07 April, 2008

324

Assalamualaikum ....


Isnin
Isnin
so , kerja day ler ...

Sekali fikir , berhenti sonok jugak.
Dok umah.
Buat kerja umah.
Tapi , rasanya orang yang dok umah ni , kerja lagi banyak dan meletihkan dari kerja kat pejabat.
At least kat pejabat ni , buleh gak dengar dengar radio.
Melawat blog.
Kalau kat umah , rasanya memang tak sempat nak online.
Kalau sempat pun , mesti rasa malas.
Itu pB lar kan.
Orang lain , cerita lain pulak.

Pagi ni , nak naik nyampah pun ada gak.
Nyampah dengan mentaliti orang melayu.
Tu yang sebenarnya.

Minggu lepas , pB bagitahu ttg pekedai melayu yang lambat bukak kedai.

Hari ni pula pasal 'lorak' nak gie minum.

Lorak ni makna nyer nak cepat ....


Pagi ni , pB ada terima report dari jabatan yang staff majoriti orang melayu.
To b precious , Jabatan Perikanan dan juga SIRIM.

Kerja pB ialah coordinate.
Makna nya call dulu user atau pun staff yang incharge bahagian IT.
Tanya pasal power , modem , router lebih kurang lar kan.

Yang buat pB sakit hati tu ,
mereka mereka yang pB call ni sibuk nak keluar.
Kalau keluar sebab nak buat kerja tu tak per.
Ini tak , sibuk nak g minum pagi.
Masa tu baru pukul 9 00 pagi.
Siap boleh pesan , nanti call balik jam 10 lebih.

Kat situ aja , pB dah bazir waktu satu jam.

Kita sibuk nak up kan line they all , tapi they all ni
sibuk nak kenyangkan perut dulu.

Bukan apa , kalau lah memang masalah pelanggan ,
at least pB boleh ler minta mereka call vendor masing masing.
Kalau pun , ada masalah power , buleh pB tutup jer doket mereka kat screen pB ni.
Tak ada lar sakit kepala pB dok tengok doket yang banyak tu.

Dan kalau memang betul masalah pB , boleh pB terus hantar staff
untuk check .

Tapi , lain pula ceritanyer.


Itu kompeni yang majoriti pekerja melayu.

Tapi kalau dapat , kompeni yang majariti kaum bukan melayu ,
ni lain pulak hal nyer.

Sampai pB pulak yang tak sempat nak rehat.

Kejab kejab call.
Kejab kejab minta update progress.

Nampak sangat kan lain benar mentaliti bangsa yang ada kat Malaysia ni.

Komen komen komen ....

17 comments:

ummibatrisya said...

salam

pb, ummi dah selamat bersalinkan Damya Khadeeja dan hari ni hari ke enam ummi dalam pantang.

ummi mmg kurang selesa berkerja dengan orang melayu. kadang2 susah dan malu nak cakap sbb kita pun melayu jugak. tapi kalau bekerja dengan bangsa lain mmg tak senang duduk tapi kita dapat siapkan kerja dengan cepat. :)

kakLuna said...

saya mmg keje dgn kompeni bukan melayu..dorang mmg pentingkan duit bkn kerana pemikiran dorg bagus. jd tak kira camna, dorang nak cepat settle.takmau rugi.

Abah Mui'zz said...

Manusia2 macam ni PB, bukan dia kira susah senang kerja orang lain. Yang difikir cuma senang kerja depa saja.

Sebab itu kadang2 abah kalau berkesempatan, "basuh" juga mana2 yang perlu. Bukan sebab nak tunjuk baik, tapi kadang tensen dengan manusia2 yg makan gaji 'tak berapa nampak' ini.

Neeza Shahril said...

best topic nih.. tapi mungkin sakit jugok la hati sapo hok berkenaan tu dok.

Neeza setuju bena dengae kak pb. Bukae nok mengato tapi memae lagu tuh la oghae melayu. Kito nok tulung dio pun dio buleh nok gi meghato halo.. kalu nok wak kijo takpo dih.. nih buwi alasae nok gi minung... aduhhh laaaa.. ggitu la jugok di kwsp, pejabat pendaftaran dan hok sewaktu dengaenyo...

sedih la.. bakpo la jadi lagu tuh...

Anonymous said...

Sebut tentang Melayu ni, saya teringat satu joke masa sekolah dulu.
Joke ni begini:-

Di Neraka ada beberapa buah perigi untuk menempatkan setiap bangsa secara berasingan.

Melayu satu perigi, Cina satu, India satu and so on lah. i.e setiap satu bangsa ada satu perigi.

Setiap satu perigi diletakkan seorang penjaga untuk ketuk kepala mereka2 yang cuba lari keluar.

YANG ANIHnya telaga untuk Melayu tidak ada penjaga ??.

KENAPA YE ....mai pakat tolong jawab bagi.

:)

indera kencana said...

Tingat sorang kawan baik penah citer. Masa dia keje kat Lembaga Tabung dulu, keje punya la rileks. "Ada 4 sotkabar. 2 sotkabar melayu, 2 sotkabar english. Habih empat-empat sotkabar tu aku baca, Indera".

"Aku masuk keje kul 8.30. Masuk keje baca sotkabar dulu. Lepas tu kul 9.30 kuar bekfes. Naik kul 10.30. Bukak fail lebih kurang sikit lepas tu kuar lunch kul 12.

Masuk balik kul 2.00. Lepas tu bukak fail lebih kurang. Kul 3.30 kuar - tea break. Masuk kul 4.15. semayang asar. Tiup-tiup fail, dah kul 5.00. Cabut"

Saya kata, "Wahhhh keje engkau memang world. Aku pun nak satu!!"

Tapi sampai skang nih tak merasa nak dpt keje camtu..

Pa'chik said...

ni prebet ke gabemeng.. supo nga gabemeng jah...

pasal khijo teruk staro mano pun, che'gu hok ngisak kudo ko, tok gi skoloh pun dok leh buwe doh bilo soh jawakte... mnate apo dok tau.. pah reti nok mitok bonoh, mitok peceng lewak.. pranga dale khijo... berat mnanar... maah la ko hok khijo molek, tapi gak... rama hok supo clako lah pado hok molek... [doh taing amek, duk ghalik pilih kalu dok anok branok... oghe pati cak kerih tlanje...] tu khijo supo clako tuh..

-akuni- said...

Itu sebab kita kena amanah dalam menunaikan tanggungjawab kita. Kalau tak amanah jadi macam tu la. Ada sebahagian orang ingat, kerja amanah tu tak curi duit office je....

Kak Lady said...

Kalau pi minum tu sekejap takpelah e...ni berjam-jam lamanya...dah tu kita pulak yang kene call diorang...memang rasa sakit hati kalau deal dgn org2 yang macam ni...

Sastri said...

kalau la depa dapat boss cam kami ni... siap pasang cctv kat kafe tau... sapa yang pakat duk lama2 atau time reja kat situ, alamat nak kena memo dan boleh dikenakan tindakan la jawabnya... huhuhu...

Alex Lacey said...

tu la...ari tu k.we crito doh...maso gi kat imigresen putrajaya tuh...kito tunggu kol 7:45 pagi lagi sbb dio tulih ssitu bukok pukul 8:00...maso tu meme tak dok ore dikaunter la...pah tu, kol 8 lebih ssikit, ado sore masuk....ingak ko buleh start la...ore pung rama doh dok tunggu....kak tu, dio gi 'on' semo pc kat kaunter, pah tu dia bukok henbeg, amik purse, tubik....tok kato gappo sekaro...tok inform gapo2....raso nok nyupoh ado maso tu...mujo abe JD maso tu mood tengoh molek....jadi dio tok gi sound la kakak tu....hehehehe....hmmm pukul 8:30 baru ado ore laing masuk buak kijo....huhuhuhu

zareda said...

indera
bes nyer keroje lembaga cam gitu, meh ler datang jabatan zar.. kalau betul betul pree meh tolong kitaorang yang tak pernah tak bizi..

kesiannya jadi melayu kan so kita didiklah anak anak kita supaya tak jadi melayu yang layu..

PB, kalau kes gitu mintak jer nombor HP dorang. zar pun tak de dah cal cal office ni, amik no HP je

wan said...

Saya jenis yang akan call selagi masalah tak setel.

Dan saya cuba setelkan selagi masalah tak setel.

Mak Su said...

hark hark hark....suka makan.

angah said...

Ingatla rezeki yang kita bawa balik tu sumbernya dari mana kan..

orang melayu ni banyaknya dah rasa complacent. Rasa selamat.

~mama ranggie a.k.a eira~ said...

biar kite subuk keje dr sibuk curi tulang...

betul x kak?

MULAN said...

eeiiyyy.. memang la geram. pi minum je lebih sejam.. dolu2 saya pon paneh je hati ni time keje dgn orang camtu..

1291

Bismillah ..... Assalamualaikum ..... Lamo benar tok update bloq ni. Kalau bendo hidup , lamo doh mati..... Bukae tok ingat kor bl...