16 September, 2008

407


Lar ni , Tok Ma gantung apron.
Kerja masak memasak , pB yang kena ambik alih.
Letih weh , dah lar lama tak perah otak fikir pasal menu.
Kena pulak , pulak bulan posa, idea mmg tahap kering kontang.


Lepas sahur , jer , mesti dah fikir apa nak masak untuk berbuka.
Nak beli , macam tak berbaloi jer.
Kat umah tu ramai , so kalau beli , mesti mahal.

Rakyat jelata kat umah tu pun jenis perut melayu.
Mee mee ni tak main ler kalau buat berbuka.
Tak kenyang.

Mesti nak nasi jugak.
Lepas makan kurma , minum air terus makan nasi.
aBear sejak posa ni , tengok bertambah tambah jugak ler makannya.
Alhamdulullillah ...
Tapi tak gemuk gemuk jugak.

Semalam , pukul lima setengah petang baru masuk dapur.
Masak siakap tiga rasa , daging masak lada hitam berkentang dan juga telur bungkus.
Sempat lagi buat popia ala ala resepi Kak Ungku.
Tapi , berpeluh sakan lar ...

Anak dara bukan pandai sangat kat dapur tu.
Setakat tolong siapkan meja , kemaskan meja , boleh ler...
N also basuh pinggan , boleh diharap.
aBear ..... buat air dan ketuk air batu , boleh ler.
Lain dari itu , memang dia tak berapa nak pandai.
Tapi kalau bab bertukang , itu memang pB tak leh nak challenge ...

Petang ni , pB dah blur.
Tak tau nak masak apa.
Dalam peti tu ada ikan bawal hitam , ikan selar , ayam dan sekeping ikan parang.
Ikan parang tu , pB dah perap dengan garam.
May b nak bakar ...

Ikan bawal tu yang tak tau nak cook apa ??
Kari , aBear tak makan.
Sweet sour dan goreng lada hitam , baru jer budak budak tu makan ..

So , tulong bagi idea , boleh ........
Please please please ......



Ni lah Masjid kat Puchong Perdana tu




Kat Masjid As Salam , petang ni ada majlis berbuka puasa bersama Sultan Selangor.
Dengar cerita , MB pun akan turut serta.
Jamuan untuk 2000 orang disediakan.

Menarik tu , tapi , pB rasa pB tak nak join.
Tak sanggup nak berebut rebut ambik makanan bawah khemah tu.
Kalau pihak masjid dah siap siap atur , ok jugak.
Tapi , pB tak rasa pihak masjid akan buat begitu.

Terawih pun mungkin pB tak ker masjid malam ni.
Mesti jem giler giler.
Nak dpt parking pun mesti payah.
Nak jalan kaki dari rumah , hu hu hu tak sanggup beta ....


Oklah .
Itu saja laporan untuk hari nie.


Selamat Bercuti pada semua warga Selangor.
Shopping mana esok ??

31 comments:

ADIEJIN said...

Bawal ? goreng kunyit jah...mesti laku..to sampai 3 minit, mesti tinggal tulang. Ambo hari ni nok buat singgae ikae kembung... buoh petai cicoh budu..ngae telur masin..

Anonymous said...

Rajiiiinnn nyee pB memasakkk, jelesss quaaa... -IP-

atty's said...

ari ni kita goreng ikan talapia je..kot..anak2 suka..lepas tu goreng sayur..nak buat bubur caca skit..

tu jer..
kalo sahur bdk2 suka makan nasi goreng..kalo nasi berlauk..takdele depa makan sgt.kecuali ayam masakkicap..

pB said...

ATTY'S
Ikan talapia ...
sedap jugak tu .....


Sahur , kalau makan nasi goreng nak kena ada keropok ..
Baru laju sikit



IP
Tak yah lar nak jeles.

Tak kira saper masak , yg penting , anak anak gembira.

Kalau kita tak gembira , simpan jer lah dalam hati ...

pB said...

ABE DJIN
LAmo tok napok.
G tapo kor ???

Goreng kunyit , ok jugok tu.
Tapi tak dok kuoh la pulok ...


Sing'gae ...
Sedap tuuuuuuuuu

Intan Rosnitta said...

Jadi chef la pulok kak pb lo ni!!!

aeropama dot com said...

susah juga menjadi isteri & ibu ya. menu untuk berbuka boleh menjadi satu masalah besar. owh! selepas ini saya akan lebih hargai masakan ibu saya. tq kak pb...

pB said...

AEROMA
Semua isteri dan ibu , rasanya mempunyai masalah ini ....

Semua anak menghargai masakan ibu mereka , kan ....

pB said...

INTAN
Tu lar pasal ...

Pening sebab tok tahu nok masok gapo doh nie .....

Keno g ambik kursus dengan Chef Liza atau Kak Ungku nie

Kak Elle said...

ikan bawal goreng sweet sour pun elok pb..atau goreng tauchu...hehe ni bagi idea aje mungkin by now pb dah ada ilham ngan ikan bawal tu.

Irfa said...

salam kakpb..
samalah kita.Lepas makan kurma , minum air terus makan nasi.huhu.

kita bukan warga selangor.tp warga negeri sembilan yg bekerja di selangor.tetap dapat cuti.huhu

Ungku Nor said...

salam PB..
baru hari ni berkesempatan menjengah blog awk.
*tak senonos betul la kan? Pb ntah dah bape kali tawaf kat KARMA dah..hehehe*

ikan bawal?
masak kicap pun best aper.
sonang pun sonang..;p

mintak izin tumpang lalu nak letak link awak kat KARMA, buleh ye? ye??

Neeza Shahril said...

kak pb,

Ja pong blur abih doh ni..
takdok idea nok masok ggapo lagi..

kalu malah benar, Ja suruh che' abe beli jah beryani hehee..

TokNabe said...

susoh jugok poso2 ni nak mikir masak gapo. Ambo alhamdulillah setakat nak make masakan kelate ambo boleh buat sdiri. mem taulah.. ore johor kure mahir nak buat.

Yunus Badawi said...

pb: takkan org pompuan takde idea apa nak masak? I lagilah buntu sejak isteri keluar hospital dan dia belum sihat benar utk memasak. Maklumlah kali terakhir memasak masa study dulu . . . light years ago!
FYI, pada 18/9 ni DYMM akan berangkat utk berbuka puasa di Masjid Tengku Kelana, Kelana Jaya. Bagi pihak syarikat, saya menjemput pb dan semua warga S'gor dan KL ke majlis tersebut.

Adry said...

huhu... tak tau la bab masaak masak ni...

tiga tahun lepas pernah berbuka di masjid shah alam .. kebetulan time tu berbuka ngan sultan sekali... ramai orang tapi makanan pun banyak gile.. pas solat maghrib turun ingat tak cukup makanan .. last last saya sorang makan satu dulang yang sepatutnya makan berempat.. huhu

Missing the good old days..

Adry Sabry @ http://www.adrysabry.com

naz ilyn said...

Salam perkenalan,

Dilema seorang ibu tak pernah berkesudahan..ari2 ngadap dapur..buntu di buatnya..apa nak masak..???

Anak2 kalo masakan ibu..apo2 pon sodap...

lupakanje said...

nk masak tk yah nk blurr2....masak jer lah apa2..janji tk angos....heheh...
klu sedap tu...htr je kt acik ..acik tk marah....acik rela seikhlas hati menerima....huhu..
sonokla awak buka pose reramai. acik buka sorang2 je...ooopss..dgn ikan guppy je...

atehlaila said...

PB..ateh pun sama gak,kalau sempat,masak sendiri jer. Kat Puchong tu, round sepuluh kali Bazar ramadhan, tak nampak lagi g menarik.So..sesekali kami pergi ke TTDI atau Kelana Jaya..boleh lah tahan...Kami selalu msak simple2 jer..kalau yg berkuah, tak jalan melainkan sup..

~akuni~ said...

Naper lar tok ma gantung apron?

Saya ni komen lar PB sebab hari2 pun beliii...

Ok, petang ni nak beli apa ya?... hmmm...

sya said...

Kak sya ni tiap pagi bila dah pening ngan keja akan cari resepi utk masak berbuka.. dah tak tau nak masak sebab bebudak ni nak lain dr hari biasa

mamalisa said...

sejak berkampung dirumah kedua ni mcm mcm tgk org update dlm blog masak itu ini utk buka pose. Bestnya..tahun-tahun lepas pun saya masak simple-simple je kdg boring tambah dgn lauk beli..hehhe..masakla apa aje PB mesti abis punya maklumlah air tangan ibu...

ps:pls pray for alisa ok.

Mr. and Mrs. Mokhsin said...

kak PB..saya hari2 gitu laa...tiap2 hari nok pikir nok masok gapo....kalu tanyo cik abe misti dio jawab..masok la gapo2 pong...huhuhu....buring sungguh....kade2 serro jugok nok resign,hahaha....tp gak...dah sign agreemnet doh kam....jawatan tetap dan berpencen...tp hari ni nok bbuko lluar...yahoooo...suko nyo....tok payoh masok... :D

Sastri said...

haa... saya pun ada sekor lagi ikan bawal... yang sekor dah buat masak 3 rasa... yang ni mungkin goreng cam biasa je kot...

pB said...

SASTRI
Itu pun idea yang bagus.
Goreng garing garing .....

Sampai tulang buleh di mamah ..
He he he




JANNA
Sejok poso 17 hari ni , skali jah baru bukok poso kat luar. Itu pun kat masjid.

Nok tubek makae luar , raso machae 'sayae' ko pitih jah. Sebab kito ramai.





MAWAR
pB bukannya pandai masak pun. Menu simple simple tu , boleh ler


pB doakan Mawar terus tabah. Kuatkan semangat dan sentiasalah berbaik sangka dengan Allah ....
Kerana Allah lebih mengetahui apa yang tersembunyi disebalik dugaan yang diberi kepada hambaNya ...

Hang tough , nyer Mawar

Hugs....

AZWA said...

Menu berbuka tak sepayah menu bersahur...poning mokcik memikir nak prepare apa untuk sahur hehehe.

Untuk berbuka, kat umah azwa nie terbalik pulak...semua pakat2 buat permintaan azwa masak mee goreng atau kue tiaw goreng huhuhuhu...sampai azwa yang naik tensen sebab kena masak mee/kue tiaw goreng setiap hari hahahaha

pB said...

KAK SYA
Aiks ...
Tukang masak mcm kak sya pun cari resepi jugak ker????

Sementara budak budak ada kat umah , kita ikut jerlah permintaan mereka ..
Kang bila dah duduk asrama , rindu pulak nak masak untuk mereka

pB said...

AZWA
Kat umah tu , tak pernah lah berbuka dengan MEE ....
Asyik dengan nasi jer ...
Boring gak , kdg kdg tu tapi , entahler, kesian lak , takut budak budak tu tak kenyang kalau makan mee , gituk




AKUNI
Beli pun ok jugak.
Tapi , mesti pening jugak memilih gerai yang kena dengan selera kita

pB said...

ATEH
Biasa ke Param , cari kuih muih jer.
Tapi sekarang ni , kuih tiga seringgit kecik jer ........




ANJE
At least ada gak kawan berbuka.
Buatnye berbuak sowang sowang , lagi sedih ...




NAZ
Salam kembali ....

Betul tu , kalau ibu masak , anak anak mesti happy jer
walaupun just goreng ikan ...

pB said...

ADRY
Satu dulang , Adry sorang yang makan !!!
Habis ker ...??

Buleh ker solat Terawih lepas tu ...

Tak apa , itu kenangan sepanjang jalan tu




YUNUS
pB doakan isteri Yunus cepat sembuh.
Ada kebaikan disebalik semua dugaan ....

Terima kasih kerana menjemput pB.





TOKNABE
Orghe Joho sedap buat asae pedah ....


Terrer la demo , panda masok sdiri

Cayalah




ADIK JA
Baco hok Ja crito pasa nasi beriani tu , memang sedap jah bunyi ....

Kalau kak pB beli nasi beriani , napok gayo , che abear tu , makae sikit jah larrr ...

Dio tok brapo brehi nasi nasi lagu tu ...

pB said...

UNGKU NOR
Terima kasih kerna sudi jadi tetamu blog pB nie ..

Nak link , sila - sila.
No problem .....

Ikan bawal masak kicap , memang sedap ....

Tks




IRFA
KITA SERUPAAAAAAAA




KAK ELLE
Selamat Datang , Kak Elle

Masak taucu. pB tak reti lar Kak Elle.
Kat umah tu , tak pernah makan tauchu pun,

Nanti pB surf internet , cari resepi itu.

Tks , Kak Elle

1291

Bismillah ..... Assalamualaikum ..... Lamo benar tok update bloq ni. Kalau bendo hidup , lamo doh mati..... Bukae tok ingat kor bl...