27 March, 2008

317

Salam ....

Selamat Tengah hari ....
Dah jam 1 tengah hari di sini ...
Cuaca so far ok , tapi , macam nak hujan jer lagi petang ni.

Dengan Tok Ma semalam , dia balik dari masjid ,
pB ada kat atas dalam bilik.
pB turun ke bawah , dia ada dalam bilik dia.
Pagi ni , pB nak keluar kerja , dia dah keluar g jogging.
Conclusion nyer , BELUM bercakap lagi dengan dia ....
Hu hu hu .....

Tok Ayah dah on d way dari Kota Bharu.
Masa call tadik , dah dalam perjalanan pun.
Ingat kan malam esok baru nak datang.
Rupa rupanya dia dah infd pun pada Tok Ma.
Tapi , disebabkan communication breakdown ,
so pB tak dpt info's tu.

Perkara gembira , Tok Ayah bawa macam macam
dari Kota Bharu.
Termasuklah daging kerutuk dari Restoran Hover ....
Hope fully murtabak Hajjah Halimah pun ada jugak ...
Dengar cerita nasi dagang pun ada ....
Makanan segera seperti roti canai , roti goreng ,
itu pun harus ada.
Hi hi hi


aBear pun , petang ni nak balik.
Malam sampai lar tu .

Adik pB pun nak datang umah , dinner dengan ayah.
Pecah ghumoh kawe malae nie ....




Hopefully back to normal dengan Tok Ma ....

Esok , insyaallah , duit dalam akaun tu bertambah sikit.
Syarikat nak bayar zakat pada semua pekerja.
Alhamdulillah ...
So far tak plan apa apa lagi utk duit tu.
Mungkin beli purse baru .....
Atau pun , invest dalam fund baru tu ......




Ini cerita Si Kak Lang .
Cerita tertunda nie.

Malam ahad tu , dia pakai posmen.
Yang jadik posmen tu si Nurin ler.
pB kat bilik atas.
Dia kat bawah , tengok tibi.
Yang jadi mangsa si Nurin , lima enam kali panjat tangga hantar surat pada pB.

Nak tahu apa dia tulis .......
tulisan yang senget senget tu , Arifah lah yang tulis

"mama , boleh tak baki kak lang duit 4.00 ringgit untuk beli magic color dan marker pen. Bila kak lang dah beli , duit yang baki tu kak lang buat duit belanja. Duit belanja yang abah selalu bagi 1.40 sen tak payah bagi. Mama bagi kak lang 4.00 ringgit "

"ASK ABAH"

"apa makna ask" (anak pB yang ni , English dia tak berapa OK)

"TENGOK DALAM KAMUS"

"Oohh, baru kak lang tahu. Mama cakap lah dekat abah, boleh tak"

"Tanya sendiri"

"Tolong lah ...."

"OK"

"Terima kasih"


Kah kah kah ....
Cuba kira berapa kali Nurin turun naik .....
7 kali tu .........

Macam macam tul ler budak budak nie .....

17 comments:

Azhar Ahmad said...

Apsal ngan Kak Lang tu, merajuk ke?

pB said...

AZHAR
Tak merajuk.
Dia takut nak minta direct.
Tu yang dia hantar surat.
Akal budak sorang ni panjang sikit.
Kaki auta pun dia jugak ...

OndeOnde said...

tok basi ko macae2 tok ayoh bawok tu? hok segero tu okaylah..nasi dagae tu?

kak OO dulu masa patae ko hok sulung dok kkapong ngan Ma lah..pah tu serik doh weh! cukup sekali tu jah. Hok laing2 Ma maghi dalae seminggu pah dio kelik, tinggal lah kak OO urus diri sedighi, mujo che abe ringae tulae..namun nok balik dok nga Ma dumoh no..ma'ah laaa tok ser.

Bukae kito tok sayae Ma kito dih? tapi kalu hari2 jjupo pah dok seghumoh pulok memae ado telikoh sikit sebanyok...nok sia bukae mudoh..hok tu lah kak OO gak tabik ko Da..nok kato lebih2 mugo kak OO pahae sangak tu, insyaAllah okaylah dae Ayoh maghi gak bereh blako dok eneh?

Kalu hok dumoh ni, KAKAK hok beghegi nnulih surat ni, nnughung Ummi dio laaaa..

HAPPYIRFA said...

salam kakpb..
baca pasal tok ma.susah jugak duk serumah ni.irfa yg duk jauh jupo sekali sekala ni pung pening palo nok jago hati ma.salah kecek kecik hati..ni pun senyap sunyi.sms x balas.kecik ati kot sbb masa ma call ari tu kami satu family baru nak masuk panggung wayang..line tak clear.ma terus tutup hp.sampai hari ni x jawab sms.

umeboshi said...

kakakkkakakak....
macam2 hal ek. pjg akal si kaklang tu. tapi,mau ek nurin jadi posmen. dia tak merungut rungut?! alahai, moga k.pb dgn tokma akan ok semula.

pB said...

IRFA
Salam

Hi hi , dock jauh pun "ser'leh" jugok kor ....

Tu lar ...
Bukae kito tok sayae , tapi , sokmo nyor ado jah bendo bendo hok buak kito raso supo nok 'ke koh'.

Kak pB pun harap masaaloh Irfa dengan Ma Irfa tu , selesai.
Rasonyo ma Irfa dengan Tok Ma kak pB ni SOR HATI SOR JIWO....

pB said...

KAK OO
Orghe tuo kato

kalu jauh , bau wangi jah.
Tapi kalu dekat , bau ta*k ....

gitu ler per um pa ma ae nyor ..

Bilo doh dok skali ni gak , mache mache lar . Bendo kecik pun buleh jadi besar.

Kadae kadae tu , keh kain buruk pun buleh jadi ba'loh.

Tabik tu tabik springg kor??
Hi hi , sempat lagi tu gu'ra ...

Kakak dhumoh ni nu'rong aBah dio.
Ambek tea'peck dengae gam UHU.

oren said...

hahaha..lawak betui anak2 kak nih..kesian kat sikecik tu le..tak pepasal jek kena naik turun tangga sampai 7 kali...

indera kencana said...

Alahai, kesian Nuying jadi posmen tak bergaji.. kalau dapat komisen tu takpe la jugak. Yang heran nyer tu... Kak pB pun sama bersurat bagai. Hehehehehehe...

Azah penah masak Kerutuk guna resipi dalam peket Rempah Adabi. Sedap. Tapi... apasal rasa dia sejuk je.. ada something missing. Takde pedas langsung. Ker.. memang rasa dia cenggitu, Kak.??

Tulis novel tu memang ada dalam fikiran. Tapi perlukan banyak research untuk menjelmakan novel tu. Ada beberapa isu yang dok ada dalam fikiran saya. Salah satu dalam fikiran adalah ARCA tu. Tapi idea untuk ARCA tu tak terlalu kuat. Takde kick. Tak boleh jual tu kot..!!

-akuni- said...

Amboi Nurin si posto... budak2 ni naik turun tangga 6-7 kali pun dia org tak kisah kot...

Pasal yg tak dpt pergi dengar briefing pasal new fund tu kan, macam yang saya cakap hari tu, kalau upline dekat boleh le dia datang ke rumah pb bagi briefing, ni sebab jauh susah sikit. Tapi saya yakin pasti ada lagi 2-3 sesi briefing, kalau idak deme pun rugi gak kalau agen tak leh nak promo service baru...

KV said...

hehe
slalu nya yg kecik la jd mangsa
posmen tk bergaji

Neeza Shahril said...

peghnoh skali neeza berceghito dengae saing - pasal dok skali dengae mok (mok kandung). Dio pun sependapak dengae neeza, tok beghapo beghehi. sebaknyo.. tu la dio.. oghae tuo ni dia ghaso, pendapat dio tu hok terbaik.. kalu skali skalo tu ok la dok.. kalu haghi haghi.. nati jadi gaduh dengae tok laki la pulok.. kito laki bini laa...

siyyae ko nurin jadi posman takdok gaji.. tapi takpo.. exercise.. hehehee..

cikgu panji said...

pb, sabar je la.Ngan ore tua kita kena beghalah.Demo tu mudah kecik ati.kalu c panji,paka diam je.Kita nak paka taksir paka pendapat dio,suku kira.Nak menjawab /ballah mulut tu,dak sekali-kali.Esok2 ok le tu. mari kita gi nyanyi lagu selamat sultan umah c panji...hehehe

abanglong said...

hehehehe.... anak yg kreatip tu!!

pB said...

ABGLONG
Budak budak kalau dilayan , memang kreatip.

AbeLong , apasai pB tak leh tinggal komen dalam blog abe Long...

Asyik hang jer ....

CIKGU PANJI
Memae ler mulo mulo nok diam jer tapi mulut ni cepat sungguh nok jawab. Tu hok jadi bising sokmo tu .....

Memea keno blaja caro kontrol mulut nie

pB said...

NEEZA
Rasonyo kito kalu tuo pun , baik jangae duduk dengae anok. Biarlah anok ajok pun. Baik dok ghumoh sdiri. Laing lah kalu doh uzur bena , tu lain crito.

Banyok hok tok brapo nok molek dari molek. Tok pasa pasa anok tu asyik buak dosa jah , sebab dok baloh dengan kito ....

Hu hu hu



KV
Hok kecik ni dio lagi suko rasonyoe.
Sebab roso diperlukan ...

Dio tok kaba hok dio sedae dipergunokae

Keh keh keh



AKUNI
Memang tersengih jer si Nurin tu masa jadik posmen ...
Sikit pun tak lelah ...
pB lak dok larang dia naik turun.
Bukan aper, takut tersadung anak tangga, kang tak pasal pasal menangis



INDERA
Sejuk ....
Sejuk macam mana tu ?????

Kak pB biasa guna rempah yang dibeli dari sana. Tak pernah cuba pun ADABI

Nantilar , kalau ada reseki Indera , kak pB poskan rempah kerutuk nie nyer ...

pB said...

OREN
Kalau dah sukarela , 20 kali pun tak per tuuuuuu

1291

Bismillah ..... Assalamualaikum ..... Lamo benar tok update bloq ni. Kalau bendo hidup , lamo doh mati..... Bukae tok ingat kor bl...