17 July, 2008

373

Pagi semalam, semasa keluar rumah , cuaca cantik.
Gelap di sebelah Kuala Lumpur.
Tapi di sebelah Shah Alam , nampak ok jer ....

Dah aBear tak out station , so naik motor jerlah.

Elok elok je masuk Highway Elite ,
hujan mula rintik rintik.

Diteruskan juga perjalanan , kerana rasa macam
hujan tu main main jer.

Sekali ...
Berderum hujan turun dengan lebatnya.
Kalau pakai baju hujan , pun mestinya basah.

Akhirnya tersadai ler pB n aBear bersama sama dengan
penunggang motor yang senasib dengan kami.

Hampir satu jam jugak ler kami berdua di tepi highway tu.
Nearly to 10 am , baru masuk pejabat.

Seluar pB memang basah habis.
Nasib baik ler , ada seluar spare di pejabat.
Tapi , bukan kepunyaan pB pun.
Belasah aja asalkan pB tak kesejukan ....




Balik sebelah petang.

Ku sangkakan panas hingga ke petang,
rupanya hujan di tengahari.

Pagi , sangkut sebab hujan lebat.
Petang , kena jugak.
Tapi bukan hujan , tapi motor tayar pancit .....



Nak patah balik keluar highway , dah ada kat tengah tengah perjalanan pun.
Terus jugak ler ...

Menapak dengan kasut tinggi ni ,
amat amat menyeksakan ....

Sampai di RnR USJ , berhenti berjalan.
Solat asar dulu di situ.
Masa tu , jam dah pukul 7 petang

Tiap kali jumpa papan tanda , mesti pB berhenti.
Ambik gambar.
Sampai aBear tanya
"cukup ker memory kad hP tu ?"

Hi hi hi ...
aBear dah tahu pB ni wartawan tak bertauliah.
Layan jer lahhhh .....


Maghrib , baru menapak keluar highway Elite tu.
Lenguh kaki tu tak payah nak cerita lagi

Nak jalan ke HICOM atau nak ke Puchong ?

Last last , aBear kata kita terus ke Puchong jer lah.


Bila tiba kat Simpang Tiga , beratur gak.
Bila nak lintas , tengok kiri kanan.
PAS tu , lari lari anak.

Kelakor pun ada gak , bila ingat.
Bila masa lagi , nak lintas trafik lite dengan berjalan kaki.

Keluar Highway ELITE , masuk HIGHWAY LDP pulak.
Lalu Putra High , teringat pada UME.

Bila sampai petrol Pam Petronas, berhenti.
Beli air , beli biskut.
Berkelah tepi jalan raya.
Kah kah kah ...

Ada satu ketika tu , kaki dah meragam.
Melecet .....

pB berjalan dengan kaki ayam jer.
Kasut , pegang di tangan.


Setelah menapak kira kira 4 Km , baru jumpa kedai motor.
Abg motor tu pun actually , dah kemas kemas nak balik dah.
Tapi kerana kesian kan kami berdua , dia postpone lah acara pulang ke rumah tu.

Kat kedai motor tu , memang pB dah flat dah.
Angkat kaki , letak atas peha aBear.
Minta dia urut ...


Pengalaman semalam.
Menapak sejauh 5 km.
Berpeluh tak yah cerita ......
Macam macam bau dah timbul ....

Keluar pejabat jam 615 petang.
Pukul 930 malam baru sampai umah.

Sejarah tullllllll .....

Bila masa lagi kan nak pegang pegang daun pokok yang ada kat tepi highway tu ..........
Bila masa lagi nak ambik gambar papan tanda kat highway tu ....
Bila masa lagi nak main kejar kejar dengan aBear kat highway tu ....

Semalam lerrrrrrr




29 comments:

indera kencana said...

Sian Kak pB...
Memang banyak kutu berahak tabur paku kat laluan motor sekitar Lembah Kelang. Bawak dari Rawang-Ampang-Klang-Bangi.

Rasa2 saya tau sapa punya keje... cuma malas nak tuduh sebab takde bukti.

Pengalaman masa bujang naik motor rasanya memang cukup....

Intan Rosnitta said...

Pengalaman pahit hari ini pastinya manis utk dikenang di kemudian hari.

Bila masa lagi kan...mcm yg pb kata tu...

Ayu said...

adehhhhhhhhhhhhhh
dapat saya rasakan keperitan itu... tapi esok pastinya menjadi kenangan manis buat kak PB dan cik aBear :)

KV said...

aduyaii... jauhnya merentas desa. Kalo kv mlm tu harus takleh tido. Lenguh kaki.;P

Ordinary Superhero said...

AlhamdulilLah, janji selamat....

oren said...

sib baik ada abe, dia yg tlg tolakkan..kalo sorang2, mmg tak daya le kan? dulu, kalo pancit, saya hentam jek naik..nak tolak tak larat..habis rim bengkok..huhuhu..

umeboshi said...

alahai k.pb,
kesian nye... jauh tuh..5km berjalan kaki?!! errrkk.. tapi, tu nanti akan jadi suatu memori indah buat k.pb dan en.abear. ehhehe.. terima kasih la k.pb sbb dok ingat kat UME time lalu putra heights. hikhik... bebila meh dtg umah ume ne.

ummu asiah said...

Penyabar nye abear PB...terpegun baca entry ni...teringatkan suami yang baru berjinak2 bawak motor selepas harga minyak naik ni...

pengalaman berharga dan indah sekali the way PB put in this entry..

semoga berbahagia selalu bersama abear tercinta.

KAMATO said...

aduh... kesian

Anonymous said...

Pengalaman ini menguji kesabaran dan mengajar kita erti kesusahan semoga ia menjadi satu memori untuk dikenang dikemudian hari..-IP-

Abah Mui'zz said...

Itu la orang2 tua pesan, sediakan payung sebelum hujan. Kan dah kena ujan! Payung leh guna naik motor ke? Ekekekkee.

Tang menapak 5km tu, abah dah pernah merasa betapa syoknya menolak motor tengah2 panas. Ekekke, kalau diberi peluang, tak nak dah merasa macam tu lagi.

Apapun, PB dgn hubby memang cekal ler. Tabik abah pada Pb berdua. Dan juga pada penunggang2 motor yang lain.

MQ said...

time MQ bermotoran dulu, husband mmg galas beg letak tiub tayar spare dgn pam kaki..so kalau pancit dpt la tukar tiub sendiri..tapi naik motor mmg selalu pancit, mmg dah adat la tu, hujan pon mmg akan basah la..bila hujan lebat, rasa air hujan tu sakit mencucuk2 kulit..

bila kenangkan time susah berhujan panas dan berpancit2an mcm tu syukur sgt ada kereta, walaupon keta kecik yg tak glamer..hehe..

b u n g a h a t i said...

alalala shiannyee.
5km tu.jauh. xpe pengalaman.
mungkin nnt suatu hati bole sharing dgn org lain mcm mana susahnye mase moto pancit tgh highway. :)

Neeza Shahril said...

adulaaaa... letihnyo la Ja dengar.. ada hikmah tu kak pb..
bilo agoknyo last kak pb jalae kaki 5km? kiro exercise la dih.. dengae abear pulok tu..
pah tu siap dio urut kaki lagi tu..
hok tok tahae tu, pakai high heels.. aduushh..
alhamdulillah.. selamat jugok sapa rumoh...

Kak Lady said...

PB...

Semua pengalam semalam tu...priceless....heheheh

Azian Hasan said...

pB,
Aduh..jauhnya berjalan. Kalau pB jerit dekat kak Azian, boleh la kak Azian tolong. Kesiannya...tak demam ke pB?

zino said...

la.. kesian nya..

tak ada ke tulis kat mana mana bendul kat jalan tu iklan tukar tayar.. kalau kat KL ni belambak.. habis semua tempat di conteng nya..naik poning den tengok..

YuszTieY said...

jenuh tu 5 km ..meme sakit habis ler kaki..tambah2 jale tar tu panas meme la melecet kaki k.pb...siannya..

kenangan22222...ari ni gi kerjo ko kerr dah deme lenguh dah ni..moga sihat la yer k.pb

pB said...

INDERA
Mmg banyak paku yang dijumpai ditepi jalan tu ..
Berkarat karat ...

Pengalaman mengajar kita supaya lebih menjadi kuat ....




INTAN
Semasa melaluinya , perit.

Tapi , bila dikenang , senyum sendirian.

pB said...

AYU
Sampai hari ni , boleh rasa lagi sakit kat betis nie




KV
Letih
Jereno tok gaba ingat ...




O.S.H
Betul tu.
Takut sungguh bila lori lalu tepi ..

pB said...

OREN
Kalau sorang sorang , harus kak pB tinggalkan jer motor tu kat situ...

He he he




UME
Memang ..
Memang ingat kat UME masa tu ....

pB said...

UMMU
Dia memang jenis tak banyak mulut n penyabar.
Isteri dia pulak jenis cepat baran dan langsung tak reti nak sabar ..

He he he

Terima kasih di atas doa itu...




BRO K
Dah nasib badannnnnnnn

pB said...

ITIK PUTIH
Hidup penuh dengan kenangan ...




ABAH
Nasib baik petang.
Dah redup ...
Kalau tidak , memang pB nangis kat situ dah .....

pB said...

MQ
Dgr dgrnya aBear nak letak karrier kat belakang motor tu.

Or tukar tayar yang jenis tiubless tu




BUNGA HATI
Sekali sekala merasa kepahitan..

Jauh rupanya 5 km tuuuuuuuu




ADIK JA
Hok tu lar , jadik kaki ayae tu.
Tok chegak do oh do oh doh tiko tu ..


Kadae kadae keno jugok skali skalo raso susoh ...
Kalu asyik mudoh sokmo , kito jadi lupo ...

pB said...

KAK LADY
Memang habis harga lah akak oiiii




KAK YAN
Masa tengok signboard USJ tu , pB ingat gak pada Kak Yan , tau ...


Sib baik tak demam ...
Kuat lagi badan pB nie
Hi hi hi




ZINO
Ada tu ada.
Tapi aBear kata mesti mahal giler...

pB said...

YUZ
Kelmaring maso lalu tempat hok keno tu , siap set meter nok tahu jauh mano jalae kaki...

Hu huhu uuu

kad0k. said...

siannya kak pb..kena hujan..jalan kaki..dah dekat dah dgn area rumah sy tu kak pb..kat putra height..:)

13may said...

huiii...letih kan tayar pancit atas hiway???

saya dah kena byk kali dah :D

pB said...

KADOK
A ah kan .
Kadok pun dok area tu gak.




13 MAY
Memang letih gilerrrrrrrrrr

Banyak kali ??
Kesian nyer

1291

Bismillah ..... Assalamualaikum ..... Lamo benar tok update bloq ni. Kalau bendo hidup , lamo doh mati..... Bukae tok ingat kor bl...