05 June, 2008

356


Hari ni seluruh penduduk Mesia yang mempunyai kenderaan ringan , kenderaan berat bercakap tentang kenaikan harga minyak kereta.

Semuanya tak berpuas hati.
Semuanya ada simpan rasa geram.
Simpan rasa menyampah.

Tapi apa buleh buat , benda dah berlaku pun.
Kalau bising pun dalam minggu ni jer , minggu depan
rasanya everything will go back to normal.

Geram macam mana pun , dahaga kereta tu kena hilangkan jugak.
Kena gak pergi jumpa bagla bagla yang dok berdiri kat tepi pam minyak tu.
Kena gak keluarkan duit atau seret credit card tu , untuk isi minyak.
Kalau tak nak isi , kena naik basikal ler nampak nya.

Unta pB tu rasanya akan duduk setempat je.
Lepak ler dalam kandang tu.
Bila terdesak jer , baru keluar berlari.

pB tak der lar terkena tempias tersangkut kat petrol pam malam tadi.
Sebab nya ..
kebetulan pagi semalam tu , pB dah singgah kat Esso.
Penuhkan tangki untuk kereta proton tu.
Melayang rm65 .

Lepas ni , rasanya buleh pergi hampir seratus untuk penuhkan satu tangki proton tu.

Memang dpt sms yang menyuruh pB bersiap sedia.
Tapi pB tak endahkan pun sms tu.
Sebab rasa macam tak percaya ....
Tapi rupa rupernya BETUL 100 %.
Sori nyer Mr H , sebab tak percayakan awak ..
(pB tau , dia baca blog pB nie)





Petang semalam gak , tiba tiba teringat pada satu adik nie.
Dah lama tak calling calling.
Blog dia pun dah lama dia tak update.


Adik ni dok di Kota Bharu,
Mengajar di Trengganu.

So , pB pun jerit jerit lah..
Rupernya dia ada kat TTDI JAYA.
Datang untuk ditemuduga .

(no wonder lah , asyik teringat kat dia , dia ada DEKAT).

Tahniah sbb masih menyimpan cita cita untuk
menyambung pelajaran hingga ke peringkat tinggi.

Kak pB doakan Miss Pokok berjaya nanti.

Dan pagi ini ,

makanya

pB pun berjumpalah dengan CIK POKOK kita nie .....

Tak sempat nak sembang lama lama sebab pB tak leh nak tinggal
pejabat lama lama sangat.
Member yang sorang lagi tu , Mc sakit tekak.

Selesai makan di Kopitiam tempat dating pB dengan kak lady n kak azzah dulu tu,
terus pB hantar CIK POKOK ke Stesen Komuter Shah Alam.

Cik POKOK kita ni ada date dengan blogger lain.

Yelah , bukan senang nak dtg Kay El ni.
Bila dah sampai sini , guna ler masa tu sepenuhnya..


Untuk Cik POKOK

selamat menjadi student semula ....

Dan untuk semua pemilik kenderaan , sama samalah kita
mengeluh dan terus mengeluh ...........

atau pun

jom lah kita ramai ramai naik basikal lepas nie ....

19 comments:

Mak Su said...

nak join mengeluh, sambil berpeluh

Alex Lacey said...

tu la PB...Naza tu rasonyo k.we park kat rumoh jah la...kade2 wak ggerok enjin jjalae dekat2 jah...gi kkijo nga Sonata...keno car pool nga abe JD la...

HAPPYIRFA said...

salam..
ooooooooo patutlah call td xdok kat opis.rupanya gi dating

Neeza Shahril said...

sadis sungguh la dengar minyok naik nih.. baru jah dengar uro2 nok baik bulae 8.. tup2 naik doh heehhhh..

suko la sappa ke telingo sapo hok dok pilih kerajae tu.. puah la hati dih...

kak pb, pah ni kito pakak2 jalae kaki doh laaa... hehehe..

pB said...

JA
Kalu lah rumoh kak pB dengan opeh ni dekat , memae HARUS doh kak pB jalae kaki .

Tapi , punyolah jauh jelak.
Kalu jalae kaki , rasonyo , pukul 11 baru sapa ...

Namo khe keno bu'ae krijo pulok sebab hari hari sapa lambat.

pB said...

IRFA
Demo tepong call ...??

He he
Kawe g makae @ breakfast




KAK WEAR
pB napok gayo pah tu , memae keno naik muto hari hari la kalu eBear tok out station.

Muto hok lamo tu , nok keno mitok aBear tinggal di opeh pB. Supayo , mudoh pB nok guno kalu nok guna g mano mano maso taim opeh hour ni.

Napok gayo keno g ambik leseng muto pah nie

pB said...

MAK SU
Bila berpeluh , berbau.

Kena beli dedoran la pulak.

Jangan naik rega dah le bendo rolling tu ....

kalau tidak ...........

-akuni- said...

Lepas seminggu dua memang tak cerita hal harga petrol ni tapi cerita lain pulak la, cerita-cerita berbangkit!

zino said...

kalau angsa tu asyik kena ikat payah le nak ajak TT lepas ni hehe

YuszTieY said...

ramai la pahni ore mesia pakat beli basikal...
k.pb.basikal cepAT KIT KOT sapa opis dr jale kaki tu...
hancur berkecai angan2 nok beli keto...kita beli basikal jo la ...heehee
minyak naik..pahni sah la brg2 pon mesti la naik jugok...adoiiiii laaaaa....

Abang Long said...

Kalaulah harga minyak naik sebelum pilihanraya ?

OndeOnde said...

mmutar itik blako ni..

pB said...

KAK OO
Bukar stakat itik hok mmutar nie , skalo mak neko binatae dalae hutae pun pening doh nie

Kancil
Keliso
Angsa




ABG LONG
No komen
Hi hi hi

Untuk Abg Long , pB doakan Abg Long tetap tabah ....

pB said...

YUSZTIEY
Masaaloh di Mesia ni , dari satu tempat nok g so tepak tu agok jauh.
lagipun , jalae untuk basikal tak dok sini...

Nok guno highway pun mano buleh ...




BRO Z
Kalau untuk TT , no hal .
WAJIB keluar kandang

pB said...

AHNI
Kita buat cerita kita sendiri lah ..

Intan Rosnitta said...

Mari pakat naik basikal pb... ;)

pB said...

INTAN
Sib baik pandai tunggang basikal ,
kalau basikal pun tak reti nak bawak , lagu HARUUUU

CikguZue said...

time ni sume crite pasal minyak....termasuk kat UK ni. kat sini boleh gak naik basikal. tp kat M'sia panas tu....

TokNabe said...

+ sore lagi hok tok puah ati.

1291

Bismillah ..... Assalamualaikum ..... Lamo benar tok update bloq ni. Kalau bendo hidup , lamo doh mati..... Bukae tok ingat kor bl...