06 February, 2008

SETEM



Semua orang tahu apa benda yang kat atas tu , kan...
Setem
Stamp

Setem ialah bukti pembayaran yuran perkhidmatan pos yang lazimnya berbentuk helaian kertas segiempat kecil yang dilekat pada sampul surat atau poskad.

Setem ini menandakan bahawa orang yang mengirim surat atau pakej itu mungkin telah membayar yuran pengiriman terdahulu sama ada dalam jumlah penuh atau ansuran.

Setem merupakan kaedah paling laris bagi membayar untuk perkhidmatan pos runcit; alternatifnya termasuk sampul surat pos prabayar dan meter pos.

Definasi setem ni pB ciplak dari Wikedia Bahasa Melayu.

Selama ni , pB dok ingat kegunaan setem ni cuma satu .
Bila nak pos surat , kita guna setem.
Nak pos kad raya , kita beratur beli setem.

TETAPI

presepsi pB tentang setem ni berubah semalam.

Rupa rupanya setem ini boleh digunakan untuk perkara lain jugak.

Ceritanya gini

Semalam , lepas dok tukar channel tibi , tersangkut kat Oprah Show.
Ada temubual tentang aging stage.

Kebanyakan tetamu diberi ujian untuk mengetahui setakat mana proses
penuaan mereka.

Mula mula tu , ok , biasa jer

Tapi masa nak N Ding , Dr yang jadi tetamu tu , bagi satu petua.

Petua ni kaum kaum ADAM je yang boleh guna .

Cara untuk mengetahui sama ada kaum ADAM ni ada masalah IMPOTENT.
Kalau melayu cakap , M*TI P*CUK lerrrr .....

Menurut kata DR , kaum ADAM ni , waktu mereka tidur ,
mR P kalau yang normal , akan ada eraksi (bangun).

So ... untuk mengetahui sama ada mR P tu ok ke tidak

Beli setem.
Berapa byk setem tu , bergantung kepada saiz mr P.
(jangan dicerai-ceraikan setem tu)


Lekatkan setem setem tu keliling mr P
dan masuk ler tidur.

Bangun pagi esok, tengok ler keadaan setem tu macam mana.

Kalau lah setem setem tu koyak , maka
mr P anda tu sihat dan normal.

TETAPI

kalau setem tu masih macam tu jugak ,
maka anda anda KAUM ADAM ada masalah tu ..

So , pandai pandai ler carik bantuan .....


hik hik hik ...

Agak agak , ada ker yang berani nak ikut petua nie?????

Tepuk dada , tanyalah diri sendiri


********************************

Perkembangan ttg adik Iffat

Semalam , dia dah discharge dari hospital.
Kira dok berehat kat rumah sekarang ni.

Namun begitu , Isnin ni , kena lagi ke UH.
Untuk buat blood test lagi

Terima kasih pB ucapkan kepada semua
yang telah berdoa untuk kesihatan adik Iffat ....

Hanya Allah yang dpt membalas budi kwn kwn semua.

Untuk DR B , thanx for the info's.
Kalau ada apa apa lagi, pB akan contact lagi


*****************************


Last but not lis

Selamat Bercuti ........

Jaga kesihatan .....

Jaga harta benda ....

Jaga keluarga .....

Kita jumpa lagi minggu depan

Yang mana nak balik kampung atau bercuti,
hati hati bila memandu.

Kalau mengantuk , makan ler limau mandarin.


*******************

21 comments:

Azhar Ahmad said...

hahahhaha, letih la gitu.... Nak kena beli setem... kalau murah takpela jugak... hahahha

pB said...

AZHAR
Setem seposen kan ada ...

Adoi lar ...

Laku ler setem lepas ni kat pejabat pos tu

Anonymous said...

kak pb,

waktu saya sekolah rendah dolu2, budak2 sekolah buat tabungan (saving account) dengan beli setem kat pejabat pos bergerak yg dtg ke sekolah2 pada hari2 tertentu.

pjoe said...

kalau ada org pi pejabat pos beli setem byk2.

tahulah dia nk buat apa
keke

pB said...

ANON
Camner tu ??

Kreatif tull budak budak tu

PJOE
Lamo nyor tock napok Joe ...

Bz sangat kor??

He he ...
Jangae bui kak pB napok PJOE dock bratur beli stem , sudoh lar ....

nurazzah8 said...

pbbbbbbbbb....salam
apa khabar? hari tu akak komen kat n3 pb tak balas pun....
mai lah umah akak kalau nak minum air zam2....

K.We said...

aiseh...banyok cerito ttingga nih...mudah2an adik Iffat tu cepat sembuh....bahayo jugok kalu main nga tulae sum-sum nih...hmmmm

Kak Lady said...

PB....hahaha...akak ingat kegunaan lain stem yang PB nak sebut ialah bila ada perjanjian yang nak kita matikan setem...rupanya nak tampal kat tempat lain plak...macam2 aje diorang ni...

MULAN said...

loorrr pelbagai gunanya stem ni rupanya..

moga adik iffat cepat sembuh..

Pa'chik said...

pB said...

AZHAR
Setem seposen kan ada ...

Adoi lar ...

Laku ler setem lepas ni kat pejabat pos tu

tidok ke ado hok satu seng.. beli hok tul ah... errr... azhar tu nok keno banyok steng... luarbiaso benar ko saiz? ekekekek...

Pa'chik said...

piBI, dulu meme ado simpane guno stem nih, hok pejabak poh buat...

beli stem, tepek di buku mace passbook lah jugok, kalu nok wak tubik, keno wak tubik blako... wak gi ko krani jabak poh tu, dia cop lah steng-steng tuh...

happyirfa said...

salam kakpb..
kwang2 100x..kelakar gilo.x berani wehhhhhhh

Anonymous said...

kak pb, aa betul la mcm apa yg pa'chik cakap tu. sekarang service pejabat pos mcm tu dah lama obsolete.

Zabs said...
This comment has been removed by the author.
Zabs said...

Salam pB,
Zaman moden ni tak perlu pakai stem dah. Kalau dah selalu terbangun waktu malam tu, kira masih oklah tu..

kasutVincci said...

abih la setem kat jabat poh tu ore buat ngetest. Ahaha

luckyorghe said...

malam tadi dah try, habis koyak rabak stem tu bila pagi, ingatkan sebab mr P tu ok lagi, rupanya member sebelah dok mengarfu masa kita tido... malam ni kena tampal lagi lah nampaknya.

zino said...

siapa punya idea ni ? hehe.. tapi sekarang ni jarang org beli setem.. pasal dah jarang hantar surat..

email ada sms pun ada.. hehe..

Jaharah said...

Pagi tadi ketika mandi junub, keluar stem berkeping2, terkejut jugak, ingatkan apa, rupanya kak Pb bagi petua kat suami saya ye!

Mak Su said...

oh gitu... susah-susah je.. kalau guna recycle stem boleh tak? ahaks

Kasawari said...

dulu minat kumpul setem.. smapai beli setem kat emporium.. he he

1291

Bismillah ..... Assalamualaikum ..... Lamo benar tok update bloq ni. Kalau bendo hidup , lamo doh mati..... Bukae tok ingat kor bl...