05 March, 2008

304

Salam

Rasanya cerita ni dah basi .
Tapi pB nak tulis jugak.

Katanya , orang orang Kelantan yang nak balik mengundi akan dapat duit pengangkutan / lodging sebanyak rm300 seorang.
Banyak tu ....
(orang negeri lain , pB tak tahu)
(dapat jugak ker ?)

Kalau suami isteri , dua dua orang Kelantan , tak ker senang senang dah dapat 600 rial.

Buleh bayar duit kereta tu ......

Dengar cerita pulak , duit tu akan diagih-agihkan hari ni 5hb.
Penuh atau separuh , itu pB tak pasti lar kan.

Yang pasti nya , duit tu datang dari pihak kerajaan / Bie End

Kat pejabat pB ni ada lar sorang yang dlm seminggu dua ni dok collect no ic dan dok print surat pengesahan mengundi.

pB bagi gak nama tok ma dan nama adik ipar ( dua orang tu).
Dan dua nama member pB.

Nama pB dan nama aBear tak leh.
Sebab pB dan aBear akan memangkah kat Sek Keb Puchong Perdana.

Orang kata reseki jangan ditolak.
Bala jangan di cari.

Dah ada yang nak bagi ongkos duit minyak keter, ambik jer lah kan.
Nak sokong mana , nak pangkah mana , itu cerita lain.
Bukannya ada kena sign surat sumpah masa collect duit tu.

Tapi yang buat pB terfikir ialah

Katalah , PAS menang lagi ,
(insyaallah) .....
nanti orang BN kata orang Kelantan ni , bikin tak super janji.


Katalah , BN menang,
(harap harap tak lah kan)
nanti orang BN kata ,

YEzzzA ... kita boleh beli orang Kelantan dengan 300 rial sahaja.
Murah betul nilai orang kelantan nie ....
Baru beri 300 rial , dah berpaling tadah

So .... apa kata kengkawan semua ...????


Jangan pulak ada yang melatah dengan n3 pB nie yer.
Ini cuma suara hati pB jer ....


Jom kita tengok gambar lagi .....














KENAPA DI NEGERI LAIN , TAK BOLEH ADAKAN IKLAN YANG SEBEGINI??
KAN SOPAN NAMPAKNYA BILA MENUTUP AURAT NIE ...

23 comments:

Azhar Ahmad said...

Saya balik sebagai tanggungjawab je kak. Tajk nak pula nanti ditanya di akhirat, sebab kita tak undi, pemimpin yang ada semakin teruk...

Saya balik Pahang Kak. pahang paling tutup pintu PRU12 ni. Tak ada cerita di Akhbar...

Hummm... jawapan untuk soalan kak yang last tu... Negeri lain, Daulah Islamiyahnya belum tinggi lagi. jadi Usahawan memandu kerajaan, bukan kerajaan memandu usahawan, seperti di Kelantan...

Waaa panjang pulak kak pB... Uhuhuhuhu

happyirfa said...

salam..
sedak jugak kalu buleh dapat rm300 rial. tp kena pangkak bie en pulak.
kalu x pakoh buke ore tahu..tp x raso saloh ko menipu?..(cakap2 org tak ngundi)..

pB said...

AZHAR
Itulah yang seelok eloknya.
Kita mengundi sebab tanggungjawab kita.

Kak pB suka sgt sgt kalau komen panjang panjang nie.

mama ranggie said...

kak,
kan manis bertudung tu...

kalo x ngundi,x pe kan?

OndeOnde said...

hehehehe..Wae (Ayoh) kak OO oghe kuat ddegho biru. Dari saghi tu lagi maso balik cuti rayo cino dok suruh balik ngundi..kak OO besar dalae suasano ddegho biru ni lamo doh, maso kecik2 rumoh jadi markas meeting pok-pok kuat politik..

memae ado dengar pasal duit minyok tu...kak OO pong register jugok..tapi betul ko dok tu, wallahu 'allam, koba nyor ado doh hok oghe buleh...

bila kak OO doh dewasa dan reti berfikir (insyaAllah), tahulah kito mano hok molek mano hok kughe molek.

Sakni pong baru jah dapat mesej dari Wae kak OO, bunyi dio (nanti jap nok belek phone)....

BERSAMALAH SAHUT CABARAN KELANTAN BARU, KELANTAN MAJU PULANGLAH! #8HB PENENTU PERUBAHAN KELANTAN. PADAE DOH 18 TAHUN!

Kak OO tiru sebutir-sebutir mesej tu..senyum jah kak OO maso baco mesej tu..

Pada kak OO, dengan oghae tuo tok payoh lah kito nok berdebat kalu kito tok setuju sekali pong. Macae Wae kak OO dio bukae IT savvy jadi gak tok tahu cerito macae2 hok ado dalae internet. Hok dio ingak ddegho biiiiiru jah...biar gi lah..


tapi keh, dalae dok sokong ddegho biru tu, anok gi ata sekoloh tahfiz hok kerajae ddegho ija..hehehehe...


duit minyok kalu oghe nok buwi apo salohnyo..buwi biar ikhlas dih? ko guano?

p/s: Dr. M kato kalu ddegho biru menae pong tok sehebat 2004...ni husband kak OO ghoyak.

ado lagi, tera baco ssini SSINI antaranya kisoh bakal MB ddegho biru di kelato negeri sekebung bungo..

kakLuna said...

bila la perak atau penang atau kedah nak jd mcm tu....teringin sangat...sejuk rasa dok dlm negeri.

Neeza Shahril said...

best nih... sorri la deh kak pB kalu terpanjae pulok comment kali ni.. pasa pitih tu kae.. neeza ghaso la.. kalu dia buwi pitih pah tu sughuh pakoh dio, pah tu kito pakoh.. jadi la rasuoh.. tok baik make rasuoh.. tapi, kalu kito tok pakoh dio.. tok jjadi ggapo ghasonyo.. hehehehehee... (tapi, neeza tok ngundi. mesti dio tok wi pitih tu ko neeza hehehe)

pasa paka tudung tu dih.. ssini gitu jugok. kalu kelih magazine sini, gamba gamba hok seksi tu kae, dio wak gelap (color hitam). jadi tok napok sexy doh la.. kalu di bill board pulok, ghasonyo la.. dio wak gelap muko. sini lain sikit. oghe ttino kae tutup muko..

tu jah.. buleh ko panjae nih? hehehe

DBI said...

kat ganu pung...tahun 2004, dapat RM 300 utuk org duk jauh balik ngundi kt ganu...tapi tak dok lah perjanjian kena undi Bee End...

duit ambil,bab pakoh..ikut panda kiter ler..

OndeOnde said...

Neeza, pB ni dio suruh oghe komen panjae-panjae dalae blog dio, tapi gak jaaaaaghe jah dio tinggal komen dalam blog kak OO :p


hehehehe...DBI..*angguk* duit ambik, pako ikut panda..hehehehe..


tupae lalu Da weiiiii...

kasutVincci said...

dok kota bharu nok kelik ngundi di pasir puteh tok leh claim ko? Ekeke
Sedap jugok kalu buleh claim tu dih.

cyberdad said...

pangkah, jangan tak pangkah (duit tiga ratus tu) :)

Anonymous said...

cm nok kelik ngundi Klate tapi tok leh pun pitisss RM300 tuh... takde pun sapo maghi nok ambik namo ko no ic ko... ishh kalu buleh duit tuh lepah duit minyok ... pakoh hok mano eh Undi Rahsia

Anonymous said...

Buatlah spt kata Tok Guru...gi pangkah mana2 gambar bendera biru...pastu bila hari mengudi sebenar pakoh laa ija..habis cerita...yg pasti jgn bersumpah2 dan berjanji2 nk pakoh hok mana2 ms terima duit tu...

ank klate...

pB said...

MAMA
Naper tak nak mengundi?
Jangan mengalah ....

Mengundi itu adalah tanggungjawab kita sebagai penduduk Malaysia.

Ajak abang tu mengundi sabtu ini , tau.

KAK OO
pB suker pb suker
sebab kak OO komen panjae panjae ...

hi hi hi ..

Tok Ma pB dulu orghe KEMAH.
pB raso , dalae daroh dio lonni pung , masih ado lagi daroh biru tu.
Sebab kadae kadae bilo dok kecek hal ni , buleh napok dio tu g kor aloh Barisae.

Betul kato Kak OO , wala gapo pun hok orghe tuo kito kato , kito senyak jah lah. Lebih mudoh lagu tu.

pB g kelih doh website tu.
Tapi kalu bidio klip, pB tok leh nok tengok.

Cayalah Wear Kak OO ..
Memea kalu rendae sungai klate , tubik BIRU ....
(jangae maroh deh , gura jah tu).

LUNA
Oleh itu , pakat pakat lah suruh orang UTARA pangkah BULAN , BULAN SABIT ....

NEEZA
Tok tfikir pulok kak pB , buleh tuka jadi RASUOH.
Keno beringat benar nie ....

Papae iklae tu , kalu model bukar islam pun kak pB raso keno paka tudung jugok .

Bakpo , hari ni blog Neeza tok update?
Felling down lagi kor??

DBI
Betul kor , demo tu tok tahu gapo hok kito pakoh ????

Dia hock panda panda janji nok bui pitih , bukae kito pung hok mitok ...

Pa'chik said...

kato oghe.. lafaz niat nok ngundi..
sajo aku masuk barise, undi bule utuk keadile...

pB said...

KAK OO
Hu hu hu...
Lepah ni masuk blog Kak OO , keno komen panjae panjae lar ....


KV
Mitok ler ...
lepah tabae teksi pun tak po doh ...


C.DAD
Insyaallah , kalau sihat sabtu ni , memang pB akan pangkah memangkah ....

Ooo...
Nak kena g cari baju kaler hijau nieeeeeeeeeee

pB said...

CHE MA
Kato ari tu tok say ngun'di.
Bakpo ari tu tok royak ko pB.
Buleh pB bui namo Che Ma kor saing pB tu ....

Ni kiro pitih atah angin nie....
Mudoh mudoh jah buleh tigo ratuh

ANOK KLATE
Ado dengar crito , maso nok ambik pitih tu , siak keno junjung Quran ...


PO'CHIK
ZINO kato

'sahajo aku tubik barisae, ikut roket , menuju ko bulae kerano keadilae '

Mak Su said...

tak reti nak komen... pilih pemimpin tu utk kesenangan kita kelak. so, buatlah pilihan yang sebaik2 mungkin... peace

pB said...

MAK SU
Yang penting , sabtu ni berlalu dengan penuh PEACE ... !!!!!

Ordinary Superhero said...

Alaaaa.....mano gambar Maya Karin paka tudung? Cun tuh. Kalu dio masuk calun, buleh menae.

pB said...

O.S.H
Tak dok kor dalae gambar tu ??

OOO demo minat Maya Karin gituk

zino said...

undi jangan tak undi nanti nyesal 5 tahun.. hehe

pB said...

BRO Z

LIMA TAHUN !!!!!
Apasai tahun ni tak cukup lima tahun dah ngundi balik ....

1291

Bismillah ..... Assalamualaikum ..... Lamo benar tok update bloq ni. Kalau bendo hidup , lamo doh mati..... Bukae tok ingat kor bl...