15 May, 2008

344

Assalamualaikum dan selamat tengah hari ....

Dah boleh nampak spider man , spiderwoman kat dalam blog nie.
Last n3 Jumaat lepas.
Tolak sabtu dan ahad , tiga hari pB tak update...

Ada yang rindu ker????

Isnin kat Cheras , ada talking talking makan makan dengan bos.
Selasa , cuti , Parent In Law datang dari Kelantan.
Rabu , pB Mc Hammer , ada sikit selsema.
Khamis , baru masuk pejabat ....

Banyak yang nak cerita ,
tapi pB update story hari sabtu ..
Yang kemudian kemudian , esok aja.

Sabtu lepas , lepas hantar anak tusyen , pB singgah
kat kompleks dalam kawasan taman tu.

Ada acara kutip derma.
Teringin gak nak memeriahkan acara.

Lagipun , derma derma ni kan , insyaallah benda yang baik.
Tak perlu fikir panjang pun.
pB pun dah lama tak buat kerja donation donation nie.

Ingatkan tak berapa dapat sambutan,
tapi alhamdulillah , ramai jugak yang baik hati.

Nak derma duit, tak mampu.
So , pB derma DARAH jer lah ....



Tengah isi borang ...

Test jenis darah dan
boleh atau tak boleh derma.

Boleh derma tapi masa periksa tekanan darah ,
doktor yang bertugas tu macam was was je
nak benarkan pB menderma.
Tekanan darah pB rendah (bawah 100).
Disuruhnya pB minum segelas milo dulu,
dan uji semula tekanan ....

Sib baik , lepas tu tekanan darah OK.

Ini masa tengah tunggu misi dok prepare
alatan untuk operasi menderma

Plastik yang digunakan untuk mengisi darah pB.
Darah pB jenis O.
Suntikan pertama.
Ini kira macam bius bius gituk.
Tak sakit pun ....
Darah jenis O sedang mengalir ke beg plastik
yang tergantung di tepi katil.

Penuh ...
350 CC darah O

Lepas menderma , jom kita minum dulu...

Biasalah , mesti letak handiplas.
Kasik glamer sikit .....


Dan last ly , Pusat Darah Negara berikan
pB sekeping sijil.
Tertera kat situ ,
pB dah derma darah sebanyak 7 kali
sepanjang hidup pB ni......





So , lepas ni siapa lagi ...???

22 comments:

achik said...

wah.. dah 7 kali derma darah.. bagusnya..

err saya x penah sekali pun lagi.. darah sendiri jenis apa pun x tau [lupa].. ekeke.. ;p

wan said...

heheh darah jenis A yang dipunyai saya ini tidak layak didermakan, kerana tuannya tak cukup berat :)

pB said...

WAN
Jenis A , ok lah tu

Tak layak , tak cukup berat !!!

Maknanya Wan ni kurang dari 45 kg ker ...

Cayalah ...

pB said...

ACHIK
Cubalah !
Sekali pun tak per...

Pengalaman hidup

Alex Lacey said...

k.we daroh jenih B...k.we pung tok leh dermo sbb BP rendoh....tera doh, tapi keno reject huhuhu

pB said...

KAK WEAR
Ado dulu skali nok dermo daroh kat Uitm Shah Alae.
Tapi keno reject sebab kalu tok silap hemoglobin tok cukup ...

kelik sajo ...


Kalu kak wear tok leh dermo , suurh lar aBe JD ...

Syam said...

wah, dah 7 kali derma ke
sy br 5 kali.
tunggu bln 7 br bleh derma blek

Che Ma said...

pb lamo coti blog... baru nok tanya khabar dah update he..he..

dah 7 kali hebat tu, yg bestnya pb mmg confirm sihat sbb tu layak derma.

cm last derma thn 1990...darah kena reject dulu takde nak test before derma... lepas tu tak pernah derma... ngeri wei tengok 350 cc darah o pb tuh...

cm dok demam jago opis...

pB said...

CHE MA
Lamo
sibuk dalae rumoh n lua rumoh

ado orghe tu , pB kelih buku dermo daroh penuh ....
tabik spring lar ....

ubat demae jago opih ialah CUTI CUTI MESIA ...

pB said...

SYAM
Kalu gitu Syam pun jenis rajin jugak lar tu ...

Bagus
Bagus

oren said...

Aha, ahad nih nak derma darah kat pekan PB, insyaAllah...

saya dah derma lebih dari 10x...hihihi...

pB said...

OREN
Malu lak kat Oren ...

HAPPYIRFA said...

salam kakpb.
tau sapa rinduuuuuuuuuuuuuu kat akak?sayalah orgnya.
eiiiiii saya takut jarum.dan saya darah AB..

MULAN said...

saya O+.. sape sedara2 ku..?? tonjol kan diri.. nanti senang nak cari..

Kak Lady said...

PB...akak takutlah...teringin jugak...tapi...tengok darah tu rasa nak pengsan...

CIKGU PANJI said...

Pb, Orang kata, lepas derma darah, selera makan bertambah2.Betul ke??

Abang Long said...

Sekarang baru faham betapa pentingnya menderma darah.

sya said...

Kak sya pun darah O jugak cuma tak leh nak derma.. dah dua kali nak derma darah .. tak qualified sbb org tu kata darah kak sya cukup utk kak sya aje.. badan je beso tapi kedekut darah ha ha ha

pB said...

KAK SYA
Biar betul Kak Sya .....
Tak qualified ...??

Kelakor lak bila baca "kedekut darah". Ada gak istilah tu , nyer

ABG LONG
Insyaallah , bila kita menderma tu , darah tu akan digunakan untuk tujuan yang baik dan secara tak langsung kita dapat complete blood test. FREE !!!!

pB said...

CIKGU PANJI
Tak ada la pulak.
pB makan macam biasa jer ....




KAK LADY
Petua nyer senang jer akak.
Jangan tengok jarum
dan
Jangan tengok darah tu ....

pB said...

MULAN
Kalau pB perlukan darah , pB AKAN cari MULAN , sebab darah kita jenis yang SAMA




IRFA
Kak pB pung windu gak kat Irfa ...
Orghe daroh AB ni untung sebab daroh A dio buleh terima. Daroh B pun dui buleh , daroh O pun dio buleh ....

Orghe daroh O ni rugi sebab dio cuma buleh terimo daroh hok jenih samo ...

Neeza Shahril said...

bagusnya kak pb darah O.. penderma universal tu. memae laku la utk semuo jenih daroh...

Ja tok ghajing dermo lagi.. takut laa.. kalu ambik daroh hok sikit pun, ppaling kot laing.. takuttttt... hehehe...

1291

Bismillah ..... Assalamualaikum ..... Lamo benar tok update bloq ni. Kalau bendo hidup , lamo doh mati..... Bukae tok ingat kor bl...