08 April, 2008

325

Assalamualaikum .....

pB minta maaf pada para pengunjung blog pB nie.
Yelah , masuk masuk asyik cerita semalam.
Tak ada cerita baru ker??

Petang ni baru ada kesempatan nak buat n3 baru.
Terpaksa ke Puchong , tukar water dispenser.
Cis ... alasan tu ......

Padahal , dok fikir nak cerita apa.
Tak nak 'tubek' idea .....

Petang ni pB nak cerita ttg geram pB lagi.
Haii ...
tak habis habis minah ni dengan geram minggu ni.
Nak wak cam ner kan.
Dah tema minggu ni Minggu Geram Sedunia
Kuang kuang kuang

(tapi ni geram minggu lepas)


Minggu lepas , pB ke Bank C**B .
Nak kena buka akaun.
Ada projek besar besaran yang memerlukan pB ada akaun C**B.

Pergi berdua.
Dah petang pun perginya.
Dalam jam 3 petang.
Sampai sana , hu yoh !!!!
Memang biznes cantik lar Bank C**B nie.
Penuh premises.
Samaada biznes baik atau premises kecik sangat.
Keh keh keh ......

Isi borang , tunggu sampai number giliran dipanggil.

Sampai turn pB , mengadap ler pB dengan sicantik manis ni.

"Akak , sila turunkan singnature akak di sini"
(merujuk kepada borang yang belum pB sign)

"Akak tak nak guna signature. Sebab signature akak sentiasa berubah. Dan bila berubah , ianya akan mendatangkan masalah pada akak. Akak nak thumb print'

Sib baik budak cantik manis tu ketawa.
Ape ke hal , ler zaman zaman IT ni nak guna thumb print.

Pecah rahsia pB.
Memang pB sekarang ni , apa apa mesti guna jam jari.
Tak main ler sign sign nie.....
Termasuklah S.A.P punya booklet hari tu.
Jenuh cap jari.
Bukan nyer selai dua ....

Berbalik pada cerita tadi ....


'OKlah kalau gitu , tapi kalau akak guna jam cari , akak tak boleh minta ATM kad'

"Ahh .... kenapa pulak ... Bank lain tak macam nie pun"

"Memang dah prosedur dia , kak "

So , tak ada ler ATM kad.
Lepas ni , nak keluarkan duit , kena lah beratur kat kaunter.

Selesai satu hal.
Timbul hal kedua.

Nak bukak akaun , kena masuk duit kan.

"Akak , nanti akak masukan duit melalui mesin pendeposit"
"Dapatkan slip , then datang semula jumpa saya"

Pergi lah pB kat mesin tu.
Tu diaaaaaa
Hampir enam orang dok beratur depan pB.

Apa barang macam nie.
Nak masuk sepuluh rial jer , tapi kena beratur hampit 30 minit.

Fail fail lerrrrrr...
Apa lar salahnyer , sicantik manis tu ambik jer 10 rial tu.
Buat secara manually .....

Hmmm...
Nak buat macam mana , dah prosedure nyer .....

Itu Bank C**B.

Kalau Bank Rimau , hilang buku , kena pergi semula ke cawangan di mana kita mula mula bukak akaun.
Tak ker menyusahkan pengguna tu.
pB bukak kat Sungai Petani.
So , kalau hilang , nak kena g Kedah.

Ayoooooo
Tak berbaloi.
Bukannyer dapat balik kos pengangkutan

Tapi
Nak buat macam mana

Kita ni pengguna
Mereka tu yang ada kuasa

Ikut jer larrrrr


Habis citer geram
Jom kita tengok gambar.

Inilah namanya orang yang alah membeli , tegal memakai.
Pulun sampai tak leh perform , baru buang.

pB jauh beza dengan orang nie.
Benda elok pun , masih cari yang baru.
Nampak nor tak reti bersyukur...

Meh , kita pakat ikut orang nie





















19 comments:

umeboshi said...

wohh! keta tua tu, kak pb ke yg amik foto nye? hebat beno le keta tu ek!! berjasa habis habisan!!!!

bab urusan bank tu. mmg payah le ek. memacam. kalo difikir secara logic, bleh je depa uruskan time2 tu gak kat kaunter, manually. nak jugak soh kita susah payah gunakan mesin canggih depa tuh. wops?! mmg procedure depa gitu ek?

pB said...

UME
Kak pB dapat dari member.
Forwarding email lar nie.


Tulah , dah cara mereka berurusan.
Nak wat cam ner , kan ....

Kita ni timun.
Depa tu doYan.

Azhar Ahmad said...

huhuhuhuhu.... bolehkira tukun bergerak dah tu....

pB said...

AZHAR
Hak hak hak

Betul tu ....

pjoe said...

owh
bank lonih semua pesen gitu
suruh kita deposit sendiri

hidup BSN!
hhee

Zareda said...

dulu memang ada satu bad experience dengan C**B tapi nak buat cam ne kan.. prosedure!!

Tapi adakah PB akan mebeli kereta baru tu berdasarkan entry kali ni.. heheheh

sya said...

pB.. bagus bawak keta gitu tu.. org takut nak langgar tau..

Kalau citer pasal bank2 ni mcm2 kerenah senang aje staff depa ni .. malas nak susah payah sikit.. salahkan prosedur .. betul tak?

Kak sya complain pasal TM tak de rog TM berani nak komen. TM pun banyak gak yg guna alasan PROSEDUR... sama aje kalau dah jadi syarikat besar..

Neeza Shahril said...

bank melayu gitu la halnya.. kalu hsbc dok ggitu ghasonyo.. neeza pong slalu ado problem dengae 2 bank tuh.. maybank lagi teruk.. sappa neeza tutup account anok2 sebak sakit hati dengae minoh hok jaga counter.. eeee...geram geram geram.. hehehe

uda said...

lorr kak pb ke yg snap gambo kete tu? dasyat tu..ekekek. bleh jual gamba ni kat reuters ni. hehe.

mana2 bank pun lebih kurang je kak..apa nak buat. kita ni pengguna je. hehe

AZWA said...

yuhuuu...lama tak menjenguk. Bizi benor akak studi gara2 PTK uhukss... still geram lagi ker???

Barusan jer bercadang2 nak buka akaun kat bank adik timbalan PM...terus terbantut...kunun nak menang keta hehehehe. Rasanya BSN ngan Bank rakyat tak gitu kan...setakat ini la..tak tahu la masa depan.

fuyooo...kereta antik tu...ada sorang kawan asben akak fesyen cenggitu la...selagi keta bleh bergerak, selagi tu la dia pakai. Bukan cam kita nie...kalau bleh nak keta berkilat sentiasa heheheh..

McBudu said...

Alamak itu kereta saya tuh... itulah menunjukkan saya ni setia pada yang satu!

Alex Lacey said...

kekkeke....rasa cam penah nengok jer keta nih...hehehe...

kalu bank bukae international gak, banyok masalah sokmo...bank2 international mudoh...tok payoh nok berurusae banyok, procedure dia pung memudohkae customer....contoh Citibank nga HSBC tu la....

pakpayne said...

:-) releks ye pB.....ambil iktibar dari kereta tua itu....dia relaks jer, bukan kisah pun apa berlaku di sekelilingnya....
hehehe

pakpayne

HAPPYIRFA said...

salam kakpb..
kat klia ni cuma ada c**b..jd nak tak nak bukaklah satu akaun kat situ utk memudahkan urusan.staff semuanya ok.tp lambat nak m*p**s

~mama ranggie a.k.a eira~ said...

mama kat sini bukak akaun guna manual aje...kerani tu yg masukkan duit kite...

kalo mcm tu,sudahlah kan...

umie@kakyong said...

pb,
pergi ke kaunter BANK atau pun apa2kaunter sekali pun... paling umie tak minat sangat2...baik nak pi bayo kete sekali pun... soh je Pak Yong pi bayokan... kalau umie yg terpaksa pi.. Pak Yong yg isikan borang... teruk tak umie ni..??

Kete tu nak tunggu recycle je.. timbang KATI... hihihi

Mak Su said...

tak frenly perkhimatan mereka tu..ek.

kereta yang wa caya lah lu beb!!!

NBK466 said...

Camni punya kete pun leh benarkan on the road ke???? Selagi buleh jalan.......

achik said...

bukan semua bank kalau hilang buku kena gi cawangan yg kita bukak dulu ke? sbb saya ada dua2 buku akaun c**b ngan af**n hilang.. sbb malas nak gi cawangannya, burn camtu je.. seb baik dua2 buku tu x baki dia skit je.. x la ralat sgt burn.. huhu..

1291

Bismillah ..... Assalamualaikum ..... Lamo benar tok update bloq ni. Kalau bendo hidup , lamo doh mati..... Bukae tok ingat kor bl...