18 March, 2008

KLA'TAE

Anak pB yang no empat tu suka sangat 'kuoh singgae .'
Singgang ni kira macam masak rebus jer.

Bahan bahan yang guna simple jer.
Lengkuas
Bawang putih
Asam keping.
Ikan (kembung , tenggiri , selar kuning).

Kalau guna daging , kena tambah butir ketumbar.
(pB , butir ktum'bar ni dibeli dari Pasar CT Khatijah)
kalau guna yang beli kat sini , tock jeliro orghe kato.

Lagi masam , lagi best.
Tambah buah tomato pun boleh gak.
Nampak lawa sikit , ada kaler merah merah.

Kalau masak lauk singgae , tak kira singgae ikan atau singgae daging,
Nurin memang makan bertambah tambah.

Yang syok tu , bubuh jer nasi dalam tumperware , bubuh kuah banjir ,
habissss .......
Makan dalam kereta , pun habis .


pB , kalau ada lauk singgae ni , ikan tu dicicah budu.
Kalau ada timun batang yang dicelur , lagi sedap.
Kena pulak timun batang yang kecik kecik tu.

Wah , memang tambah tiga kali .....

Nurin ni , dengan kicap pun jalan.
Tapi heran , kuah jer.
Lauk tak ada pun , tak apa.



Apa makanan kegemaran anak anak anda??




JOM KITO BELAJAR BAHASO KLATE

Bok' Bong = spesis beruk

Ttu' yup = pepatung

Pok Kor = spesis mengkarung

Ikae Kkhor' Nge = ikan cencaru / ikan jaket

Gelenyar,Gletah = merenyam, gedik ,gatal

Sak' Soba = Absorber

Supek Glea' nyar/Supek rhok' rhak = plastik bag (yang nipis tu.)

Woh Topoh = buah pair/epal (diambil dr perkataan Arab "tuffah" = pair/epal)

Mok' tea = rambutan

Kuok = sekeh

Hen' ja = tendang

Tock Cak' no = Tak hirau

Nyak nyo = kesian

Bba' loh = kelahi

Ggaduh = nak cepat (double `G' means sabdu)

Dea ' bear = berani gilerr

Bek' woh = kenduri (mungkin berasal dari big work)

Tohok = buang

Rgu' kah = panjat

Gho' hok = susah, payah

Hungga = lari (bkn hungga bungga ekk)

Chu' woh = curah

Ghe' tek/etek = juga

Te' poh = langgar

Tu' bek = keluar

SAK DUK GGOBAR = Jangan risau.. Don't worry, be happy!!!

IDOK KO = cuma

WAK GGO'GHI = Bagi memulakan sesuatu.. to start with.(biase nyer dlm
urusan perniagaan)

TEcK' PONG GAK = sebab musabab

Jju' ghuh = baik (jjughuh budok tu = baik budak tu)

Kela' ghing = kesat/not smooth / calar

(kulit kelaghing = skin not smooth
enough)

Bele' ngah = melekit

Klikpah Klikpah = terpinga pinga

Cipotey = x tetap duduk

Nne' ting = melantun

Kelantan + English?? = "Kelantalish"

Contoh:

POZEK = (deposit)

RIZAK = (1.result

NNE' JA = (manager)

ES'TECK = (estate)

SUWIH = (switch)

MARKET = (market), dll...

BOK = (book)

RHO'BA = (rubber)pemadam

PODA = ( BEDAK / POWDER )

Kata penguat dlm bahaso Klate pun boleh tahan menarik:

manih LLETING
masing PPEGHAK
pahik LLEPE
masae PPUGHIK
tawar HEBER
putih SSUEH / CCELA
hitae LLEGE
biru KKETU
kuning NNEHE
kenyae BBONYAH
comel LLOTE
gemuk DDEBOK
busuk BANGA
hapok KOHONG
nnakuk HAPAH
cerhoh/cerah NERHE
jatuh CELEBOK

29 comments:

Alice said...

Waah PB sedak nyo ike singge tuh ... :P

wan said...

si lelaki tu suker western. tp lauk lain pun ok. nak lak kangkung belacan.
si pompuannya suka tomyam.

Azian Hasan said...

So far anak kak Azian tak banyak kesah. Memang selalu masak satu lauk aje, senang, asalkan pedas.Tapi dia orang ni tak suka makan sayur. Camna nak buat ye..
pB,
Bahasa Kelantan tu, pB kena buat CD le..baru tau macamana nak sebut, nanti terkehel pulak.

pB said...

AZIAN
Nanti kita jumper personalli dan pB ajar ...

Buleh

Kat umah tu yg no 2 jer makan sayur. tapi sayur hijau sahaja.

Yang lain , sayur tolak tepi.

WAN
Tomyam , best jugak tu

pB said...

ALICE
Simple tapi sungguh menyelerakan ....


Kena pulak , makan dengan nasi yang 'suam suam'

Mak Su said...

timakasih ler kongsi bahasa2 tu, boleh maksu terai cakap

e-jard said...

I pon suker gak singgang pah tuh ada budu cap ketereh sekali. Pah makan mukan jadi hancor.. huhuhu...

susah gak bahasa kelantan nih. berbelit belit lidah nak baca

indera kencana said...

Yang saya tahu "koya" je la..

Anak saya..?? Hmmm.. tak berapa nak tahu sebab saya dok asing dengan dorang. Mungkin Azah lebih tahu kot... Siri kalau ada sayur kuchai atau sayur hijau dah cukup la. Adil pulak kalau makan nasi nak lauk telor goreng kicap..

Jawapan untuk Nuying tu... alahai, habis dah ensiklopedia saya buka... tak jumpa jawapannya. Maap la Nuying ye, Acik tak dapek nak nulung bab2 tu... Tahap soalan Nuying tu tinggi sgt..

Anonymous said...

cm pun brehi kuoh jah makae nge ikae ayo rebus goreng garing... hiruppp huh sedappp... singgae hok asli air tangan ibunda...cm tok masok sbb hubby tak brapo singgae nih. kuah singgae hok buh blacae & cili api lagi terangkatttt.

anok2 cm fevret makae nasi putih & kicap jah sayur & lauk tok brapo brehi...

puteh ccelo tu cm tok beso guna hok sokmo nyo puteh ssueh

OndeOnde said...

anok2 memae suko pong masok singgae nih! siap hirup kuoh lagi! tapi hok paling sedak ikae ayo singgae cumo kalu makae gak, gatal selalu lah idung mato.

singgae versi kak OO kalu hok oghe dewaso nok makae, kak OO bubuh belacae sikit (macae versi cm datah ni lah), lado burung, and kunyit.

tapi tangae ni kalu singgae daging tok brapo nok jjadi sokmo...kughae sedap..

pah kalu hok stail oghe putih sikit, anok2 beghehi makae pasta ni, tok kiro lah kuoh bolognese ko, carbonara ko..mesti laaaajuuuuuu...


pasta nga singgae = guano gamok? hehehehehe

pB said...

kak wani
Kak OO guno ktumbar dari mano?
Kalu dari klate , mesti gerenti sedap.
Sebab dulu pB rajing guno ktumbar hok beli sini, hok besa tu , memae tok jadi. Raso le'chah sma'chae jah.

Pasta dengae Singgae ?

Buleh kok , sebab pasta tu nok mache berah jugok ....

Tok leh imajin ....

Boh budu dalae kuoh , sedap jugok tu ....
Pah tu boh kacae bendir ....

huyurr...
kelik ni nok suruh tok ma nying'gae lagi nie


CHE MA
Singgae lawae dengae ikae masing goreng , pun memae sedap.
Masin masin lawae ma'sae ...

Nasik kalu lembek lembek ni memae sedap makae dengae kicap. Pah tu , buak ma'chae BOLA . Laju jer kalu suap anok makae ...

achik said...

kalau demam, mesti nak makan kuah singgang tu.. sbb tekak tgh x sedap.. kena makan benda2 masam, masin.. makan ngan bubur, buh kicap.. sedap.. ;p

Ramu said...

Di Selangor itu PAS banyak bagus, kita undi hari ini, esok kita sudah dapat kuil besar punya. Dulu BN kasi roboh itu kuil, banyak celaka itu BN. Tak percaya tengok sini:
http://thestar.com.my/news/story.asp?file=/2008/3/18/nation/20674563&sec=nation

KV said...

singgae gu dio budu. Baru tok cekat nok tamboh nasik. Wakaka

Mummy Rizq said...

rizq suka makan nasi kosong.. or roti letak kaya! memang senang kan!

AZWA said...

PB,

salam...makasih ler kerana sudi beri kelas bhase Kelate muahaha. Azwa lening kena la blaja bhase Kelate jugok sebab Azwa kena gak gi outstesen ke Kelate. baru balik KB last 2 weeks. Nak kena training dulu kecek Kelate baru bleh gi soping kat pasar CT Khatijah nun hehehhe.

Kuah singgang ek...FIL Azwa rajin masak singgae. anak2 berahi makae. Klu hubby azwa takde lauk lain takpe, asal ade kuah singgae ngan budu plus ulam...yummy...

Neeza Shahril said...

Ikae singge ni feveret anok-anok neeza jugok.. tapi demo nih tok sey ikae tuh. dia pakak dok makae kuoh jah.. kalu bulih, haghi haghi nok singgae.. heheee..

bahaso klatae kak pB tulih ni.. wak neeza teghingak ko Mok Neeza la pulok.. rindu ko dia biar pon dia tak dok doh..

neeza selalu ghoyak ko husband, masin peghak dengae manih leting.. dio pulok.. gi ikut.. masing letingg.. hahahaa!!!

sor lagi kak pB.. mek tock.. Mok neeza slalu panggae neeza Mek Tock nih... kalu neeza wak peghanga laarr hehehe..

pjoe said...

Kak buat joe teringat kapong la
hehehe

singgae ma nga budu, keno woh peta nga pucuk terey

fuhh!

terbaik!

Ordinary Superhero said...

Beraso nok jadi cekgu ko pulok?

TokNabe said...

ado so ayat dale loghat kelate ... gini :

"aye tu keno make mu'go" . Hehehehhe... mu'go tu gapo... boleh jadi gapo2. dok gitu.

zino said...

nak kena blajar bahasa ni.. nanti boleh guna masa nak goyak (ehh betul ke tu hehe) dengan besan hehe

pB said...

BRO Z
Salah tu ...

Kalu "Gho'yak" maknanya bagitahu.

Kalu nak beritahu atau bercakap dengan besan itu makna nak "KHE'CHECK"....

Ok ...

TOK NABE
Acu tra ambek gak 'mugo' hok dok atah peti tu ....

O.S.H
Bukae lagu tu.
pB sajo nok panjae n3 pB.
Betu'lae ado orghe ata email pasal nie...

Kopi , paste jah la

Lagi pun , rasonyo rama jugok orghe klate hok dok luar klatae hok tok ingat doh sumo nie....

Kechek pun tear'lor sma'chae jah

pB said...

JOE
Kalau windu , kelik ler ...

Lagi pun rasonyo lamo doh Joe tok balik.

Kak pB tok makae petai dan adik bradik petai.

NEEZA
Srupo lah tu.
Hok dhumoh ni pun , ambek kuoh jah.
Ikae singgae hok tok abih ni , sedap , kalu kito goreng. Garing Garing.
Kruk kruk maso makae ....

Masing letting
Pahit Phe'rak

Kah kah kah

Terbalik kuang ... !!!!

pB said...

AZWA
Wah seronok tu asyik ada kerja kar KB nie.

Kena cuba blajar supaya bila nak shopping kat atah market tu , buleh dpt diskaun

Rasanya semua gitu, kalau singgang ambik kuah jer.

pB said...

M.R
Amboi ...
senang nyer bagi makan kat anak bujang U .....

Roti tu tak kena bakar dulu ker???

KV
Nyo ' lor bagai dikato ....

Keno pulok ado sambal ikae kering dengan pauh ringae ..

Lagi laju

Sikkk sikkk ....

RAMU
Terima kasih kerana menyokong PAS

ACHIK
Taim demam , memang tak lalu makan.
Hirup kuah , ok jugak tu.

pB said...

M.R
Amboi ...
senang nyer bagi makan kat anak bujang U .....

Roti tu tak kena bakar dulu ker???

KV
Nyo ' lor bagai dikato ....

Keno pulok ado sambal ikae kering dengan pauh ringae ..

Lagi laju

Sikkk sikkk ....

RAMU
Terima kasih kerana menyokong PAS

ACHIK
Taim demam , memang tak lalu makan.
Hirup kuah , ok jugak tu.

Intanaziela said...

emmm sedapnya dengar cerita pB ni..balik ni confirm nak buat la...

sara said...

kak pb,dgn ade nye kamus klantan ni maka betambah terer la saye bahase ni,mekaceh :)

ADIEJIN said...

Selamat pagi cikgu, ini karangan saya yang cikgu minta.

pucak 'kesi menatae aku kemaring. Gamok ko menatae hantu. 'neting pah ko atah tembok, hunggar patoh balik. pahtu dok kelip pah kelip pah atah wokah, alik 'jatuh rumoh mok wae. Mujo mek margi turut. Kalu tidok tok 'kelik aku 'maring.

Cikgu ? pass tak susunan ayat saya ?

1291

Bismillah ..... Assalamualaikum ..... Lamo benar tok update bloq ni. Kalau bendo hidup , lamo doh mati..... Bukae tok ingat kor bl...