejuk.
Kuat sangat rasa angin

Selamat Membonceng Motor

-------------------------
BRO Z
Petang petang naik ler.
Bawak si Baby tu makan angin

pB said...

MAMAMIA
aBear pB , kalau dengan pB , pandu nyer penuh sopan santun. pB pulak yang selalu dok acah acah dia suruh bawak laju.

---------------------
SOOD
Betul kata Sood tu.
Kita hati hati , orang lain pulak yang lalai.

Pendek kata , patutnya semua pengguna jalan raya kat Malaysia kena sabar dan bersopan santun. Baru ler kurang sikit kemalangan maut nie

Apple Pie said...

menarik jugak susun majalah kat tangga kan. kreatif gitu

-fAiZiQ- said...

Waahhh... sronoknyer naik moto b'dua2an... giitteww.... Romantik, kan??

pB said...

APEL PAI
Tima kasih
Tima kasih

Tapi tak layak nak masuk Anjung Seri lagi

hu hu hu

-----------------
FAIZIQ
Taim tak ujan , sonok.
Taim hujan , tak sonok

Sebab basah lenjun ...

arsaili said...

penunggang motor adalah org yg paling berisiko..so hati2 di jln raya ye

pB said...

ARSAILI
Thx ...

akan diingati sentiasa pesanan ini.

umeboshi said...

kak pb..menarik gak idea susun majalah kat tangga gitu. ume nak tiru lah. ehehhe...boleh gituk?

1291

Bismillah ..... Assalamualaikum ..... Lamo benar tok update bloq ni. Kalau bendo hidup , lamo doh mati..... Bukae tok ingat kor bl...