30 April, 2008

337



Pagi sempat bersarapan.
Selera pagi ni selera mamak.
Makan tose rawa ....

Kira macam nak diet.
Tapi tadi , jam 11 pagi , perut dah bunyi bunyi.
Last last makan biskut kering dengan nescafe O.

Cerita pasal MLM nie rasanya tak selesai.
Sebab MLM dah tumbuh macam cendawan kat Mesia nie.

Macam macam ada.
Jual kasut.
Jual baju.
Jual makanan kesihatan.
Jual barang kemas.
Jual baju dalam untuk kurus.

Orang perempuan ni pantang kalau bab bab nak kurus nie.
Mesti nak cuba ajer ...
Tak gitu .... ????

Ada member yang pernah datang ....
Cerita pasal baju dalam yang buleh buat kita kurus.
Sembuhkan penyakit yang ada dalam badan.

Kalau harga baju tu seratus dua, rasanya memang pB beli dua pasang.
Tapi masya allah , rega sepasang dua ribu.

Cara baru , buleh bayar bulan bulan.
Seratus sebulan , maknanya 20 bulan.

Fikir punya fikir terpaksa pB tolak.
Bukan tak ada niat nak kurus .
Takut , pakai dua bulan jer.
Lepas tu simpan dalam almari.

Kalau nak jadi dealer , kena beli 10 pasang.
Beli 10 pasang , dapat free 2 pasang.
Nak bayar buleh buat loan dengan Bank Rakyat.

Bulan pertama masuk , company akan bagi tiga ribu rasanya.

Diskus demi diskusi dengan aBear ,
nasib baik tak jadi ahli .....

Lepas pakaian , datang lak Skim Cepat Kaya nie.
Swiss Cash ....

Sila angkat tangan , berapa ramai yang melabur dengan Swiss Cash .....

Hi hi hi ....

Tang ni , aBear tersangkut.
pB tunggu dan lihat.

Lepas tu , pB pun kena gak.

Nasib baik ler, masa ura ura Swiss Cash ni kena bar , semua modal aBear dgn pB
dah dapat balik .......

Hu hu huuuuuuuu .......

Sebelum tu , ada gak melabur kat papan pertama BSKL.

Company bagi share.
Beli dengan wang tunai.
Bodek duit tok ma ....

Tunggu punya tunggu , saham tak berapa nak jalan.
Nak jual , takut rugi .
Kalau duit sendiri memang let go dah.
Tapi 80% modal duit tok ma.
Last last , lepas tunggu kat 4 tahun , dapat untung dalam seribu jer.

Ha ha ha ...
Tak pasal pasal dengar bebelan Tok Ma free free ...

Sampai la Tok Ma dah jadi fobia bila cerita pasal saham ....


Lar ni , ambik jalan selamat.

Melabur dalam Unit Trust.
Islamic punya lar kan.

Alhamdulillah , dalam beberapa tahun ni , dah dapat keuntungan ....

Harap harap , duit tu terus berkembang...
Bukan apa , nak guna untuk anak anak jugak.

10 tahun lagi , anak anak semuanya nak masuk universiti.
Bukannya murah ...
Walaupun kerajaan dok kata , pelajaran kat Mesia ni percuma ,
pB tak nampak percumanyer kat mana ..........

Pendek kata ,

menyimpan ler untuk kebahagian di hari muka.


Last liiiii ......

Selamat Hari Pekerja
Selamat Bercuti

Pada ibu ibu ...
rasanya esok lagi sibuk
banyak hal kena beres kat umah tu ....

kan kan kan ....


12 comments:

oren said...

aha...

ni nak cerita pasal gelang magnetic, yg konon2 bleh ubatkan penyakit..suami beli 1, rasanya hujung tahun lepas..dia kata cam elok, badan rasa ringan..pastu, bulan lepas baca dlm Metro, soal jawab agama..fatwa keluar haram lelaki pakai...so, dia bagi saya..

tapi seriously, tak rasa apa2 pun..baru 2 hari saya tanggalkan, dan saya perasan 1 perubahan..kalo pakai gelang tu kan, temperature cepat naik tau..tangan pun cepat..bila dah tanggal nih, cool jek..bebudak buat perangai pun, bleh tengok jek..malas nak bantai...

so, saya buat kesimpulan, benda2 gini, atas kawalan minda..kalo otak kata benda tu baguih, buleh hilang penyakit..bla..bla..bla..maybe berjaya la kut..tapi saya tak percaya sungguh gelang bleh menyembuhkan penyakit...

Anonymous said...

byk iktibar dari entry pB ni bila pb citer psl MLM, main share.... thanks for sharing the experience.

cm terjebak dgn benda2 kecil mcm sabun, syampoo dan yg gitu2 je...hubby kata cm bukak kedai runcit dlm bilik mandi sbb ada byk botol sabun, syampu ha.. ha mana taknya kalau shower cream lux tu semua kaler cm beli, itu baru lux brand lain

Neeza Shahril said...

hok swiss cash ni, memae Ja ghoyak ko abe awal2 lagi.. tok soh.. tok soh.. ternyata betul sungguh bagai dikata.. hehehe
ghama saing2 dio terjerumus ditengoh jalan.. main ribu riban tu kak pb..
alhamdulillah, che abe dengar kata2 Ja..
kalu tidok, sedih tu.. pitih bukae senae nok caghi...

esok, oghae pakat coti.
Ja coti jugok.. on the way kelik mesiaaaaaa.. yabedabeduuuu!!
Insyaallah...

OndeOnde said...

bukae senang nok jadi senae ni.
kalu oghe ghoyak ado caro mudoh tu, kena question balik.

kak wani sekalo jadi member sebab nok paka sedighi jah, tapi ado sekali tu, sebab hok ngepeng sedaro maro jugok, kak wani kiro buak jugok lah tapi tokleh banyok mano pong! wak letih jah..

So, loning kalu oghae suruh wak MLM, lari ddulu lagi.

Tapi kalau cakap pasal investment, insya-Allah kami tok pernoh lagi invest hok pelik2 - swiss cash dsbnya, hukum pun haram. Cumo inverst dalae unit trust jah - tu pun lepah baco artikel pn hajah rohani dan artikel2 pasal unit trust dalam magazine beberapa tahun lepas.

Hari tu dengar dalam radio IKIM, MLM ni most of the towkey hok datah nuuuu, bukae muslims, so kito tulong oghe bukae muslims jadi kayo! demo dok rilek, pah kito hok khijo kuak. Sapa bilo-bilo kito jadi hambo oghe. Kato dio lebih baik kito sokong oghe muslims hok jual produk halal - membangunkan ekonomi muslim biarpun susah tapi insya-Allah keberkatan tu ado.

HAPPYIRFA said...

salam kakpb..
adui nak gelak pun ada cara kakpb bercerita.rasanya ramai yg terkena tp malu nak mengaku.he he.fa pun pernah digoda oleh korset rm2ribu tu (yg jenama 'cantik')..sib baik hubby x bg sbb kena buat loan.nak beli pun pk 10 kali sbb takut simpan dlm lemari.apa taknya..beli yg rm300 tu seksa nak pakai..
kurusnya x jugak

dlt said...

sib baik la tak pernah lagi terjebak ngan mlm ni. sayo ni meme jenih hok malah bisnes, kalu oghe ajok tu wak dok tahu jah. hehe!
hari tu gi gok sale kat sek.15 tuh. hehe! beli baghe2 baby skit. nok bayar tu, ngelat skit, masuk kot perfume, tubek kot cashier. situ tok ghama oghe. letih kalu dok nok beratur panje.

pakpayne said...

ado oghe kato...

"kalu nok cari kerijo hock start daghi atah....jjadi penggali kubur!"

ado oghe lain kato, "Kalu nok cari pitih caro goyae kaki - jjadi tukae jjahit!"

sayo pulok kato - MLM tu seghupo
"Many Lost Money" jah....hehehe

selamat bercuti2 la deh!!

abe id.

NuRuL said...

salam kak pb...lama sangat da tak jenguk ke sini..ehmm..pasal MLM..saya pon banyak kali di ajak..tp sekali terkena dulu saya dah serik...cumanya pasal baju dalam tuh apsal ntah saya ter minat nak beli..sudahnya..macam kak pb cakap..pakai dalam 2bulan je rasenye..pastu tak pakai2 dah..nyesal sungguh rasanye..huhu

zino said...

selamat bercuti... dan selamat tak buat kerja hari ni.. hehe

pB said...

BRO Z
Tak buat kerja ... ???
Hancus rumah




NURUL
Salam

Tak per lah Nurul.
Bila dah pernah terkena ni , insyaallah kita akan sentiasa ingat dan sentiasa berwaspada ...

jangan lepas ni terjebak lagi

Zareda said...

PB
Kak zar memang pakai hari hari korset tu, beli ribu riban, setakat ni kak zar puas hati sangat. Kalau tak pakai rasa badan menggeleber.. tapi terpulang pada masing masing, pakai tu memang leceh tapi kak zar rasa sedap, badan tak bongkok.

Pasal investment yang pelik pelik.. memang no entry dah.. serik. Tapi dah siap beli insuran pendidikan untuk Zulaika bila dia 18 tahun ni dapat ler tampung dia masuk u nanti..

Mak Su said...

iya ler, takut nanti beli mahal2 tapi sekejap je pakai.

1291

Bismillah ..... Assalamualaikum ..... Lamo benar tok update bloq ni. Kalau bendo hidup , lamo doh mati..... Bukae tok ingat kor bl...