31 March, 2008

319



Salam ....


Selsema tak nak ok lagi.
Bercampur pulak dengan SINUS @ RESDUNG @ SE'DUAE , lagi ler seksa dan menyeksakan.
Rahang pun sakit nie.
Itu tak termasuk tulang pipi.
Running nose tu tak der lah sangat ,
tapikan rasa macam tersumbat semacam jer.
Suara pun dah bertukar version dah nie.
Manja semacam jer hari nie...
Manja ler sebab tak leh nak pekik kuat kuat ...

Rasa nak mC hammer jer pagi ni , tapi kesian kat boss.
Dah dapat bonus , dah dapat gaji , kenalah rajin kan ..................

Tok Ayah dah balik dah semalam.
pagini pun dia dah call , dah selamat sampai.

Tak tahu ler bila pulak nak datang tu.
pB pun tak ada plan langsung nak balik Kelantan ni.
Mungkin raya puasa la kot , baru balik.

pB bercerita ttg apa yang Tok Ayah bawa masa dia datang tempoh hari
pada sowang member pB ni..
Dia kata bertuah pB dapat tok ayah macam tu.
Ingat anak cucu , bila datang berkunjung.

MIL adik pB pun macam Tok Ayah jugak.
MIL dia lagi hebat.
Sekali datang berkotak kotak.
Kdg kdg tu , siap ada kuzi kambing , kuzi ayam lagi tu.
Barang barang mentah macam bawang merah , halia , lengkuas pun ada.
Kat aorang tu , macam nak pindah ..


PIL member ni jarang datang Kay El ni.
Kalau ada hal , baru muncul.
Kdg kdg , bila dtg tu , PIL akan bermalam kat umah dia.
Kdg kdg , akan bermlm kat umah adik ipar dia.

Yang dia terasa tu , kdg kdg bila dtg tu , tak der sangat nak bawak buah tangan
untuk cucu cucu nie.
Keropok segera tu ada ler dalam sepuluh ringgit.
Kuih kuih tradisional tu , jarang ler nak ada.
Padahal hubby member tu cukup suka makan kuih kuih super Jala Mah , Bunga Tanjung ni.

Bila member pB ni tanya hubby dia
hubby dia kata , tak leh nak banding bandingkan .
Sebab Parents dia duduk bukan kawasan pasar atau bandar.

Padahal , member pB kata , umah PIL dengan pasar bukannya jauh pun.
Kalau dengan P*sar tu , dalam 20 minit pun dah boleh sampai.

PIL pun jarang nak call tanya khabar cucu cucu nie.
Tak tahu la pulak , kalau PIL tu telefon direct pada hubby dia.

SIL yang dok Kay El ni pun , kalau nak balik kampung jarang nak bagitahu.
Mungkin dia takut , kalau dia bagitahu , member pB ni akan kirim macam macam.

Entah ler ...
Susah kan .....

Apa apa pun . rasanya kita ni semua kena belajar bersabar.
Sebab perangai manusia ni tak sama.
Rambut sama hitam , tapi hati lain lain.

Janji keluarga member pB ni bahagia , dah lah kan ....

Macam macam Ada .....
Every Family has it own's back story .......

Ada gak yang hadapi masalah sama dengan member pB nie??
Share ler ...






Ini kasut bonus ...
Murah jer .
Dapat dis kaUN 30% .
Beli kat SACC .....

23 comments:

indera kencana said...

Nak share ngan Akak, selsema dan juga resdung yang menjadi2. Anak-anak saya merengek kene selsema. Boss tepon pagi tadi, cakap tak mai opis. Selsema jugak...
Huhuhuhu... seksa bila selsema campur ngan sakit tengkok (salah bantal). Skang ni dapat title baru. ROBOCOP.

pB said...

INDERA
Terima kasih kerana sharing the story.

Budak kalu sakit , selsema buleh manja manja , merengek. Kita kalau sakit .... hu hu tanggung sendiri.

Hopefully hari ni ROBOCOP akan sembuh ......

~mama ranggie a.k.a eira~ said...

memang mcm2 ragam kan?

tp kite ni hidup ni jgnlah berkira sgt kan?

kalo kite murah hati,allah akan murahkan rezki kite kan kak?

kesian member akak tu...

Neeza Shahril said...

comeynyo kasut baru dio... baghu la napok pitih bonus dih..

kak pb, mengenai tok tuo tu, alhamdulillah la tok tuo neeza okay la jugok dari segi buwi kakah makae ni.. kalu kelik rumoh dio, mesti dio wi pisae (setandae lagi). Lauk bekal tu tok soh kiro la.. memae ado sokmo...

Tapi, ado jugok la hok negetifnyo.. nati kito ceghito smula la dok..

Biaso la dih kak pb... bukae seghemo hok baik tu takdok buruk dae jugok bukae seghemeo hok buruk tu takdok baik...

Syukur atas apo hok kito ado dih.. :)

JoJosho said...

See please here

pB said...

JOJO
Saper kenal JOJO nie???

NEEZA
Member tu kato , kalu dio kelik , tak dok masoAloh. Memae bekal jugok lar pisae , nasik buat bekal atah kreto. Cumo kalu demo tu maghi alah kok nie, tu hok kureng sikit tu ...

Memae patut syukur dengae apo hok kito ado ....
kalu tok reti syukur , raso kurae sokmo

pB said...

MAMA RANGGIE
Dah lama kawin dah dua orang tu.
So , kena sabar sabar jer lah ...

Alex Lacey said...

wau...sapa duo pasae kasut tuuuu...hehehe...k.we pung beli kasut jugok hari tuh...tapi hok simple jah...tok leh jjangok time pegnant nih...sakit kaki....

kisah pasal in-laws meme takkan abih...ado hok ok, ado hok tok ok...terima sajalah seadanya...

ubak seduae ni k.we ado jugok buat stok...tok tau la sekung ko dok nga PB...ari tu Nik Ha tu ado amik sebotol...abih doh ko dok tok tau...tera tanyo dio ok ko dok? k.we nok amik jugok lepah beranok sek-sok...hehehe

Mak Su said...

maksu pandang kiri pandang kanan sama je, putih mata...huhuhu..tgk parents orang, tgk in-laws org, huhuhuhu

pB said...

MAK SU
hU hU Hu

sorry la Mak Su.
n3 ni sensitif la pulak

KAK WEAR
Sor pasae jah tu.
Kasut srupo , tapi ambik dari angle yang berlainan.

pB kalu ngandung , suko beli selipar SCHOLL.

Lamo tok makae ubat spital , tu , hok dio maghi smula tu ...

Jie said...

kasut tali halus2 ni seksi tau...kakjie suka kaler putih..:p


anak kakjie pun selesema tu..hari ni tak p sekolah...p klinik tadi

Neeza Shahril said...

kak pb!!! sedaknyo lagu... syahdu neeza.. jiwang smeta. tadi wak silence sebak anok tido..

neeza payoh tok tuo nok maghi sebak neeza takdok FIL doh... tingga MIL jah.. kalu dio mari.. bowok jugok sikik2.. tapi dio duduk di s'ngor.. takdok hok best mano heheeee...

HAPPYIRFA said...

salam kakpb...
eeeeeeei penat taip komen panje2..ile pulok.ambik ringkasan jelah..ma ayah fa pun mari gak mace2 dio bawok.tempoyak,jering petai,bunga kantan daun kesum dgn terung pipit pun ada..ike kering wajib sbb kesukaan adik tino .

pB said...

IRFA
Apasal lar hilae
Rugi rugi rugi ....

Alhamdulillah sebab ma n ayoh Irfa ingat anok anok cucu. Walau skali skalo tok bla GO angin , tapi itu hal laing ....

pB said...

KAK JIE
Rasanya ni musim selsema.
Sebabnya cuaca tak menentu.
Kejab panas
Kejab sejuk

pB teringin gak nak pakai yang ada tali tali ni , tapi , bila ingat susah nak pakai , susah nak cabut, tak yah ler ..

pB said...

NEEZA
Brapo tahun lagi Neeza keno duk situ nie?

Selangor part mana??

Apa email Neeza??

Kah kah banyok sungguh soklan nie...

Selangor ada TEMPE ....
Selangor ada BERGEDIL ...

wan said...

kalau kita, dah MC dah tu :)

zino said...

kalau dah teruk macam tu lebih baik MC je.. takut melarat nanti tak dapat nak buat ektiviti mengabiskan RM di gedung gedung hehe..

pB said...

WAN
PAgi ni nak g klinik...
Dah tak larat sangat dah nie

pB said...

BRO Z
Fulus kena simpan ...

Anonymous said...

demae nok beralih bulae tuh he..he.. harap dah ok dah hari nih... banyak napok ubat tuh...buleh kenyang makae ubat

come kasut tuh, warna pun come..

cm tak kisah ada ke takde buah tangan dr parents or mertua... tak pernah pulak terfikir pasal buah2 tangan ni...

Neeza Shahril said...

kak pb,

selangor dekat dengae morib. email - neeza email doh ko kak pb. tempe dengae begedil tu keno buat.. huhuuu.. tok beh jugok sebak bukae kg sediri...

Anonymous said...

GaTagirMTag
[url=http://healthplusrx.com/meningitis]meningitis[/url]
Immenseacancy

1291

Bismillah ..... Assalamualaikum ..... Lamo benar tok update bloq ni. Kalau bendo hidup , lamo doh mati..... Bukae tok ingat kor bl...