29 May, 2008

352

HOARDER :


–noun 1. a supply or accumulation that is hidden or carefully guarded for preservation, future use, etc.: a vast hoard of silver.


–verb (used with object) 2. to accumulate for preservation, future use, etc., in a hidden or carefully guarded place: to hoard food during a shortage.


–verb (used without object) 3. to accumulate money, food, or the like, in a hidden or carefully guarded place for preservation, future use, etc.













Itu ler definasi untuk HOARDER.

Mengumpul benda benda yang tak berfaedah.

Bila tengok barang dalam almari , semuanya rasa nak simpan.

Sayang nak buang.


















pB pernah tengok dalam Oprah , ada satu couple ni , dia punya masalah dah memang tahap kritikal.

Si isteri tiap tiap hari shopping.
Kalau keluar dari Mall , WaJiB beli apa apa , walaupun sekaki payung.

Gambar sebelah ni , adalah barang yang dihimpun sepanjang 10 tahun dia menjadi Hoarder tahap kronik.




Si suami pun ada gak masalah yang sama.
Tapi , dia suka himpun , kumpul kredit card
punya slip .

Rasanya dia ada payment slip tu sejak bulan pertama dia guna kredit card.








Rumah pasangan ni rosak sebab dibawah bawah timbunan koleksi
koleksi barangan tu , dah ada berjuta juta billion billion bakteria ,
habuk dan juga fungus.

Punyalah banyak barangan sampai tempat tidur pun ada barang barang tu.

Masa pB tengok rancangan tu , memang gelleng kepala sebab macam tak percaya ada orang boleh hidup dalam keadaan yang begitu tidak kemas dan teratur.






Tapi kan , sekarang bila pB fikir fikirkan , pB rasa pB pun ada gak masalah nie.
Tapi belum tahap kronik , kritikal lagi ler.

pB suka himpun plastik beg , beg kertas , laundry beg yang pB ambil dari hotel .


Beg beg ni biasa kita akan dapat kalau kita beli kasut , donut , handbag .

Sayang sungguh nak buang , rasanya.
Macam ada jer kegunaannya.
Padahal , nak bagi kat orang pun sayang.

Rasanya kat dalam laci almari pB dah penuh dengan beg beg nie.

Mujur aBear bukan jenis kaki bebel.
Kalau tidak , harus pB kena sembunyikan beg beg tu.




















Selain dari beg , kasut yang tak pakai pun , pB masih simpan.

Bersusun kat rak kasut tu.

Pun sayang nak buang.

Padahal kalau nak guna , bukannya boleh pun.

Anda semua ada masalah macam pB jugak ker ???

Share ler...

Bagi ler petua macam mana TAK nak SYG pada
benda benda yang buleh menyesakkan ruang
almari kita ....

26 comments:

Anonymous said...

k.pb...gmbr kerongsang tu gmabr koleksi kerongsang k.pb ker? banyak nyeeeerrrr...

Bie.

indera kencana said...

Jawapannya : Jangan pikir dua kali. Kalau Akak rasa nak buang, bungkus, campak terus dalam tong sampah besar. Kalu teringat atau sayang gerenti akak tak kan boleh buat apa-apa lagi sebab dah masuk bekas sampah majlis. Lain la kalau akak masih sanggup selongkar tong sampah majlis semata-mata nak ambik baran tu... tak tau la saya kan? tu dah kira tahap kronik dah tu....

Atau kalau sayang nak buang, mana yang elok lagi tu, sedekah je kat orang. Sebab lepas kita sedekah, tak leh amik balik. Tu buruk siku namanya...

Semoga berjaya mendapat ruang yang melegakan.

P/s : Tingat masa bujang dulu. Setiapkali balik ke KL, Mak mesti bekalkan dengan makanan atau buah-buah. Bila masuk je dalam rumah, terpandang je bekas plastik, mesti sayu tingat kat Mak. Sampai beg plastik tu pun sayang nak dibuang.

muadzlife said...

dulu sy mmg suka kumpul paper/laundry bag. jugak kasut dan handbeg yg kunun sayng giler nak buang pasal ada yg 1st gaji lar, cantik lar, unique etc.

But the thg is nasib baik sy suka berpindah. bila kemas baru foundout byk yg tak leh guna...

dan sy suka rumah yg simple dan lapang juga 'transparent'...mula dr situ saya cuma tekad the best is only 1st 3; so kalo paper bag max 3..kalo ada additional..need to take out one..camtu lah...

Sebb sy rasa hoarder ni is a bad decision maker...

Yg penting decide!!

sori panjang sgt....hahahaha

KV said...

saya angkat tangan!!!!

oren said...

ari tu kan, saya buang byk benda..dari tupperware, baju sampai le ke buku2 jaman uni dulu..sekali, la nih dok la tercari2 balik baju2 tebal, nak buat jaket masa naik moto..adeeehhh..nyesal la plak..

HAPPYIRFA said...

salam kakpb..
fa suka simpan bekas aiskrim.rasa macam berguna jer.syg nak buang kot buleh bubuh benda lain.tp bila dah byk sgt..jual jer kat apek yg kutip brg2 terpakai.dpt duit walaupun x byk

mamalisa said...

tak payah nak simpan-simpan barang buat menyemak ruang je,lebih elok setahun sekali buat clearance/housekeeping utk brg2..heee, saya dulu mcm akak gak suka simpan brg tp sekrg ni saya amalkan..x akan dah beli brg2 yg kecik-kecik/ atau x penting yang x pakai dlm long term kat umah nanti.Dgn ada sikap mcm ni kita pun akan berjimat tau

MULAN said...

sebelum pindah balik msia, saya dah kena sound dgn hubby.. tohok @ kasi orang la sumer2 yg tak guna tu.. so sebahagian barang2 terkumpul saya telah selesai diwakafkan..

Alex Lacey said...

k.we dulu pung lagu tu...tapi bilo pikir balik, tok sir guno pung ssemo tu....so pejae mato, letok dalae plastik bag, buang...hehehe

Neeza Shahril said...

kakok comey, Ja pung ado jugok tabiat lagu ni.. hoarder.. first time dengar nih.. thanks deh..

tok leh tanyo Ja lah lagu mano nok tohok sifat tu..

arwah Opah (mok kepada Ma Ja), lagi best, dia buleh sipae plastic ghok ghak hok doh guni tu.. dio basuh molek2, lepah tu jemur.. sipae molek2..

maso dia arwoh 2 tahung lepas, macae macae ado dirumoh dio tu... tok tahu nok boh mano... penuh satu rumoh...

Ja suko wak collection paper bag IPTA/IPTS hok buleh maso Ja khijo dulu.. ado lagi dale kotok di rumoh kuantan... che abe Ja tok maroh.. nasib baikkk.. hehee..

OndeOnde said...

Kak Wani ado tengok program Oprah tu...dulu maso bujae pun suka jugok sipae baghae2 ni..tapi lamo2 tengok semok sangat, kami sedekoh hok mano molek lagi tu, pah tohok..toys anok2 hok lamo2 tapi masih molek sedekoh ko nursery..mags ado hok jual doh..cumo loni sebab dok rumah sewo susoh sikit nok organize mano2 hok...once in a while kami memae buak spring cleaning..

kalu negaro ore putih tu dio buat garage sale untuk let go barang hok tok ser guno tapi masih molek..kito ssini buleh jugok buat car-boot sales..teralah buak..

brooch tu napok mace buleh jual doh tu..hehehe..koleksi kak wani bekali ado sekotok hok Da tu jah. Anok2 daro ni pun recycle hok ummi..hok demo ado so, duo ggitu jah..

achik said...

mak saya pun suka sangat kumpul2 barang ni.. dia suka sgt simpan barang2 plastik.. botol air, tupperware, plastik beli barang tu pun simpan.. katanya nanti nak guna utk buang barang la, itu la.. tp bila dah byk sgt.. bil2 pun dia dok simpan.. kdg2 tgk, yg dah bertahun2 lepas punya pun ada.. hehehe..

err saya plak, kumpul majalah la.. x penah buang majalah yg dibeli.. tu yg kdg2 tak nak beli, sbb kang xtau lak nak simpan mana.. ;p

Intan Rosnitta said...

Salam pb...

Kita pun sama. May be belum sampai tahap kronik lagi. Hb x kisah sgt tapi kdg2 kena sound gak dgn dia sebab selalu lupa kat mana simpan brg tu.

Paper bag (sebab cute & konon nak guna bila2 la), wrapper (selalu bukak hadiah elok2 & simpan. Padahal x guna pun..:P), kotak (kot2 senang kalau nak bg hadiah kat sesapa..huhu), kasut, h/bag (nak buang sayang padahal confirm x guna dah pun...), dll.

Konon2 jimat & cermat. Tapi kalau obses pun x leh esp kalau dok rumah kecik macam intan ni...menyemakkan rumah je.

Mcmana nak buat ek pb??? Dah tabiat sejak azali lagi..hihi ;)

Sastri said...

salam kak... *hugs*

hmmm... mak saya pun ada masalah ni... sampai ayah saya pun kadang-kadang sound... tapi mak saya boleh wat tak tau... sampailah anak perempuannya ini akan membuang sedikit-sedikit benda-benda yang memang takleh guna dah langsung secara sembunyi-sembunyi... :D

Pa'chik said...

jadi oghe hok rajin dermo lah... baru dok duk sipe baghe-baghe lamo nih...

kbguy said...

hi. Ini kali pertama saya kat sini ya ? anyway hello to u. Nice blog.

weAr said...

hoh..mmg kronik..
kt sini prnah kuar tv,org kumpul akat kayu(mcm rotan sk8) smpai penuh satu rumah..yg ader cuma ruang tuk dier jalan secara mengiri..dan ruang dalam bilik air utk be**k...btw,rumah kt korea mmg kecik.. :D

CikguZue said...

ada istilah yg pernah saya baca kat blog. OCD namanye. tapi dah tahap kronik. kalau sekadar buat recycle barang2 yg ada tu takpe la.

luna said...

org tua2 p0n ada perangai hoarder nih..kumpul tupperware lama, periuk2..letak kat atas para dapur....ntah dah brapa kurun...org nk buang dia ckp nk kenduri la, tupperware besar nk buh lauk la..pdhl tupperware yg baru pun dh berlambak2...last2 jd sarang tikus ja....

mmg betui cdgn indera kencana tuh...x leh teragak2...skali skala kena buat 5S kat umah sdiri..ha ha ha

AbGJaS said...

Hi pB,
Abgjas pernah terbaca dlm Reader's Digest dulu, klu nak buang koleksi brg2 lama tu, lakukan setahun sekali atau dua-tiga kali.

Dlm 10 brg yg kita simpan, lambat laun salah satu pasti ada yg kita tergamak nak buangnya - tak hari ini, mungkin besok..

zino said...

kalau bab mengumpul harta karun ni serah kat mem.. segala tok nenek dia nak kumpul hehe

YuszTieY said...

salam...
susah jugak yer....dah benda tu lawa..nak simpan kan penuh plak rumah kita..buang kan cam ader guna yer...peningg2222

AZWA said...

Azwa rasa ramai antara kita ada problem camni. Semua mende rasa sayang nak buang. Azwa pun sama gak..terasa bila nak pindah rumah tempohari, separuh dari barang2 dalam rumah sebenarnnya "sampah"...

skang nie kena keraskan hati...tohok jer mana2 yang rasa tak digunakan lagi. Baju2 lama tapi masih elok, azwa beri pada makcik yang ngajar mengaji. Seronok pula bila tengok elok jer dia pakai baju2 tu hehehehe..

Anonymous said...

Brang2 yang disimpan dan menjadi khazanah dan bolih dibuat muzium mini barang2 lapuk...Baru2 ni baru discover sebab rumah nak di renovate...antara item2nya ialah..
1- Baju lama semenjak zaman bujang lagi masih ada...
2- Baju anak sulung yg sekrg dah berumur 20 thn masih ada lagi...
3- Tudung mem yang waktu zaman single lagi masih ada...
4- Kasut yang lama2 tak bolih dipakai masih ada lagi...
5- Baju mem yang lama2 masih simpan lagi...
6- Barang mainan budak2 ada berkotak2 masih disinpan lagi...
7- Buku2 lama, majalah2 lama, buku2 sekolah masih ada lagi...
8- Bantal2 lama yang arwah ibu mentua bagi masih simpan lagi bawah katil...
9- Tapperware drpd bekas aiscream dan bekas2 yang diberi percuma masih disimpan dalam kitchen kabinet...
10- Bag2 sovenior yang dapat waktu melihat pameran2 yang dulu selalu ada di PWTC masih ada walhal dah lapuk dah..simpan jugak...
Rumusannya bila dibuat 5S banyak yang dah di buang dan kadang2 sayang jugak so anggaplah barang itu sudah luput tarikh tempoh dan perlu dibunag kalau tidak dia akan menjadi bahan toksik yg akan membahayakan kesihatan bak kata pB, barang2 lapuk akan membiakkan bakteria dan fungus...! - Itik Putih -

Mak Su said...

maksu tak suka sakit mata, so apa benda yg tak de sapa nak pakai, tak de sapa nak guna, tak de sapa nak simpan, tak de sapa nak responsible, semua yg tak tak tak, semua buang. sebab, rumah kecik....

pB said...

MAK SU
Nak buat macam Mak SU , tapi , tak sampai hati


Hu hu hu




IP
Lagi dasyat nie ...
Memang buleh buat muzium




AZWA
Nak kena kuat semangat dan tutup sebelah mata.
Tak leh fikir fikir.
Kalau lagi fikir, memang tak akan buang




YUZ
Sebab lawa tu sayang tu.
N sebab rasa benda tu ada jer gunanya, padahal , tak ada pun




BRO Z
Nanti jumpa , buleh tanya , apa benda yang dia kumpul




ABG JAS
Harap harap pB akan jadi begitu.
Buang apa yang tak perlu




KAK LUNA
Tupperware eskrim pun pB simpan.
Hi hi hi

1291

Bismillah ..... Assalamualaikum ..... Lamo benar tok update bloq ni. Kalau bendo hidup , lamo doh mati..... Bukae tok ingat kor bl...