22 May, 2008

348

Dulu ...
Orang dulu dulu ...
Termasuk pB lah tu ....

Masa tunggu keputusan SpM , kami , orang dulu dulu
akan belajar dua perkara

1) Belajar Memandu untuk dapatkan lesen memandu
2) Belajar Menaip dan Trengkas

Ingat lagi , pB belajar memandu dengan 'tis' old man.
Walaupun old man , tapi , jenis old man hand some.
Ala ala Ed Osmera gitu.

Dah ler handsome ,
jenis lemah lembut , bersopan gituk.

Dulu , sebelum belajar pandu kereta ,
kena lulus ujian bertulis .

Dulu , semuanya guna kertas.
Tiada lagi sistem sistem nie.

Pagi masuk exam...
Tunggu separuh hari kat JPJ , baru dapat result.

Dulu , JPJ kat Jalan Kuala Krai (berhampiran dengan Taman Indera).
Bukannya kat Panji seperti sekarang ini.

Lepas lulus ujian bertulis , baru
belajar cara cara nak parking , naik bukit dan juga memandu.

Memandu di jalan raya , beres.

Naik bukit , then , berhenti kat tengah tengah , tarik hand brake
dan cuba memandu lagi , also no problem.

Parking L , kacang.

SIDE Parking , yang tu , sakit sikit.
Asyik nak langgar tiang ......

Masa periksa dengan pegawai JPJ ,
pB ada tiga kesalahan .

Kesalahan yang pB ingat sampai sekarang ialah
tidak membetulkan front mirror ....

Selamber jer pandu.
Bila kena guna front mirror tu , baru terkial kial ,
sebab tak nampak belakang ...

Tapi sib baik ler lulus ...





Ini lah kereta yang digunakan untuk
mengajar budak budak baru...

Daihatsu 120Y ...

Bergegar bagai nak rak ....







Salah satu pengajaran yang pB ingat sampai sekarang ialah

BILA NAK BERHENTI SEMASA MEMANDU ,
KENA PASTIKAN BILA KERETA BERHENTI ,
KITA PEMANDU NI , BOLEH NAMPAK TAYAR BELAKANG
KERETA DI HADAPAN KITA ......

Kira nak safe lah kan nie ....

Tapi ....

Cuba ler buat macam tu sekarang ...

Mesti ada kereta lain CHILOK masuk depan kereta kita .....


Betul tak ?????

17 comments:

HAPPYIRFA said...

SALAM..
nak komen pasal cat umah.fa dah lama tingin nak cat kaler ijau epal tu.bilalah akan kesampaian.

fa belajar keta dlam masa sebulan.
dapat lesen terus bawak keta..sbb masa tu keje shift.susah hubby nak hantar dan ambik sbb shift x sama.
tp parking masuk sisi tu masa belajar lulus tp skrg..fail

indera kencana said...

Tingat malam lepas dapat lesen memandu. Kitaorang celebrate ngan makan-makan kat Pekan Sitiawan...
Balik dah jauh-jauh malam. Malam tu juga saya jatuh cinta pada awek yang lulus sama-sama saya tu. Tapi kemudian kensel hubungan sebab dia tu pangkat mak saudara saya. Saudara jauh. Alahai.... hihihihihihihi...

Intan Rosnitta said...

Hahaha PB...

Memang menggamit nostalgia. Dulu intan belajar dgn kereta datsun...zaman dulu2 :P Periksa JPJ dgn Satria, x ke beza tu.

Kesalahan masa drive kat jalan...x guna front mirror & side mirror. Main hentam je bawak, sib baik pass :D

NONIE AZIZ said...

saya belajar bawa keta masa umur 15thn..lepas spm terus abah suruh amik lesen...hihihihi...rumah kita sama kalerla kak...tapi saya dah boring tgk kaler ni....tapi tak tau nak pilih kaler apa plak lepas ni...

pB said...

NONIE
Cayalah
Umur 15 dah reti bawak keter.
Kak pB masa tu baru nak try bawak moto

Cuba kaler biru pulak ....




INTAN
Masa kak pB tu , blajar dan test guna jenis keter sama Daihatsu ...


Kenangan kan semua nie

pB said...

INDERA
Kalau pangkat mak sedara jauh tak leh cintan cintan ker ????




IRFA
Biaso nyo bilo terdesak tu , cepat benar pandainyer ...

Pa'chik said...

buke dakseng piBI? raso supo dakseng 120y..

kheto skoloh drebar dulu... dakseng woh ulu... ekekke...

lening, nok tengok tayar gak.. tamboh keno hok kheto lowek tu gak... jenuh la... hehehe....

Mak Su said...

betul tu pb, tp mgkn sbb skrg tak ada cikgu sehensem ed osmera yang ngajar

CikguZue said...

sekarang di UK ni, dah cuti bawak kereta, sungguh lega...lagipun kat sini, sungguh sopan santun org yg membawanye...mcm pakcik ed osmera tu...hehehe

Alex Lacey said...

k.we buleh lesen lepah maso ngandung ko Atheefah...lambat doh la...tapi sebelum tu bowok keto rato doh...keto auto la...jadi maso belajar tuh, instructor kato, ambik pekej hok minimum jah la...sbb buleh doh bowok...tingga nok bbeso nga klah jah...

kesalahae k.we maso ujiae jalaerayo, maso naik bukit....tok ingat guna henbrek...inspektor tanyo bakpo lagu tu, k.we kato, "gabra"....dio suko jah...luluh teruh, bowok keto separuh jalae jah dio suruh balik buat ujiae parking....hehehhe...alhamdulillah...

-akuni- said...

Tak ingat dah dulu belajar guna kereta apa.... dah lama dah....

TokNabe said...

Teringat ada satu soalan di tanya pegawai jpj masa test kereta..... ;

Soalan : Awak tau tak, masa bila tak boleh motong.
Jawapan sopan : Di kawasan garisan berkembar encik.
(Jawab dengan berhemah..maklum ler tengah test)

Dibantainya gelak pegawai jpj tu......

Jawapan tak sopan : Dik masatak leh 'motong' hari hujan ler dik.. pokok getah basah.


hahaha.. :D, kelakar dalam seram sejuk.

U.Lee said...

Hi PB, nice posting. I still remember that Datsun 120Y. It was really popular those days.
I recently did a posting re driving...
"Young man, you passed your test", 4/23/08.
I took my test near the Odeon, Batu Road wayyyyy back, ha ha.
Love the colour of your blog, PB. You keep well, best regards, Lee.

pB said...

U.LEE
Thx

Those were d days ...
Full of memories ....

Lagi banyak memori , maknanya makin tua lah kita nie ...




TOK NABE
Kah kah kah

Tok Nabe buleh pegawai kaki auta ..
Mujurlah , at least kurae sikit gabra tu ...

pB said...

AKUNI
Banyak termakan semut ker ...??




KAK WEAR
Sporting giler tester tu ...

Senae hati ....

Dio happy sebab dio kelih kak wear chomel ...

hi hi hi

pB said...

CIKGU ZUE
Rasa rasa pB lah kan , pemandu kat mesia ni memang terkenal dengan sifat kureng sabar di jalan raya ...




MAK SU
Kalau sekarang ni , ada pengajar yang handsome giler, lain pulak jadiknyer ....




PO'CHIK
Mulo mulo pB pun ingat Daksun , tapi bilo tanyo saing dio kato Daihatsu.
Tu hok tulih Daikhatsu tu
Tapi kalu ingat semula, memang DATSUN ...

achik said...

1st time amik lesen gagal..

ingat lagi pegawai jpj tu kunun nak bagi can kat saya.. dia suh berenti tepi suh saya ingat ada satu benda saya lupa.. masa tu punya gabra sampai x ingat langsung.. rasa semua dah complete..

last2 dia bgtau..




lupa pakai seat belt rupanya.. adeh!! kesalahan mandatori tu.. ;p

1291

Bismillah ..... Assalamualaikum ..... Lamo benar tok update bloq ni. Kalau bendo hidup , lamo doh mati..... Bukae tok ingat kor bl...