03 September, 2008

400

INI ENTRY KE 400
*****************************




Semalam , seperti yang telah diwar warkan ,
pB sekeluarga berbuka puasa di Masjid Al Falah , USJ 9.


Punyalah awal sampai masjid.
Sebabnya , aBear tak mau tersangkut di perjalanan.
Bila dah sampai tu , pakat dok dalam kereta.
Sebab segan nak masuk awal awal gitu.


Suasana dalam masjid.
Sebelum waktu berbuka.
Tak lah ramai mana pun .
Mungkin orang kita lebih selesa berbuka di rumah.






Ini semua gambar semasa menunggu waktu berbuka.
Simple jer.
Kurma dan teh O .

Nurin tak dan apa apa dah selamber minum air.
Hi hi hi ...
Kesian sebab dua tiga hari ni , dia kurang makan.
Selesai berbuka , terus mengerjakan solat maghrib.
Lega sebab tak perlu tergopoh gapah mengejar magrib.
Perut pun ringan lagi ......







Sekali , bila nak makan nasi tu ,
Dia bagi NASI DULANGGGG DAAAAAAAA

Inilah pertama kali dalam hidup pB makan / berbuka
dengan makan nasi dulang gini.

Seronok rupanya makan ramai ramai begini.
Walaupun lauknya simple ....
Gulai daging .
Sambal sotong.
Kobis goreng.
Ikan kering.

Walaupun budak budak tu bersungut gak pada mula mula tu,
tapi habis sedulangggggggg ..........

Selepas makan berat, kami terus hantar kakak dan kak ngah ke kelas tambahan.
Tak terkejar kejar pun.
Relakssss ......

Alhamdulillah , terawih pun di masjid itu jugak.

8 rakaat jer mampu pB buat .....
Tok Imam baca surah panjanggg gituuuuukkkkkkkk .....

Hi hi hihi
Harap harap , amalan pB semalam tu mendapat ganjaran..
Jangan KOSONG dah lah ......

oklah , GTG
sebab dah nak bertolak ke Cheras ...
Odit odit oditttttt

KESIMPULAN : SERONOK BERBUKA DI MASJID.
CUBALAH WALAUPUN SEKALI





23 comments:

global penny stocks said...

im here because of few cents for you. just dropping by.

umi ameer said...

saya tak pernah juga buat gitu.. tentu pengalaman menarik, kan?
makan dalam dulang tu macam seronok, style jawa gitu..
semoga mendapat keberkatan dari Nya

~akuni~ said...

Tahniah kepada PB. Makan dulang ni memang jadi amalam lama dah... cuma kita je yg belum biasa

umeboshi said...

k.pb...salam ramdhan. eiii..macam best je mkn reramai kat masjid tu. ume slalu gak amalkan mkn dgn dulang.. iman pun suka mkn camtu. cam meriah je. ehhee..

Intan Rosnitta said...

Kak pb,

Best makan dalam dulang tu, intan pernah try sekali zaman study dulu2.

Happy Audit!

Hehehe ;)

KV said...

dulu, masa kt utm slalu ada nasi dulang. Tp kv tak penah pegi. Huhu

Purpleheart said...

Memula makan nasi kat dulang tu terasa geli skit, tapi bila lama2 syok pulak, dari situ ia mengajar kita untuk berkongsi, tak mementingkan diri dan menguat ikatan silaturrahim antara satu sama lain.. ceh macam ustazah la plak..

AZWA said...

Makan nasi dulanggg...tingat masa zaman kat kampus la pulak...sesekali tu klu rajin ada gak ikut program keagamaan...maka biasanya makan memang dalam dulang...kongsi ramai2...seronok gak.

selamat diodit, semoga semuanya selamat hahaha

Alex Lacey said...

k.we pung rajing makae dalae dulae nih....meme syiok pung...kalu kat mesjid kkapung k.we jarae dio wi makae dalae dulae...dio buak hidae supo bekwoh ggituh...kekeke

Ummibatrisya said...

salam,

masa belajar ummi mmg suka buka puasa kat masjid.

dan kami akan di jamu makan oleh orang-orang pakistan, nasi dulang.

mula-mula rasa macam tak lalu nak makan sbb kena kongsi dengan orang yang tak kenal.

tapi bila dah makan, berselera sungguh. habis sedulang. :)

Nik Ha said...

Maso student rajin jgk buko poso masjid dgn saing2. Tp nasik dlm polisterin. Lamo tok make dale dule..best sgt.

umie@kakyong said...

salam pb,
Nasi dulang ni biasanya di amalkan oleh masyarakat jawa, kalau di malaysia le di panggil nasi ambang... tapi kalau pb tgk prog syahadah... di negara2 belah timur... dia org mmg mkn mcm tu... umie tgk dia org makan ditengah tu satu dulang kuah berlauk,cicah dgn roti ban, letak atas meje je... makan ramai2..seronok tgk... makan kongsi2 macam tu lebih keberkatan...

Chik said...

salam ramadhan utk kak pB. rindu pulok tgk kak make nga anok2 dale dule tu. teringak zame dok belaja dulu. seghonok make jamaah ni. cepat kenye. dok ggitu?

slalu doh singgoh ssini, baghu haghi ni nok nnamboh sikit.

zino said...

masjid baru tu ya.. cantik...

Neeza Shahril said...

Salam kak pb,

Ja suko makae di masjid.
Dulu2 time belajar selalu lah..
lor ni, payoh doh la..
kalu nok besar sikek, mungkin buleh ggi la kot..
tap dok ssini laaa.. sebab ssini khos untuk lelaki sahaja :)

memae sedak makae dalae dulae ni..
sebak makae berebuk hehee..

Zawi said...

pB,
Wah dah 400 entri!
Seronok makan nasi dalam dulang. Cuma jangan ada kanak-kanak yang hidung berair makan bersama hahahahaha. Pengalaman lama semasa di Johor.

oren said...

saya pun besa gak makan dlm talam (kami tak panggil dulang, tapi talam)..tu pun zaman2 study dulu..memang best...rindunya nak merasa lagi...

Irfa said...

SALAM KAK PB..
kecik2 dulu penahlah masa kat kg.kat sini belum try lagi..tp niat tu dah ada.

Ordinary Superhero said...

Cantik mesjid!
Laa, apsal bukan nasik tomato?

sya said...

wah.. last sekali kak sya makan dlm dulang masa kekcik dulu masa bebudak kat Masjid Tengkera.. sekrg pun ada dibuta ek best gak.

Che Ma said...

Tahniah entry ke 400...

Cantik masjid tu... karpet tu lawa

Thn lepas cm dan family buka puasa di Masjid Putra time opis buat Majlis Buka Puasa di masjid tapi dah style kenduri kahwin pulak...

Terawih kat Surau Presint 11 ni pun Imam baca panjang sampai kebas tapak kaki sejuk kena marmar... almaklum badan dah tua dugaan nak berdiri lamaa...

zany said...

eee...banyaknya makan, sedulanggggg????? ramai2? ooo nasib baik, ingatkan seorang sedulang. Simple tapi sedap sebab macam berebutkan.

cikdinz said...

memang best kan.
masa student dulu pernah lar.

1291

Bismillah ..... Assalamualaikum ..... Lamo benar tok update bloq ni. Kalau bendo hidup , lamo doh mati..... Bukae tok ingat kor bl...