07 March, 2008

FRIDAy

Salam

Tak ada special celebration semalam.
Balik kerja pun dah lewat.
Last last , angkut semua anak dara makan kat Syed Bistro.

Sirap segelas singgit lapan posen.
Teringat kat Azyan , sebab dia pernah komplen sirap mahai kat tempat dia.
Tempat dia kat Cheras , singgit tiga.
Kat Puchong ni singgit lapan.
Mamak ni ingat orang kat Puchong kaya kaya sebab tu sirap singgit lapan kupang.

Pagi ni , pB buat kerja giler.
Orghe Klate kato krijo 'GONG'.
Ni gara gara Tok Ma buat last minit punyo disizen.

Citernyer gini ...

Tok Ma kena mengundi kat Parlimen Pengkalan Chepa.
Bawah Dun Panchor.
(Kubu kuat PAS tu).

Mula mula Tok Ma dia nak balik kalau ada kenderaan.
Meaning kalau ada sedara mara nak balik , keter kosong , dia nak tumpang.
Carik carik , tak ada.

Pas tu , Adik pB pulak mengundi kat Sungai Petani.
Then , Tok Ma kata dia nak ikut adik g Merbuk.
Melawat sedara dia kat sana.

Oklah kan ...
pB pun tak der lar nak sibuk sibuk tanya ttg bas yang UMNO catar tu.

Dua malam lepas, dia bagitahu adik , dia tak jadi g Merbuk.
Sebab risau nanti menyusahkan sedara yang kat situ.

Then , pB pulak gatal mulut , tanya
'ni nok kelik dok nie...?'
'nok la , kalu ado kreto'

Member pB yang kat pejabat ni urusetia bab bab duit dan bas ,
dengar masa pB dok sembang dgn Tok Ma.

Terus dia bagitahu
'kalu tok ma mung nok kelik , mung g lar tunggu bah kat Bukit Jalil'
(kalau tok ma nak balik , g lar tunggu bas kat Bkt Jalil)

'nok g tunggu mano , maso mano' tanya pB

'ala , mung g jah pagi , dalae kul 8 , g kat kaunter , check namo , pah tu mung naik lar bah hok dio sedio'

Balik kerja , pB pun bagitahu ler Tok Ma.
Semangat sih Tok Ma nak balik mengundi tahun ni.
Dah 2 kali Pilihan Raya , dia tak balik.

So , pagi ni , subuh subuh safie , lagi dah bangun.
Jam 7 dah keluar umah.

Budak budak , aBear hantar ke rumah adik pB.

pB dan Tok Ma menuju ke puncak Bukit Jalil.

Sesampai kat Bukit Jalil , ushar lar mencari kumpulan kumpulan manusia
yang duduk tercokoh cokoh tunggu bas.
Tanya punya tanya , semua tak tahu tempat mana yang sepatutnya berkumpul.

Ada yang kata kat Parking lot
Ada yang kata kena pergi ke Stadium Hoki.

Makanya , berjalanlah kami dimuka bumi ini , mencari Stadium Hoki.
Menapak gituk.
Jauh la kak loh weh.
Keno pulok pB paka kasut tinggi, sakit betih kawe weh.

Sampai kat tempat yang dikata , maka , dilihat khemah khemah yang telah siap terpacak kat situ.
Khemah biru putih.
Ado lar bah tiga pak buah ...

Orang ramai dah mula berkumpul.
Memang rasa macam dok dalam perhimpunan rakyat kelantan.
Dengar delek kito jah ...

Kat sini , masoaloh timbul lagi , bilo mano , khemah khemoh tidak ditanda mengikut Parlimen.
Mencari cari.

Kejab ke hulu , kejab ke hilir.

Nasib baik (nasib baik tu ado sokmo) , hari jo'ong (redup).
Makanya tidak ler sepanas mana cuaca pagi ini.

Dari jam lapan hingga jam 1000 pagi , dok tercokoh cokoh , mencari pendaftar.
Datang pendaftar, carik carik , nama Tok Ma pulok tak dok dalam list.

Masyaallah ......
Tak tahu nak kata apa dah masa tu ...

Rasanya , kalau pB lah , punya semangat nak pangkah Barisan ,
tapi bila dah jadi macam ni , memang CANCELLLLL wa cakap lu .....

Sib baik GU yang tukang kira tu , ada kat situ.
Dia pulak berhadapan dengan masalah yang sama.
Ramai yang under nama dia , tak ada nama dalam list.
Kesian gak tengok kat member tu .....

Last last , dengan pertolongan dia , makanya Tok Ma dapatlah jugak menaiki
bah Transnasional untuk pulang mengundi.

Ramai yang datang tu , datang nak ambik duit yang dijanjikan.
Yang naik bas, katanya akan diberi dalam perjalanan.

Jam 11 baru selesai , pB menapak ke tempat letak kereta.

Masa datang , jalan lain.
Masa balik , jalan lain yang diambil.

Tawaf separuh stadium ...
Menitik peluh bagai nak rak ...
Kaki sakit , Allah jer yang tahu...
Rasa masa tu jugak , nak jalan kaki ayam jer .....

Masuk kereta , terus je campak kasut.
Bawak kereta , kaki ayam.
Jam 1140 pagi , baru sampai pejabat.

Pejabat pulak , macam kena langgar GERUDA.
Senyap tiPah ...
Ramai yang cuti .....

So ,,,,,
itulah sahaja lapuran pB ttg Pengundi pengundi yang nak balik kampung
menggunakan kenderaan yang disediakan oleh Kerajaan.





Kereta Rakyat Klate

Kehulu hilir , cari khemah


Sabar , menunggu ....
Tunggu duit





Para petugas berbaju HITAM

Pakat kerumun , tengok list nama


Barisan dah hilang ..
Kucar kacir barisan ...






Tok Ma baju pink.
Sabar menunggu ..

Air free , belas ikhsan TibiTiga




Antara banner yang ada di situ

Bas yang Tok Ma Naik





Kasut yang pB campak , masa nak memandu.

32 comments:

Jie said...

bertapa bernilai dan berharganya satu undi Tok Ma, moga selamat dlm perjalanan pergi dan balik.

pB said...

KAK JIE
Satu undi , satu nasib.

Insyaallah ....
moga semuanya selamat ...

indera kencana said...

Ingatkan kot Kak pB pakai kasut tali halus tumit tinggi 2 inci tu.....

Mak Su said...

kesiannyer letih

Zareda said...

Selamat mengundi ek..

Dan selamat ulangtahun perkahwinan ke 13...

oren said...

waahhh..semangat Tok Ma..

lenkali, spare selipar dlm keta..saya nih, kasut cuma kat opis jek..dlm keta ada byk selipar dan sandal, termasuk 2-3 pasang hat kecik2 (anak2 punya)..

Anonymous said...

Buke sene nak dapat pitih dik oooiiii.

Kene le keluar peluh skit.

mama ranggie said...

untung ek!

dpt transpot percuma,duit lg...

perghhh!

Aku Bukan Bidadari said...

kak.. mahainya ayaq sirap RM 1.80 huhu ingatkan kat tmpat saya yang paling mahal di dunia.,

akak tak minta resit ker??

pB said...

AZYAN
Ada resit tapi dah buang.

Masa tengok rega sirap tu , mmg akak ingat Azyan , tau ...

MAMA RANGIE
Mmg untung ...

Nak pangkah apa , suku kira

pB said...

MR ANON
Pitih tu Tok Ma hok buleh.
Bukae nyor pB .........

OREN
Hi hi
Dah lama tok ma tak balik memangkah.
Tu yang semangat giler tu.

Lagi pun , balik nak jumpa Tok Ayah.
Free lak tu ...
Sapa tak nak kan?

Kak pB lupa nak boh selipar kat dalam keter tadik.
Nak cepat , takut bas penuh...

pB said...

ZAREDA
Ten Kiu

Selamat mengundi untuk Zar n Abg

MAK SU
Dah ler letih berjalan.
Lapar pulak tu ...
Tak makan apa ke benda sebelum keluar umah tadi.

Dah sampai area Shah Alam , malas pulak nak berhenti beli makanan .
Sebab betis dah sakit sangat.

INDERA
Sepanjang hidup akak , akak tak pernah beli kasut yang tumit halus tu....

Takut jatuh.

Pakai tumit lebar macam ni pun , dah sakit bagai nak rak kaki ...

Neeza Shahril said...

Neeza minung air di Kuantan harga 1.80 pun neeza doh bising kak pB. Ini air sirap hok 50 sen tu dia charge 1.80?? ghajeng la diyo buleh gi haji.. hehehehh..

Buleh pitih?? best la dih.. memae best buleh pitih.. nok gatekk.. hehehe.. tapi undi rahsia kan.. hehehee

zino said...

dapat jugak le balik ngundi.. dan selamat hari ulangtahun perkahwinan yg ke 13 .. semuga kakal bahagia..

pB said...

NEEZA
Tu lar Neeza ...
Serial lapae puluh sen ....
Kalu beli roti canai , buluh duo biji doh nie.

Ado hok kato pulok, kuota hok barisae bui nae ratuh kor sorghe pengundi, tapi , orghe tengoh ambik doh pak ratuh bagi pok pok dio, lah lah buleh kor orghe awae ni duo ratuh ..

pB said...

BRO Z
kalau dah reseki, tak kemana , kan

Terima kasih ...

umeboshi said...

k.pb,
hamboi..terhormat le kasut tu. dicampak pun kat atas seat...bukan kat bwh seat! ekekek..

mahal lo..air sirap singgit lapan tuh. kalo sirap bandung ntah baper rm agaknye eh?

nampak meriah betul bukit jalil hari ni. ekekke..

Alex Lacey said...

ish ish ish....ketuk duit orae betul mamak tu...air sirap sapa 1.80...tok rajing dibuat ore tuh...hmmmm....

k.we ita-ita jugok kot jendelo opeh...tengok banyok jugok kketo hok dok parking kat bukit jalil tu....pah tu jalae napok jem la jugok pukul 9:00 lebih tuh...canggih...canggih...

pB said...

KAK WEAR
Ni bukae lagi ketuk.
Tapi semeleh .......
Oda sirap bandung dengan sirap , keno tigo rial duo puluh seng.

pB sapa situ awal lagi , sor parking ok .
Tapi sebab silap tepak , lah lah keno jalae kaki jauh jelak maso nok kelik.

memae lar orghe klatae ni , kalu bab bab lagu ni , memae juwaro lar ...

pB said...

UME
Masa cabut tu , kat luar kreta.
So terus jer campak.
Satu jatuh kat bawah seat, satu sangkut kat kat atas seat.
Langsung tak alih alih sebab memang dah letih tahap dewa.

Meriah macam nak balik RAYA ......

Sirap bandung sama rega ...
Pelik kan ...

blackpurple @ jowopinter said...

Satu undi....err berapa RM ek?


:D

pB said...

BP
Parti Pundak punya budget berapa???

UMNO dua ratus , tau.

Buleh lawan ker??

OndeOnde said...

hehehehehe....mujoooooooo tok gi biarlah tok leh pitih, niat kito pong mugo lagu laing doh jugok.

Kak Lady said...

Bersemangat betul tok mah nak balik ngundi ye...Selamat Mengundi buat tok mah...& juga PB...heheh...tu lah...kenapa pakai tumit tinggi...kan dah sakit betis...

Terlepas entry semalam...

SELAMAT ULANGTAHUN PERKAHWINAN YANG KE 13 buat PB...semoga PB dan aBear..akan kekal bahagia bersama anak2 hingga ke akhir hayat...

Azhar Ahmad said...

Tak aci. Saya balik pahang dpt claim duit tambang je... Huhuhuhu...

Sastri said...

setuju dengan Kak Jie... betapa berharganya undi Tok Ma... semoga selamat semuanya...

Selamat Ulangtahun Perkahwinan kak... semoga terus bahagia dalam melayari bahtera...

Ordinary Superhero said...

Laa ingat ko, capok kasut tu dale longkae...kih kih kih. Buleh RM200 je? kena sonlgap rm100 lagi la tuh.

kasutVincci said...

tahu doh nok gi tepat gitu, paka lagi kasut tumit tinggi tu. Kalu kv mesti paka slipa jepun jah. Ehehe

kasutVincci said...

eh, slamat ulangtahun ko 13. Tak po lah ngan yg lain tu, ingat hok bahagio ngan abear dan anok2 jah.;)

budd said...

Tahniah Utk Semua Rakyat Malaysia.

Takbirrrr!!!!!!

ALLAHHUAKBAR!
ALLAHHUAKBAR!
ALLAHHUAKBAR!

zino said...

undi tok ma membantu memantapkan kemenangan..

~ahni~ said...

Seriously PB, belum update lagi ke ni... still celebrating, I guess...

1291

Bismillah ..... Assalamualaikum ..... Lamo benar tok update bloq ni. Kalau bendo hidup , lamo doh mati..... Bukae tok ingat kor bl...