26 March, 2008

316

Hmmm .....
Dok mengeluh ni sambil buat n3 nie

Semalam ,

Shah Alam telah dilanda hujan yang selebat ada dengan kilat nyer ,
dengan angin kuatnya , dengan thunderstorm nyer , panah memanah.
Syukur tak banjir .
Ekoran dari kejadian petir sabung menyabung itu ,
makanya ,
tak sampai 20 minit setelah hujan mula membasahi bumi Shah Alam ,
makanya ,
datangler report kerosakan yang berlambak lambak ke dalam sistem kerja pB ......

Rasanya semalam ,
semua mesin ATM Maybank KONG , OUT OF SERVICE.
Kalau ada yang function , tu semua guna back up line.

Sian orang Shah Alam , tak leh keluarkan duit.
Udah ler semalam kebanyakan nya dah terima gaji.
Nak wat cam ner ....
Lantak ler ......

Uhhh hhhhhaaaaaa ......

Hari ini

Member ofis CUTI MENGEJUT.
Neneknya yang berusia 90an meninggal dunia di Teluk Intan.
Rasanya petang ni , akan dibakar mayatnya tu.
So , kekurangan mainpower mengangkat talifon kat pejabat ni.
Ada masanya , dua talifon berbunyi serentak.
So , kiri kanan telinga lar guna ...

Tapi dalam dok sibuk , sempat lagi date makan makan dengan member kita nie
CHE PUAN AKULARILARI.



Tadi upline pB call.
Katernyer ada fund baru yang akan dilancarkan tak lama lagi.
So , dia pun mintak ler pB hadirkan diri di satu majlis di Bangsar .

Majlis tu akan bermula jam 8 mlm ini.
Kalau pB attend, maknanya anak-anak kat umah kena berdikari.

Sikakak dan si angah kena berbasikal ke sekolah (kelas tambahan).
Tok Ma dan kak lang kena 'ponteng' ke masjid.

aBear bagi lampu hijau.
TETAPI , bila pB infd pada Tok Ma ...
TOK MA terus tanya

'saper nak hantar kakak dan kak ngah tusyen !!!!'

' Tok Ma nak g masjid , macam mana !!!!'

pB pun bagi tahu ler , yang si kakak dan si kak ngah boleh ler
berbasikal , lagipun ramai kanak kanak area umah pB pun tushen kat sekolah.
Kiranya area area jam 750 mlm tu ramai orang di jalan raya.

ToK Ma terus macam tak setuju

'ooo , dulu masa Tok Ma minta Kak Lang g kedai beli halia , tak suker. Tak bagi . Tapi ni malam malam , bagi pulak mereka tu berbasikal'.

pB pun dengar jer macam tu , terus putus angin.
Terus cakap , tak per lah , cancel jer lah plan pB .....

Kenapa ler Tok Ma tak nak faham...

Yang kes Kak Lang tu , Tok Ma suruh ke kedai dengan berbasikal , Nurin pun ikut.
Time tu dalam jam 11 pagi.

Keadaan kat jalan area umah , jam jam 11 pagi ni agak lengang
kalau nak banding dengan jalan diwaktu malam jam 8 mlm.

Lagi pun , kalau kakak dan kak ngah berbasikal , at least mereka ini dah kira besar.
Dah dua belas tahun.

Kak Lang tu baru sepuluh tahun dan Nurin baru lima tahun.
Kalau nak 'ghe'roh' , Nurin tu kena tarik masa membonceng basikal dengan Kak Lang , Kak Lang bukannya buleh buat apa pun ....

Tapi tu lah ...

Bila Tok Ma buat perbandingan begitu , pB dah rasa hampa sangat.
Macam tak ada sokongan langsung nak suruh pB 'berjaya' dalam bidang baru ni.

Hmmm....

Susah kan ...
Pemikiran kita tak sama dengan fikiran orang lama .....

Asyik nak selisih faham aja ...
Cakap pun tak leh lebih lebih sebab lama lama mesti nak gaduh.
Sebab dia tak faham apa yang pB cakap.
Dan pB kdg kdg tak reti apa yang dia fikir........



aBear pulak masih ada di Utara .....

19 comments:

-akuni- said...

Ni apa pasal pulak tunjuk gambar tak senonoh kat blog ni... uishh.. censor censor...

:-)

Puan PB, url kita tu salah le, yang betul nyer:

kularilari.blogspot.com

Terima kasih belanja makan tadi, buat kali yang ketiga tu... malunya ahkak ni...

Azhar Ahmad said...

Semalam, kak pB dok citer tak der air... Skang, haaaa... Air dari langit. Kerajaan Langit bagi... (bukan ayah pin - Ayah pin kompom teh tarik dari teko ajaibnya tuh)

Neeza Shahril said...

Selalu dengar Shah Alam hujan lebat dan banjir kilat. Alhamdulillah, tak banjir kali ni. Terkezzzutt neeza bilo kak pb tulih mayat nenek saing kak pb tu nok kena bakar.. hehe.. pah tu baghu teringak.. oooo.. dia mungkin Cha ya nun alip ataupun hok so lagi tu dok.. hehee

gambar tu.. hehehe.. comey walauun sexy skeeekkk hehehe..

pB said...

NEEZA
Member kak pB tu anok branok Sami Bellu ...

Loni , petae jah mesti hujae.

Musing tok menentu . Skalo panah , lonni hujae. Tepak tok banjir , pun doh mulo naik air.

AZHAR
Tu ler , lain kali bila na buat entry , kena pandang pandang.
Terus dapat CASH ......


AKUNI
Sory pasai gambaq tu.

Masa download tak perasan pun yang gambaq tu seksi.

Bila dah masuk blog, baghu perasan.

Tak per lar no , skali skaler ....
Bukan sokmo pun ...


Next time , Akuni belanja pB.
Kita pie makan kat Restoran Serai ...

Ok ...

achik said...

susah kan selisih paham camtu.. huhuhu..

oh2 saya pun mula2 tak perasan gambar tu seksi.. ;p

MQ said...

bukan senang nak teruskan usaha yg baru dan tak nampak hasilnya lagi..lebih2 sedih lagi bila kuarga yg terdekat tak nak memahami dan bagi sokongan..

tapi rasanya bila kita sebagai pompuan dah kawin, selagi laki bagi lampu hijau, insyallah usaha tu akan diredhai, cuma kita je la nak kuat semangat ke tidak melawan halangan lain ni.. :)

saya april ni baru nak pi amik exam unit trust consultant tu..lepas tu buleh la suh husband melabur bwh ejen bini dia sendiri..haha!

Zareda said...

PB
tu lar cabaran bila kita nak mulakan usaha untuk berjaya tapi janganlah simpan marah dalam hati pada tok ma tu.. apa apa pun just terima kata kata tok ma tu sebagai teguran.. suka kita ikut, tak suka kita diam aje..

OndeOnde said...

yang penting abear bagi green light.

anggaplah tu semua sebagai cabaran - banyak lagi agaknya cabaran2 yang mendatang, soba deh?

indera kencana said...

Nak tanya pendapat ke..??
Saya bukan orang yang terbaik (eleh, ni ayat skema yang standard... hehehehehehe) untuk bagi pendapat. Tapi kalau akak tanya, saya jawab jugak la ye... ok pendapat saya berbunyi begini.

Ehem.. ehem.. ehem.. pelancaran fund baru tu dan anak-anak akak tu.. Kalau difikirkan antara karier dengan anak-anak, mana lagi penting? Saya rasa anak-anak lagi penting. Sebab, kita susah-susah cari duit pon ntuk dorang.. Walaupun anak akak yang sulung dan yang kedua tu dah besar, dorang masih lagi anak dara. Tak kira waktu. Tak kira tempat. Nenek orang lagi boleh jadi mangsa penjenayah, ni kan pulak anak-anak kita. Memang tepat bila Kak Pb larang anak ke-3 akak dan Nurin naik basikal pukul 11. Tapi Tok Ma pon betul bila dia risaukan keselamatan Kak Long dan Kak Ngah naik basikal pukul 8 mlm walaupun masa tu orang ramai. Sebab, penjenayah ni beroperasi tak mengira waktu dan modus operandinya (hamboii..) mcm2. Orang ramai tak kan ada masa untuk sentiasa memerhatikan anak kita, Kak. Zaman sekarang, tak kira sebesar mana anak kita, tetap akan jadi sasaran penjenayah. Tak macam zaman kita dok kat kampung dulu. Dulu kampung ramai orang di segenap penjuru. Pukul 7 malam dah tak kuar rumah dah... so, camne penjenayah nak carik makan.. Sekarang zaman canggih. Mengawal keselamatan anak-anak menjadi semakin rumit.

Tentang pelancaran tu, hanya pelancaran. Sekiranya akak yakin berjaya, tanpa pelancaran tu pun akak boleh terus berusaha..

Renung-renungkan dan Selamat Beramal <--- teka, ayat sapa punya nih. Kalau dapat boleh menang 10 sen..

mama ranggie said...

pikiran org lama memang x sama dgn kite...

sabo k!

itu salah satu dugaan tuk berjaya!

Anonymous said...

Dik - jangan senang2 sangat suruh budak2 tu gi sekolah tambahan waktu malam dengan basikal. Tak ingat ke kes-kes kehilangan ???.
:) BDK

Thanks

Alex Lacey said...

generation gap...kalu k.we pikir balik, kito nga anok kito pung ketgi, musti berbeza pendapat....tok soh cerito anok la, nga adik2 hok umo 20an tu pun ado jugok hok k.we tok berapo nok pehe sebak apo demo pikir lagu tu....

biaso la tu....

pB said...

KAK WEAR
Skali fikir tu , kito pun akae jadi lagu tu jugok bilo tuo tuo na'ti ....

BDK
Bang ,

thx 4 the advice ...

Will always to remember dad

MAMA RANGGIE
Tul kata Mama tu .

Orang lama ni sensitif ....

pB said...

INDERA
Thx for the pendapat.
Really appreciate dad.

Kalau tak jadi apa apa , tak per.
Tapi kalau nak jadik , menyesal tak sudah ...

Indera bila nak terbitkan novel ...?????
Kak pB rasa sememangnya Indera memang ada bakat untuk menulis novel.

pB said...

KAK OO
TUlar ...

aBear bui lapu hija.
Tapi

kadae kadae tu , bilo nok buak gapo gapo , mesti fikir pasa tok ma.
Ma'che sa'kokk sokmo

pB said...

ZAREDA
Memang diam .

Semalam balik umah , masing masing tak cakap apa apa pun sampai ler pagi nie...

Hu hu huuuuuu


MQ
Betul kata MQ tu.
Payah nak buat langkah pertama ni.
Kalau dah selalu melangkah , mudah dan EZ jer ....

Yang pasti , suami kena beri sokongan 150% baru buleh berjaya.

Kak pB doakan MQ sukses April nie.

pB said...

ACHIK
Gambar tu seksi

Tapi

Simbolik kan ....

Neeza Shahril said...

Aik!!! kak pb, smale raso entry ni lagu laing. Ni ado tamboh pulok ko? Pasa cghito tok ma tu... padae la neeza ghaso anging kak pb tok brapo nok sejuk jah aghi ni.. hehhee.. beto ko nih?

Neeza pun slalu jugok tok stuju anging dengae ma neeza tapi bukae bab anok la. Bab ggo laing. Tapi tu lah dih. Oghae tuo ni dio ghaso, dio jah hok beto nyo. Soba la deh kak pb... smile!!!! haaaa.. comey ponnnnggg :)

Mak Su said...

nak buat camner, kdg2 orang lama tak paham karier kita. kadang2 kita rasa ckp face to face, elok, utk terangkan, tapi kekadang ckp face to face plaks dorang kata dah tak hormat dorang..so, pandai2 ler jaga hati semua pihak ek... aduhh.. berat ya.

1291

Bismillah ..... Assalamualaikum ..... Lamo benar tok update bloq ni. Kalau bendo hidup , lamo doh mati..... Bukae tok ingat kor bl...