26 February, 2008

OK

Salam



Pertama tamanya , pB nak ucapkan bebanyak terima kasih
atas semua kata kata sokongan , kata kata semangat ,
kata kata bertanya khabar.
Ada yang sms , yang call pB pun ada.
Terima kasih ….

Insyaallah , pB akan ingat semua pesanan dan juga d ‘peluk-peluk’.
Sekali sekala dpt peluk sonok jugak ….

Ttg masalah tu , pB rasa buat masa ni , pB akan diamkan aja.
Tak perlu dibesar besarkan.
Bukan apa , pB risau sebab ini melibatkan semua orang yang pB sayang.
Bak kata kak OO , pB dah ada 4 orang anak.
Kena fikir fikir tentang mereka ….

Seperti pesan Kak Azzah , adalah lebih baik kita berserah kepada Allah ,
minta bantuan dariNya dan berserah.
Moga segala perkara perkara yang tidak baik itu ‘beralih arah’ ……

Oklah , no more writing writing tentang benda sedih sedih.
Kesian , tak pasal pasal yang masuk rumah pB ni jadi gundah gulana.

Tengah hari tadik , pB sempat lunch dengan Kak Azzah.
Seronok jumpa dengan Hajjah.
Alhamdulillah , kak Hajjah kita sihat.
Wajah pun ceria aja. Senyum manjang.
Kita orang makan nasi beriani kat Azira.
Tak sempat nak photo shoot.
Lupa …..

Nak cerita pasal apa nyer , hari ni…

Nak cerita pasal pilihanraya , dah ramai yang jadi pemberita.
Nak cerita pasal penamaan calon , macam dah nak basi …
Tapi pB nak habaw mai , masa hari penamaan calon , Bie End guna
Payung terjun. Payung terjun yang ada motor tu …
Berpusing pusing diawan biru mengibarkan bendera Da Ching.
Tapi agaknya dia lupa, yang setinggi mana paying tu terbang , Bu Lan lagi tinggi

pB ni bukanlah orang kelantan jati.
pB dilahirkan di Johor.
Wa cakap lu , pB ni Johorian.
Kad pengenalan pB no kat tengah tu O1 tau.

Tapi kan , pB tak rasa pB ni orang situ.
(org Johor , jangan marah nyer)
(apa pun , kita orang Mesia kan)

pB kalau jumpa geng , memang pB akan cakap guna dailek.
Kdg kdg , tak kira , dia tu pangkat apa , kerja apa .
PB memang bantai cakap kelantan jer.

Tapi kengkadang tu , dapat gak balasan bukan dalek kelantan.
pB tra la lagi , tapi kalau nampak sangat member tu tak reti , atau
tak nak ngaku, last last , pB mengalah la jugak.

Kalau perasan , kat komen pun pB guna dalek kelantan
kalau nak balas komen komen dari member member yang pandai
menulis guna lo'ghat sana.

Kenapa pB begitu???

Sekarang ni , pB rasa rugi sangat sangat .
Sebab anak anak pB sorang pun tak pandai cakap kelantan.
Semua dah cakap bahasa standard.

Kenapa pB jadi begini??

Semangat kenegerian pB ni tebal ker?
Nak kata sebab tu , mungkin tidak.
Sebab pB bukan orang Kelantan.

Entah ler ….

Mungkin sebab pB suka tengok keadaan di sana.
Yang senang senang tu semuanya orang dari bangsa kita.
Rumah rumah banglow semua kepunyaan orang bangsa kita.
Memang lar bukan semua nya kaya , tapi gitulah hakikatnya.

Yang berniaga pun ramai Melayu.
Nak cari makanan yang halal pun senang.
Nak solat pun , dimana mana sahaja ada madrasah atau surau.

Mungkin dari segi kebersihan , pihak MPKB kena ambik berat.
Kena perlu berubah ...


Apa apa pun , pB harap Bu Lan akan cerah sokmo.
Dan yang nak buat pilihan ni , pandai pandai ler.

Kalau dah pandai sangat nak pilih , kita pilihlah berdasarkan
AGAMA.
Kalau mereka letak bukan islam , at least kita pangkah ler yang islam,
Walau pun mereka bukan dari parti Bie End.

Kalau bukan kita sokong Bangsa kita , saper lagi nak sokong.

Itu pendapat pB jer…
Kalau ada yang terasa, pB minta maaf ….

27 comments:

Scorpion61 said...

OK perkataan pertama n3 hari ni Alhamdulillah... semoga senantiasa ceria dan bahagia selalu -IP-

Hambo gi pangkah kat Ampang, undi parti mane?...RAHSIA...:-))

pB said...

IS
Hidup ada Up ada DOWN.
Hidup pB pun ada UP ada DOWN.
Jangan dok nampak yang elok jer, kengkadang my problem lagi teruk dari u punya masalah

Ampang ....
Kubu kuat saper tu??

Azhar Ahmad said...

Owh owh.... Saya anak penang. Mak abah orang penang. Tapi saya lahir kat pahang.

Dengan mak dan abah, Masih lagi dok chek, hang segala. Oghang kata, nasik kandaq, tetap nasik kandaq.

Tapi kalau dengan kawan di Pahaong, dok ouk koi, nak kemaner nyer weihhh... hahah pekat, Temerloh.

Sekarang di Johor, dah bunyik sehhhh, siakk!! pegang dengan e teleng... hahahha

Apapun, kenegerian tu dalam hati... Tak ada siapa boleh kacau....

Mak Su said...

saya layan je

pB said...

AZHAR
Cayalah Azhar nie.
Semua dailek dia pandai.
Tabikkkkk ....

Betul kata Azhar,
kenegerian itu dalam hati

MAK SU
Hi hi ....
Layan jangan tak layan

Neeza Shahril said...

senang hati neeza tengok kak pB ceria semula. betul lah tindakan kak pB tu. sabar memang bawa banyak kebaikan... (neeza pun patutnya selalu bersabar nih hehehee)

cyberdad said...

Baru buleh tinggalkan jejak. Pasal masa yang sudah-sudah kena ada blogger/google acct je baru buleh komen :)

masa ni semua YB turun padang. mintak apa pun dapat.

8 hb nanti pilihla elok-elok. undi kita semua rahsia. rahsia ke? :)

zino said...

undi jangan tak undi.. bukan nya selalu hehe

K@ssim Sel@m@t said...

Comeii kaler hijau nii, kita serupa tapi tak sama.

salam kenal pb.

Kak Lady said...

Salae buat PB...heheheh...amboi2 oghae tu pi jumpa hajjah tak ajak kita ye...

Janji nak ajak pi makan2 ke ...minum2 ke nanti...ni akak free sampai Sabtu...tapi lepas minggu depan lagiiiiii free....jgn lupa tau calling2 ler....

Semoga Pb dah okay...takmo cerita sedih2 lagi eh...biarlah apa yang berlalu...Pb kene 'think positive' banyak yang nak kene pikir...& rasanya Pb bukan bersorangan di sini...

Meh...akak peluk....nak tak? Nanti bila cik abang akak dah pi Jeddah kita janji jumpa eh...pi makan2 ke...

Intanaziela said...

pB, intan pun sama..selalu kalau ada apa pun masalah, banyaknya yang terpendam kat dasar hati..tapi kita sayangkan keluarga kita kan..so kenalah bersabar banyak2...

pB dok area shah alam ke? intan pun dok area shah alam..mana tau boleh jumpa...

nana said...

Undi jangan tak undi. Pilihlah yang berkenan di hati.

pB said...

INTAN
Rasanya kita isteri isteri ni satu kapal.
Ada masalah , diamkan aja.
Nak bising bising , nak argue argue , last last macam kalah jer.

Shah Alam jugak ker?
pB kat area Seksyen 18.
Email ler , kalau nak date date

pbpibi@yahoo.com

KAK LADY
Ampun akakkkkk...
Minggu depan , kita date bertiga tiga.
Kita pekena nasi beriani kat Tesco ...

Nanti jumpa kita peluk peluk

Abe KASSIM
Kita sama tapi tak serupa ??

Salam Kenal

BRO Z
Pangkah jangan tak pangkah

Aku Bukan Bidadari said...

kak..jangan pk yang sedih pedih lelama tau..rugi..

biarkan dia berlalu..

pB said...

NANA
Pangkah tau.
Jangan "RITE".

CD
No wonder lar dah lama tak ada komen dari orang api nie...

Kenapa masa ni baru nak beri apa yang diminta..
Kenapa dulu , masa minta , byk benor alasannya ...

Pelikkan ....

Betul ker UNDI itu rahsia ..??

NEEZA
Hi hi
Neeza ni pun jenih mudo meleting jugok nie ...

Kak pB baco doh n3 semalae tu ...
Panah kak loh ...

idham said...

pb....ooo pb.....bakpo??

hari tu masa kolling tak do ghoyat gappo pung...

rileks la deh!

abe id

yusztiey said...

hiduppp..Bu Lan..
kak pb bolley ko tulong ngundi ko kito..kito tok der nok ngundi..huhuhuuu

~ahni~ said...

Ni ape ni... ala... tertinggal ketapi lagi la ni....

Azian Hasan said...

pB,
Alhamdulillah..dah ceria balik ! Itulah hikmah dan kemanisan bersabar kan. Hanya orang yang mempraktikkan aje yang tau macamana rasa kemanisan itu.
pB,
Orang negeri mana pun tak jadi hal. Asalkan bangsa dan maruah tak tergadai sudah lah. Macam contoh kita ni sekarang makin lama banyak hak kita tergadai kan. Tapi banyak orang tak perasan sebab di kaburi oleh wang. Kak Azian doakan sesangat biar bulan terus kat Kelantan !

Mummy Rizq said...

saya pun suka ke kelantan.. terasa kelainannya!

OndeOnde said...

Alhamdulillah.
Berarak mendung kelabu doh napok tu dih?

Molek lah kalu pikir hok +ve gak.

Take care.

kakLuna said...

padae doh tu patut tuju ke BN..dah byk sgt kerosakan yg dibuat :)

insyaALLAH bulan akan terus bersinar..teranggg..

pB said...

LUNA
Itu pendapat pB lar kan.
Kalau B N tu letak calon bukan islam , kenapa lar kita yang islam ni nak g pangkah itu jugak.

nampak sangat dlm pilihanraya kecik Ijok tu ..
padahal kawasan tu kawasan melayu tu ....

hik
takut gak nak buat n3 ni , takut tak pasal pasal , kena soal siasat.
Parah gituk

KAK WANI
Dio sokmonyor lagu tu lar.
Tiko awae mendung , dia jadi gela'book' semeta.

Bila mendung tu keno hambak kor angin , dio redo smeta...

MUMMY
Sebab lain dari yang lain tu , Pak Lah dok berkenan tu ...

pB said...

KAK YAN
Betul kata akak tu.
Tak kiralah kita ni asal dari mana, tapi , kita patut pertahankan agama dan maruah kita.
Jangan disebabkan duit yang tak sebesar mana tu , maruah kita kena jual , kena pijak.
Heran kenapa ramai yang tak sedar sedar ....

pB pun harap cahaya BU Lan tu berjangkit ke dua buah negeri lagi

AHNI
Kesian awak ....

YUS
Tak undi tak por.
Asal sokong penuh ....

pB said...

ABE ID
Dalae tepong , payoh nok crito.
Si'ae kor abe Id , maha bil tepon.
Bukae nyor dekat ....

Neeza Shahril said...

kak pB... sebak tu lah neeza buleh pehae situasi kak pB.. kito sghupo... heheee

kasutVincci said...

kak pb ngundi mano ni? Klate ko puchong?

1291

Bismillah ..... Assalamualaikum ..... Lamo benar tok update bloq ni. Kalau bendo hidup , lamo doh mati..... Bukae tok ingat kor bl...