29 April, 2008

336

Salam ..........



Pernah tak member member goda supaya masuk MLM ?

Masa berkempen tu , janji macam macam.
Menampak benda yang mustahil seperti semudah A,B , C sahaja.

Pernah tak ??

pB acap kali kena.
Tapi biasa nya tak lah nyesal sangat .
Tapi pengalaman kali ni , betul betul buat pB rasa menyesal.

Nasi dah jadi bubur , kalau nak buang sayang.
Nak makan , rasa macam tak leh nak telan.
So , simpan jer .....

Peristiwa ni berlaku kira kita empat tahun yang lepas.
Seorang kawan pejabat 'terjebak' .
Dan dia pun ajak pB 'terjebak' sama.

Pergilah kami berdua mendengar 'ceramah'.
Konon kononnya berjumpa dengan orang yang dah berjaya.
Orang yang berjaya ni cerita sakan.
Mudah benar ......

Biasalah kalau nak berjaya , kenalah 'melabur'.
Dapatkan produk dan lepas tu cuba cari 'mangsa' lain.

Pendek kata , wang masuk aja tanpa bekerja kuat.

Punya punya fikir ,
kebetulan pulak , masa tu baru dapat bonus.
So , masa tu fikir tak ada salahnyer 'melabur'

Lagipun , yang syok nyer
upline nak tolong carikan orang

DAN

barang yang dibeli , BOLEH dijual kalau kita dah tak nak.

DAN

harga nya dijangka melambung tinggi sebab akan diistihar sebagai

BARANG ANTIK


Masa nak beli tu , aBear tak berapa setuju.
Tapi , isteri kesayangan ni ada sikit itu kepala keras.

Bila dah beli , baru ler rasa menyesal.

Tunggu lar jugak sebab kalau dan dan tu jugak nak tarik diri , nampak sangat.

Kira kira tiga bulan lepas tu , pB dengan member yang 'terjebak' sama tu
pie ler jumpa upline ....
Cerita serba sedikit ....
Dan minta dia jualkan semula barang tu.
Upline tu minta kami berdua bersabar dulu.
Cuba slow slow ...

pB lak , jenis tak berapa nak sabar ni
terus talifon pejabat urus setia kat Amcorp Mall.
Bercerita ler dengan supervisor disana.

Rupa rupanya bukan senang nak jual .
Kena iklankan , lepas tu kena ada buyer.
Baru boleh ....

Kalau tak pun , kena tunggu exhibition yang dikatakan
diadakan tiap tiap tahun di PWTC ....
Bawak barang tu kesana , dan lelong sendiri



Apa barangggggggggg .........
Memang sah pB dah terkena ......

Dan barang tu , hingga ke hari ini masih dalam simpanan pB.





















pssttt...

ader sapa sapa kat luar ni jenis pengumpul duit syilling .....

boleh ler beli dengan pB ........

27 comments:

oren said...

hmm..sebijik cam yang suami saya bagitau...katnya, kawan dia juai benda2 gini la..tp duit emas..pernah tgk flyer jek..

tp saya tak bagi suami join..sebab bukan senang2 jek nak dapat duit balik kan...

suami saya nih, cepat jugak tergoda ngan menda2 nih..saya mmg tak pernah terniat pun nak join..sebab saya tau, nak kaya bukan melalui jalan senang..kalo pun dah ada yg berjaya, maybe luck diaorg laaa...

BTW, i am an avon dealer..tp tak reti nak promote..dpt katalog, tengok hat mana berkenan, beli dan pakai sendiri...hihihi...

pB said...

OREN
Nasib baik orang tu jenis dengar cakap Oren.
Kalau tak jadik macam kak pB ler.

Lar nie , kotak tu kak pB simpan jauh dari pandangan aBear, sebab , kalau dia nampak dia mesti bising bising lagi ....

Kak pB ni pun jenis mudah tergoda.
Kdg kdg tu rasa kesian kat member ...

Last last member kaya ,
kak pB pula yang RUGI.

Kak pB ahli Zulian.
AHli Sistem Era ...
Ahli Alfio Raldo ...

HAPPYIRFA said...

SALAM KAK PB..
agaknya kakpb samalah dgn cik abe fa.mudah tergoda tambah2 kalau yg berjaya/pandai bercakap tu pakai keta besar.sdgkan fa susah sikit nak percaya dgn jalan mudah utk kaya ni.byk kali ter'kena'tp masih tak serik.siap promote fa 'kalau x cuba tak tahu'..malas nak bangkang.
fa layan jer.

fa wakil avon,satinni.nak beli ker?

Anonymous said...

cm pun sama mudah tergoda,kalu ngepeng kat TV tu seme cm nok terai... tapi MLM tokleh terai sbb hubby jenis amat payah nak percaya kat orang & syak wasangka tinggi.. kalau rasanya cm dah hanyuttt

weAr said...

oh..cantik gk koleksi tu..
sure mahal ni..

Zareda said...

kak zar pun pernah kena sekali.. ribu riban jugak habis.. hampes.. sampai sekarang kalau nampak muka upline rasa nak sekeh aje..

Tapi kak zar masuk juga tupperware dan elken untuk pakai sendiri..

zino said...

macam cara dan tektik di lakukan di luar tu.. timbang2 lah baik2.. nak joint ke tak..

Neeza Shahril said...

tok ghajing kelih pulok hok tu kak pb.
Ghama jugok nok tera suruh masuk MLM koksey2 nih.. tapi Ja tok masuk pulok la..
kalu masuk pong, hok ado dengae baghae macae ko baghae ghumoh nih...

lor ni, Ja masuk sor jah.. hok ayoh Ja sediri jadi stokis..
tapi hok ni memae keno ghajing la..
oghae tahu doh..
kalu tok juwwa baghae, memae tok masyuuukkk.. hehehhh..

-akuni- said...

PB, camne ni PB.. isnin depan ada orang nak datang jumpa saya pasal public mutual trust fund (rasa-rasanya macam tu lah bunyi nyer lebih kurang) - saya dah confirm-confirm tak mo masuk punyer lah, walaupun benda tu investment dan memang boleh untung tapi MODAL pun kenalah ada gak kan... buat masa sekarang ni memang tak leh nak commit, nak wat camner ni PB? Hu hu hu...

Tahu tak kat mana ada stokis REVELL atau dealer dia? Saya masuk member tapi stokis kat bgn umno seksyen 11 tu bungkus, sekarang nak beli barang revell tak tahu nak cari kat mana... kebanyakkan stokis yang tulis kat internet area shah alam dah bungkus dah.

Sori panjang tulis ni...

wan said...

hehe yang promote tu banyak.. dah saya jenis tak minat kan.

yuran masuk dari yg RM20 hinggalah RM20000. nak pengsan...

dee_dee said...

Salam perkenalan...
Penah gak terjebak MLM nie... brg kemas,siap suruh gadai barang kat tangan.. huh.. ye pun, jgn lah paksa sampai suruh gadai brg kat tgnku...last2 stop,cuma beli brg2 sendiri saje suka2.dpt lah less.
MLM ni, sapa rajin, boleh berjaya je..tapi ada jenis2 upline yg bertindak menindas org bawah, tu yg tak tahan.

pB said...

D D
Salam Kembali

MLM ni banyak yang tak 'transparent'.
Masa memujuk , nampak semuanya mudah ...

pB tau yang bab gadai barang kemas tu ....
Sebab pB pun dah kena approach.
Tapi , pB jadik ahli biasa jer.
Tak sanggup weh , bak bergolok bergadai .....




WAN
pB suka kalau yang jenis jadi ahli seumur hidup ni. Tak payah renew renew. Sekali bayar hidup selama lamanya. Dan tak perlu kumpul kumpul mata. Tu senang ......

Memang pengsan kalau tengok pada modal yang kena keluarkan.




AKUNI
Dengar jer apa yang dia nak cerita.
Lepas tu , just infd kata nak fikir atau pun direct bagi tahu buat masa ni memang tak cukup ongkos ...

Insyaallah , dia akan dengar

Dan bila dah cukup modal , call pB ...
pB leh jadi ajen AKUNI..
Hi hi hi ....

pB said...

AKUNI
Ttg bab stokis REVELL tu , nanti kalau pB ternampak kat mana mana , pB SMS Akuni.

Kalau tak pun , cuba cari guna yellowpages....




JA
Basiknyor lagu tu semua MLM ni.
Jual baghae baru buleh utung. Tapi utung tu sikit benar. Nok buleh banyok, keno cari orghe duduk bowoh kito. Orghe tu beli , kito pun buleh komisen. Semua MLM lagu tu .....

Ayoh Ja stokis gapo ???




BRO Z
Kdg kdg tu , kita masuk sebab kita berkawan baik.




ZAREDA
Betul kata Zar tu.
Kdg kdg bila jumpa upline tu , rasa macam nak sekeh sekeh pun ada.

Sampai ada tahap , pernah gak cakap

'tak halalkan keuntungan yang dia dpt dari kesengsaraan pB '

jahat tak pB nie...




WEAR
Wear suko kor?
Meh sini kak pB jual ko Wear ...

Kak pB bui hargo diskaun

pB said...

CHE MA
Setakat ni , hok kat tibi tu tok rajing lagi lar "TER"beli.

pB terjebok dalae

a) Zhullian
b) 4 LIFE
c) QUEST NET
d) ALFIO RALDO
e) COSWAY

pB said...

IRFA
Dalae kato serik serik , tapi , bilo saing maghi , "TER"Masuk jugok ...


Kadae kadae kito ni , maso dio ngepeng tu , kito raso machae berbaloi tapi bilo doh sign , baghu raso keno tipu .....

Keno beringat sokmo....

MULAN said...

dulu pernah jgk terkena, tp nasib sikit je.. pastu malas dah la, takut pulak terkena lagi.. nak melepaskan bukannya senang..

muadzlife said...

hmm takper lar pb. benda da lepas.. tapi harap2 bloeh jual la balik kan..:)

Alex Lacey said...

masaalah k.we so jah...tok reti nok kata "no"...kade2 masuk sebab ssie ko saing...tapi most of the time, k.we masuk guno sediri jah...jarae gi cari ore, pakso ore....kalu ore nok, alhamdulillah...kalu dok, k.we malah nok pakso....

Zabs said...

Salam pB,
Pernah juga hangat2 taik ayam dengan 3 MLM ni, tapi lepas satu satulah. Mula2 dgn Amway, lepas tu CNI dan akhir sekali Luxor. Satu pun tak seperti yang mereka cakapkan. Omong kosong saja.
Nasiblah tak banyak beli barang. Setakat ratusan je dan semua barang boleh di makan atau diguna.
Tapi saya geli hati juga bila nampak nama Somalia pada syiling2 tu tadi. Ada juga orang nak beli syiling Somalia ye?

Mummy Rizq said...

lately ni lagi lah banyak MLM yg berkembang. tp rasanya those yg lucky jer bleh jd kaya kan...

McBudu said...

Huh macam ni punya MLM pun ade ke? Tapi nama ler MLM Menipu Lebihdaripada Meniaga

pB said...

ABE Mc B
Ader ...
Dan , pB adalah salah sorang yang kena TIPU ...

pB said...

MARLINA
Memang banyak sangat.
Macam macam.
Makanan kesihatan , baju kesihatan ...

Kena rajin dan kena banyak berkorban tinggalkan anak isteri suami untuk berjaya ....




UNCLE JENAL
Salam

Kalau terkena dengan modal yang tak berapa banyak , tak ler ralat sangat ....

Masa beli tu , tak perasan la pulak duit tu Somalia punya ....

Hu hu hu


Hopefully , 50 tahun akan datang , duit tu akan bernilai lebih dari harga yang pB beli ...

pB said...

KAK WEAR
Tu lar
Keno pulok hok maghi ngepeng tu saing baik ...
Lagi larrrr ....

Julian tu pun saing baik tu ....
Bular tujuh ni expired ler ....




MUADZ
Tu ler ..
Nak cakap lebih lebih pun , benda dah lepas.

Kalau tak nampak kotak tu , tak rasa sangat sakitnya.

Tapi sekali sekala, bila nampak , memang rasa macam nak nangis jer




MULAN
Paling tak suka , bila kawan yang lama hilang tiba tiba muncul ....

~eira~ said...

mama memang x minat lah join mlm...

Neeza Shahril said...

Ayoh Ja stokis baghae RHM.. ado susu IGG, kopi meroh.. banyok lagi laa..
tapi Ja beli kopi tu jah.. hehehe...

Mr. and Mrs. Mokhsin said...

kak Pb...duit tu hok Quest Net deh? aloh la...abe sayo pong keno gok...riban2 tuh kak Pb...abe sayo beli jam..pahtu takdok rejeki hile jam tuh....pahtu..bendo ni pongtak jadi plok tu....huhuhu...sayo kato..kalu duit hok dio beli jam riban2 tu wak beli gele mah ko..rata ko cicing ko ko sayo...ado la jugok pekdoh nyo....hehehe

1291

Bismillah ..... Assalamualaikum ..... Lamo benar tok update bloq ni. Kalau bendo hidup , lamo doh mati..... Bukae tok ingat kor bl...